AutoPlus ispoao iz Total TV paketa SBBa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • boris58
    CBC Veteran
    • 19.02.2007
    • 196
    • Cacak

... ovo postaje zesci off ...

Nezakonit prenos hrvatskih kanala

Dragutin Marković, vlasnik firme "Markon" koja je zastupnik 18 satelitskih kanala za kablovsku distribuciju u Srbiji, potvrdio je u izjavi za Kurir da je komercijalni prenos hrvatskih i bosanskih kanala preko kabla nezakonit.

- Prava prenosa trebalo bi da reguliše, a potom i kontroliše Savet za radio-difuziju. Kod nas, međutim, ništa nije uređeno. Uglavnom, Hrvati su dali dozvolu da se prenosi HRT 1, jer se na toj televiziji pušta domaći program. Strani program, serije, filmovi i utakmice trebalo bi da se "skrembluju" i da se ne vide na području naše zemlje. To je zbog toga što Hrvatska nema satelitsko pravo na taj program, već samo zemaljsko, znači za svoju teritoriju - objašnjava Marković.
    @neshaoct
    Eurosport je specijalizvani satelitski kanal koji emituje sportske manifestacije preko satelita. Samim time ooni placaju prava prenosa za satelitsko emitovanje. mislim da je to jako opipljivo kad pogledate program eurosporta, sve vise se prenose malo manje praceni sportovi i manifestacije a upecatljiv je izostanak nekih zanimljivih stvari.

RTS SAT najcesce ne prenosi medjunarodne sportske dogadjaje upravo zbog prava, iako se to isto moze pogledati na zemaljskim RTS. Verovatno i na ovom forumu postoji neka tema zasto RTS SAT nije prenosio US Open kad je RTS1 prenosio.
    takodje, RTS SAT ne emituje strane filmove i serije, cak i nase emituje retko.

@neshaoct
    Nikako se HRT ne moze tretirati kao domaca Televizija...koja kao krsi ekskluzivna prava B-92 za npr. F1, pa je zato treba skremblovati...
    kao sto kaze Dragutin Marković, HRT daje otvoren prenos njihovih emisija, ali skrembluje emisije, filmove, serije, sportske man. za koje imaju pravo prenosa samo na teritoriji hr.
    otvori www.hrt.hr >> program. i videces nesto tipa
    01:30 Eureka, serija (kod. na sat.)
    02:15 Oprah Show (899)(kod. na sat.)
    02:55 Frostov pristup 12., mini-serija (kod. na sat.)
    04:40 Ruže iz Plitvičke ulice, dokumentarni film
    05:20 Skica za portret
    kod. na sat., bi znacilo kodirano na satelitu.
    uglavnom, koliko se meni cini, glavni problem jeste sto je hrt malo vise nasvirao odasiljace pa pokriva lep deo vojvodine, sto tu cinjenicu koristi SBB i ostale kablovske, i sto zahvaljujuci ratelu to i dalje nije u potpunosti definsano, a pritom ratel da pomeri svoje **** i zbilja uradi nesto sto direktno ne dotice njenog direktora je maltene nemoguce.

To sto se emituje na jeziku koji razumemo, nikako ne znaci da je domaca.. Radi po zakonima druge drzave, tamo je i registrovana,osnovana, i sa nasim pravnim sistemom nema nista...
    slazem se da nije domaca, al mora da postuje medjunarodne dogovore.

generalno, ono sto dosta vas tvrdi jeste da je HRT strana televizija koja se vidi na nasem podrucju, pa stoga nema nikakvog krsenja licencnih prava za prenose, jer oni imaju pravo prenosa u hrvatskoj, to sto se vide u srbiji je nuspojava. u srbiji hrt 1 i hrt 2 ne bi trebalo da se vide, trebalo bi da bude vidljiv samo hrt sat, koji nije bog zna sto. cinjenica da ga kablovske prenose je samo njihovo koriscenje trenutne situacije kao i cinejnice da ratel jos uvek nije zauzeo stav po pitanju vidljivosti stranih kanala na teritoriji srbije.

znaci mi bi mogli da organizujemo neku radiostanicu, postavimo odasiljace na cuke duz granice sa bih, hr, madj, rum, bug, usmerimo ka susjedima i komsijama, odvrnemo odasiljace na max, i onda lepo urnisemo njihov prostor sa nasom stanicom, jer pobogu sta ima ko da se buni kad imamo dozvolu za emitovanje u sidu, al malo nam rasipa signal.
    malo ga preterujete.

