PC case mods

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

PC case mods

Iskopao sam dva stara racunara (P2) sa namerom da napravim kucnu mrezu. Svi su preko rutera povezani medjusobno i sa netom - dva pentiuma 4 (moj u burazerov), kevin laptop i jedan P2. Tu sam shvatio da je drugi P2 visak i nekoliko dana mozgao sta cu sa njim . Onda sam na netu slucajno naleteo da slike raznih modifikovanih kucista i resio da svoju davnasnju ideju sprovedem u delo. Samo ideja je bila nepotpuna, samo sam hteo da napravim nesto neobicno. Prvo sam razmisljao o kacenju komponenti na zid, onda sam hteo da na dve staklene platforme rasporedim delove i monitor... Ali!... onda sam iz podruma iskopao stari kasetofon

Prvo sam povadio visak delova:

Onda sam iz kucista isekao sve delove koji su smetali. Mislio sam da cu morati potpuno da ispraznim kuciste, ukljucujuci i deo za baterije, ali ploca je ipak stala. Tako sam zadrzao originalni transformator koji daje 12V i kuciste za baterije koje isto daju 12V. Naravno, pre toga sam potrazio mini napajanja ali naleteo na piko napajanje

Celo napajanje je taj ATX konektor . Sve sto mu treba je 12V DC. Snaga je 120W sto je sasvim dovoljno za maticnu plocu i hard (sve ostalo je integrisano na ploci). Cena je oko 50usd.

Dakle, vraca se trafo u kuciste i smesta se hard disk (skromnih 4Gb, ali dovolno za ovo zezanje (za sada)):

Onda sam isekao otvore za VGA i COM konektore:

...I ubacio maticnu plocu. U pitanju je PCCHIPS M748LMRT sa celeronom na 400mhz:

Naravno, posle puno stavljanja, vadjenja, secenja i zavirivanja, stao je i poklopac:

Ostalo je da se zavrsi jos dosta sitnica. Konektor za tastaturu treba odlemiti, staviti ga na kuciste i opet spojiti zicama za plocu. Treba fiksirati hard disk i maticnu plocu. Treba povezati led-ove i power i reset dugmice (koristicu postojece sa prednjeg panela). KAsetofon je pozadi imao dva konektora za line in i dva 3.5mm dzeka za levi i desni zvucnik i mikrofon sa prednje strane. Sve to planiram da povezem na audio I/O sa ploce.

To bi bio neki minimum da komp moze da radi. Posle ostaju kozmeticki detalji. Dugmici za kontrolu kaseta, najverovatnije cu ih samo vratiti i fiksirati da zatvore rupu, ne znam kako bih mogao da ih iskoristim da nesto rade. Volume klizac i klizace ekvilajzera ce da vratim da zatvore rupu na prednjem panelu, a ako neko uskoci da pomogne rado bi ih povezao na zvucnike.

Na kraju, kad nabavim USB adapter za ovu budjavu plocu, ugradicu jos neku sitnicu. Najverovatnije w/lan karticu, a mozda i citac kartica. Postoji i mogucnost da na mesto jednog zvucnika stavim ekran od 8-9"

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
  • stefanves
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2006
    • 1351
    • BG

Ha, evo jos jednog koji se dosadjuje Vrlo fina zamisao, a jos lepse je uradjeno.Mislim da bi taj ekrancic od 8-9' na mestu zvucnika izgledao lose, bolje da sredini da je postavljen, odnosnon da stoji na gornjoj ivici, izgledalo bi bas moderno

P.S. zar ti nije bilo mnogo da das 50 $ za napajanje?
    Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
    Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• sn00py
      CBC Senator XXL
      • 15.08.2005
      • 851
      • Belgrado

Oduvek sam znao da Uros nije pri cistoj svesti i zdravoj pameti... Ali ovako nesto nisam ocekivao... Ovo me podseca na moje srecno detinjstvo i njuskanje po kuci sta mogu da rasturim [u vecini slucajeva na NE-sastavne delove i da na neki nacin modifikujem]... Uki i dalje mislim da nisi normalan, ali posto smo srodne duse, onda zelim ovim putem i da te zaprosim...

