recimo, imaš liniju (recimo nek bude krvoliniska), a ona ima 20-ak tačkica u sebi (kod prave neprekidne linije postoje 3, na početku, sredini i kraju) e a mene zanima kako da se broj ovih tačkica svede sa 20 na recimo 5.
I recimo drugo pitanje za početak, da li postoji mogućnost da kad odabereš jedan lejer, dobiješ označeno šta sve njemu pripada....
Za ovo prvo predpostavljam da je polilinija u pitanju, mozes da pomeris vertexe tako da se poklope , za drugo ne kapiram sta zelis, hoces da vidis sta je sve iscrtano u tom lejeru?
Haha, mislio sam na neko elegantnije rešenje, a ovo drugo si shvatio, samo još kad bi mi savetovao nešto bez skrivanja ostalih lejera a ostavljanja onog koji mi treba. ispravljam tuđe krive Drine pa ne mogu da obrišem određeni lejer na kome nešto verovatno ima al se ne vidi, jer ne dozvoljava da ga skinem. Napominjem da nije lejer 0 i da ovaj koga hoću da maknem nije current.
još kad bi bilo rešenja za ovo prvo pitanje. Evo malog pojašnjenja, naime postoji jedna kriva linija koju hoću da je izmerim. Kad pritisnem na nju vidim da ima nekoliko "etapa" tj. tačkica. Idem na arc length pa klik na liniju a on bi izbaci meru samo te jedne etape a ne cele.
Treba sve da spojiš u jedan polyline.
Konvertuj jedan segment u polyline, kucaj
PE pa space tj. enter
kad te pita zeliš li da konvertujes u polyline, lupi space ( yes)
pa J pa space (join, enter) i selektuj segmente koje želiš da pridružiš tu jednu vezanu poliniju. Posle samo pogledaj u properties dužinu.
Sumirano, selektuj taj jedan segment, kucaj:
PE space
J space
selektuj linije koje dodaješ
space
desni klik, properties pa pod Lenght imaš dužinu.
Ako planiraš da crtaš još u CAD-u, nauči tih par kucanih komandi, npr kucas prvo slova pa space:
line - l
polyline - pl
polyline edit - pe
trim/extend - tr/ex
circle - c
rectangle - rec
a - arc
regen - re
ma - match properties
h - hatch
u - undo
e - erase
itd, nabacao sam ih po secanju, pogledaj za ostale help ili pitaj, možda i znam (slabo crtam CAD, i to samo 2D)
znam ja sve ovo. Što se tiče prebacivanja u jednu liniju, neće baš lepo da radi. To mi je prvo palo na pamet ali onda nije ita dužina linije jer se gubi malo na radijusu, kako ebem li ga...
Comment