Freelance rad u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NickRP
    CBC Senator
    • 19.10.2005
    • 263
    • Serbia - Germany

Freelance rad u Srbiji

Zanima me da li u Srbiji postoji instituicionalizovana forma freelance firme, ili se takav vid poslovanja obavlja putem alternativnih resenja?

Znaci, evo da dam primer: nekome (u daljem tekstu kupac) treba kompjuterski program koji radi nesto sto kupac specificira. Programer (u daljem tekstu freelancer) iz Srbije mu to isprogramira i sada kupac (najcesce iz inostranstva) treba to da mu plati, a programer mu putem email-a salje software.

Kako najpovoljnije pravno regulisati ovakav vid poslovanja? U Nemackoj konkretno to bi bila cista situacija za freelance (Freiberufer), ali o Srbiji ne znam bas nista.

Sta se desava ako se ovo ne regulise pravno, vec kupac iz inostranstva jednostavno freelancer-u prebacuje novac na (privatni) racun? Razumem da preko odredjene godisnje kvote freelancer podleze placanju ekstra-profita, ali konkretno imam u vidu svote koje su manje od toga?

Unapred zahvalan,
    Nikola
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

U slucaju da kupcu ne treba racun, najbolja ti je poslednja varijanta, ne prijavljujes nigde nista nikome, s tim sto prihode ostvarene na taj nacin moras da prijavis i, eventualno, platis porez ako predjes odredjenu granicu.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• NickRP
      CBC Senator
      • 19.10.2005
      • 263
      • Serbia - Germany

Ok, onda je jednostavno ako je tako... Podrazumevam da je to legalno?

Poz,
      Nikola

Comment

• alt+64
        CBC Senator XXL
        • 27.02.2006
        • 571
        • bgd

Proveri, al kolko znam fizickom licu iz inostranstva moze da dodje do 10k e godisnje, preko toga ide porez, isto proveri, al mislim da je 10% na ono sto predje.

p.s. vidi i ovo

Comment

• NickRP
          CBC Senator
          • 19.10.2005
          • 263
          • Serbia - Germany

Detaljno sam prosao kroz topic ciji si link postavio. Tu se takodje nalazi http://www.elitesecurity.org/t97381-...tvoriti-ili-ne
          koji do tancina opisuje situaciju koju ja imam (heh, neverovatno).

Znaci ostaje pitanje, kako nadleznima obrazloziti to sto freelancer dobija sredstva na racun usluga za kupca, kada nije registrovan za obavljanje bilo kakve delatnosti, vec prosto fizicko lice.

Od pre par meseci, svi devizni prilivi iz inostranstva koji pristizu na racun fizickih lica povlace davanje izjave o osnovu po kom se priliv prima...

Pozdrav,
          Nikola

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kako nadleznima obrazloziti to sto freelancer dobija sredstva na racun usluga za kupca, kada nije registrovan za obavljanje bilo kakve delatnosti, vec prosto fizicko lice.
            nikako, jer nije mogu?e objasniti nemogu?u ideju da ilegalno radi ali nije ni potrebno.
            kao što si naveo za Nema?ku da psotoji status tako i u Srbiji postoji adekvatno rešenje.
            registruje se delatnost kao fizi?ko lice, dobije status preduzetnik (tako se po novom zove) i posluje legalno ko i svi ostali.
            trenutno ima oko 350,000 takvih ljudi, taj bi bio 350,001 koji radi na taj na?in.

otvoriš dinarski i devizni teku?i ra?un, i najnormalnije vršiš finansijske transakcije shodno teku?im zakonskim rešenjima.

nema oporezivanja extra profita kod nas, to je bilo samo jednokratna mera.

godišnje pla?aš porez na dohodak gradjana, prema trenutnoj skali/ odluci poreske uprave.
            mislim da je za ovu godinu do nekih 18,000 evra za godinu oslobodjeno poreza a za više zbirno prihoda pla?a se na razliku po datoj stopi.

