TV kartica i Kablovski modem.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

TV kartica i Kablovski modem.

kupio sam tv karticu PCI KWorld Tv terminator . i stavio sam razdelnik iz jednog u dva. i sad nece da mi radi internet,ili e desava da radi internet ali imam shum na tv slici samo na kompjuteru iako su dva klasicna tv + prikljucena na taj isti kabal u racvi.i ti televizori nemaju pad kvaliteta slike,slika je dobra bez shuma i jasna.provajder je SBB.
    dali ima neko ideju koji razdelnik da stavim ili kako da resim problem shuma i ne-rada interneta.??
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • gille
    CBC Senator XXL
    • 24.09.2006
    • 593
    • Belgrado

Postoje neki nema?ki razdelnici koji imaju male poja?ava?e u sebi. Bilo je nekada daaaavno da se kupi u radio klubu, e sad nemam pojma gde bi to mogao da na?eš... TV kartice su generalno dosta osetljivije od TV ure?aja po pitanju kvaliteta signala, bar prema nekom mom iskustvu.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

namestio sam nesto .. jedan razdelnik uzeo na njemu pise nesto kao od 5khhz do 50000khz ... nepristupacan mi je sad pa nemogu da vidim.
      sad mi radi internet bez problema ,a na monitoru kad gledam imam shum ali samo dok ide upload ili download na modemu kablovskom.a posto je nas vise preko tog modema(vezani na switch pa na ruter pa na modem),onda mi je taj shum ,skoro non-stop...ali nije vazno ovo sa tv karticom mi je spas ako me oteraju sa druga 2 tv u stanu....pink,veliki brat...pa ja nemogu da dodjem na red
      ako neko ima neku lowcost ideju da skinem i taj shum OK.. kartica je placena 2300 dinara ,laka instalacija,philips chip i slika je super ko na TVu ,kad nema shuma normalno =]

Comment

• Flavio
        CBC Senator XXL
        • 13.06.2006
        • 1926
        • 012 Centar
        • KaraWagon 1.4T.Spark

Vidi Zorane,pre nekog vremena sam uradio isto(modem,TV kartica,SBB).Stavio sam razdelnik nabavljen od frenda(bivseg radnika SBBa) i to radi relativno OK.Kao pomoc,upravo sam prepisao sve sto pise na razdelniku pa ako ti nesto vrsi posao ... LM,pishe

PCT (kao logo proizvodjaca)
        PCT NGNII-2S
        GENESYS II
        2 way spliter
        5-1000 MHz -130dB

Na kutijici,gde su izlazi za kablove koji idu ka modemu i TV karti stoji -3,5dB .Eto,ako ti neshto vrsi posao ...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nije baš jasno iz opisa kako si sve to pospajao.
          ako dobro kapiram ti si sve to spojio na samo jedan 1/2 razdelni pri ?emu je nekoliko uredjaja vezano u ?vor (paralelno).

tako ne može da radi ispravno, poremetio si impedansu i otuda šum.

presaberi koliko ukupno imaš uredjaja pa javi.

postoje doma?i aktivni razdelnici (sa malim poja?ava?em širokopojasnim od 6dB) sa 4 izlaza koji su skoro pa idealno namenjeni za takve stvari.
          prili?no su jeftini, sa ispravlja?em košta koliko se se?am oko 25-35 evra opsega. (od toga je najve?i deo cene sam ispravlja?).
          proizvodi Dual iz Kruševca, imaju prodaju i u BGD.
          kvalitet sasvim ok, pouzdano radi, ja sam ih ugradio preko 50tak komada sa otkazom 0 /nula/ komada.
          imaš sve karakteristike i opis na njihovom sajtu, kao i kontakt telefon u BGD. (Vra?ar, blizu autokomande, mislim da se zove Nebojšina ulica).

upotrebom tog uredjaja prakti?no se eliminišu gubici.

osim toga, pri instalaciji TV karte o?ekujem da si je instalirao kao kablovsku karticu a ne kao TV karticu (preko antene) u setupu.
          to je nužno odraditi u softveru jer nije isti nivo signala a te kartice su prili?no lošeg front end-a odnosno preosetljive na kvalitet signala.

