Distribucija grejanja, moze li ovo ovako?
Collapse
X
-
Pa ocekujem bar neki feed na "resenje".
Inverter je toplotna pumpa vazduh/vazduh koja radi progresivno non-stop te na taj nacin izbegava stresni start i previsoke interne pritiske , hidro chep itd.
Drugim recima malo skuplji i napredniji oblik klime koja radi sa grejanjem dole do -15 celzijusaAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
ajd posto onaj grafikon bas i ne kontam,reci mi prvo na sta se grejes...sta ti je osnovna ideja,ali polako na srpskom tehnickom...
ono plavo i crveno-da li ti je to klima uredjaj pa ti hoces nesto da kombinujes...razjasni mi malo citav projekat"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
ma ja kapiram sve sta mu je sta..mozda je bolje ovako :
onako kako si ti nacrtao,moguceje da bi ti se krug cirkulacije obavljao negde na pocetku ili eventualno na sredini sobe..ovako je bolje.ali bi morao da stavljas ventilacione cevi..
u tom slucaju... najbolje bi bilo iz dnevne sone kroz hodnik topli vazduh pravo u spavacu sobu..pa iz nje u kupatilo i nazad u dnevnu sobu..to je sigurno najbolje resenje(kruzno) .. ali treba cevi kroz hodnik i malo u spavacoj..u kupatilu i u dnevnoj sobi nebi trebalo.
@Mikimazda .. greje se na neku klimu koja ima invertor(noviji modeli) ..moze da greje do -15 C (spoljne temperature)... ove bez toga(kao moja ) rade-greju do -5 C ..
ali treba da se zna,da kod tako niskih temperatura(ispod 0 C i nize) nije nista ili vrlo malo je isplativije grejati se na klimu nego na neki elektricni kalorifer-grejalicu...otprilike je tada utroseni KW dobijena toplota skoro ista kod klime ili kod kalorifera.
@Brick je odlican poznavalac ove problematike,pa najbolje da on posavetuje @Boosta.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Toplotna pumpa ukopana u zemlju ili "ubacena" u bunar? I da li ce grijanje da bude samo na jednom mjestu, tj. jedan izvor grijanja/hladjenja, sa ventiliranjem toplog vazduha na citavoj povrsini?
BTW Ako vec ides na toplotnu pumpu onda uradi kapilarnu klimatizaciju i budes "gospodin covjek"Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
@boost
resenje ti nije bas najbolje...
Posto imam strukturu stana slicnu kao tvoju, ja sam svoju unutrasnju jedinicu postavio naspram vrata od hodnika i ona uspeva da ugreje/ohladi prostor velicine 60m2 strukture kao tvoj prostim uduvavanjem vazduha kroz vrata bez ventilacionih kanala.
E sad sve zavisi da li imas mogucnosti da biras gde ce stajati unutrasnja jedinica ili ne?pozdrav
Comment
-
-
Ovako, sad momentalno, ovo nije ovde u Svedskoj vec u Vrbasu, na mestu invertora stoji i radi vec 2 godine jedan Galanz 12000 BTU.
Distribucija vazduha je skroz ok kad je u pitanju dnevna soba.
Dnevna soba je spojena u jednoj ravni sa trpezarijom i sa kuhinjom.
Taj deo funkcionise skroz ok , stim sto se nekoristi kad su nize temperature pa ce biti montiran invertor.
Kanal prema kupatilu postoji i ventilator i taj deo je skroz dovoljan da drzi kupatiolo u normalnoj temperaturi za upotrebu, returni vod nepostoji te je ventilacija slabija.
Zaobilazenje hodnika je iz tog razloga sto se hodnik negreje jer iz hodnika idu stepenice na sprat te je otvoreno pola plafona a na spratu se neboravi, akle, nekoristi se zimi te bi rado izbegao deo sa hodnikom.
Energija koja "curi" prema hodniku je dovoljna da neulazis u zamrznute cipele(shala, u hodniku bude nekih 16 stepeni, razunajuci upotrebnu vrednost istog netrazi vishe)
Dakle zamisao je da se primarno vazduh tera u kupatilo gde ce podizanjem pritiska u istom (sve dobro zaptiva) a u isto vreme i****vanjem vazduha iz spavace sobe napraviti podpritisak u spavacoj koji ce se dopunjavati pasivno kroz spojnu rupu kupatilo-spavaca.
