to su sad stvari ukusa!
cinjenica je da je 17'' lepo ali nemora da znaci da je i korisno pogotovo kod nas i pogotovo zimi!
ja za drugo godisnje doba imam 16'' fabricke i auto stvarno lepse izgleda nema spora ali... udobnost je manja.
Posto su krenule temperature ispod 7c, stavio sam zimski komplet tockova 195/65/15 a letnje 17" u garazu. Mogu vam reci da sam zaboravio koliko je Stilo udoban auto sa ovim tockovima!
Slazem se sa svim komentarima, vezano za estetiku, iz teme ali bih voleo da mi neko onako plasticno objasni zasto je auto neudobnij sa vecim tockovima,posto je to vise ljudi ovde tvrdilo!
...nije veći točak...nego je veća felna, a manje je gume na njoj...
Točak = felna + guma
Znaš da svako povećanje felne znači stavljanje gume sa manjim profilom.
A, šta se dešava kad naletiš na neravninu, rupu, ili bilo šta slično na asfaltu, a guma kojom prelaziš preko te neravnine je tanka, tako da nema šta da ''ublaži'' udar, već odmah trpi felna, trap...i prenosi se na sam auto...
Ma znam ja da je tocak=felna +guma,zato sam i postavio pitanje,jer je spoljnji precnik neznatno promenjen u zavisnosti od kombinacije felne i profila gume! Slazem se i sa time da nizi profil gume manje amortizuje one udare i da se oni prenose na delove trapa i brze se habaju ( imam iskustva sa time,na calibri sam imao 225/45/16 napred i iste te samo 17-ice pozadi,napred nisu mogle da stanu jer nije moglo da se namota pun,kacilo je u sve zivo) ali da to utice toliko na udobnost auta,bas i nisam primetio a ja sam jos imao i gasne amortizere! U ostalom ne vozi se auto po stepenistu ili pruzi pa da se to oseti toliko!
Oseti se i to veoma.
Vozio sam Stilo i na 215/45 R17, i na 205/55 R16, i sada na zimskim 195/65 R15.
Neces verovati kolika je razlika u udobnosti. Sa vecom felnom kao sto je i nesha rekao je mnogo manji profil gume, tako da je mnogo manja amortizacija same gume na tocku, dok je sa manjom felnom profil gume veci i ta amortizacija je mnogo veca. Samim tim je i auto neudobniji odnosno udobniji. Naravno sve to povlaci za sobom odziv na okretanje volana, stabilnost vozila pri vecim brzinama, u krivinama... Sto je veca felna mozes ostrije da vozis, ali ne na nasim putevima... Pozdrav.
Taj decko mora da je dobro nagazio preko sina i da su mu gume bile nedovoljno napumpane kad je uspeo sve 4 da osteti! To da veci profil gume bolje amortizuje je ok i putevi su nam katastrofa,ali mislim da nije toliko drasticna razlika! Sta sa automobilima koji imaju fabricki ugradjene 225 ili vise 45/17 ili vise?
Comment