Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
pa evo kazacu ti za sta koristim, pa sam zakljuci.
funkcionise za skidanje podataka direktno sa ECU izlaza komunikacione opreme, koji je predvidjen za serijski stampac (COM).
to su oni stari iz 80tih, tipa Epson LX300 ili kako vec bese tacna oznaka.
umesto stampaca skupljam podatke u fajl na laptopu, za dalju obradu.
koristim iz DOSa programe za upravljanje- programiranje komunikacione opreme. nema Windowsa, tj tada Win jos (kao da) nije postojao. recimo da se radi o opremi iz godina 1987-1991.
isto tako sa tim moze da se programira ECU auta.
ista ta oprema ne moze da se koristi preko USB na RS232 konvertera.
(zato sam i uzimao dodatno i PCMCIA karticu).
da skratim, uglavnom tamo gde god se pominje laegacy COM ova kartica radi, a ja uglavnom koristim za specificnu profesionalnu opremu.
nedavno je isprobano i sa specijalnim engleskim taximetrima koji su cist DOS.
ja sam do nje dosao sasvim slucajno, tj pitao sam partnere/ dobavljace koji se bave time da li imaju i dobio sam na probu bez obaveze da kupim.
posto sam vec imao opremu na kojoj ne radi USB -COM konverter(inace firme Digitus, nemacka), cim sam ubacio PCMICA ostvarena je komunikacija i time sam odmah uzivo testirao.
i u pratecem uputstvu na 4 strane, te PCMCIA kartice, pise eksplicitno da zadovoljava legacy com potrebe.
ima 2 COM porta, kojima mozes da po zelji dodelis broj porta i opseg koji mem ces koristiti, bukvalno sve isto kao na prastarim 386DX /486 racunarima.
kartica nije bila jeftina, ali meni je neprocenjivo korisna i srecom se nadam da ce moci da se koristi i u buducem laptopu kada ovaj zavrsi karijeru.
inace probao sam rad PCMCIA kartice i preko RS232 na TTL konvertera i to takodje odlicno radi u oba smera komunikacije.
nikada ranije nisam cuo za tu firmu Sunix, ali eto primerak koji ja imam je zadovoljio sve potrebe u svim uredjajima gde sam probao.
hehe, do pre godinu dana mi je radio, al poceo hdd opasno da zeza, pa sam ga bacil, ali sacuvao neke "vitalne" delove, inace sluzio i sluzio, a preko njega su stigle mnogee pare
Elem, slazem se za IBM lap-topove, po mene su najbolji, onako na oko, a i navikao sam na njih, a ovi ostali pa ne znam sta da mislim. . .
Pre svega sam koristio IBM A31, nikad ali nikad mi nije pravio problem, a najbolja stvar na njemu je to sto ga pustis i sam sve obrise i preinstalira. . Ima na njemu jedan zakljucan deo na hdd-u u kom se nalaze podaci. I ima najbolji displey koji prikazuje rezoluciju od 14xx*980(ili 1280, ne secam se vise), a danasnji lap-topovi nisu ni blizu toga
On je prilicno zastareo, ako uzmemo u obzir da nema 2.0usb, nema wlan, bloothoot, ima samo IC
Posto je zastareo nabavio sam novi takodje IBM R52model, i sad sluzi, odlican
Pored toga imam i jedan dell, duo core, odlican, ali mi ne odgovara
Na kraju, kazem da je ibm najbolji, pogotovu u poslovnim primenama
A dobro bi mi dosao jedan Rade Koncar Niko(najbolji lap-top na svetu, cena ~3.500e), za kucnu upotrebu
Još jedan glas za Acer - od skoro koristim ( kao službeni) Acer Aspire 7720 - odličan - 17" wide, core duo 2ghz, 2 gb ram, 2x160gb hdd, nvidia 8400M grafika, sa 3god garancije i vistom home premium za oko 1250 eur...
Mislim da je mnogo bolja kupovina od HP-a npr.
Izuzetno jaka mašina, u svakom slučaju kad bi davao pare za laptop ozbiljno bi ga uzeo u obzir...
Opet kazem sve pohvale za IBM, i jos nesto da se razumemo, ja ne igram igrice , pa tako da ne mogu da vam kazem kakv je racunar po tom pitanju
Rezolucija 1920*1280,to mi se svidelo kad sam video kao teh.karakteristiku, ali u praksi su mnogooo male ikonice, moram da se priblizim na 20cm razgaljine od monitora da bi video sta pise.. A kad je smanjim onda je pa preveliko(eh gde je moj stari A31), inace wide je ekran.
Comment