hrt nema pravo da "upada" na teritoriju srbije. da li ce se to dozvoliti ovisi od ratela.
    ukoliko b92, rts,pink pozele da izbace ove kanale, oni to i mogu. ttreba samo da izvrse "odgovarajuci pritiskak" na ratel. pa ce ratel da uputi protest hrt-u i odgovarajucim medjunarodnim institucijama zbog krsenja medjunarodnih propisa, pa ce onda hrt biti prisiljen da smanji jacinu svojih predajnika duz granice ili da ih preusmeri da bi izbegli sporove sa emiterima i ratelom u srbiji.

ako hocete slikovito, ako vam komsija pravi rojendan kod sebe i angazuje par 1000 vati ozvucenja pustajuci najnovije hitove zvezda granda, na vase razocarenje. vi niste duzni da slusate te divne pesmice, vec pozivom na odgovarajuce regulatorno telo, u ovom slucaju 92, mozete da izvrsite pritisak na komsiju da ne emituje te sadrzeje bez autorskih dozvola na vasoj teriotriji. stavise, mozete i da pozovete ratel, da i oni posalju inspektora koji ce mu napisati kaznu za pustanje muzike.
    slicno je i ovde.

ono sto tvrdim jeste da su kod mene (sbb) hrt1 i hrt2 dosta gledaniji od rtsa i pinka pogotovo. i svakako bih zeleo da gledam i dalje hrtove, ali cinjenica da oni mogu lako da ispare.

Comment

• boris58
      CBC Veteran
      • 19.02.2007
      • 196
      • Cacak

kad vec offujemo

postoji jos jedan cvor koji ce ratel uskoro (sto je u srbiji relativan pojam) m,orati da presece. naime u toku sledece godine trebalo bi da konacno bude zavrsena preraspodela dozvola za emitovanje. opet bolna tema za sbb i nas gledaoce - televizije koje su dobile lokalne dozvole za emitovanje imaju nacionalnu pokrivenost zahvaljujuci kablovskim. da li ce sbb da doplati ratelu raliku cena emitovanja ili ce ratel da placa odstete regionalnim i nacionalnim tv kucama? nesto nisam siguran.
      primer TV Spectrum, tv koja postoji duzi niz godina, sa sedistem u cacku, i emitovala je program na nivou cacka, nedavno je otkupljena i postaviljena je u ponudu kablovskih operatera. e sad spectrum verovatno dobija dozvolu za lokalno emitovanje, al za cacak gdejoj je i sediste. problem je sto je sad izgradjen jedan studio u beogradu i to je postala bg televizija, tj kad voditelji kazu "nas grad" prikazuju beograd naravno.
      ovo je sigurno drasticno krsenje ratelovih propisa.

@sw.brick
      kad sam rekao da je hrt divlja mislio sam da divlje upada na teritoriju srbije. sorry

@uglavnom_bezopasni
      Nema pravnog osnova (provereno 100%), ali ima politi?kog...
      Za reemitovanje imaju dozvole i ugovore, i ako im po nekim principima ni ne trebaju, kod nas do sada nisu postojale kablovske televizije, nego su gra?ani dobrovoljno pla?ali tamo nekom da im pazi na kablove i prijemnike i delili troškove... (sada se i to polako regulise pa ?emo videti šta ?e biti) i ako su politi?ki uticaji ja?i od zakona:
      postoje zakoni i razlozi nisu politicki vec ekonomski. ako ja odlucim da gledam seriju CSI na hrtu umesto na rtsu, to znaci da rts gubi gledanost i prihod od reklama. a gubitak para boli.
      a ti tamo sto su pazili na kablove ovo je bilo dobro, su bas neke kablovske koje su do pre par godina prenosile ilegalno strane kanale, nikom nisu placale a uzimale su pare za "sredjivanje kablova". secam sescene kad je hrt promenio kodiranje, pa je jedna kablovska vratila hrtove posle 3 dana, a drugoj je trebalo mesec ipo da im "stigne kartica iz hrvatske"

shvatite, ratel u svakom trenutku moze da se pozali hrtu na njegovo "upadanje" u nasu teritoriju. jedino ako hrt ima potpisan sa nasom drzavom koji mu garantuej pravo rasipanja signala. to je onda vec druga stvar. takodje, rts moze jednostavno da iskljuci hrt sa nase teritorije. dovojno je da postavi par predajnika duz granice sa hrt i poklopi njihove frekvencije, pa nek onda sbb dokaze da hrt moze da se vidi na teritoriji srbije.

