Sta reci...Da nije tuzno bilo bi smesno

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

Sta reci...Da nije tuzno bilo bi smesno

ko ima vremena neka pogleda...
    na kraju konstatacija:
    gradjani srbije na privremenom radu u inostranstvu potrose godisnje u Srbiji oko 3-4 MILIJARDE eura.
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...
  • Sasha
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 4126
    • Novi Sad

Bilo prosle nedelje na b92, strasno...
    www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

Gledao sam...kompleks je neizleciva bolest...
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Razni ljudi, razne cudi... Sto je nama smesno, drugome je normalno!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• mishio
          CBC Senator XXL
          • 29.05.2007
          • 1204

hehe gledao sam sad 2 puta zaredom

jbga i to je deo srbije .. ali emisija je ekstra

Comment

• rajmax63
            CBC Prijatelj
            • 02.04.2005
            • 1415
            • Bačka Palanka
            • AUDI A6 2.0TDI 170KS

ebiga to je život.
            ali svi se oni kaju pomalo.
            sprcaše onolike pare u kuće,a nige nikoga
            blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
            Audi ima crveno T

Comment

• Skyline GT-R
              CBC Senator XXL
              • 13.02.2005
              • 806
              • Chicago - My Kind Of Town

Kao sto neko rece - kompleks

Doso iz Srbije gde nista nije imao...poceo ovde da radi...dobar auto, najmocniji mobilini (zastitni znak "srpske burzuazije" ), farmerice nikad ispod $100...malo da se usmrkne itd itd...I onda glavna masturbacija..."idem nazad da se pokazem" - Skupi sve sto ima i nema...i onda izivljavanje dole, da cure\drugovi\komsije vide koliko je on "car".
              A sto je najjadnije, onda se vrate ovde i medjusobno se hvale koliko su tamo na odmoru spucali love.

Jadno i zalosno.....balkanstina jbg

Comment

• Laki GSi
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2006
                • 2426
                • Beograd-Vozdovac

Pa klasicni idioti,meni to nikad nece biti jasno. Odu gore da rade i kao najgori slepci,grcaju,nejedu,nepiju,zive kao u stali ali zato ovde gde najmanje vremena provedu su kao neke baje.Dizu po Austriji,Nemackoj 2-3 kredita da bi se ovde hvalili i onda lome kicmu a fakticki opet nista nema jer ne zivi tu gde je ulozio....
                Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• AlexRS
                  CBC Senator
                  • 27.10.2007
                  • 234
                  • Borca

Tuzno skroz!!!
                  Ja znam njih barem 15-tak koji preko zive kao slepci maltene od socialne pomoci, ali skupljaju lovu i kad dodju preko leta ili za praznike ovde se ponasaju kao Bil Gejts, znaci razbacivanje parama na sve strane i price kako preko zive kao bogovi.... Jezim se od takvih likova

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nazalost vecina gastarbajtera ( uh kakav izraz) zivi tako, na donjem nivou drustva u kome se nalazi, maltene na marginama.
                    to i nije cudno kada vecina niti ovde pre tog statusa nije bila u stanju da normalno radi i zivi, nema kvalifikacije (zanat, skolu, vestine) i prosto tavori.

ima nasih ljudi koji su uspeli da stanu na noge, ekonomski uspesni, stvorili ime u svom poslovnom okruzenju, imaju svoje firme, jednom recju potpuno ravnopravni sa domacim zivljem tamo gde su.

takvih je puno manje, a takvi se i ne ponasaju tako primitivno niti imaju potreba da pokazuju. dovoljno je da imaju nekretnine u vlasnistvu (a ne da iznamjluju ili uzimaju kredite za iste) i bankovne racune...

bogati se ne hvale pokazivanjem na prazno, vise paznje posvecuju cuvanju da ne upadnu u oci nekima drugima

srecom one iz prve grupe smo uspeli da uvalimo nekima tamo, da njih boli glava malo.

