Distanceri?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • cvrle
    CBC Senator XXL
    • 11.06.2006
    • 1008
    • Beograd,Banovo brdo

Distanceri?

Kakva su vasa generalno iskustva i saznanja u vezi velicine distancera?
    Koja je maksimalna debljina nevezano za rubove sa kojom se moze ici bezbedno po trapove ili upravljivost? Vidjam konstantno aftermarket distancere od 40-50mm pa predpostavljam da je mozda to i gornja granica.

Koja je recimo razlika izmedju alufelne od 15" i 8J sa malim ET-om i iste takve felne od 6J i vecim ET-om samo sa 50mm distancerom?

Sta mislite o distancerima koji nemaju rub za naleganje felne na centralnoj rupi, i kako se tad ponasa tocak odnosno dal je u osi 100%?
    Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

• Uzelac
    CBC Senator XXL
    • 03.12.2006
    • 1717
    • munZe

Re: Distanceri?

Izracunas

Precnik felne nema mnogo uticaja, tj. ima, ako pocnes da racunas zakrivljenost krila, ali to je ovde nepoznanica, pa cemo taj deo zabataliti.
    Za to je potrebna i dimenzija gume, komplikovana racunica

Nego, koliko viri koja felna ?

6inca = 25.4 *6 = 152.4 mm sirine.
    Pola je 76.2. Ako je ET 40, znaci da ce od centra felna od ose izlaziti 76.2 - 40 (ET) + 50 (distancer) = 86.2mm

8inca = 25.4 *8 = 203.2mm. Pola je 101.6. Ako je ET 10, znaci da ce centar felne izlaziti 101.6 -10 = 91.6mm u odnosu na osu felne.

Velika felna sa malim ET bez distancera izlazi ~5mm vise.
    work in progress

Comment

• bucke1
      CBC Član
      • 31.01.2009
      • 13
      • bgd

A sta je sa rubom za naleganje,covek je i to pitao, a i mene isto zanima?

Comment

• premieracing
        CBC Član
        • 13.02.2007
        • 41
        • Novi Sad, sad
        • Lex.is200

Iz licnog iskustva znam da dist. treba da ima taj rub za centriranje tocka na koji se 'kaci' felna.

Kada sam stavio distanc. bez toga i usrafio felne samo sa srafovima, strasno je vibriralo na vecim brzinama a tocak je bio besprekorno balansiran. Sada kada imam taj rubic precnika centralne rupe na felni - nemam nikakvih problema.

Sto se 'debljine' dist. tice mislim da je 40-50mm bas mnogo i da vesanje ne moze toliko da trpi bez problema, mada nisam strucan pa je moje misljenje ne osnovano.

Comment

• kalibaR
          Moderator
          • 03.04.2006
          • 352
          • Beograd
          • AE86 rolle, Eclipse 1G

Obavezno da ima rub za naleganje, on drži felnu u osi a šrafovi je samo stežu.

@cvrle
          Možda je bolje da se pazari šira felna, zbog trapa.
          Jeste da obe varijante dodju na isto kad ih gledaš spolja, ali naleganje sa užom-izbačenom felnom mnogo više remeti geometriju trapa.
          Ali kako god držaće i jedno i drugo

Evo su moji distanci, 20 i 30 mm

Comment

• bucke1
            CBC Član
            • 31.01.2009
            • 13
            • bgd

@kalibar
            Jesu ovo serijski distanceri ili si ih pravio negde?
            Na YUGU sam svojevremeno imao distancere od 1cm pravljene od aluminijuma bez prstena za centriranje i nije bilo nikakvih problema,mada sam cuo od ljudi koji bolje poznaju tu materiju, da obavezno mora da postoji taj rub

Comment

• kalibaR
              Moderator
              • 03.04.2006
              • 352
              • Beograd
              • AE86 rolle, Eclipse 1G

pravio sam ih, tj. ja sam iscrtao i dao likovima da naprave

Comment

• jenny
                CBC Član
                • 22.12.2008
                • 15
                • Gospić

ja sam sebi kupila predebele distancere 25mm su i to skoro nove, dva puta sam ih stavljala na auto... a dala 500 kuna za njih
                ...courage is not absence of fear it's a state of mind that allowes an individual to face any situation faced upon with a cold head...

