I Mazdom iz Grcke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • RedboX
    CBC Senator XXL
    • 28.11.2006
    • 1537
    • Novi Beograd

I Mazdom iz Grcke

Evo zavrsilo se i moje prvo veliko putovanje sa mazdom i kao prvo moram reci da se pokazala za sve pare a vredi i duplo. Nisam imao ni najmanji problem vezan za nju. Stalo je u gepek sve sto nam je moglo pasti na pamet da ponesemo a toga je bilo dosta. Hvala svima koji su mi pomogli savetima u prvom postu. Naravno kad sve poneses to ti onda ni ne treba tako da ni meni srecom nista od onih obavezih stvari nije zatrebalo.

A pocelo je ovako. Trebao sam da krenem u ponedeljak ujutro ali smo odlozili za utorak jer je manji klinac bio smrkav pa smo cekali doktora. Bakara je isto isao u utorak ali uvece tako da nam je propala ta kombinacija da napravimo mazda vozic za grcku mada uvek postoji i neki drugi put.

4 ujutro, autoput prazan do Nisa za 2 sata lagane voznje. Klinci spavaju pa nismo nigde stajali do motela Predejane. Put suv i prazan milina za voznju. Malo je bilo smorno pred makedonsku granicu jer su neki kamioni gnjavili ali na granici skoro nikoga tako da smo presli brzo. Kroz Makedoniju (ko nije isao) jedno veliko prazno prostranstvo sa dosta lepih predela pa smo tu i naravili sledecu pauzu da se malo protegnemo.

Put je malo losiji i propisi stroziji ali kako domaci ne postuju nisam ni ja preterivao sa sporoscu pa je proslo brzo, jedino sto se kod njih mora voziti sa upaljenim svetlima.

Grcka granica , Evzoni , nema guzve pa prolazimo lako i bez zadrzavanja. Naoruzan sa 2 karte i SAT-ovom "patrolom do Grcke" nekako se snalazim mada su im putokazi mnogo losiji od nasih. Stizem do Soluna i idem na taj famozni ring road da obidjem grad a ring road izgleda ko najgori seoski put koji je asfaltiran jos za vreme Tita i nista vise nije radjeno na njemu.

Naravno table za skretanje na Sithoniu (srenji prst) nigde pa mi je ovaj deo bas bio mucan da se vozi. A semafori imaju samo crveno-zeleno.
    Elem iskopam se nekako iz toga i domognem autoputa za prste i tu pocinje ludnica. Tri trake i svi voze 120 . Ajd sto voze nego ko na najboljem nascaru stalno menjaju trake. I kamioni i avioni. Kad si u Grckoj vozi ko grk pa i ja za njima. Vidim zena cuti i gleda napred ja se pretvorio u oci i zagrlio volan. Ali mazda je mazda pa sam i ovaj deo od bogami nekih 20ak km izvezao za medalju. Ko se nije vozio ovim putem neka proba ko jeste zna sta pricam.

Posle ovoga sledi voznja uz obalu drugog prsta sa mnogo krivina, uspona i nizbrdica ali konacno stigosmo u Neos Marmaras ili tacnij par km ispred.

Grci vole mazdu pa sam se nagledao dosta 3-ki i 6-ica i to sa raznim paketima opreme ali su sve dobro izgledale.Generalno Grci imaju dobra kola ali je mene zanimao samo japanski segment. Kod mene je stalno bila prakirana jedna crna 323F koju sam slikao samo pozadi jer su joj sredili prednji kraj pa to nisam hteo da gledate.

Video sam i jednu nebo plavu mx-5 ali je prosla prebrzo da je slikam i vie se nije pojavljivala. Po boji je licila na onu iz Sekuline price

Nisam ja gledao samo mazde moglo se sresti i ovakvih masina, brembo, proracing itd

A komentar juniora je bio :Vrh , brate!

Naravno sve bi ovo bilo siromasnije da posle xy pokusaja da se sa digitalcem nadjem na pravom mestu nisam uspeo da uslikam i ovu crnu lepoticu (crvena mi je umakla za sekundicu)

Nazalost samo od pozadi jer je lik stvarno vozio ko blesav.

Ostalo klasika, lepo vreme i lepo more, uzivali smo 10-ak dana i posle nazad za BG.

Mazda se u povratku upisala u klub 150kkm samo bio sam negde na 70km posle nase granice pa me mrzelo da stajem da slikam bas ravan broj.

