Farbanje branika

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MirkoDamnjanovic
    CBC Senator
    • 26.09.2008
    • 291
    • Srbija
    • Cetvorotockas

Farbanje branika

Hteo bih da ofarbam branike i lajsne pa me interesuje kako to treba da se uradi da bi bilo dobro tj. prvenstveno da se farba ne ljusti.

Molim samo licna iskustva bez: "cuo sam da to treba ovako..."
  • chikavili
    CBC Senator XXL
    • 11.02.2008
    • 732

Prvo dobro operes i odmastis ceo branik, pa ga presmirglas obicnom smirglom. Zatim popunis eventualna ostecenja (krupnija fiber gitom, sitnija obicnim) i opet presmirglas da poravnas to.
    Onda opet operes branik, pa ga prespricas nekom podlogom za plastiku (npr. Body Plastofix), pa preko toga naspricas spric-git (3+1, 5+1...).
    Zatim, kad se osusi, ide smirglanje vodenom smirglom (prvo 400 pa 800) dok ne bude glatko ko bebina guza.
    Ponovo pranje i odmascivanje (Body Antisil), pa farbanje i to 2-3-4 sloja boje (zavisno od same boje) pa 2 sloja laka.
    I na kraju malo poliranja.

Ovakav postupak bi trebao da spreci ljustenje. Ja sam pre 6 meseci to odradio i kada sam imao manji udes posle nekog vremena, farba je popucala na mestima na kojima se previo ili pukao branik, ali se nakon toga nije dalje ljustila cak ni na tim mestima.

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Hvala do neba

Comment

• Uzelac
        CBC Senator XXL
        • 03.12.2006
        • 1717
        • munZe

Re: Farbanje branika

Da li ovaj tretman vazi za sve tipove branika tj. materijala od kojeg je branik ili samo za ove nove moderne, mislim da je ABS plastika.

Sta je sa starijom branicima, racunajte 25 godina starim ? Plastika jeste, ali neka za koju limari kazu "stara, drljava" i koju "nije tako lako uraditi kao ove nove moderne".

Moze li neko da razjasni te tipove plastika i sta im raditi da se ofarbaju u boju karoserije ?

Hvala
        work in progress

Comment

• zaki
          CBC Veteran
          • 01.09.2006
          • 199
          • Beograd
          • Fiat Stilo 1.9JTD

Imam dve ponude i sada razmisljam koja je bolja.
          Nudi mi lik na otpadu da mu dam moje branike a on da mi da branike od putnickog i da mu doplatim 50e i da ih onda majstor farba u belu boju(boja auta).
          A druga varijanta mi je da mi majstor ofarba moje branike od Van-a.
          Auto je Fiat Punto 1.9D ex van, branici su mi crni. Sta je vasa preporuka?

Comment

• MarkoFaca
            CBC Veteran
            • 10.09.2007
            • 108
            • Karaburma, Beograd
            • Opel Vectra C 1.8

Nema potrebe da menjaš branike za putnički, pogotovo ne za doplatu od 50€, evo pogledaj kako je chikavili ofarbao svoje van-ovske branike, bolje nego original

Razlika je neznatna, zadnji branik npr. ima one "mrežice" dole i lajsnu koja se skida, a van-ovski branici su uglavnom izliveni iz jednog dela... Jedino ako su tvoji branici napukli ili tako nešto, pa da i razmisliš... Mada novi van-ovski branici u AP sportu ne bi trebalo da koštaju (oba) više od 50-60€, tako da...

Comment

• mishkom
              CBC Senator XXL
              • 07.08.2007
              • 591
              • N/A
              • N/A

Ja sam u fazi farbanja branika na Puntu i sve mi je jasno, samo neko kaze da trebam pre spric kita da stavim tecni kit? A pa drugi kazu nemoj da slusas svakog, ljustice se. Crni branici na Puntu 2009, maltene novi, bez ostecenja...

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Re:

Originally posted by chikavili
                Prvo dobro operes i odmastis ceo branik, pa ga presmirglas obicnom smirglom. Zatim popunis eventualna ostecenja (krupnija fiber gitom, sitnija obicnim) i opet presmirglas da poravnas to.
                Onda opet operes branik, pa ga prespricas nekom podlogom za plastiku (npr. Body Plastofix), pa preko toga naspricas spric-git (3+1, 5+1...).
                Zatim, kad se osusi, ide smirglanje vodenom smirglom (prvo 400 pa 800) dok ne bude glatko ko bebina guza.
                Ponovo pranje i odmascivanje (Body Antisil), pa farbanje i to 2-3-4 sloja boje (zavisno od same boje) pa 2 sloja laka.
                I na kraju malo poliranja.