sala mala
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• X9
                      CBC Senator XXL
                      • 28.06.2005
                      • 3179
                      • Wien-Sabac
                      • RX-8 i X-9

pazi brick...poznajem masu nasih ovde koji imaju firme,i veruj mi ti su jos gori od ljudi koje si naveo u prvoj grupi...inace ovde da bi otvorio firmu i poslovao koliko toliko regularno(ne kao sub-firma)moras imati njihovo drzavljanstvo.to je vec druga prica.zalosno je kako uopste B92 prikazuje te ljude. u redu 95% njih jeste otislo nepismeno(60-e,70-e)ali zato krajem devedesetih,samo austrija je primila oko 50.000 mladih skolovanih ljudi.svi sa najmanje srednjom strucnom spremom.da sve to stoji,da su ti ljudi radili najslabije placene poslove,da su stedeli od usta,i to razumem ,nazalost ne razumem da su iako dole nista nisu imali ,poceli da grade dvorce,koji i dan danas zvrje prazni.ali samim tim su i pomogli nas narod u srbiji jer su novac ostavili tu,a ne negde drugde ono na sta sam hteo da pokazem je ta socijalna problematika tih ljudi i omladine kojima je srbija u srcu,ali na zalost se i ovde i kuci osecaju strancima.pogled na zivot i vrednosti totalno izopaceni.nazalost nemamo jos uvek mogucnost kao sto rece Lanee "da radim ovde ili za njih ,a zivim u srbiji"...e to bi bio pravi pogodak

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• dfast
                        CBC Senator XXL
                        • 26.05.2005
                        • 1302
                        • Hoofddorp NL /Bgd

Dokumentarac je prilicno supalj ako gledate profil predstavljene ili "namerno" ciljane grupe, penzioneri i nezreli srednjoskolci bez ambicija za daljnje skolovanje ili usavrsavanje. Istina je da su oni koji su otisli 60 -70ih vec u penzijama i da je taj profil ljudi jeste tamo strasno grbacio i gradio sve te zemlje u industrijskoj ekspanziji. Taj sloj je otisao uglavnom iz sveprisutne tadasnje bede i normalno i pohvalno je da deo stecenog zele da pretoce u svoj zavicaj. Sve njihove zelje i namere su da provedu mirnu starost u Srbiji i da mogu da prime, docekaju i ugoste svoju decu i prijatelje u zasluzenoj penziji. Naravno, tu se javlja problem ponovne integracije u drustvo koje vise nije onakvo kakvim su ga ostavili ili onakvo kakvog ga zaticu na godisnjem odmoru. To, u kakvim uslovima neko tamo zivi i sta jede je krajnje jadna interpretacija njihovog zivota. Ima nasih koji ne dolaze na godisnje odmore u Srbiju, nego provode svoje godisnje odmore sirom sveta, moze im se. Prijatelje i rodbinu vidjaju na slavama, svadbama i sahranama, znaci vikendima i praznicima. Znaci oni nisu tipicni gastabajteri, putuju avionom, ne vuku gomile prtljaga i poklona, ne dovoze nove automobile da bi se pokazali, ne prave kuce na nekoliko spratova, vec je kupe, ili je vec imaju nasledjenu.
                        Btw, sve koje znam da putuju dole automobilom se najvise plase da im auto negde usput ne stane i iz tog razloga gledaju da voze sto novije i sigurnije.
                        U dokumentarcu je namerno gadjana odredjena populacija da li sa namerom da naprave od njih marsovce ili debile kojih treba da se stidimo i da gledama na njih sa gadjenjem ne znam, ali gde su ostali, gde su radno sposobni i obrazovani ljudi. U svakom slucaj Srbija kao drustvo moze imati samo koristi od tih gastabajtera, kada vec ostatak sveta ne gradi kuce i ne razvija biznis u Srbiji nego ga rusi. Drugi problem je predrasuda naseg drustva ka zapadu. Vrlo mali procenat ljudi putuje ili ima odnose bilo poslovne bilo privatne u duzem periodu, pa da mogu da realno sagledaju zivot napolju. Znaci, cim si negde preko grane sve je lako, osetio na svojoj kozi. Da ne bude zabune ja sam u Holandiji tri godine i daleko sam od pojma gastabajtera, tek stajem na svoje noge i srecem sve nase ovde, raznih dobi, iskustva, obrazovanja, pogleda i nacina zivljenja, znaci sarenilo, potpuno isto kao i dole, ali izgleda da kad dodjemo dole svi upadamo u jedan kalup, sta drugo ocekivati od istrazivanja b92.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