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Samo dve napomene, RTS u principu ne bi trebao uopšte da ima reklame zato što napla?uje pretplatu...

Drugo, ne možeš TV/radio signalu re?i da na granici ne može dalje, a po evropskim zakonima o regonalnoj saradnji dozvoljeno je gledati sve što hvataš u etru, ?ak i reemitovati na kablovskoj... (to reemtovanje može da se reši na nivou zgrade, princip zajedni?ke antene), još jednom ?u da ponovim da mi (još uvek) nemamo kablovske operatere nego servis koji gra?anima održava zajedni?ki antenski sistem... ili kako ve? to ho?eš da nazoveš.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• boris58
          CBC Veteran
          • 19.02.2007
          • 196
          • Cacak

znam da mu nemozes reci da stane, al mozes predajniku preko grane reci da malo utisa .. ili nasilnija metoda, predajnici pa poklapaj signal.

elem ratel se kod nas proglasio nadleznim i za funkcionisanje kablovskih tv, tj za bilo kakav vid prenosa informacija ...

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kao sto kaze Dragutin Markovi?
            doti?ni je zainteresovana strana u sporu, i nije relevantna osoba za medjunarodne pravne odnose.

dakle, nije Savet za radiodifuziju Srbije, niti bilo koja srpska agencija, nadležna da uredjuje medjunarodne odnose i kao nešto zabranjuje medjunarodne ugovore.

prosto, radi se o biznisu koji dogovore dve strane, dve firme.
            Srbija je potpisnik, i ?lanica medjunarodnih organizacija, i kao takva nema prostora za tuma?enje lokalnih želja pojedinih firmi, u cilju monopolizacije ne?ijeg prava na ugovaranje poslova i vodjenje TV biznisa.

potpuno je irelevantan satelilski distribucioni kanal za pitanja prijema zemaljske televizije (kao što je HTV, TV BiH, Rumunskih televizija i ostalih koje se vide u Srbiji a ne emituju se na teritoriji Srbije).

koliki je domet je regulisano medjunarodnom raspodelom-frekventnim planom i tu takodje nema prostora za komentarisanje vlasnika i/ili zainteresovanih doma?ih lica i firmi.

uostalom, zemaljska klasi?na televizija kakvu mi još gledamo i poznajemo decenijama, je u fazi gašenja širom Evrope i više ne?e postojati.
            i kod nas ?e se ugasiti klasi?na televizija u narednim godinama...
            tako da je izvla?enje te teme iz naftalina istorije manje više mla?enje prazne slame zarad žala za prošlim vremenima sankcija i ekskluzivnih posli?a..
            ITU, EBU i druge medjunarodne institucije imaju statute, pravila ve? odavno važe?a za sve.
            pa onda shodno tome važe?a i za nas bez ostatka, i bez tuma?enja, i bez želja osobe A ili osobe B za neka specijalna prava.

ta vremena su nepovratno prošla, a tehnologija transporta slike i zvuka je prevazišla nacionalne granice i pokušaje kontrole sadržaja koji se emituje.

poznat je primer u SAD pokušaja države da kontroliše sadržaj emitovanja, i zabrani gledanje satelitske televizije doma?eg porekla ?iji se sadržaj ne svidja Vlastima. (Echostar sistem).

zanemariva je (sli?na) mogu?nost da Srbija zabrani rad HRT kao pravnog subjekta u državi Hrvatskoj...ko veruje u tu iluziju svaka ?ast na trudu

kao i uvek rešenje je da pronalaizira zašto neko ovde želi da gleda HRT a ne želi da gleda RTS, koji je motiv.
            možda sadržaj programa kao glavni uticaj.

koliko se meni cini
            izvini meni se ?ini da uopšte nisi u ovoj tematici, nisi se bavio radio difuznim sistemima pa stoga imaš pogrešne pretpostavke/ predrasude.

kome god se nešto ?ini, može da povede medjunarodni sudski spor i dokaže tu svoju pretpostavku po osnovu važe?e procedure merenja.