Probao sam i bezlolovni 100 ali ne mogu reci da sam primetio da je ista bolje vukla . Za odlazak u Solun smo se ispalili jer smo isplanirali da obidjemo neki trzni centar za koji se ispostavilo da je umesto 10km od nas bio 10km od Soluna i onda nas je mrzilo da se dva puta vozimo 130km tamo amo tako da mi propade shoping.

Nadam se da nisam ugnjavio a sledece godine, ko zna ,mozda nas bude vise da idemo u isto vreme.
    I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

Jesi iskoristio nesto od opreme , i jesi li nam doneo nesto

Comment

• RedboX
      CBC Senator XXL
      • 28.11.2006
      • 1537
      • Novi Beograd

Kazem ja da budes strpljiv da sve napisem ali neda se tebi

Srecom nisam koristio nista a nazalost nisam ni odneo nista osim nekih gluposti uglavnom jestivog porekla a ni one nisu bile dugog veka jer naporan je put a stomak je veliki

Comment

• JNC
        CBC Senator XXL
        • 19.12.2006
        • 1332
        • Beograd

pa zeznuo si me, kad sam citao bila je samo prva recenica , znaci sve u svemu super, vidim mazdi koliko hoces, malo malo pa RX-8, e standard, a jos i toplo, a ne ko u Svedskoj standard a hladno .

Comment

• bakara
          CBC Senator XXL
          • 29.01.2005
          • 977
          • nBGd

Evo da se i ja oglasim...
          Stigao sam juce oko 4h, sad nemam vremena vise da napisem.

Cujemo se kasnije
          pozdrav

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

e pa dobrodosao bakara nazad , jesi se odmorio, sve bilo kako treba? Jesi i ti ko Ljuba vozio nascar .

Comment

• RedboX
              CBC Senator XXL
              • 28.11.2006
              • 1537
              • Novi Beograd

Baki dodaj malo i ti ovde jer si isao u drugom pravcu. Naravno kad dodjes sebi, ja sam jos kontuzovan od promene klime

Comment

• bakara
                CBC Senator XXL
                • 29.01.2005
                • 977
                • nBGd

Hvala JNC...

LM, evo i od mene;

Prvo da kazem da mi je bas zao sto nisam isao zajedno sa Ljubom kad je vec isao kasnije jedan dan, ali mi smo kretali taj dan uvece a on izjutra i da je cekao mene gubio bi dva dana...

Mi smo krenuli oko 23h, isli sam zajedno za surakom i njegovom devojkom (koji su putovali novim yugom IN ).

Pakovanje stvari u mazdu nije bio u opste jednostavan posao jer smo morali nositi i kolica za moju mladju cerkicu, i to ona velika chico pick up posto kad sam birao kolica nisam mislio da ce mi ikad biti potrebna neka mala...ali sta se tu moze. I tako nekako smo nagurali kolica i ogromni kofer u gepek, ali onaj "obavezni" deo dodatne opreme (prsluk, pp aparat i ostalo) sam morao povaditi jer za ono sto nije moglo stati ispod prednjih sedista jednostavno nije bilo mesta.

Put je bio odlican, noc vedra a mesec pun, saobracaja nigde, cinilo se bukvalno kao da smo sami na putu.
                Negde na oko 100km od Beograda mi se pojavilo jako neprijatno cvrcanje iz instrument table, verujem da je to od vibracija ali nikako to nisam mogao da uklonim, srecom cvrcanje je nestajalo ako se krecemo brzinom vecom od 110km/h sto mazdi nije predstavljalo nikakav problem (ali yugu jeste...)

Na nekih 30 km od makedonske granice yugo se pregreva i moramo da stanemo, ispod haube beli dim, iscureo mu je antifriz (nov auto, da ne poverujes...), napolju je mrkli mrak ne vidi se nista, sura pita jer imam nesto od alata, kazem da nemam nista osim kljuca za tockove, on besan kaze kako nista ne nosis, ja kazem sta ce mi, na mazdi i onako nista ne bih mogao da popravim... Situaciju resavamo dolivanjem balona vode koji se kao "slucajno" nasao u gepeku yuga za ne daj boze...

Granice prelazimo brzo i bez zadrzavanja, ali sada uz redovna stajanja na putu da dolivamo vodu u yuga posto mu negde curi voda...

Onaj deo puta gde se ja i Ljuba razdvajamo je odlican, pravi auto put bez ikakvih krivina gde ti treba auto koji moze da ide bar 200km/h ili ce te prestizati kamioni i autobusi, za moju mazdu nije bio neki problem ali za yuga jeste, pogotovo na dugim uzbrdicama...