Haha al sam poludeo... Odo da spavam, ipak 8h izjutra nije vreme za moje razbudjivanje..

BMS team

Comment

• zvrle
        CBC Senator XXL
        • 01.11.2005
        • 961
        • Beograd, Batajnica
        • Golf 4

Svaka cast za ideju
        “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• Uros Piperski
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2005
          • 2978
          • Beograd

Potrebna pomoc elektron(a)ca

Da li ikako mogu ovaj ekvilajzer i volume klizac da spojim na zvucnike ili treba jos nesto (pojacalo ili nesto)? Mozda samo volume klizac? U svakom slucaju moram to da vratim da zatvorim rupu na prednjem panelu, ali bilo bi super kada bi bilo i funkcionalno.

Ovako sam mislio da resim zvucne izlaze i ulaze. Kasetofon originalno ima 3.5mm dzek za levi i desni zvucnik, a komp ima samo jedan stereo dzek za dva zvucnika. Mislio sam da taj stereo dzek podelim na dva dela i povezem na levi i desni dzek. Slicno je i sa line-in dzekom za komp, podelim ga za levi i desni ulaz na kasetofonu. Mic dzek za komp bih direktno spojio na mikrofon iz kasetofona. Hoce li ovo raditi ovako? Ja mislim da nece biti problema, samo kad bih mogao na izlaz za zvucnike da spojim volume i ekvilajzer.

Evo slika gde se vidi ekvilajzer i volume klizac. spojen je sa glavnom plocom onom trakom i ima posebnu plocu koja ne moze da se otvori tako lako.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Uros Piperski
            CBC Senator XXL
            • 31.01.2005
            • 2978
            • Beograd

Evo malo zanimljivih radova sa neta. Postavite i vi vase

http://www.geekologie.com/2007/10/sky_p ... des_go.php
            http://www.extremetech.com/article2/0,1 ... 952,00.asp

Comment

• low rider
              CBC Senator XXL
              • 03.04.2006
              • 613
              • Beograd

h legendarna M748LMRT SiSovacha , ako ti zatreba koji deo, kao posebne i/o kartice za usb, mreznu mode, jer je to sve integrisano na nju, pogledacu da negde nemam to i cenicu po gramu, kao zlato .

Salim se, ali kada sam video sta si odabrao kao osnovu, trebace ti sale i smeha . Sredi nekako da se hladi, jer se secam da se 748lmrt jezivo zagrevala i to preko jednog od cipova koji nije pasivno hladjen...

A posto je prerano, pogledacu ostalo kasnije...

Poz.

Comment

• Uros Piperski
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2005
                • 2978
                • Beograd

aaa ne mogu da verujem da neko ima te kartice . Ali nemoj da preterujes sa cenom, danas ni isporuka iz Australije ili Kine nije tako skupa (samo kad bih je nasao). Najvise mi treba ona kartica za usb/ps2/IR, a ni mreza ne bi bila losa . 56k modem imam.
                Nisam znao za grejanje. Koji cip je u pitanju? Naci ce se neki pasivan kuler da ga sredim i fen za kuciste...

Comment

• dfast
                  CBC Senator XXL
                  • 26.05.2005
                  • 1302
                  • Hoofddorp NL /Bgd

Izgleda da je hladno u garazi ovih dana , a u iscekivanju toplijeg vremena svasta pada na pamet

Comment

• nijebitno
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2006
                    • 629
                    • Modrica

Da bi pogonio zvucnike definitivno ti treba neko pojacalo, ili da ga pravis, ili da ga iscupas od nekuda. Onda bi mogao da iskoristis potenciometar za regulisanje glasnoce, prije pojacala naravno.

Sto se tice onih dugmica od kaseta ako bi pod njih mogao strpati neke mikroprekidace mogao bi preko paralelnog porta da napravis neke zanimljive stvari kao npr. komande za Winamp.