kako god, ne bi smeo ni kada je signal usled deljenje oslabljen da bilo šta vidiš kao posledicu delovanja kablovskog modema.

ako vidiš, negde postoji interferencija...možda usled vezivanja u ?vor više uredjaja.

takodje, prilikom gledanja programa na drugim TV aparatima, vrlo je poželjno da stalno stoji uklju?ena na napajanju TV kartica.
          tada manje "troši" ulazni signal.

ina?e, K World koliko znam važi za problemati?nu, tj prili?no gluvu karticu sa ne baš sjajnim ulaznim filterima u prvom stepenu prijemnika.

kako god, javi kako je ta?no povezano, kojim redosledom su vezivani uredjaji.

prvo ide kablovski modem, zatim ide ra?va 1/3 za TV karticu i druga 2 televizora.

nemoj stavljati TV na prvo mesto po ulasku kabla u stan/ku?u.

ako imaš mogu?nosti da ti neko izmeri, signal treba da ti bude 70+-5 dB za optimalni prijem/ kvalitet slike.

niti prejak niti preslab signal nije poželjan.

ako ništa ne uradiš javi se na pp, rešenja ima.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Originally posted by sw.brick
            prvo ide kablovski modem, zatim ide ra?va 1/3 za TV karticu i druga 2 televizora.

nemoj stavljati TV na prvo mesto po ulasku kabla u stan/ku?u.
            Kod mene je prvo racva 1/3, jedan deo ide u dnevnu za TV a drugi kod mene u sobu, kod mene u sobi je racva 1/2 , jedan deo ide u TV a drugi u kablovski modem.
            Jel ovo OK?
            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

nije ok.
              prvo po redu je ra?va 1/2.
              tu je kablovski modem i prolaz za slede?u ra?vu.
              na slede?oj ra?vi 1/3 spojiš sva 3 izlaza.

?itam 3 puta tvoju konfiguraciju, i koliko mogu da zaklju?im ukupno je 3 uredjaja, pri ?emu je na prvoj ra?vi 1/3 povezana 2 izlaza a tre?i se ne koristi.

uvek treba svi izlazi da budu priklju?eni, ili zaklju?eni sa 75 oma mada je efikasnije postaviti ra?vu sa ta?nim brojem.

kako sam ti napisao u prvom pasusu,
              kablovski modem ?e dobijati signal prigušen za oko 4-4,5 dB zavisno od kvaliteta montaže F konektora i same ra?ve.

to pogoršanje odnosa signal -šum još može da se podnese.
              ostali izlazi sa naredne ra?ve ?e biti prigušeni za oko 6dB (ili oko 4 puta manji signal) što još mogu uglavnom da koriguju klasi?ni TV aparati (ve?ina, npr Sony se loše snalazi kada malko opadne signal, Philips ili Samsung skoro da ne osete slabiji signal u vidljivoj slici).

ponekada ra?ve jednostavno nisu ispravne odnosno previše guše signal, daleko više od deklarisanog.
              uz to, gubici se sabiraju, tako da svaki konektorski spoj je dodatnih 0,50 dB pa kvalitet izrade/ montaže spojeva dosta uti?e na ukupan rezultat.

za povezivanje uredjaja koristi isklju?ivo koaksijalni kabl tipa RG 6/U i F konektore za njega. vidjao sam da ljudi kupe negde nasumice neki tanji coax, i tada bude labavo montiran F pa sve jedva radi.

SBB je koristio dosta solidne ra?ve pri svojim montažama, ako imaš prvo stavi tu ra?vu u lancu.

pitanje je i kako je kod tebe izradjena sama kablovska mreža razvoda, SBB nije sam radio mreže pa je stanje šareno. vidjao sam kao nogom radjene mreže koje ni pod jedan standard ne mogu da se podvedu a SBB je to prihvatio i puštao (nekvalitetan naravno) signal kroz takvu mrežu pa je u stanu mogao da se priklju?i samo 1 jedini uredjaja.
              ponekada ni kablovski modem nije mogao da funkcioniše non stop jere se mreža "ljulja".