poznajem masu nasih ovde koji imaju firme,i veruj mi ti su jos gori od ljudi koje si naveo u prvoj grupi...i
                          da, naravno.
                          zato sam i naveo firme od ugleda i ime od ugleda u svojoj struci ima daleko manji broj nasih iseljenika, jedva koji procenat.

ostali tek dostignu prosek ako i toliko uspeju, u tom svom drustvu gde su se uselili.

tako je i ovde, ima masa stranaca koji su dosli ovde a ispod proseka su nasih ljudi...
                          strane firme od ugleda ipak biraju koga salju (cak i ovde) kod nas i trude se da ostave utisak adekvatan ugledu u maticnoj zemlji.

da radim ovde ili za njih ,a zivim u srbiji"...e to bi bio pravi pogodak

sve treba zasluziti radnom biografijom, ime u bransi se stvara godinama

samo austrija je primila oko 50.000 mladih skolovanih ljudi.svi sa najmanje srednjom strucnom spremom
                          da, pa ?
                          to je minimum minimuma obrazovanja i ako je srednja sprema konacni nivo tesko da sa tim imaju ikakve sanse za nesto vise.
                          na zapadu sa srednjom skolom takvih ima stotine miliona...(plus su nasi stranci sto je i razlika u zaradi)

skola je tek jedan deo u celoj prici kvalifikovanosti za samostalno obavljanje nekog posla i resavanje zadataka u praksi.

srecom Balkanci kada hoce brzo uce i sticu nove vestine

dolaze ljudi, odlaze ljudi za poslom , ne vidim nista posebno u tome ali je steta zaista upumpati novac u bunar umesto okrenuti.

neke koristi od novca koji se ne obrce bas i nema .

@fast
                          [quote]ali gde su ostali, gde su radno sposobni i obrazovani ljudi. [quote/]

mislim da je deo razloga jer su retki, previse retki u proporciji a ima ih naravno.
                          toliko malo ih ima da ih je tesko pronaci bez puno istrazivanja i traganja, oni obicno ne zive na nacin i na mestima kao ovi prosecni i ne krecu se u tim krugovima.
                          a nasim novinarima/ reporterima nisu bas otvorena vrata u gornji dom drustva bilo gde.
                          tako je i kod nas, uspesni i bogati se stite i klone se od javnosti, pogotovu novinara.
                          pri tome ne mislim na profesije koje su nuzno javne, tipa sportisti umetnici i slicni.

kako je napolju jos veca disproporcija jednih i drugih nego ovde po prirodi stvari (stranci su) logicno je da vise upadaju u oci oni brojniji.

u zadnjih par godina se nasi ljudi i trajno vracaju ovamo, ono sto je nekada bila retkost sada vise nije novost (pogotovu iz Kanade se puno vracaju, barem u krugu ljudi sa kojima sam ja u kontaktu) prema mojim direktnim iskustvima.
                          puno njih je i naucilo nove stvari a ima i onih koji i pored boravka i rada tamo nisu odmakli dalje od pocetka.

