Cverglan...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Cverglan...

Ima jedna divna akumulacija (gružansko jezero, tj. Knić) gde sam naučio da pecam i gde sam davao komšiji 2l goriva u flajki, u ono ludo vreme da me vozi iz GM do tamo i nazad (to im je bila tarifa, da uštede na deci, ). Elem, u ono vreme a i malo posle, recimo do 2000 i neke, babuška je bila glavna vrsta, bilo je i lepih komada. U medjuvremenu se som namnožio (?!) u većoj količini pa babuške više nema - tj. to je objašnjenje koje sam dobio. Poneki bandar, sunčica, sve se to dalo zaobići hlebom, žitom ili sl. na udici. Nekoliko godina kasnije, glavni je - cverglan. Prošlog proleća tj. 2011. su bili komadi veličine upaljača. Ali sada, godinu i po dana kasnije kako zabacim eto ti ga, komadi maltene porcijaši, jes da sam imao samo crviće i leba ali nevidjeno se namnožio. Na stranu što se voda povukla 20-50m i metar, skoro dva u dubinu, ono je prava pošast... Ima li leka? Je l valja da se jede bar?
    Uzgred, pošto babuške više nema, ima više deverike (ispod mere), plotice, štuku vidim da love više nego onda a i somovi su sa 60 kila neretka pojava. Al babuške cvrc... Da se nije povukla, nešto mi je rano da je nema?
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

To ji je doneo tea a ubiti paotkinuti nogu, pardon, obrnuto...

Maksimalno što kod naraste je dvadesetak santimetara mada sam video primeke kao pivska flaša ali taj je tu godina kao i ja. Riba korov koja ubija sve okolo, agresivna, lava i skoro da nema prirodnih neprijatelja. Razlog što više nisam bio baš zapeo da idem i dalje na pecanje je što ga u ovim vodama ima na tone i ide na sve pa i na staru cipelu. Šta god baciš za mamka eto magarca na udici, nema više sporta ništa... Plus onaj mali grgeš ili šta je već zove se neprikladno popin onaj stvar i nema šanse da da udica krene da tone, na površini se pecaju sami...

Štetočina kao kanadska topola... Ovaj je bar jestiv za razliku od Topole
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ji 4Tze
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 806
      • bg
      • Honda CR-V 4WD

a one bodlje? malo trne kad ubode
      kako ga spremaš? Mora bre da ima prirodnog neprijatelja

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Ima otrov, zato trne i peče Moraš naučiti da ga držiš tako da ti ledjna peraja ide izmedju prstiju kad vadiš udicu. Smrdibuba izbaci peraje kad ga uhvatiš i ako ne znaš teško će te nabosti a rana boli danima...
        Zato nema neprijatelja, ko će ga progutati sa te tri bodlje..
        Spremanje, to je mali somčić može kako hoćeš ali satara, drvena daska pa cep glava i bodlje, ostalo se samo opere pa oćeš reš ili kako god

https.autogas.rs

Comment

• zdushan
          CBC Veteran
          • 21.08.2012
          • 129
          • Beograd
          • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Znam o cemu pricate, i pored sve paznje skot je uspeo da me ubode na malom erdevickom jezeru. I tamo ih ima najezda prava.

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Jezera oko smedereva su ih puna. Na crva i na glistu ne moze da se peca. Plovak se i ne ispravi a on je na udici.

Na kovinskom jezeru su stavljali kaveze sa zivim mamcem, nesto kao velika zatvorena mreza i vadili ogromne kolicine cverglana. Tamo moze da se peca. Zovu ga i americki som. Inace udara i na praznu udicu na kojoj je bio crvic.

Comment

• Ognjen
              CBC Senator XXL
              • 21.02.2008
              • 438
              • Novi Beograd
              • -

Kao što Dora reče, nema prirodnog neprijatelja, a nema ga zato što prirodno i ne bi trebalo da ga bude ovde. Koliko znam naseljen je po Evropi pa je normalno dospeo i do nas, treba vremena da prođe da naši somovi i štuke steknu naviku da tamane napast

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ja zato pecam na noklu kao nokat na palcu pa neka duva Ali zato se pero šamara za sve pare
                Ide kreten na sve, bar ovde na kanalu i okolnim vodama ali baš na sve, inače je neki pametnjaković to uvezao iz Amerike, tamo je do kiloipo ali ovde je mali i neće nikad biti veći od pivske flaše...

https.autogas.rs

Comment

• zoranc
                  CBC Senator XXL
                  • 31.03.2005
                  • 1313
                  • Beograd
                  • AR 147

Ako možeš izbagavaš takav teren, a ako nemaš izbora onda sa sitnim primercima hraniš divlje životinje, đubriš zemljište ... a krupnije u tiganj jer su vrlo jestivi .Izbegavati da odmah po čišćenju ubacivati u tiganj pošto imaju tendenciju iskakanja iz istih. Sačekati da nervi prestanu da traže glavu koje više nema i to je to. Viđao sam po beogradskim ribarnicama da ih prodaju po bezobrazno visokoj ceni.Lični rekord komadi od 0.75kg,0.5kg i 0.25kg
                  Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• Boki Ar
                    CBC Senator XXL
                    • 11.11.2004
                    • 2827
                    • Aranđelovac
                    • Vektra

Znači svuda gde je to čudo ubačeno, propas'. Tako je i na jezeru "Garaši" kod Ar. Neko je to doneo, zapatilo se, sad muka živa. Ne moš' mu ništa...

Comment

Working...
                    X