Ovakav postupak bi trebao da spreci ljustenje. Ja sam pre 6 meseci to odradio i kada sam imao manji udes posle nekog vremena, farba je popucala na mestima na kojima se previo ili pukao branik, ali se nakon toga nije dalje ljustila cak ni na tim mestima.
                Ovo uputstvo moze,osim detalja oko gitovanja. Na plastici se ne koriste ni fiber git ni obicni git,vec git za plastiku. Nekad smo morali ali sad ima sve da se kupi...

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Originally posted by Uzelac
                  Da li ovaj tretman vazi za sve tipove branika tj. materijala od kojeg je branik ili samo za ove nove moderne, mislim da je ABS plastika.

Sta je sa starijom branicima, racunajte 25 godina starim ? Plastika jeste, ali neka za koju limari kazu "stara, drljava" i koju "nije tako lako uraditi kao ove nove moderne".

Moze li neko da razjasni te tipove plastika i sta im raditi da se ofarbaju u boju karoserije ?

Hvala
                  Sve je slicno,a ako je teze uraditi nesto staro nego novije,to je razumljivo,nije tu nista cudno.

Comment

• painter
                    Banovan
                    • 04.03.2010
                    • 738
                    • beograd,m.mostanica

Originally posted by mishkom
                    Ja sam u fazi farbanja branika na Puntu i sve mi je jasno, samo neko kaze da trebam pre spric kita da stavim tecni kit? A pa drugi kazu nemoj da slusas svakog, ljustice se. Crni branici na Puntu 2009, maltene novi, bez ostecenja...
                    Tecni poliester ili tecni cement git aplikuje se na losije povrsine da bi se dobio bolji rezultat. To su obicno velike gitovane povrsine ili previse rapavi branici itd. Moze i samo spric git ali deblji sloj. Takodje valja dodati aditiv za elasticnost ili koristiti elasticniji spric git (sa vise smole,to je recimo 3+1). Ali naj bitnije je da branik dobro odmastis,osmirglas,i naneses plastik prajmer. Ja izbegavam upotrebu tecnog poliestera.

Comment

• Mihajlo_J
                      CBC Član
                      • 28.05.2009
                      • 63
                      • Beograd/Mirijevo

Cime je najbolje odmascivati branik?
                      "Vozim 30km/h u trecoj i svi mi se ubacuju!! Ne daju mi da ubrzam!!!!!" :shock: :idea:

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

Najbolje je antistaticnim odmascivacem, antistatic degreaser. Ako je rapav koristiti trodimenzionalnu smirglu poznatiju kao scotchbrite. Brisanje UVEK podrazumeva suvu upijajucu krpu na kraju! Ako ti je to problem odmasti ga kako god znas i umes,samo nemoj bez odmascivanja.

Comment

• Mihajlo_J
                          CBC Član
                          • 28.05.2009
                          • 63
                          • Beograd/Mirijevo

Gladak je branik!

Suva upijajuca, nesto kao one magicne?
                          "Vozim 30km/h u trecoj i svi mi se ubacuju!! Ne daju mi da ubrzam!!!!!" :shock: :idea:

Comment

• painter
                            Banovan
                            • 04.03.2010
                            • 738
                            • beograd,m.mostanica

Ma moze i stare gace,samo da je pamuk,da upija,brise,susi! Ima da se kupi krpa za antisilikon plave boje,a dobre su i one univerzalne za brisanje,izgledaju slicno papirnim ubrusima u toaletima,kuhinjama. Najbolje su plave ali i bele su sasvim ok. Magicne mislim da nisu dobre,mislim da prave staticki elektricitet. Znaci predjes mokrom (antisil) pa odmah ili malo kasnije osusis suvom,ne sme da se sam osusi. To je ispravno,a ti mozes kako hoces... Posle skines prasinu duvanjem i medenom krpicom(vostano platno) i spricas plastik prajmer ako je gola plastika. Preko njega filer ili odmah boju,zavisi od stanja branika. A smirglanje isto zavisi od stanja,ako je sve idealno ja koristim P1000 vodenu. Ako ide filer P600 vodenu ili P240 - P320 suvu na disk slajferici. Spric git sa P600 pa P1000 vodene ili suva P320 pa zagladis sa P400 - P500 ili sa vodenom P1000 sto je najbolje.

Comment

• Mihajlo_J
                              CBC Član
                              • 28.05.2009
                              • 63
                              • Beograd/Mirijevo

Hvala na detaljnom odgovoru!!!
                              Gace ce zavrsiti posao

Branik je dobar, bez ikakvih pukotina, ogrebotina, udubljenja itd itd!!!

Posle prajmera, mora spric git ili ne?

Comment

Working...
                              X