Fujitsu Siemens Lifebook E8310 - dobar za izbegavanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NickRP
    CBC Senator
    • 19.10.2005
    • 263
    • Serbia - Germany

Fujitsu Siemens Lifebook E8310 - dobar za izbegavanje

Pozdrav svima,

jedna mala anegdota:

Imam dva laptopa, i na otprilike godinu dana prodajem stariji od ta dva i kupujem nov, tom praksom se koristim vec vise godina. Noviji koristim ja, a stariji devojka, i tako to funkcionise.

Elem, pre par nedelja prodam Fujitsu Siemens Amilo xxx, ostane mi HP, i rekoh hajde da potrazim nesto novo, a da HP prepustim devojci. Tamo vamo, rekoh hajde Fujitsu Siemens (imao sam odlicna iskustva sa gore pomenutim), ali nesto iz strogo biznis klase, Lifebook, konkretno E8310.

Normalna cena mu je oko 1500e, medjutim posto je devojka student, onda ga uz neke povlastice i bez operativnog sistema dobijemo za oko 1200e. To sve funkcionise ovako, preko online konfiguratora se sklopi konfiguracija, i za 14 dana racunar moze da se preuzme u radnji.

Sacekamo 14 dana, devojka plati i podigne racunar.

Ja dodjem, pogledam... sta je bre ovo! Na plastici oko tastature neke ogrebotine, lose ofarbano... ma bruka. Odmah pozovem u radnju, kazem kakva je stvar, oni kazu, ok, sada cemo da porucimo plastiku iz Fujitsu Siemens-a i zamenicemo Vam, Vi slobodno koristite komp do tada... Hajde rekoh dobro...

Upalim ja komp, instaliram OS, i primetim na ekranu tri mrtva piksela (tacnije subpiksela, ali da ne ulazimo u detalje). Osim toga, celokupna plastika deluje lose, ivice polutki racunara nisu paralelne, kako ga pritiskam vidi se da polutke "rade" jedna u odnosu na drugu... Posle duzeg rada, racunar se dosta zagreje, toliko da je neprijatno drzati prst na touch pad-u... Baterija koja treba da drzi do 5.5 sati, jedva sastavlja 3 sata (kompjuter nista ne radi, sve disejblovano, energy manager instaliran).

Pukne mi film, rekoh ovaj kompjuter vracam nazad, svaki put kada ga pogledam samo se jos vise nerviram kakvo je g...

Onda u radnji 30 minuta krvavog raspravljanja, jer nece da ga uzmu nazad. Iako je proslo samo par dana od kupovine i iako u Nemackoj postoji uredba da u roku od (barem) 14 dana od preuzimanja robe imam pravo da istu vratim i dobijem 100% novca nazad. Kaze lik, to je racunar sklopljen po Vasem zahtevu (online konfigurator koji sam pomenuo ranije), takav racunar niko vise nece da kupi, nego da vidimo mi da se poprave ti nedostaci... A to me samo zavlaci da mi prodje 14 dana, pa da vise ne mogu da ga vratim... a ono se djubre popraviti ne moze, jer ne znam sta mu nije falilo... Svejedno, ja mu kazem da mi da napismeno da nece da ga uzme nazad, on to uradi, i ja mu kazem da sa tim hocu da idem kod njegovog sefa... Nadignem veliku buku, on ode kod sefa i sef mi vrati pare...

A racunar je marketinski predstavljen kao: "Where only the best is tolerated..."

Bruka za Fujitsu Siemens, za 1500e prodavati nesto sto deluje losije nego neki tamo Asus od 500e...

Toliko sam se iscimao oko ovog racunara da sam i izgubio zelju da kupujem drugi...

Pozdrav,
    Nikola
  • civi
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1492
    • Pozarevac

Za 1500e imas ACER da te ne boli glava a taj FS iz donjih klasa je tezak shit,Acer Aspire 5920G naprimer je extra
    Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
    - Kako to misliš, kočim?

Comment

• NickRP
      CBC Senator
      • 19.10.2005
      • 263
      • Serbia - Germany

Taj FS iz donjih klasa (Amilo) je radio kako treba sve vreme, bukvalno nekada nije gasen po nedelju dana, onda po kolima tokom mapiranja, treskanje, truckanje, nista... sve je uvek radilo 100%.

A sto se tice nabavke nekog drugog racunara tice, moji su zahtevi da mora da ima barem on-board com port i PCMCIA prikljucak... Znaci, ne treba mi neka multimedijalna zahebancija, nego ozbiljan "industrijski" racunar sa mnostvom "legacy" prikljucaka, docking station konektorom, prilicnim trajanjem baterije... Kazem, zato sam se odlucio za Lifebook, ali je on bio totalno razocarenje u smislu kvaliteta.

EDIT: pogledao sam ovaj Acer sto preporucujes ( http://www.acer.de/public/page9.do?sp=p ... 3789053309 ) nema nista od onoga sto mi treba... Mozda je nekome ovakav racunar super (ono, za opste namene), ali ja imam vrlo specificne zahteve.