ja imam sre?u da sam jedva 100 m udaljen od opti?kog ?vora/ razdela SBBa ali se povremeno dešava vidljiva degradacija slike usled interferencije nastale u mreži iako je signal baš jak.

to kažem jer nema univerzalnog pravila kod analognih TV mreža, nažalost kod nas i nije prava kablovksa TV ve? ZAS- zajedni?ki antenski sistem gigantskih razmera koji je van tehni?ke norme/ standarda pa šta ispadne, i kako gde.

može da se desi da pored svog truda kod tebe jednostavno signal ne?e biti dovoljno ?ist, bez smetnji.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• zvrle
                CBC Senator XXL
                • 01.11.2005
                • 961
                • Beograd, Batajnica
                • Golf 4

brick hvala na odgovoru, dobro si razumeo konfiguraciju, 1 TV u dnevnoj, 1 TV kod mene u sobi i 1 kompjuter.

Originally posted by sw.brick
                prvo po redu je ra?va 1/2.
                tu je kablovski modem i prolaz za slede?u ra?vu.
                na slede?oj ra?vi 1/3 spojiš sva 3 izlaza.
                Ako sam te dobro razumeo najbolje bi bilo da sa ulazne 1/3 racve jedan izlaz vodim do dnevne, drugi do kompjutera i treci do tv-a u mojoj sobi. Znaci izbacio bih ovu 1/2 racvu kod mene u sobi a iskoristio bih sve izlaze na 1/3 racvi.

Izvinjavam se zoranu sto sam mu offovao temu.

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

evo...znam da je slika katastrofa ali na brzaka u paintu.

znaci SBB kabal ulazi u gajbu pa ide do obicne T racve do jednoge TV ide oko 10 metara kabla,drugi kraj kabla(oko 6 metara) ide do jedne obicne T racve koja sluzi kao nastavak,zatim kabal ulazi u sobu i ide pored zida nekih 8 metara i stize do "Brand" splitera (pise na njemu od 5-1000MHz i pise CE ) iz tog splitera jedan kraj okko 7 metara ide u drugi TV,prolazi iza kompa.a drugi kraj kabla iz "brand" splitera ide u "no name " spliter oko 1metar kabla,a iz tog no name splitera jedan kraj ide u kablovski modem pola metra kabla ,a drugi kraj ide u PCI TV karticu oko pola metra.... ludilo a?

ja sam krenuo da kupim Inexovu TV karticu koja kosta 1400 dinara ( bas ta cena) pa im nestalo pa sam kupio ovu KWorld od 2300 din ... tako da je ova jos i marka bre

sta znam, ovo sam i uzeo kao resenje za "ponekad" eto da imam na kompjuteru.i sad ovako kako je povezano internet radi,jedino postoji shum na TV slici na kompu dok traje upload/download...inace na Monitoru kad koristim PC nema shuma(kad bi i to bilo ,onda bi bio veliki problem,jer sam procitao na nekim forumima da je problem sto nije sve uzemljeno pa se ljudim zbog razlike u potencijalu izmedju antenskog kabla i PCa ... spali ceo komp...ploca ,graficka ..etc.,taj problem se manifestuje tako sto se greje kabal na ulazu u PC,i kabal varnici kad se pipne ulaz u karticu...u tom slucaju mora da se zovu iz SBBa da uzemlje njihov kabal negde..i to onda oni moraju da rese.)

znaci vazno mi je d nemoze da dodje do nekofg spaljivanja: kompa ,TVa ili tako ... a ovo je Podnosljivo...ali ako nesto moze da se stavi pred komp ili modem mozda bi iprobao...ali da razvlacim kablove po celom stanu nema sanse... pre cu da predjem na ADSL )

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

e verovao ili ne, tek sada sam ukapirao da ste dvojica koji pitate.
                    gledam tekst, na nick obi?no ne obra?am posebnu pažnju

Znaci izbacio bih ovu 1/2 racvu kod mene u sobi a iskoristio bih sve izlaze na 1/3 racvi.
                    da, ako možeš sve na jednu ra?vu to je najmanji gubitak i ima najmanje konektora.

