farbanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Da li se ti bavis limarijom i farbarijom ili samo radis sa bojama!? Koliko bi mi npr. svega toga trebalo za yuga, mislim na metalik boju, i koliko to kosta? naravno navedi mi opet sta sve ide u setu i od cega se sta sastoji....polako sklapam kockice!
    Da li majstori uzimaju vise para za ruke ako rade sa metalik bojom?
    Koliko je korisno ati pare za metalik boju ili nije?

Comment

• sn00py
      CBC Senator XXL
      • 15.08.2005
      • 851
      • Belgrado

Meni se cini daj je drugacija priprema za metalik nego za akrilnu, a samim tim je i skuplje farbanje...

BMS team

Comment

• Ch@os
        CBC Veteran
        • 02.11.2005
        • 173

Ja se bavim samo bojom (nekih 11 godina).

Sto se tice metalika potrebno (za juga) ti je:

- baze - 1,5 x 2350,00= 3525,00
        - bb laka (boljeg) 2 x 1600,00 = 3200,00
        - ucvrscivaca za bb lak 1 x 2020,00= 2020,00
        - razredjivaca 2 x 620,00= 1240,00
        ------------------------------------------------------
        Ukupno: 9985,00
        Ovo je iznos samo boje. Treba i racunati na materijal za pripremu!

Rad sa metalik bojom je skuplji zbog nanosenja vise slojeva po istoj povrsini, priprema + baza + bb lak. Kod akrila je situacija sledeca
        priprema + boja. Moram da napomenem da se i priprema u zavisnosti
        da li se radi metalikom ili akrilom razlikuje.

Sto se tice sta je korisnije...bolje reci sta je aktuelnije...kako u oblacenju tako i u autoindustriji postoji "moda". Trenutna "moda" (misli se na zadnje 4 godine) su metalik boje sa primesama perli (sto poskupljuje samu bazu u zavisnosti na kolicinu perle). Perla najcesce ima ulogu da
        da drugu dimenziju boji...recimo auto frontalno gledan je plavo metalik a sa strane zlatan (primer ALFINE boje). Ne mesajte perl-efekt metalik boje sa CHROMA-FLASH (flip-flop, kameleon, arlekino...) jer ove daju i trecu dimenziju (trostuka prelivanja).

Prici u stvari nikad kraja, zato ostajem pri preporuci da auto ofarbas u akrilnu boju.

Comment

• Ch@os
          CBC Veteran
          • 02.11.2005
          • 173

@sn00py
          Potpuno si u pravu. Pa cak postoje razlike da li se radi o svetlijim ili tamnijim metalik bojama.

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Iz tvoje price o metalik bijama mi se zavrtelo u glavi jer ce majstor sigurno da me odere! Ipak je meni najbitnije da ofarbam auto i da se boja sija, da auto bude kaocasa, a perle...moze se bez njih! A koji je to materijal koji se koristi za pripremu za farbanje??? Na mom autu nema mnogo mesta gde mora da se gituje ili sta vec radi tako da sa te strane nije frka!
            A u kojoj tu farbari radis i znas li da mi das neki savet kako da prepoznam ako tako moze da se kaze dobrog lakirera???

Comment

• Ch@os
              CBC Veteran
              • 02.11.2005
              • 173

U pripremni materijal spadaju oni materijali koji predhode samom farbanju:

-razni kitovi, fileri, odmascivaci, abrazivi za suvo i mokro brusenje itd.
              Koji ce se materijali primenjivati, to zavisi od samog majstora i toga
              sa kojim materijalima radi.

Sto se tice lakirera, ja licno kod njih gledam sledece:

- u kakvim uslovima radi (komora za farbanje i njeno radno stanje)
              - sa kakvim alatom raspolaze (profy ili "a la buvljak")
              - koje pripremne materijale koristi (najjeftinije ili skuplje)
              - krajnji proizvod njegovog rada (izgled ofarbanog auta)

Comment

• markofpi
                CBC Senator XXL
                • 27.07.2006
                • 1552
                • Bezanijska Kosa

Mozes li da mi preporucis nekog lakirera jer ja stvarno ne znam ni jednog?? Ja bih onda sa autom otisao do njega i video kolio bi me klepio po usima!
                A sto se tice toga koje materijele i kakav probor za rad koristi, iskreno receno pojma nemam da li je nesto sa buvljaka ili nije tako da tu moze da me zavrce samo tako.
                Da li neki od tih lakirera daje neku garanciju na uradjen posao??? Stvarno ne znam sta bi doticnom uradio ako mi ne uradi kako valja, a to je nesto sto ne bih voleo da se desi!

Comment

• kalibaR
                  Moderator
                  • 03.04.2006
                  • 352
                  • Beograd
                  • AE86 rolle, Eclipse 1G

Ch@os reci mi za pripremu koje kvalitetnije gitove i filere imash, i cene naravno ?

Comment

• Ch@os
                    CBC Veteran
                    • 02.11.2005
                    • 173

@markofpi

Znas kako se kaze "put do pakla poplocan je najboljim namerama",
                    zato i ne volim da preporucujem ali evo pokusacu da budem koliko
                    toliko koristan.

