MODEM: nema ništa da se podešava u hardveru, jedino u windows ili nekom drugom softverskom firewall-u.
ROUTER: Ima više načina podešavanja u zavisnosti od broja računara i same izvedbe softvera router-a (port forwarding, virtual server, DMZ...) što su različiti nazivi za sličnu funkciju/e propuštanja određenih portova kroz NAT i firewall router-a... i kad se on podesi windows se podešava isto kao za modem.
Za celokupnu brzinu i kvalitet protoka mnogo zasivi i fizički kvalitet veze, podešenost/usklađenost još mnogo parametara (npr MTU, MRU, RWIN...) prema kvalitetu veze i uslovima provajdera...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Pa odeš u Sezam i kažeš da taj ne radi (poslednji koji sam doneo od kolege (i ako je radio ali je pravio probleme povremeno) je sezam devojka bukvalno bacila u kantu), onda ti oni daju onaj drugi mali beli, koji je isto krš, ali je 100 puta bolji od ovog koji sada imaš.
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Pa moze i tako, ali ja se vodim onom parolom, dok nesto radi kako treba zasto ga menjati A stvarno radi bez greske. Ako mi kazes u cemu je tolika razlika i kako ja to mogu osetiti mozda odem i zamenim ga!
Zavisi od daljine od centrale i od brzine koju koristiš, kad ovih dana opet dupliraju brzinu, da vidiš koliko njih neće raditi, ja sam sve ove i menjao ovih meseci zato što su pravili probleme posle prvog podizanja brzine...
Naravno ko je od mojih hteo da se reši provajderske bede, lepo je kupio modem/ruter ko svet i nema više brige.
@uglavnom bezopasni.
Koji ADSL ruter preporučuješ? Od Sezama sam dobio neku katastrofu, Telsey. Kupio bi neki svoj, dovoljan mi je samo jedan port, toliko kompova imam u kući.
Ja od prvog dana ima Dlink DSL-502T (to ti je sa jednim portom, ali ga je teško naći kod nas) sa najnovijim australiskim firmawareom (router je pod linuxom, ima više verzija za njega, original ver1, ruska, original ver 2 australiska (koja je i najbolja) i još neke manje zatupljene) sledeće je Dlink DSL-504T, ili neki od Linksys...
U suštini prebaciš to čudo u bridge mod da glumi modem (ili uzmeš neki kvalitetniji ADSL (adsl2+) modem), a uzmeš ruter kao posebnu spravu (netgear, planet i sl. jako izbegavaj, dlink DI serija vrlo prosti laki za podešavanje bez preterano naprednih funkcija, linksys zavisi od modela, pravilo je koliko para toliko muzike, samo i previše muzika nekad zna da smeta)
Dakle Dlink. Ne bih baš uzimao dva uređaja, i izlagao se troškovima, jer mi net nije potreban za posao, nego samo za priličan, neobavezan download. Kod Telseya je problem (a i po forumima se ljudi žale), da ne može da održi konekciju kad je slab protok, nego veza puca i može da se obnovi samo vađenjem rutera iz struje. ADSL modem sam morao da batalim jer ima jako lošu podršku za Ubuntu.
Nego, vezano za torrente, nakon što sam isprobao par programa, pod XP-om sam ostao na uTorrentu, a pod Ubuntuom na KTorrentu. Na netu je lako naći podešavanja za svaki program, kako bi se maksimalno izvuklo iz linka.
Comment