U paraliu stizemo oko 9h...Grci uglavnom voze hyundai i seat (licni utisak) mada i mazda ima prilicno, interesantan detalj je da nisam video ni jednu mazdu BJ (osim moje naravno) dok mogu slobodno da kazem da sam video sve moguce modele mazdi ukljucujuci i mx5 pa i nekoliko RX8 koje su bile iskljucivo u crnoj ili crvenoj boji.

Ferarije, porse, mr2, s2000 necu da pominjem jer verujem da vas ne interesuju..., tako da ispada da je moj auto bio tamo egzotika u odnosu na ono sto se moze sresti na ulici

U paralii sam natocio pun rezervoar taman da proverim koliko mazda trosi, potrosila je 35l goriva, sto znaci da je trosila oko 5,1l euro dizela, uglavnom je vozena oko 120km/h

Zadnih dana su mi se deca porazboljevala zbog izuzetno hladnih noci (dani su pak bili vreli) i odlucio sam da se vratim dan ranije i kontaktirao Ljubu, medjutim Ljuba je planirao da ode ujutru a ja tek uvece, posto mi je mladja kcerka izuzetno nemirna beba, u kolima luduje i tesko da je mozemo drzati mirnu (mirna je samo kad spava, a to traje kratko...)
                Yuga smo sredili u Katarini (grad poreda Paralie) crkao mu je radijator za grejanje kabine, majstor premostio instalaciju, ali put moraju nastaviti bez grejanja,

Iz Paralie krecemo nazad oko 19h, kisa nas prati po samom prelasku u makedoniju, nebo je tamno i ne vidi se prst pred okom, saobracaj je ko u inat gust.
                Da nije bilo ovakvog mraka nikada ne bih posebno ni obratio paznju na to kakve farove mazda ima, sijaju kao da je dan (a ja nemam one sijalice sto me je Ljuba nagovarao da kupim...)
                Posle 50tak km od makedonske granice zvoni mobilni, na yugu odleteo brisac (kompletan brisac a ne samo metlica) u voznji, traze da stanemo (posto smo dosta odmakli) da nekako to srede posto kisa pljusti a bez brisaca ne mogu nikako...zadrzavamo se tako nekih 45 minuta, surak opet pizdi sto ja ne nosim alat...

Ja vise ne zelim da cekam ni jednom, gazim mazdu i dalji deo puta ne spustam brzinu ispod 150-160km/h, mazda me odusevljava, sa 150km/h
                ona sa lakocom pretekne bilo koji auto i nagura 170km/h, jednostavno ni jednom nisam imao situaciju da auto nema snage za jos, svejedno da li je put ravan ili uzbrdica mazda uvek ubrzava tecno i bez zamora, prosto neverovatno da tako izvlaci sa samo 100ks.

Kocnice su isto za svaku pohvalu, mekane (premekane za moj ukus) ali uvek dovoljno efikasne, ukljucujuci i abs koji me prosto odusevljava sto na papucici nema onih snaznih vibracija kao na prethodnim automobilima koje sam vozio vec se samo oseti kako pulsira abs...

U Bgd sam stigao tek nesto pre 4h izjutra, sa autom sam bio izuzetno zadovoljan, prekontrolisao sam i ulje i vidim da je za ovih 1500km potrosila oko 100gr sintetickog ulja, mada je to verovatno zbog "gazenja" posto prilikom voznje po gradu ne primecujem potrosnju ulja.
                Mazdi jedina zamerka zbog buke u kabini i zbog onog nesnosnog cvrcanja instrument table, a to se nadam da mogu sam otkloniti...
                pozdrav

Comment

• RedboX
                  CBC Senator XXL
                  • 28.11.2006
                  • 1537
                  • Novi Beograd

Hebiga bas si se namucio zbog juga
                  Da smo isli zajedno brzo bi nam proslo vreme jer ne bi imao ko da nas zadrzava.

Cudi me to za gepek jer sam ja ugurao dva kofera , veliku torbu i velika decija kolica i jos nekoliko kesa sa glupostima. Moraces na kurs origamija da to malo bolje pakujes.
                  Ja sam namerno krenuo onaj dan ujutro jer sam celo vreme pratio prognozu pa da me ne potrefi kisa.

I meni je malo buka kad se vozi preko 120 pa razmisljam o dampiranju kabine , vrata i motornog prostora.

Comment

• Vocko
                    CBC Senator XXL
                    • 25.04.2005
                    • 4556
                    • nBGd

Dobro nam dosli, bolje nam se vratili, cujemo se za koji dan da zalijemo

Comment

Working...
                    X