Servis PERLA, Miloja Zakica 3, tel. 011/231 62 29, majstor Miske
                    Poseduje komoru za farbanje, radi sa kvalitetnim materijalima i
                    ono sto sam video sto je uradio zasluzuje respekt. Naravno ne spada
                    u jeftine majstore.

Napomenucu ovde i Sasu Gajica sa Umke za koga kazu da je izuzetno
                    jeftin i da dobro radi. Coveka sam licno upoznao ali mu u servisu nikada
                    nisam bio i nisam video njegov rad. Ljudi koji su radili kod njega kazu
                    da je odlican.

Sto se tice garancije tu je stvar malo skakljiva. Iz ugla lakirera on se ne
                    prihvata nikakve garancije jer i kad upropasti stvar on se redovno vadi
                    na "losu" boju. Sto se tice garancije proizvodjaca ona iznosi 3-5 godina
                    ali samo u slucaju ako su korisceni kompletno njihovi materijali (priprema,farbanje) i pod uslovima koje oni propisuju (komora, temperatura, vlaznost, pritisak na pistolju, kvalitet vazduha u istom, velicina dizne...). S obzirom da se kod nas skoro nigde ne koriste materijali istog brenda (obicno gitovi od jednog a boja od drugog proizvodjaca), garanciju proizvodjaca neces dobiti. Tako dolazimo do situacije da kad posao ne ispadne kako treba, reklamacija se lomi na
                    trgovcu.

@kalibaR

Cene gitova i filera javljam sutra jer ne znam sve napamet.

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Ma kapiram te 100% ali opet moram od necega da pocnem! Obici cu te radionice u skorije vreme pa cu ti preneti utiske uslove kao i samu cenu! Ako nesto novo saznas ili se setis neceg sto bi mi bilo od korisi ti obavezno javi!

Comment

• kalibaR
                        Moderator
                        • 03.04.2006
                        • 352
                        • Beograd
                        • AE86 rolle, Eclipse 1G

Gajic isto ima svoju komoru i stvarno dobro radi, a i ok je sa cenama.
                        Svaka preporuka.

Ima jos jedan farbar blizu Gajica na Umci, lik isto odlicno radi samo su cene uzas.

Comment

• Ch@os
                          CBC Veteran
                          • 02.11.2005
                          • 173

@kalibaR

Evo i nekih cena kitova i filera iz Lechler-ovog programa.

-05 331-Multilight 0.750kg (cement kit) - 700,00 din.

-05 537-Spat_o_fiber fine 1.5 kg (fiber kit) - 930,00 din

-04 465-Polydur plastic 1kg (cem.kit za plastiku) - 1040,00 din

-04 638-Megafiller HS, 5:1 (spric kit) - 1442,00 din

-04 109-Green_ti_filler, 5:1 (spric kit, moguca debljina do 200 mikrona) - 1750,00 din

Ove artikle sam izdvojio jer se najcesce koriste u pripremi ako ima nesto
                          sto te interesuje a ovde verovatno nije pomenuto, pitaj.

Napomenucu jos jedan interesantan brend koji se tice pripreme a to je
                          Car System. Ovi materijali su malo skuplji od Body-ja ali su zato mnogo
                          kvalitetniji. Evo nekih cena:

-Fill 2kg (cem.kit) - 625,00 din
                          -Glass 2kg (fiber kit) - 700,00 din

itd...

Comment

• zux
                            CBC Senator XXL
                            • 10.05.2005
                            • 773
                            • Beograd-Filmski grad

Još jedna preporuka za saleta sa umke
                            Za te pare nema boljeg majstora

Comment

• -Vedran-
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 3255
                              • Beograd

Preporuke za majstore pisite u temama namenjenim za to! :x
                              Power of dreams !!!

Comment

• Hypersonic
                                CBC Veteran
                                • 29.07.2006
                                • 116
                                • state of Medak, BGD

Postoji i drugi problem sa farbarima. A to je sta rade i koliko su spremni da naplate posao. Znam farbara koji je omlatio jednog BMW-a da sam se odusevio kad sam video auto, a 3 nedelje kasnije sam gledao Daewoo Nubiru koja je 5 puta losije ofarbana i pripremljena, ali je isto tako i manje naplatio posao. Znaci sve je pitanje koliko dobro zelis da posao bude odradjen, toliko ce te kostati. E sad, ako majstora na vreme ne izmaltretiras i izvuces sve informacije, moze se desiti da ti se konacan ishod ne dopadne, i onda pocinju izgovori losa boja, to je radjeno sa poliesterom pa ne moze bolje, ili da se koristio tecni cement git to bi bilo mnogo bolje ali bi onda kostalo 2 puta skuplje. Nazalost svi ili skoro svi su namazani i tu nema neke velike pomoci.
                                Sa druge strane, znam farbarina koji ce **** da polomi da odradi posao kako treba i nece da se vadi na losu farbu i ostale gluposti (meni je ofarbao haubu i zadnji desni deo auta), ali ne farba cele automobile, jer mu se to ne isplati, odnosno taj svoj rad ne bi mogao nikad da naplati i onda radi samo delove, jer na njima vise zaradjuje.
                                Stercus accidit

Comment

Working...
                                X