Na ovaj nacin bi se podigla temperatura u kupatilu na nivo da netrazi ikakvo dodatno grejanje a visak energije (preko balansne tacke gubitak/doliv ) bi prelazio u spavacu sobu u kojoj se ocekuje nekih 17-18 celzijusa . Izvodljivo uz dovoljnu kolicinu strujanja vazduha.
Temp iznad nije pozeljan u spavacoj jer matorci nemogu da spavaju u toplijem.
Spavaca je dosad grejana pasivno sa TA bez upotrebe ventilatora iste.
Stari Galanz ce biti premesten i montiran kao dodatna jedinica u spavacoj sobi i koristice se kad spoljna temperatura to dozvoljava.
Kupatilo nije vezano sa WC tako da se neocekuje nikakav priliv nepozeljnih mirisa u spavacu sobu na ovaj nacin.
Racunajuci da je max potrosnja invertora pri grejanju 1,3KWh to je 30KW za 24 sata ili ispod 750KW mesecno.
Posto kuca ima 2 brojila, sprat zasebno, sva struja za grejanje ce ici preko zasebnog brojila tako d nikad nece ici u neku skuplju tarifu. U pitanju je dvotarifni sistem na obadva.
Koja je cena struje sada i koliko kosta mesecno 800KW raspodeljeno na dve tarife, da li je neko upoznat?
Osnovni razlog sto se ide na ovu soluciju je zdravstveno stanje gde su oba roditelja pogodjena anginom pektoris i imaju smanjen doliv kiseonika do srcanog misica.
Izbacivanjem kaljeve peci (vojvodjanska resenja) se odstranjuje sav ugljen monoksid koji je curio u stambeni prostor a kako ugljen monoksid utice na crvena krvna zrnca i transport kiseonika kroz krvotok je opste poznao.
Elem, ima previse parametara koji mi govore da je ovo najbolje sto se uraditi moze, sad je u pitanju samo taj deo sa distribucijom jer racunam da se Galanz koji ce biti prebacen u spavacu sobu nece ni koristiti.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Idealna vlaga u prostoiji u kojoj se borav je izmedju 40-60%
Jedno tusiranje sa vodom koja je 42 celzijusa topa neizaziva neka isparenja.
Inace nece ici u dnevnuvec u spavacu sobi i bice ventilacijom evakuirana dalje u kruzni sistem. Razredjnje te pare ide na 200+ m3 vazduha.. sumnjam da bi bilo i merljivo zasicenje.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Prvo par pitanja, kolika je kompresija u kupatilu, koji je kompresioni odnos kupatilo-dnevna soba, kupatilo-spavaca, koji dihtunzi su na kupatilu, da ne izgubi kompresiju, o kolikom boost-u u kupatilu pricamo, da li kupatilo ima neki waste gate ? Da li vas ovo podseca na Turbonator (tm)
A sada ozbiljno, sa drugom sam pokusao slicnu vratolomiju prosle godine i nije nesto uspelo, radi ali mlako, takodje sa 12ticom Galanz kalibra, zeznuta je dinamika fludida... O kolikom se prostoru radi ? Mi smo pokusali da pokrijemo oko 50m^2 (v.soba 35+hodnik 5+ malasoba 10), mislim da je 12btu slab za tako nesto bez direktnih ventilacionih kanala. Naravno dosta zavisi o izolaciji kuce i dihtovanju prozora. Ovaj je morao da radi gotovo bez prekida da bi postigao zacrtano.
Comment
-
-
Na slici su podatci velicine prostora.
Dnevna je tachnije 9*4,5 dakle 40m2
Galanz sada radi kad je napolju 0 celzijusa sa kvotom od 50% sa merljivih 23 celizjusa na drugom kraju sobe na visini od 1m.
Elem, neduva i izlolovano je.
Spavaca i kupatilo su ca: + 20m2Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Hm, ne znam ne bavim se time profesionalno samo se secam sta su meni napricali ljudi koji se time bave. Da je to prevelika kvadratura za klimu te snage, da treba dobro osmisliti cirkulaciju da bi radilo, pa i ako upali bice mucenje kompresora. Na kraju sve ispadne jednostavnije sa jos jednom klimom od 9btu u maloj sobi.
Ali najbolje da savet da profesionalac, ja samo znam da nama nije supelo, ali je bio drugaciji raspored i losija izolacija prostorija.
Comment
-
Comment