Rasprava CRT vs TFT

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Rasprava CRT vs TFT

ma imam ja iskustva sasvim dovoljno (ako treba i ref. lista sa primerima ) i bas zato mi nikako ne ide u glavu da, npr. ako je CRT toliko dobar (kao sto je nekad bio sve i svja, cime se slazem potpuno), da li biste ga kupili svom detetu, sestri, bratu, drugaru, danas ili sutra da upise recimo ahitekturu ili pocne da se bavi time? Ako treba tako da definisem pitanje...

Btw, meni kao studentu povratniku je najkorisnija stvar bila laptop, ono sto mi je trebalo na trecoj godini, polovan centrino laptop je zavrsavao i vise nego 100%
    sketchup je chudo
  • Zeljoni
    CBC Senator
    • 04.05.2007
    • 200
    • Beograd, Vračar

Originally posted by Ji 4Tze
    ma imam ja iskustva sasvim dovoljno (ako treba i ref. lista sa primerima ) i bas zato mi nikako ne ide u glavu da, npr. ako je CRT toliko dobar (kao sto je nekad bio sve i svja, cime se slazem potpuno), da li biste ga kupili svom detetu, sestri, bratu, drugaru, danas ili sutra da upise recimo ahitekturu ili pocne da se bavi time? Ako treba tako da definisem pitanje...

Btw, meni kao studentu povratniku je najkorisnija stvar bila laptop, ono sto mi je trebalo na trecoj godini, polovan centrino laptop je zavrsavao i vise nego 100%
    sketchup je chudo
    Ji.... To što pričaš ima smisla ....donekle. Jedno je da imaš nešto pa ti završi posao (PC i TFT) ali svaki profesionalac će izabrati 21" CRT (kad se setim samo starog Matrox-a g450 Dual Head i raznih Eizo koji su mi prošli koroz ruke), zbog nečega što se zove pixel a o vernoći i kalibraciji boje neću ni da pričam.

Ako nešto nije jasno slobodno pitaj =]

Comment

• Ji 4Tze
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 806
      • bg
      • Honda CR-V 4WD

pa pitao sam vec

Comment

• Zeljoni
        CBC Senator
        • 04.05.2007
        • 200
        • Beograd, Vračar

Kao sve u životu, ništa nije tako jednostavno pa ni ova diskusija... Sigurno je da su TFT monitori budućnost ali mora se otkloniti i dosta njihovih mana, mada kada se pojave ovi na 100 Hz biće dosta bolje.

Prednost TFT-a u odnosu na CRT

1. Zauzimaju manje mesta
        2. Troše manje struje
        3. Bolja oštrina slike
        4. Budućnost

Prednost CRT-a
        1. Ugao Gledanja
        2. Toplina boje, kontrast
        3. Odaziv nebitan (game efekat)

velika mana CRT-a nizak RR na visokim rezolucijama 1920 x .... a svi znamo da minimalni RR mora da bude 72 Hz (koliko puta u sekundi se osveži slika) ili više. Naučno dokazano da tek 72Hz prija ljudskom oku...itd.

evo i par linkova pa sami prosudite a arhitektici može i TFT pošto je početnik...

http://www.behardware.com/articles/511- ... s-lcd.html
        techmind.org - LCD evaluation and test patterns

Ovde sam

Comment

• Ji 4Tze
          CBC Senator XXL
          • 04.05.2006
          • 806
          • bg
          • Honda CR-V 4WD

nisi mi odgovorio na pitanje, kao ni bilo ko drugi
          a sad imam jos jedno, koja je ovo godina trenutno? mislim, pro@contra liste smo pravili pre 4-5 godina bre

ma laptop ce neki da joj posluzi bolje nego desktop masina
          e tu vec moze da se kaze 'posto je student jos ovo ono' ne treba joj zverina, moze da prodje i neki laptop, za te pare moze da se nadje nesto pristojno. Ko da je njoj bitno da li joj cpu ovaj ili onaj i kako renda, bitnije joj da moze da odnese komp na fax i da iscrta nesto na brzinu za vezbe, jel...

