Zavisi sta koji majstor podrazumeva pod generalnom. Ako se hilznuje motor i vrse sve obrade, menjaju klipovi i koriste sve kvalitetni delovi to je ta cena 500-700eur.
Ako se samo vrsi osvezenje, zamena lezajeva, karika, komplet dihtunga, ravnjanje glave sa delovima srednjeg kvaliteta onda moze da se prodje 300-500eur
Recimo da hilznuje motor, menja karike, lezajeve, obrada radilice na specijalu, komplet zaptivaca, zamena grejaca, novo ulje, ispiranje svih delova, obrada glave i zamena klackalica ili vodjica u glavi, vodene pumpe, kaiseva, tecnosti i par sitnica cena od 400-600 eur je normalna.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Radio je jedan moj kolega proletos negde u Temerinu za 600 evra kompletnu generalku izmenjano sve cak i remenice na radilici i bregastoj garancija 100 000 km uz uslov da se auto servisira kod njega
To je to znaci! Ja sam iskreno mislio da je to nesto jeftiniije kad znam koliko kostaju motori za kola.
Ja sam nasao coveka u Sapcu, koji prodaje izmedju ostalog i motore za kola i raspitivao se za motor astre H ... kaze mi da takav motor u zavisnosti od godista i toga da li je benzinac ili dizel, kod njega kosta od 700 do 1500e! Sto uopste nije mnogo jer dobijes mlad motor! Ja cu sigurno tako uraditi kad dodje vreme za to, nikakvu generalnu necu raditi...
Ja sam skoro imao takvu dilemu. Na BMW-u turbo dizelu bilo je ili raditi generalnu (otvarati ga) ili ubaciti motor.
Obisao sam 20tak BMW-a stranaca i svi su bili ili nasminkani krsevi ili u stanju slicnom mom motoru.
Tesko je naci dobar motor iz stranca, ono baba vozila, ma samo do pijace...
Da se nadovezem oko tih generalki ne znam dali to isto ima u drugim zapadnim zemljama ali u Francuskoj postoje vise, rekao bih fabrika koje remontuju motore skoro svih tipova automobila to isto vazi i za menjace kako mehanicke tako i automatske. Recimo raspitao sam se za Nubiru od 2litra koliko bi me kostao standardni remontovani motor i dobio sam odgovor 1800Evra. Standardno remontovani motor mozes kupiti pod uslovom da tvoj das u zamenu i doplatis. Pod tim se podrazumeva da motor ima samo blok i glavu sa ventilima, znaci sve osim agregata to jest karburatora ili sistema za ubrizgavanje alnasera i altenatora. Ovde kazu go motor. Standardni remontovani motor je isto kao i nov samo sto je blok i glava polovna ali sve ostalo na motoru pa i pumpa za vodu je novo, znaci ventili, vodjice, klipovi sa karikama lezajevi (radilica je opbradjena).
I za to sve dobijes garanciju od godinu dana.
Kad bi to mogao neko i Srbiji da radi mislim da bi bilo posla do guse.
Radila je to svojevremeno i Zatava ili Rakovica, daš stari motor i doplatiš za remntovan uz garanciju, koštao je oko 1500 maraka a generalna je koštala oko 1000.
Kod izmene motora si to morao raditi u ovlašćenom servisu pa se tu joj nakarika novaca plus papirologija oko prevodjenaj "novog" motora tako da nije čudo što to nikad nije bilo popularno...
Generalna ima po samom nazivu proces šta se radi i to je nov motor. Ako se sve uradi kako treba nema razlike i nemože se porediti sa bilo kojim polovnim jer se nikad ne zna poreklo i istorija tog motora.
