Poginuo Tose Proeski!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TETAK
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3034
    • Čačak, Srbija

Tužno......bio je jako dobar momak i pevač!
    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Da stavimo na stranu sve njegove profesionalne kvalitete, on je bio covek, sto je najbitnije. Ni medju obicnim ljudima, a kamoli na estradi jednostavno nema vise takvih ljudi. Postajemo sve sebicniji!

Nisam imao pojma sta je sve cinio unesrecenim ljudima, stvarno je bio dusa od coveka!
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• CLD
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2005
        • 1225
        • Belgija - ranije Luna-Chico

Mojim postom ne zelim da umanjim njegovo zivotno delo, kao i vecina drugih tek kad je poginuo saznao sam njegovu velicinu, verovatno je i bio zbog toga velicina jel mu paznja u tom smislu nije trebala, radio je sve to zbog ljudi kojima je ta pomoc trebala, a ne zbog paznje medija.

Comment

• veljko
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2006
          • 476
          • Backi Jarak, NS
          • Volvo V50 DRIVe

Todor Toše Proeski 1981-2007.

Todor "Toše" Proeski ( Тодор „Тоше" Проески) je rođen 25.januara 1981.godine u Kruševu. Bio je poznati pevač u Makedoniji i širom Balkana.
          Toše Proeski je rođen od majke Dominike i oca Nikole. Sarađivao je sa mnogim poznatim ljudima poput Bore Čorbe, Febusa,Džef Beka, Grigora Korpova, Goce Tržan, Leontine Vukomanović, Željka Joksimovića, Antonije Šole, Tonija Cetinskog, Anje Rupel, Mire Buljana i Đanija Naninija. Bio je student završne godine na Skopljanskoj Muzičkoj Akademmiji, na klasi solo-pevanja.

Toše je bio poznat po svom motu "Ve sakam site" (Sve vas volim).Toše Proeski

Započeo je karijeru još kao tinejdžer na festivalu "Melfest” 1996. godine. Poslije ovoga, bio je nagrađen u Prilepu za glasovne mogućnosti, što ga je vodilo ka usponu na festivalu "Makfest” sa pesmom "Pusti me"("Pusti me") 1997. godine. Rastao je broj njegovih fanova, a on je dalje nastavio sa nastupima na festivalima poput: "SkopjeFest” i "OhridFest” koji su bili osnova za njegovu promociju i publicitet.

Toše je sarađivao sa jednim od najvećih makedonskih tekstopisaca i kompozitora Grigorom Koprovim, s kojim je stvorio neke od svojih najvećih hitova poput "Usni na Usni" ("Usne na usne") i "Sonce vo Tvoite Rusi Kosi" ("Sunce u tvojoj kosi"). 1999.godine, snimio je prvi svoj album, "Nekade vo Nokta" ("Negde u noći"), sa jedanaest pesama. Ljeta iste godine je održao svoj prvi koncert u Skoplju, gde je pevao na kiši što je bilo nezaboravno za njegove fanove.

2000.godine, Toše je učestvovao na izboru za pesmu Evrovizije na Makedonskom "SkopjeFest.” Pevao je pesmu "Solzi Pravat Zlaten Prsten" ("Zlatni prsten od suza"), s kojom je osvojio publiku, ali je završila na trećoj poziciji, iza Karoline Gočeve, i pobednika XXL. Tokom tog perioda nastavio je snimanje za drugi album "Sinot Božji" ("Božji sin"), koji je izašao u junu 2000.godine.

Na njemu je bilo nekoliko hitova, poput "Nemir" ("Nemir") (duet sa Karolinom Gočevom), "Vo Kosi da ti Spijam" ("U kosi da ti spavam"), "Izlazi me Ušte Ednaš" ("Slaži me još jednom"), kao i "Iluzija" ("Iluzija") (Grand Prix na festivalu "Slavjanski Bazaar" u Vitebsku ) i "Tajno Moja" ("Tajno moja"), dve pesme koje je komponovao Kire Kostov, (koja je osvojila drugo mesto na festivalu "Sunčane Skale", u Herceg-Novom).

Srpska produkcijska kuća "BK Sound” ustupila je pravo za Tošetov poslednji album, koji mu je doneo Oskara Popularnosti za 2000.godinu, kao i šoue u Skoplju i Beogradu. Toše je bio i na australijskoj turneji sa drugim makedonskim pevačima 2001.godine.

Posle snimanja u studiju u Atini, Toše je objavio album, treći po redu, "Ako me pogledneš vo oči" ("Ako me pogledaš u oči") na makedonskom i srpskom. Posle toga, Toše je nastavio turneju po Makedoniji, promovišući album. Takođe je nastupao u Srbiji, Bosni i Hercegovini, i Bugarskoj. Pobedio je na "Beoviziji" u Beogradu, aprila 2003.godine, sa pesmom "Čija si", koja je bila hit i u Makedoniji i u ostalim republikama.

