Pomoc oko garaze.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dare
    CBC Senator
    • 16.09.2007
    • 219
    • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Pomoc oko garaze.

Zdravo svima.
    Posle duzeg vremena naslo se malo para da se zida skroviste za limene ljubimce, pa bih zamolio za pomoc. Najpre ideja:

Ovako je zamisljeno i izvucen je temelj. Ovo veliko je moja kuca Ovo sa nizim krovom ce biti kotlarnica. Problem prozora na kuci ce biti resen nizim krovom i to je manje vise razradjeno sta i kako.

E sad sto se tice garaze. Zamisljena je za dva automobila. Po duzini kola duga je 6m, po sirini 7m. Verujem da ce mi biti dosta. Dilema mi je da li da stavim ovaj stub izmedju ulaznih vrata ili da budu vrata izjedna ? Dilema dva: Zbog cene, radio bih ovo kao na slikama, bez betonske ploce. Kasnije bih tavanicu napravio od presovane iverice ili tako necega. Da li je to pametno ? I najvaznije: Treba mi predlog neke krovne konstrukcije koja bi stajala bez ploce (tj da se na nju ne oslanja) . Ideja je da se stave dve betonske grede poprecno u odnosu na vozila, tako da se grede od krova oslone na njih svojom sredinom. Donjim krajem bi nalegale na zidove, a gore se spajale. Kako sve to izvesti?
    I da, koliko visoko da zidam zivode, da bi sve to bilo upotrebljivo za eventualno kombi, ili pak za postavljanje dizalice ? Zbog nje bih izbegao plocu kako bih dobio dodatnu visinu u prostoru krova ?

Svaki dodatni predlog i sugestija su dobrodosli !
  • iggyboy
    CBC Veteran
    • 18.03.2008
    • 148
    • pozarevac
    • stilo 16v

Odg: Pomoc oko garaze.

posto je velika osnova garaze morao bi tu na sredini jedan noseci stub da bude dakle izmedju vrata ide stub kao na slici pa onda 3 metra dalje jos jedan i sa zadnje strane u sklopu zida treci stub i onda dobijas dve celine po 3,5m. tek tada mozes da radis krov koji ce imati oslonac.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ne znam cene čelika ali se t olako rešava sa čeličnim nosačima.
      Nekad davno sam bio u istoj dilemi i rešio sam jednim stubom u sredini garaže (radionice) koji je privremeno stavljen i stoji već 20 godina.
      Greda iznad vrata ako ne želiš stub mora biti baš onako žešća što ako se pravi od betona izadje i sada dosta novaca. Meni su napravili proračun za blago veće dimenzije nego tvoje greda 30x50 i ne sećam se sada 16 il i18mm armatura... zlo i naopako

Odeš u bilo koju današnju halu i poneseš fotoaparat pa slikaš krovni nosač, biće ti sve jasno.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dare
        CBC Senator
        • 16.09.2007
        • 219

Ja razmisljam ako izbacim stub u sredini da sa obe strane malo ozidam, npr 40-ak cm, i da pri vrhu napravim kosine koje bi dodatno smanjile raspon, a da ne ugroze funkcionalnost. Izvucena je armatura za taj stub ali ja bih ipak bez njega.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Nisam razumeo koji stub ti smeta, onaj što pravi dvoje vrata ili onaj na sredini garaže. Taj na sredini garaže bih izbegao ako može a može ali onda morta postojati taj stub što deli vrata i greda koja će ići sa njega na zadnji zid. Pogledaj te novije hale, sve imaju krovne nosače bez čvrste ploče ali imaju rešetkaste grede koje drže krov.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• iggyboy
            CBC Veteran
            • 18.03.2008
            • 148
            • pozarevac
            • stilo 16v

moze i celcna konstrukcija ali mislim da je to skupo (nisam siguran za cenu) ali ja ipak vise volim klasicnu gradnju a stub na sredini izmedju vrata mislim da ne mozes da izbacis

Comment

• Dare
              CBC Senator
              • 16.09.2007
              • 219

pa ja bih izbacio oba stuba ali izgleda da nece moci.
              Onda ispada da mora bas ovako kako je na skicama. Unutra da nema stuba, a ovaj sto deli vrata da ima. Takodje ako bi vrata bila izjedna, mislim da bi bila preglomazna. Tim pre sto ne mogu da budu klizna jer nema gde da klizaju. Jedino ona sto se namotavaju ispod plafona ali ko zna koliko to kosta...
              Last edited by Dare; 13.05.2012, 16:35.