Pozz,
      Nikola

Comment

• BRABUS
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2004
        • 2399
        • London

Jel si to kupovao u MediaMarkt-u? Znaju pederi tako da zavlace - u roku od 14 dana MORA da ti vrate novac, ako im vratis neostecenu robu.

Neznam gde si u Nemackoj, ali ARLT je jako dobar sa cenama i uslugom.

Neznam kakvi su ti prohtevi, ali ako trazis business laptop, IBM (lenovo) je po meni bez premca. Ja sam imao par T-series, sad imam svoj T40 i jednostavno je nenadjebiv, neverovatno kvalitetan, robustan, pouzdan, lagan. E, sad...nije fancy i nema neke gluposti koje ljudi vole, ali zato moze da ti padne par puta kao meni na plocice i nastavi da radi, moze da ne bude resetovan po mesec dana i da na baguje. I da, na mom posle 2 ipo godine upotrebe, preklapajuci deo, gde je monitor jos uvek ne mrda ni jedan cm, dok drugov 2 meseca star sony vaio mogu da koristim ko lepezu

Comment

• JNC
          CBC Senator XXL
          • 19.12.2006
          • 1332
          • Beograd

Pa ajde da kazem i ja neku, posto koristim laptopove vec drugo a i bavim se prodajom istih, znaci FSC Amilo su mi se pokazali bolje od Lifebook serije iako jel, ovi drugi bi trebalo da su bolji, ali sam ja sam sa Lifebook modelima imao mnooogo zezancije, sto se Sony-ja tice isto, koliko kostaju trebali bi da sami rade posao, a problema sa njima samo tako. Meni su se Toshibe pokazale odlicno i sad ce se neki mozda iznenaditi Asus-ovi notebook-ovi su ispali odlicni, ovo vazi za jeftine modele tima 500-700 evra, nikakvih problema nisam imao sem sto su mi par puta donosili pokvarene od prosute vode i kokakole, inace sam ih prodao bas dosta, tako da za te pare su vise nego odlicni, u svakom slucaju bolji od Sony-ja i FSC Lifebook serije. IBM ili ti sad Lenovo kao sto rece Brabus su ok isto rade kako treba nikakvih posebnih iznenadjenja. Eto toliko ako se budem setio jos neceg napisacu .

Comment

• Dragon
            CBC Senator XXL
            • 15.11.2006
            • 963
            • Beograd

Ja imam FS Amilo 1650, to je neka niza srednja klasa, placen pre dve godine 1.000 evra. Nisam ga nesto maltretirao, ali to mi je jedini racunar, pa je svakodnevno u upotrebi. I radi savrseno...nikakav problem nisam imao.

Prosto neverovatno, da ti nisu oni potmetnuli neku kopiju kinesku?
            Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

on-board com port i PCMCIA prikljucak
              PCMCIA ima valjda svaki laptop koji sam ikada u zivotu video i radio na njemu. ne mogu da se setim jednog primerka koji to nema.

sto se COM porta tice, kvalitetniji odavno to nemaju.

ali zato moze da se kupi PCMCIA kartica sa 2 fizicka puna hardverska COM porta.

ja sam tako resio moju potrebu slicnih zahteva, portabilni laptop za profesionalnu upotrebu, sto ti kazes industrijski.
              jako cesto koristim bas COM portove.

to oko baterije koja ce trajati 5.5 sati, mislim da je malo previse ocekivati.
              ako izdrzi 3 sata to je sasvim ok, sve preko je cist bonus i ne srece se tako cesto.
              mislim na praksu, ne na reklamna obecanja.

ti si izgleda bas naleteo ne neki los primerak.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Zeljoni
                CBC Senator
                • 04.05.2007
                • 200
                • Beograd, Vračar

Originally posted by sw.brick
                on-board com port i PCMCIA prikljucak
                PCMCIA ima valjda svaki laptop koji sam ikada u zivotu video i radio na njemu. ne mogu da se setim jednog primerka koji to nema.

sto se COM porta tice, kvalitetniji odavno to nemaju.

ali zato moze da se kupi PCMCIA kartica sa 2 fizicka puna hardverska COM porta.

ja sam tako resio moju potrebu slicnih zahteva, portabilni laptop za profesionalnu upotrebu, sto ti kazes industrijski.
                jako cesto koristim bas COM portove.

to oko baterije koja ce trajati 5.5 sati, mislim da je malo previse ocekivati.
                ako izdrzi 3 sata to je sasvim ok, sve preko je cist bonus i ne srece se tako cesto.
                mislim na praksu, ne na reklamna obecanja.

ti si izgleda bas naleteo ne neki los primerak.
                Ima IBM (Lenovo) TP T60 sve naj za poslovnu primenu.

