Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vulebg
    CBC Član
    • 11.08.2008
    • 64
    • Beograd

Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

Kakva ce se razlika videti ako se umesto obicnih sijalica stave led zadnja svetla?
    Znam da led stop svetla brze reaguju na pritisak kocnice, ali sta je sa pozicijama, koja je njihova prednost? Jel L.E.D. lepse svetli od standardnih sijalica, jel u tome fora?
    Vozio sam Elantru, a sad vozim Stila, koji sam ja shmeker majko moja mila.
  • Pekar
    CBC Član
    • 15.11.2007
    • 95
    • Beograd

pa hoce ljudi da budu fensi pa stavljaju to...valjda da im digne nivo fenseraja

Comment

• vulebg
      CBC Član
      • 11.08.2008
      • 64
      • Beograd

A kako drugi znaju da u zadnjim svetlima imaju bas led diode, a ne obicne sijalice? Jel se vidi neka ocigledna razlika pa se odmah primeti?
      Vozio sam Elantru, a sad vozim Stila, koji sam ja shmeker majko moja mila.

Comment

• vujke
        Admin
        • 29.09.2004
        • 1673
        • Mladenovac
        • Daewoo Lanos 1.5SX

LED ima koncentrisan snop i mnogo je prodorniji od obicnog svetla, ko god se igrao makar sa upaljacem koji ima led zna to...
        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• yoopie
          CBC Član
          • 21.05.2008
          • 86
          • Novi Beograd

LE dioda ima mnogo duži radni vek od sijalice, čini mi se prosečno 12 godina (što ne važi za pozicije sa buvljaka). Jasnije se vidi i meni lično je lepša baš zbog koncentrisanog snopa, ali nedovoljno da bih se opterećivao time. Držim u gepeku 20-ak sijalica za sve namene i menjam po potrebi.
          Stoka iz Bloka

Comment

• vujke
            Admin
            • 29.09.2004
            • 1673
            • Mladenovac
            • Daewoo Lanos 1.5SX

Zaboravih da pomenem potrosnju koja je mnogo puta na strani LED-a.
            while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• yoopie
              CBC Član
              • 21.05.2008
              • 86
              • Novi Beograd

U pravu si, ali realno koliko je to presudno tj. primetno?
              Stoka iz Bloka

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Brze zasvetli, snop koncentrisan, manje trosi, duze traje... pa iz toga moze jos sto sta da se izvuce!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Pekar
                  CBC Član
                  • 15.11.2007
                  • 95
                  • Beograd

da, zasvetli milisekundu ranije... u praksi neprimetno

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Nije u tome poenta, nego u tome što onaj u autu iza lakše uočava LED štopke u mraku, po nekoj poplavi ili izmaglici, ili kombinovano A u kritičnim situacijama i pri naglim kočenjima to može da napravi presudnu razliku. Pored te, bezbednosne funkcije, prednost im je i manje opterećenje baterije kao i činjenica da ih praktično kupiš jednom i nikad više. Kao što neke reče ranije, samo pod uslovom da nije u pitanju buvljak...
                    http://www.bmw.tv

Comment

• dmauka
                      CBC Član
                      • 05.04.2006
                      • 28
                      • Belgrade

Re: Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

Juce sam stavio i stop svetla (kombinacija sa pozicijom) i zadnje pokazivace pravca u LED varijantu.
                      Primetio sam da je mala razlika izmedju pozicije i stop svetla i da pokazivaci rade mnogo ucestalije (verovatno je problem u opterecenju releja).
                      Inace, varijanta je da su napravljene LED diode na bajonet kao za klasicnu sijalicu, kupovne su.
                      Postoje li releji za LED?

Comment

• shone190
                        CBC Senator XXL
                        • 10.12.2004
                        • 1877
                        • Beograd
                        • Dodge Charger 8.1l

Re:

Originally posted by overspeed
                        Nije u tome poenta, nego u tome što onaj u autu iza lakše uočava LED štopke u mraku
                        Da, toliko ih lakse uocavam da ne mogu da gledam uopste ispred sebe kada se malo priblizim autu sa LED-om pozadi i onda gledam sa strane da bih uopste mogao da vozim. Toliko o bezbedonosnom momentu LED-a...