Toše je uzimao i časove u Njujorku od maestra Vilijama Rajlija, koji je takođe pomagao i Lučijanu Pavarotiju. Kad se vratio, održao je humanitarni koncert u Makedoniji. Bio je nagrađen nagradom Majka Tereza 2003.godine, a postao je Regionalni ambasador UNICEF-a.Toše Proeski

2004.godine, MKTV je izabrala Tošeta za predstavnika Makedonije na Evroviziji u Istanbulu, a u februaru, predstavio je osam novih pesama. Pesma "Angel Si Ti” ("Anđeo si ti”) je bila izabrana među tri. U Aprilu, Toše je izdao album "Den Za Nas" ("Dan za nas"), koji se sastojao od dva diska, ali i sa osam pesama, ponuđenih za Evroviziju. U maju, Toše je završio 14tu sa pesmom "Life", koja je bila zapravo engleska verzija za pesmu "Anđeo si ti”.

2004. godine je bio nominovan za Ambasadora dobre volje u UNICEF-u, a snimio je pesmu "This World" koja je postala UNICEF-ova zaštitna. Toše je potpisao ugovor sa Dalas Rekords tako da je njegov sledeći album mogao biti realizovan u Hrvatskoj i Sloveniji. Za ove zemlje je snimio pesmu "Krajnje Vreme” sa Slovenačkom pevačicom, Anjom Rupel. 2005.godine, Tošin peti album "Po Tebe” ("Pratim te”) je snimljen za prostore bivše Jugoslavije. "Po Tebe", je bio jedan od najuspešnijih albuma ikad. Bio je mesecima na vrhu top-listi u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Božilak (Duga), je kompilacija od 14 izvornih Makedonskih pesama. Pevača je pratio simfonijski orkestar na albumu.

Pored pesama na makedonskom, srpskom, hrvatskom, napisao je jednu i na slovenačkom "Moja” (2007).

Proeski je važio i za dobrog tekstopisca. napiso je nekoliko svojih hitova poput "Ima Li Den Za Nas" ("Ima li dana za nas"), "Slusas Li" ("Čuješ li"), "Malecka" ("Malena") i "Polsko Cvjeke" ("Poljsko cveće"). 2004.godine Proeski je komponovao "Muza" ("Muza") koji je bio veliki hit za Martina Vučića (Makedonskog predstavnika na Evroviziji, 2005), a postao je naslovna pesma za drugi album mladog pevača.U intervjuu Proeski je rekao da ima još novih sto pesama i da čeka pravi momenat da ih objavi, a da su još u demo verziji.

15.oktobra Proeski je dao poslednji intervju za Makedonsku Televizijsku Stanicu Kanal 5. Pričao je o svojoj namjeri da konačno završi studije na Muzičkoj Akademiji, o njegovoj potrazi za srodnom dušom, kao i o radu na novom albumu.

http://www.poslovnazena.biz/stil-zivota ... eski-2-710

Todor - Toše Proeski bio je veliki pevač i veliki čovek. Osim po svom anđeoskom glasu i hitovima zbog kojih je stekao ogromnu popularnost u celoj bivšoj Jugoslaviji, ostaće upamćen i po humanitarnom radu. Održao je veliki broj humanitarnih koncerata, učestvovao u akcijama za pomoć deci sa posebnim potrebama i deci bez roditelja, pomagao siromašnima... Zbog toga ga je Unicef 2004. godine proglasio za ambasadora dobre volje. Uprkos ogromnoj popularnosti, bio je izuzetno skroman, neposredan, drag, kulturan, vaspitan i fin mladić. Publika ga je zbog toga obožavala. Muškarci su ga cenili, a devojkama je bio san. Bio je dobar uzor mladima; završavao je muzičku akademiju, bavio se sportom, a kao vernik trudio se da čini što više dobrih dela i da pomaže ljudima.

Apsolvent Muzičke akademije u Skoplju oduševio je Evropu svojim izvođenjem „O sole mio“ na pres konferenciji u Istanbulu. Tada su i stigle prve ponude evropskih producenata da snimi album za svetsko tržište.
          Svaki novi CD donosio je Tošetu sve veću popularnost, a koncerti širom bivše države ostavljali su publiku bez daha.U avgustu ove godine izdao je poslednji album „Igra bez granica“ koji je za samo mesec dana dostigao zlatan tiraž, a pre 12 dana, 5. oktobra, održao u Skoplju svoj poslednji veliki koncert. Trebalo je to da bude početak njegove velike turneje.
          U poslednjem intervjuu za „Blic“ koji je nedavno dao, pričao je Toše o svojim velikim planovima: da napravi veliku eksjugoslovensku turneju; da još jednom napuni „Arenu“; da do Nove godine promoviše album na engleskom i napravi svetsku karijeru... Ko zna dokle bi stigao ovaj mladi, vredni, uvek nasmejani čovek izuzetnog glasa i dobrog srca da ga smrt nije zaustavila.