Comment

• Zeljoni
            CBC Senator
            • 04.05.2007
            • 200
            • Beograd, Vračar

1. Ako ti je pitanje šta bi kupio deci, pa naravno TFT naravno da nema zračenja i bla bla pitanje ti je suvislo. Ali ovde se priča malo proširila i na druge stvari vezane za profesionalnu upotrebu .... tako da koliko ljudi toliko ćudi...
            2. Ne spominji tvoju ref. listu jer ćeš dobiti druge od kojih će mozak da ti stane (šta kažeš na 120 hiljada računara u jednoj mreži (intranet))
            3. Nikakav LT ne može da zameni PC osim ako ne želiš da pukneš jedno 3.5 soma evra.... pa čak ni tad
            4. PC nikad nije bio jeftiniji i brži, software je taj koji je skup... a pitanje za tebe je da li bar za neki software imaš licencu?

Pozz

Comment

• mirdza
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2005
              • 2437
              • Katowice (PL) / Banja Luka
              • AGP / W126

Samo jedno da kazem - koristio sam 21" CRT nekih godinu dana na poslu. Onda sam presao na 19" TFT. Ja zelim onaj stari monitor!!!
              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Ji 4Tze
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 806
                • bg
                • Honda CR-V 4WD

zeljoni, ja ne znam je l' ovo skrivena kamera ili sta, ali gle sta sam pitao:

da li biste ga kupili (CRT) detetu, sestri, bratu, drugaru, danas ili sutra da upise recimo ahitekturu ili pocne da se bavi time?

pitajte malo okolo, nije sve bas onako kako vi mislite
                svoje tvrdnje baziram na
                - licnom iskustvu
                - i pricama sa
                1) kolegama 'vizuelizatorima' modelarima, ilustratorima, kedashima i ostalim 'ima' (sve ovo racunam pod archiviz)
                2) arhitektama
                3) studentima arhitekture

i nijedan komp nisam sklopio kolegi niti arhitekti (nikad nisam zeleo to sebi), samo sam savetovao generalno, ono, cisto da ne naprave glupost kao sto je kupovina CRT-a (za gorenavedene namene, jel)...

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da li biste ga kupili (CRT) detetu, sestri, bratu, drugaru, danas ili sutra da upise recimo ahitekturu ili pocne da se bavi time?
                  da,uvek CRT gde god se ista radi sa bojama, i gde je potreban veran prikaz.
                  profesionalci koriste CRT i dan danas, ali ne onu jeftilen kategoriju.

TFT i dalje je "vekovima"u zaostatku za CRT u domenu kontrasta i boje.

reda 400% je losiji kontrast i tu je jos daleko bilo kakav ozbiljniji napredak sa TFT sistemom.

crno je crno jedino na CRT...

tamo gde je prevashodno crno beli tekst, i slicne lagane stvari/primene bez boje kao osnove rada CRT je danas vise smetnja nego korist.

za amaterske primene TFT je danas optimalni izbor.

primer ocigledne razlike kvaliteta prikaza boja-
                  recimo sajt Baumita, postoji aplikacija za online izbor boje fasade odnosno boje maltera.

slika na TFT i slika na CRT daje drugacije boje.
                  lako se uoci razlika u korist kvaliteta prikaza na CRT, pogotovu pastelnih boja.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

brick, aj mi iskreno reci koji prosecan arhi biro u gradu drzi CRT zbog boja?
                    dakle ne pricamo o obradi fotografija, pricamo o vecini aplikacija za arhitekturu, kod nas je to pretezno:

autoCAD za 2d
                    3dsmax za 3d
                    sketchup za koncepte
                    arhicad, arch.desktop, revit i slicni kompletni paketi (koji su manje zastupljeni)
                    i fotosop za sredjivanje slika i pravljenje plakata, eventualno corel ili ilustrator
                    premier ili after effects za animacije

i sve to ide u jpeg pa u dps ili na laser ili gde vec (sto se finalnih imidza i crteza tiche)
                    znachi, po tvojoj utopijskoj logici oni su svi amateri, je l' da?