možeš da kao preduzetnik budeš PDV registrovan ( u okviru PDV sistema) i da ne budeš.
            ako premašiš 2,000,000 dinara (ili 4 miliona ako je usvojen takav predlog u Skupštini, ne pratim detaljno) moraš da udješ u PDV sistem po sili zakona.
            gleda se kalendarski 12 meseci.

takodje, možeš da kao preduzetnik budeš i sa paušalnim oporezivanjem, da ne vodiš poslovne knjige.

porez za osobu koju znam je oko 30 eura mese?no, ili 360 eura godišnje. (ukupni porez na delatnost).

freelancer prevedi u samozapošljen, tako kod nas birokratija naziva lica iz (tzv) samostalnih delatnosti.

postoji još uvek i zaseban penzioni fond samostalnih delatnosti, baš za takve preduzetnike.

poseti sajt Agencije za privredne registre, tu su i on line svi formulari i linkovi na zakone na tu temu.

tu se i registruje delatnost takvog tipa tj osobe.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• starac vujadin
              CBC Senator XXL
              • 27.08.2005
              • 2617
              • Stari grad

Mogu da ti pristizu honorari na devizni racun, to nije problem. Ako dobijes priliv u banci moras da das izjavu da bi ti proknjizili priliv i onda moras da stavis svrhu uplate. Za to navedi "finansijska pomoc", nikako "honorar" ili nesto drugo. To pije vode do neke granice (recimo da ti bude orijentir 2000 evra mesecno...nije pametno da bude vise od toga).
              Uskoro ce krenuti striktnija kontrola sitnih priliva. vec je sada pocela otkad su razdvojili racune za priliv od stednih racuna.

Comment

• NickRP
                CBC Senator
                • 19.10.2005
                • 263
                • Serbia - Germany

Hvala vam na informacijama.

Vec nekoliko knjizenja je proslo kao honorar. U banci su rekli da je tako najbolje (verovatno njima), i da to nema nikakve veze, dok se ne predje limit za oporezivanje. Eksplicitno smo pitali da li je moguce prijaviti da je priliv po nekoj drugoj osnovi, rekli su da je sve ostalo prekomplikovano sto se tice knjizenja, potrebne dokumentacije itd.

U svakom slucaju, ispada da je status "preduzetnik" najpovoljniji da se sve stavi u legalne okvire. Sada cu pogledati informacije na sajtu Agencije.

Ovo oko pausalnog oporezivanja - da li preduzetnik bira da li je pausalac ili ne, ili pak drzavni organi odlucuju na osnovu necega?

Pozdrav,
                Nikola

Comment

• starac vujadin
                  CBC Senator XXL
                  • 27.08.2005
                  • 2617
                  • Stari grad

U bankama te ili (1) pitaju, pa kazes ili ti (2) ponude listu, pa stikliras osnov uplate. Cudna je ta banka...

Ako si preduzetnik placas porez po resenju sto nije dobro ako nemas konstantno posla - moras stalno da placas. Bolje je da osnujes preduzece.

Comment

• BOOST
                    Founder - Admin od Začetka
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

Nikola

Otvori u tvojoj banci jedan racun, izvadi na njega Visa Electrone karticu.

Sve ce te kostati nekih 30? za godinu dana.

Posalji tipu karticu i daj mu code.

Dogovorite se kad mu placas, odradis transfer na taj account koji inace drzis praznim.

Ovaj na bankomatu izvadi pare i to je to.
                    Svaki put tako.

Jednostavnije nemoze i niko od naih nema sta da se mesa.