još jedan detalj.
                    pri polaganju koaksijalnih kablova gledaj da ga ne zalomiš, ono da ga presaviješ, negde.

naro?ito ako ide oko vrata, ispod pragova i sli?no.

svuda mora da se zadrži maksimalno precizna koncentri?nost srednjeg dela i širma.
                    ina?e narušava se impedansa odnosno guši se signal i nastaju svakakvi problemi.

ina?e do 5dB gušenja signala nije po pravilu problem, to je tih nekih 3 uredjaja, eventualno 4 (ima razdelnik i 1/4).
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

....
                      ludilo a?
                      pa, iskreno vidjao sam i gore kombinacije

samo kaži šta podrazumevaš pod obi?nim T, nadam se da nije onaj sa klasi?nim IEC konektorima, onaj kao antenski priklju?ak na TV-i po tipu.

radije baci, to je još iz doba samo VHF televizije i frekevencije do nekih 200Mz kako tako.

kablovski modem radi na oko 660 MHz (pri?am napamet, mrzi me sada da pogledam ta?nu brojku) stoga ja bih uzeo isklju?ivo razdelnike na bazi F konektora.
                      još bolje ako nadješ one za satelitski prijem, koji idu do 2100 MHz a imaju u sebi HPF (high pass filter) koji guši sve ispod 170 MHz.
                      ti su kvalitetni po pravilu, i unose najmanje mogu?e slabljenje ali koštaju nešto više.

ako sam dobro presabrao imaš oko 15,50 metara i jedno 7 konektroskih spojeva i 8 deljenja signala na putu od SBB ulaznog kabla do kabl modema odnosno kabl TV kartice.

malko mnogo za moj ukus.

internet ti radi nekako, ali skoro pa sam siguran da nisi proveravao ( u meniju SBB modema, kod mene je WebStar od Atlante) odnos signal-šum i prognoziram da pri takvoj konfiguraciji ne uspevaš da postigneš 2+MBita/s prenos.

ako je pravilno polaganje kablova iznova problemati?no postoje 2 mogu?nosti za poboljšanje.
                      1: izbaci T razdelnik koji guši signal a služi za produžavanje kabla kod tebe. upotrebi ravni (ili kako zovu I) nastavak sa F konektorima.
                      tu dobijaš sigurnih 2dB poboljšanja.

2: na mestu prvog razdelnika postavi kabl modem sa svojim ispravlja?em. (ako ne može tu ispravlja?, može da se napravi daljinsko napajanje preko kaox kabla iz sobe gde je ra?unar).
                      od tog mesta provuci 1 kabl tipa UTP do sobe sa ra?unarom.

pod varijanta ovoga je da na mestu kabl modema postaviš i WiFI ruter na bazi 802.11 B/G i ugradiš beži?nu karticu u ra?unar. npr TP link model 54 ne bi imao problem sa dometom a max protok beži?no je 112MBps agregatno što još dugo vremena ne?e ponuditi SBB tako da si miran sigurno 5 godina.

ako ni ovo nije mogu?e, koristi kako imaš uz sve mane i eventualno svuda postavi F konektore i F razdelnike.

ako su dovoljne male brzine reda 0,5-1 Mbit/s verovatno niej vredno tolikog truda sve pretresati i poboljšavati.

ne re?e, ima li ta K World kartica mod za kablovski prijem, setup u softveru za cable konekciju.

znaci vazno mi je d nemoze da dodje do nekofg spaljivanja: kompa ,TVa ili tako
                      ako procenjuješ da postoji ikakva šansa sa tim problemom nemoj ?ekati da se dogodi, obavezno napravi galvansko odvajanje svoje mreže (uredjaja) od SBB, pošto koliko vidjam SBB kablovi ?esto idu kroz slobodni prostor, vise kud koji ?esto i iznad/ u visini krovova a to zna?i da grom samo jednom kada opali svašta ?e se lan?ano oštetiti.

nije pitanje da li ?e grom zveknuti, samo je pitanje kada.
                      (još jedan primer SBB mreže van tehni?kih pravila i važe?ih zakonskih standarda).

ako si u blizini opti?kog ?vora, SBB je to podru?je zaštitio zbog svojih (skupocenih) opti?ko bakarnih konvertera.