uostalom kao i svuda, trziste radne snage "dise" prema potrebama privrede.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• X9
                            CBC Senator XXL
                            • 28.06.2005
                            • 3179
                            • Wien-Sabac
                            • RX-8 i X-9

kontrirao si na moj odgovor mada bez nekog odgovora.ja sam samo pokazao da nisi u pravu sto se tice da se tako ponasaju samo oni ne firmasi.
                            ajmo dalje:
                            srednja strucna sprema ili ti srednja skola-da li bilo tehnicka ili bilo koja druga grana,za mene je mnooogo bolje od onih prvih godina kada su ljudi odlazili sa mozda zavrsenim 7-8 godina osmogodisnje skole.to je bila moja poenta.a sada sto ti mislis da je srednja skola minimum,poznajem mnogo fakultetski obrazovanih ljudi koji nisu mogli ni da zapocnu nesto u svojoj bransi ovde da rade,a vecina onih koji su imali samo tu SSS su daleko bolje prosli od njih.kao sto neko davno rece ima pametnih i pametnih ljudi.ovde apsolutno ti ne treba vise od srednje skole da bi nesto poceo da planiras.osvrnucu se samo na moju bransu-hotelijerstvo.prosli direktor je imao samo SSS pravac ugostiteljstvo,za nekih 5 godina je postao direktor.ne niko mu nije trazio da je akademik ili sta vec,ovde se jos uvek pika sta znas da radis,i sta si RADIO..znaci referenza,preporuka.
                            imao sam i susret sa nasim inzenjerom elektrotehnike koji je radio negde u EPS-u i drmao dobru platu(nekada) i potpuno naduven dosao sa tim stavom u firmu i poceo da radi kao obican monter.na zalost taj stav(ja pa ja dr.mr.ing)ga nije odveo nigde,osim toga ono sto je on znao ovde je to bio "tehnicki nivo" nekih 70 godina.ovde se jos uvek trazi univezalnost,da znas mnogo stvari da bi mogao da radis za vise ljudi za samo jednu platu.
                            drugi primer-moj nekadasnji shef-nas momak,zavrsio HTL ovde u becu sa ocajnim ocenama,ubacio se u istu bransu kao i ja,preuzeo mesto shefa tehnike i poceo od nule.pokazao se kao rukovodeci kadar,i kao dobar tehnicar.sledeci korak-shef tehnike u jos boljem i eksluzivnijem hotelu.
                            plata..hmmmm ne pita te niko za koliko si radio vec koliko hoces da zaradjujes.
                            i da mozda ti se mota po glavi jedno pitanje u vezi moje strucne spreme.da ja imam SAMO SSS...zavrsio sam elektrotehnicku u Sapcu.ali ono sto sam ovde naucio verovatno ne bih naucio ni na kakvom predavanju koje bih dalje pohadjao.
                            Quote:
                            da radim ovde ili za njih ,a zivim u srbiji"...e to bi bio pravi pogodak ..
                            ovo sam mislio na komentar Lanee-ta koji je bio kod mene u poseti u hotelu.
                            inace sam se nagledao i nekih drugih "specijalista" da ih tako nazovem,koji sa zivotom nemajublage veze.za mene je i zidar magistar ako zna da radi svoj posao,i ako ga odradi sa najvecim mogucim stepenom tacnosti i kvaliteta.isto tako izvrnut je pogled da nasi ljudi moraju da rade za manje para od njihovih sunarodnika.na ovo bih se samo nasmejao ...nasi ljudi u svojoj bransi su podjednako dobro placeni kao i njihovi sunarodnici.barem je sada tako.
                            a sto se tice teme,postavio sam je namerno jer prakticno do skoro i ja nisam bio taj "gastarbajter"...nazalost okolnosti su odradile svoje da sam postao jedan od njih.ne svidja mi se samo u prilogu B92 ismevanje tih ljudi ,koji su ovde na sam pomen neceg losega o njihovoj drzavi i narodu ustaju u odbranu i dan danas su Srbiji najveci GODISNJI prihod deviza,i jedna velika vitaminska injekcija.
                            pozzz
                            miki

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Horsepower
                              CBC Senator XXL
                              • 29.12.2005
                              • 2000

Sta neko drugi radi - to je njihova stvar. Ako hoce da zive kao prosjaci u inostranstvu da bi imali nesto u Srbiji - to je njihova odluka.

Comment

Working...
                              X