naravno, taj kome se ?ini treba i da plati sve troškove ekspertize za postupka koji pokre?e.
            nikome nije zabranjeno da proveri svoje sumnje u emitovanje ve?om EIRP snagom od legalne licence.

hrt nema pravo da "upada" na teritoriju srbije. da li ce se to dozvoliti ovisi od ratela.
            potpuno si omašio, samo toliko..
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

..Borise...Borise...Borise....
              Imas nekoliko bitnih Zakona za ovu oblast [ od Zakona o radiodifuziji, pa na dalje.. ] ...ako budes imao vremena, pronadji, i citiraj bar jedan clan koji zabranjuje reemitovanje stranih Televizija...Bar jedan clan...
              Pusti izjave ljudi poput tog Dragutina Markovica, koji naravno gleda samo svoj interes, i takve ce izjave i davati...Citiraj Zakonsku odredbu... !

Po tvom misljenju, kablovske treba da rade na sledeci nacin : Reemituju signal stranih Televizija kad god su njihove vesti ili reklame, sve ostalo treba kodirati...Sve domace Televizije koje imaju lokalne frekfencije treba skinuti sa kabla, jer se one putem njega vide po celoj Srbiji, a to nije u skladu sa njihovom izdatom dozvolom za lokalno pokrivanje...itd..itd...
              Sam kablovski operater odlucuje sta ce staviti u osnovnu ponudu kanala, jedino sto u njoj mora biti je RTS [ kao javni servis ]...sve ostalo je stvar slobodnog izbora...Dozvole koje su dobile Televizije od RRA, nemaju nikakve veze sa njihovim reemitovanjem putem kabla...za to im dozvole ne moze izdati RRA, niti su oni te dozvole trazili...Dobili su da ih emituju putem '' vazduha '' , a ne kabla...granice za te njihove dozvole su unutrasnje granice [ za lokalne, gradske i pokrajinske ] i medjunarodne granice [ za nacionalne frekfencije ]...Ako domaca Televizija ima bilo koju frekfenciju izdatu od strane RRA [ nacionalnu, pokrajinsku, lokalnu.. ], takva Televizija moze na kabl bez trazenja bilo koje druge dozvole.. [ Radio Televiziju Vojvodina mozes gledati preko kabla i van Vojvodine ]...
              Ako je u pitanju strani kanal, trazi se dozvola za njegovo reemitovanje [ jer taj kanal, zato sto je strani, nema nikakvu dozvolu izdatu od RRA ili Ratel-a.. ]...kada se ta dozvola dobije, i on ide na kabl...Izdavanje te dozvole se moze uskratiti ako programski sadrzaj na tom programu nije u skladu sa nasim vazecim zakonima...I tu postoji razlika da li je taj satelitski program u FREE rezimu, ili nije...
              I, zasto stalno govorite o tome da se HRT ubacuje snagom svojih predajnika u prostor Srbije, a to kao onda koriste kabl. operateri...Da li se i OBN ubacuje...ili RTRS...Ne hvataju kabl. operateri taj signal, i reemituju njega, kakve to veze ima kada i HRT 1 i HRT 2 idu na satelit...Taj signal hvataju, a sadrzaj nije kodiran [ osim po zahtevu ] zato sto imaju karticu...koju placaju...i tako meni pravdaju poskupljivanje mesecne pretplate...Ako ce mi kodirati sav sadrzaj koji je atraktivan, zasto onda placam skuplju mesecnu pretplatu ???
              Da li kabl. operateri mogu da skinu B-92 iz svoje ponude, a ostave npr HRT 2 ? I, onda i LS, i F1 gledas preko tog programa...? Naravno da mogu to da urade...Oni sami odlucuju sta ce reemitovati, a ako su lose izabrali, izgubice korisnike, i to im je kazna...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

znaci mi bi mogli da organizujemo neku radiostanicu, postavimo odasiljace na cuke duz granice sa bih, hr, madj, rum, bug, usmerimo ka susjedima i komsijama, odvrnemo odasiljace na max, i onda lepo urnisemo njihov prostor sa nasom stanicom, jer pobogu sta ima ko da se buni kad imamo dozvolu za emitovanje u sidu, al malo nam rasipa signal.
                malo ga preterujete.
                može, eto organizuju takav "biznis".
                a kada dodje ra?un da platiš kaznu nemoj da se žališ da nisi znao.