što se ti?e peckanja, može da nastane i usled RF indukcije u širmu kabla, odnosno prenosa stoje?ih talasa...u svakom slu?aju problem je za SBB ekipu pa ako ih savataš nekako..

btw, pre neki dan ?itam zvani?nu najavu da Telekom Srbiju za nekih 6 meseci treba da krene sa svojom "kablovskom" televizijskom ponudom, odnosno postaje TV provajder putem IP mreže za celu Srbiju.
                      pominje se za po?etak distribucija oko 100-120 programa, naravno sve je digitalno (kvalitet kao DVD sa 5.1 zvukom pride).

paket TV +ADSL+ besplatni fiksni telefon u lokalu.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• alt+64
                        CBC Senator XXL
                        • 27.02.2006
                        • 571
                        • bgd

pominje se za početak distribucija oko 100-120 programa, naravno sve je digitalno (kvalitet kao DVD sa 5.1 zvukom pride).
                        Ovaj deo mi nije najjasniji... DVD kvalitet znaci ~4.5GB za 1.5h programa..el tako? Ako sad dobro sracunao, za to ti treba 7Mbit protok
                        7Mbit?...Srbija?...Telekom?

Il negde gresim?

Comment

• zvrle
                          CBC Senator XXL
                          • 01.11.2005
                          • 961
                          • Beograd, Batajnica
                          • Golf 4

Hvala brick

@ http://www.danas.co.yu/20070922/ekonomija1.html

Slede?e godine uvodimo i IPTV, dakle još ve?e brzine koje su potrebne za emitovanje TV programa preko telefonskog priklju?ka, ali i za tako sofisticiranu uslugu je dovoljno 4Mbs
                          Da li je samo propaganda ostaje da se vidi u martu sledece godine kada najavljuju pustanje.

Comment

• alt+64
                            CBC Senator XXL
                            • 27.02.2006
                            • 571
                            • bgd

Ok, nek je i 4...sta bude kad 'ocu da koristim 'sofisticiranu tehnologiju' na 4 TVa i da gledam razlicite programe?

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

7Mbit?...Srbija?...Telekom?
                              ne treba toliko koliko si sra?unao, DVD (fabri?ki) filmovi su reda 2,5-4 Mbit/s u proseku zavisno od stepena kompresije.
                              trenutne scene idu i više, nekada i manje, zavisi od sadržaja slike.

za TV program može i manje bez vidljivog gubitka kvaliteta pošto je ionako ve?ina emisija iz studija prili?no stati?ne slike a prenos je takav da se prenose samo teku?e promene u kadru a ne i ceo kadar.

pa ve? se preko mobilnog telefona 3G a to je 1,5Mbit/s po?etno prenosi TV program (ili se može prenositi) u postoje?oj MTS mreži.

no nebitno, to ve? radi neko vreme kod nas, ovo je samo najava za zvani?no puštanje u komercijalnu upotrebu.

da, Srbija, Telekom, da 4Mbit/s za po?etak sa prelaskom ubrzo na 6 Mbit/s do svakog postoje?eg telf priklju?ka (tj sada trenutno mogu?nost postoji kod nekih 94% tlf priklju?aka fiksne telefonije koji su digitalizovani).

istovremeno, ili gotovo istovremeno SBB (u ?ijem udelu je sada i engleska Vlada odnosno država UK) najavljuje po?etak rada svoje fiksne telefonije kroz kablovsku mrežu.

ve? sada je kod SBBa dostiziva brzina 5MBit/s, u nekinm delovima kablovske.

ja o?ekujem da za nekih 3 godine brzina brodbend priklju?aka poraste na oko 10Mbit/s kao dostupna, naravno ovde u Srbiji bilo preko Telekoma krzo fiksnu i mobilnu mrežu (WiFi u gradovima je takodje pod dioptrijom Telekoma), bilo preko novih igra?a.
                              recimo Wimax širokopojasna mreža, ameri?kog porekla se upravo pravi u susedstvu...
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X