Sto se dice displeja ima simpaticnih projekata na netu sa LCD displejima, ali mislim na one sa simbolima, jednoredne ili dvoredne. Preko njih takodje mozes da vidis neke stvari iz Winampa, tipa koja pjesma trenutno ide i sl.

Da li taj tvoj transformator ima dovoljno snage da pogoni tu plocu i hard, ima li neko da zna koliko realno trosi ovakva konfiguracija?

NHF, ali mislim da je ovo stvarno jako beskorisno gubljenje vremena i novca
                    Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• dfast
                      CBC Senator XXL
                      • 26.05.2005
                      • 1302
                      • Hoofddorp NL /Bgd

http://img530.imageshack.us/img530/6554 ... fk0.th.jpg

Ovo ti je pored ekvilajzera, potenciometra ujedno i pojacalo. Taj metalni hladnjak pored onih nekoliko kondenzatora ti hladi izlazni tranzistor, a cela ploca verovatno dobija napajanje od trafoa. Na line in mu ubodes dzekove koji idu sa zvucne kartice i to je to, kako mi se cini.

Comment

• Uros Piperski
                        CBC Senator XXL
                        • 31.01.2005
                        • 2978
                        • Beograd

Naravno da je beskorisno, kao i puno drugih stvari koje radimo . Ali treba nekad sebi dati oduska...

Trafo iz kasetofona ce verovatno biti slab, pa cu da uzmem napajanje iz nekog malog kucista i da ga smestim u kutiju zvucnika.
                        Video sam te male ekrane koji rade sa winamp plugin-ovima, a palo mi je na pamet i to za prekidace ispod dugmica za kasete. Sve to mozda kasnije, sada ovo osnovno.

A pojacalo za zvucnike cu da uzmem iz nekih aktivnih PC zvucnika i da ga povezem na moj volume pot i elektroniku iz OVAKVOG ekvilajzera, pa opet na moje potenciometre (ili sta su) iz ekvilajzera...
                        @dfast, nema sanse da nadjem mesta za celu tu plocu u kucistu.

Inace, problem sa USB-om je resen ovako:

Uzeo sam obican USB konektor (zaokruzen levo) i vezao ga direktno na odgovarajuce pinove na konektoru na ploci koji sluze za vezivanje dodatne USB kartice . Sada PCI slot ostaje slobodan za w/l LAN

Comment

• mishkom
                          CBC Senator XXL
                          • 07.08.2007
                          • 591
                          • N/A
                          • N/A

Znaci ne mogu da verujem. . . Ludak genije

Dao si mi ideju, taman da znam sta da radim za zimski raspust , kad ne mogu da uzmem auto

elem, imam jedan stari 486 komp, koji za divno cudo radi perfektno izuzev HD-a od 2Gb,koji ima losih sektora. . . Inace je komp radio do prosle godine, silne pare nam je namakao , i "ugasio" sam da kada me je toliko iznervirao hard, pa sta cu, imam sve komponente. . .

Al ce biti veselo , stvarno mi se mnoogooooo svidja ideja

A kako si tako lepo uspeo da izbusis rupe? Meni se to samo sa jednim prekidacem desilo da lepo iseckam plastiku i da lepo ulegne, od 10 takvih

A Cd-rom? ne vidim ga. . .

Comment

• Uros Piperski
                            CBC Senator XXL
                            • 31.01.2005
                            • 2978
                            • Beograd

Nista od cd roma. Za prenos podataka ce sluziti USB i wlan.
                            Koja ti je 486?

Comment

• low rider
                              CBC Senator XXL
                              • 03.04.2006
                              • 613
                              • Beograd

Urose u poslu sam stravicnom ova dva tri dana, kasno dodjem kuci, pa nit stignem, nit imam snage da odem do podruma da potrazim tu plocu. Ako nadjem te extension cards, dajem ti za dz, ajd javicu ti (al vidim ti si vec premostio taj problem ).

Comment

Working...
                              X