A što se tiče tvog problema nije to ništa novo. Prodavci uvoze reparirane LT i prodaju ih kao nove a teško vraćaju pare jer nisu dobili garanciju za iste (radi se o novim modelima) pa se lako nasankaš...Većina Panasonic telefona do skora je bila reparirana...itd Kupuj isključivo od ovlašćenog zastupnika.

Pozz

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa sta se sve uvozi reparirano kod nas... Graficke karte, HDD-ovi, televizori, monitori..., a nece LAPTOP koji vredi mnogo vise!!!
                  Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                  Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• NickRP
                    CBC Senator
                    • 19.10.2005
                    • 263
                    • Serbia - Germany

@BRABUS
                    Ma znam za MediaMarkt, tamo su bas odvratni kada je u pitanju vracanje novca - prijatelju nisu hteli nikako da vrate novac za telefon (bezicni, ne mobilni) koji je od prvog trenutka zezao. Uz mnogo rasprave uspeo je da dobije Gutschrift, koji naravno mora da potrosi u MediaMarkt-u.

U Arlt-u sam bio uzeo jedan Asus X51 serije, kostao je nesto smesno, tipa 650e, a konfiguracija je bila dosta dobra i imao je PCMCIA port. Medjutim, tastatura je bila mnogo klimava, moglo je jasno da se uoci da se susedni tasteri pomeraju dosta prilikom kucanja - a to me je dovodilo do ludila. I cela je serija bila takva, pa sam ga vratio i uzeo novac nazad. Nikakvih problema nije bilo prilikom vracanja.

Lenovo ozbiljno dolazi u obzir - ima sada nesto bas u Arlt-u.

@JNC
                    Znaci, 2:0 za Lenovo!

@DRAGON
                    Pa tesko da ovde smeju da prodaju kinesku kopiju kod ovlascenog FS distributera.

@sw.brick
                    Ne, novi laptopovi sada imaju tzv. ExpressCard slot umesto PCMCIA. Meni je problem sto imam neke specificne PCMCIA kartice, koje ne znam ni da li se proizvode u ExpressCard standardu... niti imam vremena da istrazujem.

Laptop racunari industrijske klase imaju i danas COM port. Ali kod ovih racunara za siroke mase, portova naravno nema. Problem sa PCMCIA COM portom je sto nije vidljiv iz DOS-a... tj. barem nije na ovoj kartici koju ja imam.

Ako u tehnickim specifikacijama proizvoda pise da drzi bateriju do 5.5 sati, onda ocekujem da to makar priblizno ponovi. Sta je realno, a sta ne - u to ne ulazim - samo hocu da proizvod zadovolji teh. specifikaciju. Mogu da razumem odredjena odstupanja, ali da razlika bude skoro 50% - to je nedopustivo.

@Zeljoni, Eon
                    Racunar kupljen u Nemackoj, kod ovlascenog distributera.

Pozz,
                    Nikola

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Problem sa PCMCIA COM portom je sto nije vidljiv iz DOS-a... tj. barem nije na ovoj kartici koju ja imam.
                      ja sam ovde uzeo PCMCIA sa 2 COM porta, prava hardverska.
                      rade i pod DOS-om naravno. (to mi i treba cesto, sirovi direktni pristup).
                      nista emulacija i slicno.

firma Sunix, Taiwan ako ti bude trebalo da imas info da ovo provereno radi i u DOSu.

ima komplet sve signale i RTS/CTS, DTR/DSR, RI- ma komplet puna specifikacija / kompatibilnost.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• NickRP
                        CBC Senator
                        • 19.10.2005
                        • 263
                        • Serbia - Germany

@sw.brick
                        Ok, to je onda jako korisna informacija. Samo da bi izbegli eventualni nesporazum: portovi su vidljivi iz DOS-a, a ne samo iz DOS prozora?

Znaci, bukvalno, podignem DOS 6.2 i vidim portove COM1 (I/O adresa $3F8) i COM2 (I/O adresa $2F8).

Jos jednom hvala,
                        Nikola

Comment

• jaksa
                          CBC Senator XXL
                          • 23.10.2004
                          • 701
                          • Novi Beograd, SC

Ja imam HP NC6320 i po meni hp nc klasa vredi svaku paru.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Nebitno da li je ovlascen ili ne, oni instaliraju koriscene komponente i daju normalu garanciju...
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• NickRP
                              CBC Senator
                              • 19.10.2005
                              • 263
                              • Serbia - Germany

Ko su "oni"? Fujitsu Siemens?

Ako mislis da to radi radnja (diler), to je potpuno iskljuceno, jer kada ukucam serijski broj racunara na FS sajtu, izadje mi sve o njemu, kao i dan kada je izasao iz fabrike i od kada pocinje da mu vazi garancija.

Diler ovo nikako ne moze da izvede, a da FS nije umesan u to - tako da bih ovu mogucnost odbacio, plus sto je konfiguracija takva da je malo verovatno da mogu da se nabave te komponente vec reparirane...

Pozz,
                              Nikola

Comment

Working...
                              X