Simonida Stanković

Posle velikog koncerta koji je održao 14. februara ove godine u „Beogradskoj areni" Toše je skromno priznao:

Život nema suštinu

- U ovom trenutku, kad sam na neki način ispunio svoj dečački san, shvatio sam da ništa nema suštinu. Prava suština je ona koja je postojala u onim trenucima kada san nije bio ispunjen, ali bilo je ljubavi i porodične harmonije koja još traje... A, kako sebe zamišljam za 15 godina? Ma, samo da budem živ i zdrav, a ostalo - šta mi bog da. I da se ne razočaram u ljude kojima sam okružen.

Pratim te

Baci pogled preko ramena kad podjes
          kad po meni ko po suhom liscu prodjes
          pa me makar laktom u grudi pogodi
          makar grub tvoj dodir bio jos mi godi

Baci osmeh ispod uvojaka barem
          da u tvoje misli bar na kratko stanem
          ko u usporenom filmu se spotakni
          preko mojih nogu ruku mi dotakni

Pratim te, sve u korak
          svaku stopu poljubim
          svaku suzu, svaki uzdah osjetim
          tu sam da ti nadu vratim
          ako padnes da te uhvatim

Pratim te, i kad ne gledam
          po koraku te znam
          svaki drhtaj tvoga tijela osjecam
          tu sam da ti nadu vratim
          ako padnes da te uhvatim

Pratim te

Kad se ispod tvoga kisobrana stisnem
          ja sam sretan iako na pola kisnem
          pa me makar laktom u grudi pogodi
          makar grub tvoj dodir bio jos mi godi

Krv u glavu udari
          i ko struja ozivi
          ovo tijelo bar na
          kratko ozdravi

Pratim te

Soba za tugu

Ovo je odluka moja
          jer bila volja je tvoja
          da s drugim odes od mene
          i sve mi niz brdo krene

Da mrakom zamenim dugu
          lezeci provodim dane
          u ovoj sobi za tugu
          sa ove zapadne strane

Izmedju vrata i prozora
          moj krevet za tobom dise
          ne mogu dalje od umora
          ni metar manje ni vise
          i bilo sta da se desi
          ja sam na istoj adresi

Izmedju vrata i prozora
          moj krevet za tobom dise
          ne mogu dalje od umora
          ni metar manje ni vise

U taj sam krevet odavno pao
          tu gde sam pao zivot je stao
          uzalud skidam tvoj greh sa sebe
          sve me boli posle tebe

Ovo je odluka moja
          i mnogi ce da se cude
          a kada odlucim nesto
          to tako mora da bude

Da mrakom zamenim dugu
          lezeci provodim dane
          u ovoj sobi za tugu
          sa ove zapadne strane

sve me boli posle tebe

U ovoj sobi za tugu
          sa ove zapadne strane

Izmedju vrata i prozora
          moj krevet za tobom dise
          ne mogu dalje od umora
          ni metar manje ni vise
          i bilo sta da se desi
          ja sam na istoj adresi

sve me boli posle tebe

Bože čuvaj je od zla

Ona ima oči koje znaju moje tajne sve
          moje tuge sve i moje nemire
          Ona ima ruke i u njima svemir čitavi
          u tom zagrljaju mogu umrijeti

Bože meni tako malo treba
          ispod ovog svetog neba
          topla postelja, i njena oka dva
          Šalji anđele čuvare svoje
          jer je duša duše moje
          brani je od zla
          Bože kad ne mogu ja
          oooo kad ne mogu ja
          Bože brani je od zla

Ona ima usne i na njima okusa trešanja
          koje niko ne zna ljubit kao ja
          koje niko ne zna ljubit kao ja

Još i danas zamiriši trešnja

u proljeće, kao davno prije,
          jedna trešnja danima daleko
          tamo gdje me već odavno nije.

Rekao sam kad poći sam mor'o
          spalite mi i kuću i njivu
          samo trešnju ostavite staru,
          kad navratim da je vidim živu.

Što to ima u ljudima tužno
          da ulaze u tuđe živote,
          tko to živi u prošlosti mojoj
          a još nije umro od sramote.

Rekao sam u vjetar sam prič'o
          nikog nije bilo da me čuje
          lijepu pjesmu ne voli baš svatko
          neko baca kamen na slavuje.

Što to ima u ljudima tužno
          da ulaze u tuđe živote,
          tko to živi u prošlosti mojoj
          a još nije umro od sramote.

u proljeće, kao davno prije,
          jedna trešnja danima daleko
          tamo gdje me već odavno nije.

prva vest - 16. oktobar 2007
          Jedan od najpopularnijih pevača na prostorima bivše Jugoslavije Todor - Toše Proeski (26) poginuo je danas u 6.25 časova u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb - Lipovac, na ulazu u Novu Gradišku u Hrvatskoj.

Uz državne i vojne počasti u Kruševu je sahranjen Toše Proeski; do večne kuće ispratili su ga građani Makedonije i bivšeg jugoslovenskog prostora i njegove kolege iz Evrope i sveta...

Bolje biti sretan nego pametan

Comment

Working...
          X