dakle, medjunarodni svet radio difuzije uopšte ne funkcioniše kako si ti umislio.
                a HRT -ima dozvolu- naše države, tokom usaglašenog postupka medjunarodne raspodele frekvencija ( i ostaloga u tom postupku).

a ti sa svojim odašilja?em na takav na?in zasigurno ne bi imao dozvolu za rad niti od strane Ratela, niti od države Hrvatske kao potpisnice medjunorodnih ugovora.

u krajnjem, ti si tada pirat, ilegalan rad (tj kriminalni) i shodno tome država ima mogu?nosti da te sanckioniše dovoljno dobro da ti ne padne na pamet takva "ideja".

da skratimo, odakle se emituje, kojom snagom predajnika, kojom snagom zra?enja iz antene, pod kojim uglom zra?enja, pod kojim azimutom zra?enja, u koje doba dana /meseca/ godine je definisano u dozvoli za rad.

privatne osobe nisu nadležne za postupak izdavanja te dozvole, a time niti za zabranu nekome da emituje programski sadržaj.

pa ni kada imaju privatnu firmu koja bi želela da napla?uje tudje programe, zakoni ne mogu da se zaobidju bez obzira na ne?ije želje.

uskoro ?e i za privatne gradjane Ratel takodje morati da prihvati druga?iju metodologiju izdavanja dozvola za radio stanice, u skladu sa CEPT pravilima..iako se i tu trude da se zadrži uticaj odredjenih privatnih interesnih grupa.

uostalom sve piše u Zakonu o telekomunikacijama i relevantnim dokumentima ITU /Ženeva.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• boris58
                  CBC Veteran
                  • 19.02.2007
                  • 196
                  • Cacak

Hmm,
                  ova tema je odmirovala malo, prvenstveno zbog ovog komentara.
                  Originally posted by sw.brick
                  koliko se meni cini
                  izvini meni se ?ini da uopšte nisi u ovoj tematici, nisi se bavio radio difuznim sistemima pa stoga imaš pogrešne pretpostavke/ predrasude.

kome god se nešto ?ini, može da povede medjunarodni sudski spor i dokaže tu svoju pretpostavku po osnovu važe?e procedure merenja.

naravno, taj kome se ?ini treba i da plati sve troškove ekspertize za postupka koji pokre?e.
                  nikome nije zabranjeno da proveri svoje sumnje u emitovanje ve?om EIRP snagom od legalne licence.
                  Moje bavljenje zakonima i propisima na podrucju radio-difuznih sistema je manje-vise amatersko, ne spada u nesto cime se bavim. Takodje moja saznanja o ovoj tematici, ne poticu iz sluzbenih propisa, vec iz kontakata sa raznim osobam, prvenstveno par osoba iz anema i nekih kablovskih operatera. Ja sam prvenstveno tehnicar.
                  Razlog za napravljenu pauzu jeste moja namera da proverim cinjenice o kojima govorimo. Manje-vise moja saznanja su ostala ista.
                  Nazalost nisam stigao da procunjam po navedenim sajtovima . Tako da se nalazim opet na pocetku.

Ipak, hteo bih da se izvinim momcima sa "druge strane" ako sam ih mojom tvrdoglavoscu i neobavestenosti nervirao.

Hvala na razumevanju

PS: ipak moram da komentarisem ovo
                  Originally posted by sw.brick
                  kao sto kaze Dragutin Markovi?
                  doti?ni je zainteresovana strana u sporu, i nije relevantna osoba za medjunarodne pravne odnose.
                  ako se ne varam doticni jeste zainteresovana strana, al se nalazi u soprotnom taboru od domacih televizija, a njegova pozicija pri zastupanju i ustupanju prava za prenos stranih sat kanala ga valjda cini relevantnim u ovom podrucju.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

ako se ne varam doticni jeste zainteresovana strana, al se nalazi u soprotnom taboru od domacih televizija, a njegova pozicija pri zastupanju i ustupanju prava za prenos stranih sat kanala ga valjda cini relevantnim u ovom podrucju
                    mislim da se varas, doticni je isti tabor, cista komercijala interesa svoje firme i nema nikakve veze sa pravnim uredjivanjem medjunorodnih odnosa izmedju drzava.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

Working...
                    X