Comment

• YUgisa
                CBC Senator XXL
                • 05.06.2008
                • 793
                • Subotica
                • Yugo 1.1 EFI

Sto se tice kombija, pre svega trebas da vidis mogucnosti ulaznih vrata a ne visinu krova za tako nesto A dizalica za auta, racunaj da ti treba minimum 3.5-4m visine i kosine krova mogu da se iskoriste za tako nesto ne ovako kako tebi stoji... Nego ti je potrebno da vozila staju pod 90 stepeni u odnosu na sadasnji plan za ulazna vrata Sto se tice izrade same garaze, koje si ti konkretno i planirao materijale da koristis u izradi?
                Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• rajmax63
                  CBC Prijatelj
                  • 02.04.2005
                  • 1415
                  • Bačka Palanka
                  • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Najbolje je da ulaz podeliš na pola kao na slici ,ali unutra bez stuba
                  Koliko sam skontao širina garaže tj raspona je 7 met.
                  Sve se danas rešava laganom krovnom konstrukcijom koja moze biti i od dasaka.Daske odradiš kao metalnu rešetku i nemaš problema.
                  Ni metal nije skup da se napravi rešetka
                  Još nešto,rešetka (drvena ,metalna ) zavisi od kosine krova i čime ćeš pokrivati garažu
                  blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                  Audi ima crveno T

Comment

• Dare
                    CBC Senator
                    • 16.09.2007
                    • 219

Materijal za zidove ce verovatno biti betonski blokovi. Krovna konstrukcija ce tradicionalno biti drvena i pokrivena crepom. Yugisa, razumem sta kazes ali takav krov mi se nikako ne uklapa u koncepciju. Iskoristice se i ovako nesto od njegove visine. Sto se tice stubova, ja polako odlucujem da bude kao na slici, sa jednom gredom paralelnom kolima, ali izmedju njih (naravno ne bukvalno izmedju, nego gore ). Na nju bi se oslanjao i krov, a stub unutra bih izbegao.
                    Gledacu da iskotistim kisne dane da doradim skicu, pa cu da prezentujem.

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Hoce li to uopste biti legalno izradjeno? Predpostavljam da onda u tom slucaju moraju i da se zadovolje neke norme i da treba projekat da postoji...
                      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Gusar
                        CBC Član
                        • 19.03.2012
                        • 85
                        • zemun
                        • Fiat Uno 45s fire...

a kad vec ceprkas toliko vidi da bar na jednom parking mestu izceprkas kanal
                        veoma korisna stvar za razno razne namene pa makar i kao ostava za raznorazna s.....

Comment

• Dare
                          CBC Senator
                          • 16.09.2007
                          • 219

evo da osvežim temu vešću da je garaža stavljena pod krov

Hoću da pitam za ideju čime bih mogao da s donje strane obradim krov ? Tj. kako da dobijem zatvoren prostor, pošto nemam betonsku ploču?
                          Sada izgleda ovako

Ja bih da kupim OSB ploče i da ih ušrafim na ove grede koje nose crep. Preko toga eventualno v+bih dodao stiropor ali on nebi bio vidljiv iz garaže već bi išao prema crepovima. Još jeftinije bi bilo staviti knauf ploče. Šta mislite o ovim idejama ? Dajte neki predlog.... Površina koju treba pokriti je preko 45m2 (toliko bi bilo kad bi plafon išao ravno, ali ići će koso do raspinjače, pa onda ravno. Izračunaću tačnu površinu)

Comment

• Trivo
                            CBC Senator
                            • 02.06.2005
                            • 202
                            • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Mozda mozes ici i na varijantu amstrong ploca(kao u poslovnim prostorima,megamarketima) umjesto monolitnog plafona,uvijek ces imati pristup krovu i crijepu,ploce su lako zamjenjive,nemas bandaziranja,gletovanja,krecenja......
                            Jedino bi onda stiropor morao direktno ispod crijepa da stavis ali mozda za njim i ne bi bilo potrebe.
                            VW 1200 1972god.
                            VW Golf 1.3 1988god.
                            FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• Dare
                              CBC Senator
                              • 16.09.2007
                              • 219

Lepo izgledaju ovakvi plafoni ali se plašim da su možda preskupi...

Comment

Working...
                              X