Ovde je kod raznih banki na zapadu razni limit i obichno je na 2000? u toku 7 dana.
                    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                    move your mind

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ovo oko pausalnog oporezivanja - da li preduzetnik bira da li je pausalac ili ne, ili pak drzavni organi odlucuju na osnovu necega
                      hm, ne bih znao pouzdano kako je sada.
                      osoba koju znam ( ) je paušalac evo ve? 7 godina, odlu?ili tadašnji državni organi (opština) na osnovu registrovane delatnosti o visini paušala.
                      paušal se svake godine nanovo razrezuje rešenjem poreske uprave.

mislim, (treba proveriti) da može da se bira.

i da, preduzetnik po rešenju svakog meseca pla?a fiksnu sumu nevezano za obim posla.
                      ako planiraš da imaš posla, tj tvoje usluge su tražene na tržištu i naplative moje je mišljenje da je status preduzetnika ok.
                      znaš kolika ti je obaveza prema državi, odvojiš i miran si.

ako sumnjaš da ?eš imati posao, neki oblik preduze?a tj pravnog lica, može da bude ok rešenje.
                      ali imaj u vidu da preduze?e mora da ima zaposlenog direktora, i da je veoma obiman posao oko vodjenja knjiga tako da i taj posao košta tj neko mora da obavlja odgovaraju?i fond radnih sati.

penziono, zdravstveno i socijalno pla?aš i ovako i onako nevezano za status u kome je radni odnos tako da na to ne bih obra?ao pažnju, ako si vlasnik preduze?a.

ako si radnik preduze?a više nije isto, pripadaš razli?itom penzionom fondu.

takodje, uskoro se u Srbiju uvodi sinteti?ki godišnji porez za sve gradjane, tj sve poerske obveznike po bilo kom statusu ostvarenja prihoda.
                      tako da i ako primaš honorar, pomo? ili poklon i to ?e biti oporezivo kao i svaki drugi prihod. ne znam ta?no kada, pominjana je 2008. godina, to je za nekih 4 meseca i malo ja?e. a možda se odloži i do 2009.godine ali ?e sigurno biti uvedeno.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

A kako ide ako ti recimo salje transfer preko Western Uniona tu niko nista ne pita niti ide preko narodne banke bar nije bilo

Comment

• NickRP
                          CBC Senator
                          • 19.10.2005
                          • 263
                          • Serbia - Germany

Kupac je firma. Dakle, moze da salje lovu putem:

1) ceka
                          2) bankovnog transfera
                          3) Paypal-a

Paypal u Srbiji ne funkcionise, cek povlaci veliko cekanje, dazbine i opet ide preko banke (ali ne znam tacno kako funkcionise), a bankovni transfer ide preko NBS.

Ostaje da se vidi ovo boost-ovo resenje, mada s obzirom da je kupac firma, moze da bude zahebancija.

Apropo preduzetnistva, razumem da postoje konstantne mesecne dazbine, ali jako je vazno da znam koji je to red velicine.

Pozz,
                          Nikola

Comment

• starac vujadin
                            CBC Senator XXL
                            • 27.08.2005
                            • 2617
                            • Stari grad

Sinteticki porez na sve prihode postoji odavno i iznosi 10%. Svake godine se utvrdjuje minimalna godisnja suma prihoda koja potpada pod taj porez. Sada se krece negde oko milion dinara na godisnjem nivou.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Originally posted by NickRP
                              Apropo preduzetnistva, razumem da postoje konstantne mesecne dazbine, ali jako je vazno da znam koji je to red velicine.
                              Evo da ti kaže preduzetnik na svom primeru.
                              Kad otvoriš radnju prve godine podnosiš akontacionu poresku prijavu, i u njoj napišeš da ?e ti prihodi biti 100000, rashodi, 90000, ?isto ti ostaje 10000, od toga 10% je 1000 podeljeno na 12 meseci + taksa za isticanje firme iza?e 173,41 dinara mese?no.
                              Posle prve godine posnosiš kona?nu/akontacionu projavu u kojoj piše šta si stvarno napravio svi ulazi - svi izlazi - osnovna sredstva -... ako imas dobrog knjigovodju platiš 348,00 dinara poreza po kona?nom obra?unu, ali ti je sad (ja o?ekujem pošto još nisam dobio rešenje za ovu godinu) oko 600-700 dinara mese?no (to je na osnovu stvarnog stanja), i u proseku imas oko 5000 mese?no za doprinose (to je na propisanu platu osniva?a najniže osnovice (uskladjuje se kvartalno))...
                              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                              11.04. 0:12 #2
                              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
                              X