Comment

• overspeed
                          CBC Senator XXL
                          • 24.05.2005
                          • 2779
                          • Kosovska Mitrovica

Re:

Shone, ako i kad citiraš nekoga ili navodiš nešta, neka to bude onako kako je i napisano u originalnom kontekstu. Ja sad iz ovog tvog posta mogu na "iskombinujem" neki navod koji će od onoga što si ti napisao i imao na umu da napravi nešta što tebi nije bilo na umu ali zato ja mogu to da iskoristim onako kako je meni po volji. Ali nije u tome poenta. Dakle, napisao sam:

Nije u tome poenta, nego u tome što onaj u autu iza lakše uočava LED štopke u mraku, po nekoj poplavi ili izmaglici, ili kombinovano
                          Dakle, bitno je ovo što piše u nastavku a što si ti slučajno izostavio... Naravno da LED kao uostalom i xenoni smeta po "redovnim" atmosferskim okolnostima ali ako su montirani kako treba daleko od toga da zaslepljuju ljude unaokolo. Da je tako bili bi uostalom zakonom zabranjeni.

Ali kad (ako) sledeći put po ovim okolnostima koje sam naveo dodje do neke "ne daj Bože" urgentnte situacije u saobraćaju, a ti budeš iza nekog automobila koje ima LED zadnje štopaljke, shvatićeš o čemu sam pisao... LED se u tim i takvim okolnostima uočava ranije od običnih, što omogućava i celu sekundu ranije reagovanje i kočenje. A ako se krećeš otvorenim putem u takvoj situaciji na nekih 90 km/h ta sekunda ranijeg aktiviranja kočnice znači 25 metara kraći zaustavni put, pa ti daj mašti na volju šta sve može da se desi za tih 25 metara dužeg kočenja...
                          http://www.bmw.tv

Comment

• zlocesti
                            CBC Veteran
                            • 24.06.2008
                            • 116
                            • Beograd

Re: Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

ajde ovako .. da li se govori o uradi sam stopaljkama ili da kazemo "fabrickim:

i to ima veze ..

jel kada neko pravi stopaljke ne obraca paznju o nekim jako bitnim stvarima ..

a to je da li diode daju usmerenu svetlost ili rasipaju

koje su jacine diode itd ..

.. ***** ...

Znaci svako ko pravi stopaklje bi trebao da uradi sledece ..

za pozicije se stavlaju diode koje rasipju svetlos sa manje kandela
                            za zmigavce isto diode koje rasipaju svetlost . moze i hi diode

za rikverc i stop svetlo se stavlju hi diode sa usmerenom svetloscu . i nikome nikada nece zasmetati i bie extra

Comment

• shone190
                              CBC Senator XXL
                              • 10.12.2004
                              • 1877
                              • Beograd
                              • Dodge Charger 8.1l

Re: Re:

A ako se krećeš otvorenim putem u takvoj situaciji na nekih 90 km/h ta sekunda ranijeg aktiviranja kočnice znači 25 metara kraći zaustavni put, pa ti daj mašti na volju šta sve može da se desi za tih 25 metara dužeg kočenja...
                              A kakav to vozac osim pijanog, ludog ili naduvanog vozi 90Km/h po "poplavi, izmaglici ili kombinovano" pa su mu ti LED svetlosni snopovi bitni da bi skratio zaustavni put za toliko i toliko?!?!?

Pa nije valjda da se sada posle pola veka setise da bi mogli da stave malo jace sijalice kako bi se videle sa vece udaljenosti

Daaaj bre, sve je to fenseraj i glupiranje, a naravno da pricam o fabrickim LED-ovima koje vidjam cesto po ovim BG guzvama kada se vracam kuci sa posla. Jbt, stanes iza auta na semaforu i dok on ispred tebe drzi nogu na kocnici ti bukvalno ne mozes da gledas ispred sebe koliko to bljesti, a kasnije mi ispred ociju sve svetli kao kada recimo pogledas kuci direktno u sijalicu i njeno vlakno. Koliko i kako to doprinosi bezbednosti, ja ne vidim, cak naprotiv.

Za takve situacije magli, kisa... postoje tzv. "maglenke" i ono zadnje jace "poziciono" svetlo koje se ukljuci zajedno sa njima i eto upozorenja iz daljine. Nemojte mi samo pricati da su LED fenserajke tu radi bezbednosti, nisam bas toliko naivan da poverujem u to

Pozzzz

Comment

Working...
                              X