Comment

• citroendzija
                  CBC Član
                  • 11.06.2006
                  • 65
                  • cacak

E ljudi ne znam nista o distancerima a treba mi samo jedan za zadnji tocak posto imam problem sa torzijom(da vas ne davim pricom...)mogu li ja da ga napravim recimo od 20mm jer mi trebaju novi safovi inace promer rupa je 5x108 i moze li se negde kupiti na kom. i kolika je cena...
                  xm 2.0

Comment

• Uzelac
                    CBC Senator XXL
                    • 03.12.2006
                    • 1717
                    • munZe

Originally posted by bucke1
                    @kalibar
                    Jesu ovo serijski distanceri ili si ih pravio negde?
                    Na YUGU sam svojevremeno imao distancere od 1cm pravljene od aluminijuma bez prstena za centriranje i nije bilo nikakvih problema,mada sam cuo od ljudi koji bolje poznaju tu materiju, da obavezno mora da postoji taj rub
                    Kada se stavi distancer tako da sekoriste originalni brezoni glavcine nema problema, jer tada distancer samo odalji felnu.
                    Kada se stavi distancer koji se kaci na glavcinu a on sam ima svoje brezone, tada je unutrasnji prsten obavezan jer je bez njega lako namestiti tocak van ose glavcine = ozbiljni problemi sa trapom
                    work in progress

Comment

• zaki
                      CBC Veteran
                      • 01.09.2006
                      • 199
                      • Beograd
                      • Fiat Stilo 1.9JTD

Jel moze neko ako ima da postavi tehnicku skicu kako izgleda distancer sa centralnom prstenom, treba da odnesem majstoru takvu sliku sa dimenzijama da bi mi napravio, znaci dimenzionisana slika, debljina treba da je 15mm a promer rupe 4x98 to je za Fiat Punta.

Comment

• ale944
                        CBC Senator XXL
                        • 20.03.2006
                        • 1457
                        • Beograd

btw, ne centrira centralni prsten felnu nego sami srafovi, zbog cega i imaju konusne glave.
                        ja imam distance 45mm, bez centralnog prstena i nema nikakvih problema sa vibracijama...treba samo obavezno voditi racuna kad se stavlja tocak da se srafovi ravnomerno i unakrsno stezu.
                        da ne bude zabune, definitivno je bolja i jedina ispravna varijanta sa centralnim prstenom, ovo kod mene nije bas tehnicki ispravno, ali poenta je da ne centrira centralni prsten tocak, vec srafovi prilikom dotezanja.
                        http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• zaki
                          CBC Veteran
                          • 01.09.2006
                          • 199
                          • Beograd
                          • Fiat Stilo 1.9JTD

A ako je felna 4X100 a na autu mi je 4X98 da li je bezbedno uopste da stavljam distancer, ima li ko takva iskustva.
                          Znam da 50% Fiatista voze felne 4X100 a promer nam je 4X98, i postavljam pitanje jel to bezbedno i sta biva ako stavi distance na takve promere?

Comment

• bucke1
                            CBC Član
                            • 31.01.2009
                            • 13
                            • bgd

Originally posted by kalibaR
                            pravio sam ih, tj. ja sam iscrtao i dao likovima da naprave
                            Ako nije tajna gde si radio distancere i koliko su te izašla sva četiri, zainteresovan sam za tako nešto a u pitanju je fiat 4x98?

Comment

• kalibaR
                              Moderator
                              • 03.04.2006
                              • 352
                              • Beograd
                              • AE86 rolle, Eclipse 1G

Obradu na strugu sam radio u Železniku, firma "Mikron".
                              Čini mi se da je samo obrada bila oko 120e, ali ja sam pravio prelaz sa jednog raspona na drugi, i da kažem da sam žurio

Brezone su mi radili likovi iz Inđije, "Vračar", inače stalno su subotom na bubnju.
                              A pre par nedelja sam čuo da su i oni krenuli da prave Al distance.

Pozovi pa se raspitaj i stavi info oko cena ovde ako te ne mrzi...možda bude još nekom od koristi

"Vračar" - Inđija - 022/553-430, 063/7738-966
                              "Mikron" - Železnik - 011/576-221, 064/18-18-257

Comment

Working...
                              X