To se tako radi i ne samo u Srbiji nego svugde. Toliko je firmi koje su to radile i dan danas rade ali su se naravno opredelile za remont odredjenog segmenta auto industrije. Pocev od poljoprivrednih masina, teretnog programa pa putnickog na kraju. Ovde se prica o Golfu 1.6d koji moze u svakoj garazi da se zavrsi a zato i cena nije 1800e nego dosta manje. Jedini razlog za citavu poplavu malih auto servisa je upravo taj, da ljudi ne bi placali onu visu cenu za krseve stare dve i vise decenija. Kvalitet usluge ovde nije u pitanju, blok i radilica ce biti obradjeni na istoj masini kao da si motor odneo u bilo koji remontni zavod ili fabriku kako rece.
da ne bude zabune, generalna kosta koliko kosta.
materijal + rad.
to je manje vise isto, vrlo slicno za svaki SUS motor (poredjenje isti broj cilindara, isti tip goriva, ista kvalitativna kategorija).
ceo auto takodje kosta koliko kosta, u slucaju Golfa 2 to je bilo od 15.000-30.000 DEM .
ono sto ti imas ( ovde u temi) je vrednost ostataka auta, tj njegova vrednost umanjena za amortizaciju.
naravno da je na mestu pitanje da li vrsiti opstu popravku necega neispravnog (auto ili nesto drugo) sto je prakticno bezvredno, tj vec amortizovano i nema (neku materijalnu) vrednost.
obicno se generalne popravke/ restauracije rade za unikatne primerke, za auto koji ima sentimentalnu vrednost nekome, za auto koji ce se cuvati (muzej npr), ili kada je to jedino resenje (tj nemanje novca za noviji primerak ispravnog auta istog modela pa se radi popravljanje na parcice, tj sklop po sklop).
ti si pitao koliko moze da kosta generalna, u isplativost takve odluke
ja nisam ulazio.
inace, nije tesko zakljuciti da je potpuno neisplativo vrsiti takvu popravku- recimo uvidom u oglase sirom Evrope.
takvi auti poput Golfa koji su neispravni/ treba im generalan opravka vrede (kostaju, prodaju se) reda 50evra, 100 evra.
znam za slucajeve da se poklanjaju, samo da ga nosis - treba platiti slep sluzbu inace da se odveze bezvredna hrpa gvozdja.
da ne bude zabune, ne pricam o Golfu, svaki auto kada mu istekne resurs upotrebe dolazi do tog statusa.
cak je prodaja u staro gvodzje po kg isplativo resenje, posto auto ima podosta kg sam po sebi
auto obicno gubi oko 20% vrednosti godisnje 1-3 godine starosti, zatim 10% godisnje do 7-8 godina starosti i posle vrlo malo gubi po osnovu godina vec se cena formira (ako je ispravan) prema stanju ocuvanosti.
auto je jedna od stvari u zivotu koja spada u najpromasenije investicije. bilo koji auto..
Moje misljenje je da to nije skupo ako se kvalitetno odradi i motor potraje jos barem narednih 150000,200000 sto naravno nema teorije sobzirom na kvalitet sadasnjih dijelova.
Golf jest jeftin za odrzavanje ali su vecina dijelova nula pa traju jos manje nego originalni ali ipak duze nego zastavini ,ipak jos nesmatram generalnu kao redovno odrzavanje vozila.
Generalnu ja licno nikad ne bi radio pored ovolikog velikog izbora polovnih motora,ipak mi je to sigurnije nego ruke vecine nasih majstora.Ovo kazem poucen iskustvom dve generalne odradjene na firminim autima koji su placeni mnogo vise od 700 eura a auta su starija od 15 god.
Imao sam 3 Gofa jednu jedinicu i 2 dvojke.Radio sam na dvojci generalnu.Nisam egalizirao radilicu..samo novi lezajevi leteci, lezeci.Novi klipovi stavljeni Mahle to su delovi iz Ivana Milutinovica znaci verovatno Turski ili ko zna vec.Promenio vodjice ventila,ventile,naravno gumice ventila.. poravnao glavu..Isterao klip na gmt,sa komparaterom izmerio koji dihtung ide na glavu..koliko rupa..Promenio sve dihtunge i to je to..Znas li koliko sam presao kolometara 300.000 dobro si video, nije gleska..i jos bi vise da nisam sipao loz ulje kod Zmaja..koje ima tonu sumpora u sebi..i kojekakvih parafina i ******stina.Kad se spomene Golf 2 dizel..kapa dole.
Comment