nigde nema CRT-a, verovatno sem na samoj stampi, gde sve stoji sto vi pricate ali to je poslednji korak. Ne sto nema CRT-a, nego nema ni kalibrinsanog monitora/stampaca/plotera, spavanja pred predaju, predaje bez stresa i na vreme svega onog sto je arhitektura kod nas i sta nece skoro da se promeni. A ako se ode u stampariju sa eps-om umesto jpeg-om, tamo te gledaju kao osmo svetsko cudo...
                    Ja jesam apsolutno za da se koristi vrhunski CRT kad su potrebe za prikazom boja i kontrasta takve, nisam rekao da nije tako, ali tvrdim da se jedan arhitekta ne opterecuje time, a kamoli student arhitekture.

Comment

• Zeljoni
                      CBC Senator
                      • 04.05.2007
                      • 200
                      • Beograd, Vračar

Originally posted by Ji 4Tze
                      zeljoni, ja ne znam je l' ovo skrivena kamera ili sta, ali gle sta sam pitao:

i nijedan komp nisam sklopio kolegi niti arhitekti (nikad nisam zeleo to sebi), samo sam savetovao generalno, ono, cisto da ne naprave glupost kao sto je kupovina CRT-a (za gorenavedene namene, jel)...
                      1. Kao što napisah gore da.
                      2. Ako bi kojim slučajem i završio isti (sad opet malo u futuri) i otvorio studio samo prof. oprema znači bilo gde treba boja i nijanse CRT.
                      3. Za sve ostalo može TFT

Ja sam sa ove teme off a ako treba za nešto drugo tu sam otvorite new topic!

Pozdrav svima

Comment

• vujke
                        Admin
                        • 29.09.2004
                        • 1673
                        • Mladenovac
                        • Daewoo Lanos 1.5SX

Pitanje da li je neko od vas koji propagirate CRT probao neki hi-end tft?
                        Razlike postoje u nekim segmentima u korist CRT-a ali kad se izvaga TFT odnosi pobedu daleko..
                        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• coco
                          CBC Senator XXL
                          • 24.10.2004
                          • 476
                          • i`am from the land that is placed nowhere

Originally posted by vujke
                          Pitanje da li je neko od vas koji propagirate CRT probao neki hi-end tft?
                          Razlike postoje u nekim segmentima u korist CRT-a ali kad se izvaga TFT odnosi pobedu daleko..
                          ja jucer gledao 22" TFT u gh spotu. to o cemu ti pricas kosta 2000 eura. ubost cu karticu s 2x dvi i 2 monitora (crt + tft).

ja ne kuzim, mozda pricam kineski. lijepo sam vam rekao u koj branski radim i u kupjim firmama sam radio. i sto koristim profesionalno i zasto ne bih zelio tft.

Ji 4Tze gdje sad radis? koja firma i koja struka?
                          "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• coco
                            CBC Senator XXL
                            • 24.10.2004
                            • 476
                            • i`am from the land that is placed nowhere

Originally posted by Zeljoni
                            http://www.behardware.com/articles/511-9/screen-comparative-test-crt-vs-lcd.html
                            ovaj testirani model mitsu-a imam na stolu ali ima iiyama nalju jako je dobar....morat cu naci negdje 21" od iiyame za kupovinu. ne bih zelio kupiti 22" tft za 500 eura a 2000 eura za eizo ne dajem.
                            "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ja jesam apsolutno za da se koristi vrhunski CRT kad su potrebe za prikazom boja i kontrasta takve, nisam rekao da nije tako, ali tvrdim da se jedan arhitekta ne opterecuje time, a kamoli student arhitekture
                              procitaj jos jednom sta sam napisao.
                              za profi primenu gde su boje i kontrast bitan sastavni deo rada -CRT za amatersku TFT. prema potrebama i oprema.

tako da, slazemo se.
                              studentu pocetniku je pitanje sta uopste treba od same racunaljke itd, i to sam napisao takodje da se prvo definise...
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X