Poliranje farova

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • WEST 014
    CBC Senator XXL
    • 17.08.2010
    • 862
    • Valjevo
    • Audi A4

Poliranje farova

Text by Rele

Vezano za ovu temu bi takodje trebalo razbiti iluzije o poliranju farova pastom za zube i slicnim pokusajima.
    U sitacijama kada propadanje zastitnog sloja nije uzelo maha mozda se i moze postici mali pomak ali na kratke staze a daleko od prave stvari.

Ono sto je veoma bitno je procena stanja i prema tome odabir pocetne smirgle.
    Dosta ljudi obradu radi masinski ali se ja drzim rucnog smirglanja uz obavezno postovanje redosleda smirgli tj bez preskakanja odredjenih granulacija.
    Kao sto rekoh pocetna smirgla zavisi od stanja,ja sam pocinjao u naj tezim slucajevima sa smirglom 400 i to na suvo a zatim sve ostale smirgle su vodene i to sledecim redom 500,600,800,1000,1200,1500,2000,2500,3000 i za kraj ako imam vremena i 4000.

Takodje je vrlo vazno da se sa svakom smirglom trelja kontra od prethodne tj vodoravno pa horizontalno i tako do kraja,razlog za ovakvo smirglanje je zato sto se tako uocavaju preskoceni tragovi od prethodne smirgle koji moraju biti uklonjeni.

Veoma vazna stavka za odrzavanje postignutog je i zastita farova koja je ista kao i za lak i svaki put kada voskirate auto uradite isto i na farovima.

I zadnje svetlosne grupe se poliraju i dosta doprinose ukupnom izgledu auta,kod njih nema smirglanja osim u ekstremnim situacijama kada ima dubljih ostecenja.

Evo i primera:

pocetno stanje

imagur

free screenshot software

download screenshot

screen shot on a pc

nakon prve smirgle-400

capture software

deluje prilicno strasno....

nakon poslednje smirgle

image ru

download screenshot

image hosting 20mb

how to take a screen shot

upotrebljene smirgle....

img

gotovo...

snagit

screenshot capture

image upload with preview

picture sharing

Sto se tice upotrebljenih pasti kod nas su siroko rasprostranjene 3M i Farecla i treba se samo drzati redosleda,znaci gruba,finija najfinija.
    Kao i kod smirglanja sa prvom pastom treba skinuti sto vise tragova a zatim sa sledecom skidati tragove prethodne paste.

Evo i par primera za zadnje svetlosne grupe.

pre

how do you print screen

posle

image upload no ads

50/50

screen capture program
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Nice write up!
    Dodao bih sam to da nije moguće sve farove srediti samo poliranjem. Neki farovi budu u jako lošem stanju tako da se poliranjem sredi samo vanjska plastika a unutrašnjost bude jako loša i to uglavnom iz dva razloga, ili je u far ušla voda (ne mislim na kondenzaciju koja se kad tad javi u svim farovim-farovi imaju fabrički odušak za tu situaciju) već na slučaj kada strada guma koja spaja staklo i ostatak plastike fara. Tada uglavnom strada senilo u faru koje pocrni, pozeleni itd. Takođe se u nekim farovima (ovo je najčešće kod mercedesa) stvara crna prljavština pa izgledaju prljavi iznutra - na nekom forumu sam pronašao tumačenje da je to iz razloga što njihovi projektori stvaraju neku grafitnu prašinu ili tako nešto. Uglavnom tako stradale farove potrebno je rastaviti i srediti ukoliko je moguće. Naravno to podrazumeva mnogoo više posla, skidanje branika, farova, rastavljanje istih (neki se baš i ne daju lako rastaviti), ponovo sastavljanje/lepljenje montaže itd. to naravno povećava troškove tako da kod nekih automobila dođe "skuplja pita nego tepsija" pa je bolje u tim slučajevima uzeti polovan sa otpada. Naravno u ponudi su i novi kinezi ali su jaaako loši tako da bih ja uvek izabrao dobar polovan pa bi ga još malo doterao.
    Evo primer jednog takvog fara koji je sređen samo spolja a potrebno je i rastavljanje i sređivanje unutrašnosti (vlasnik je odmah bio upoznat sa tim ali je zahtevao da bude sređen samo spolja zbog policije a i vozilo je prešlo 740k tako da tako nešto i nema smisla)

Comment

Working...
    X