Plasticni blatobrani

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Trivo
    CBC Senator
    • 02.06.2005
    • 202
    • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Plasticni blatobrani

Pozdrav svima!
    Zanima me postupak izrade stakloplasticnih blatobrana za moju bubu,da li postojece limene mogu upotrebiti kao kalup za ove od plastike i ako moze koliko slojeva bi bilo dovoljno.Ideja mi je bila da unutrasnju sstranu blatobrana obradim stakloplastikom,tako da kad odvojim ovaj stari limeni ostane model na koji bi dodao jos nekoliko slojeva i time,dobio iste dimenzije i oblik kao onaj stari.
    E sad, to sam ja zamislio pa me zanima da li je nesto takvo izvodivo,ekonomski isplativo,koliko je za@ebano...
    Ko ima savjet,link.....
    VW 1200 1972god.
    VW Golf 1.3 1988god.
    FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.
  • Danilo
    CBC Senator XXL
    • 02.10.2004
    • 908
    • Beograd, Dorcol

Hmmm...

Fiberglas, na to mislis?
    www.blindmanmotorsport.com

Comment

• dfast
      CBC Senator XXL
      • 26.05.2005
      • 1302
      • Hoofddorp NL /Bgd

Poliester ili kako ga vec zovu, mislim da limeni blatobran ne mozes upotrebiti kao kalup, nego za pravljenje kalupa. E sad ne znam u cemu se radi otisak, neki najprostiji je u gipsu, treba se raspitati. Kad napravis kalup od originalnog krila, posle u tom kalupu pravis krilo od poliestera.

Comment

• Danilo
        CBC Senator XXL
        • 02.10.2004
        • 908
        • Beograd, Dorcol

Poliester/Fiberglas, mislim da ne mora imati kalup od gipsa, on je prilagodnjiv svakoj podlozi i lak za oblikovanje i kasniju obradu.

Comment

• Trivo
          CBC Senator
          • 02.06.2005
          • 202

@cosworth
          Ma citao sam neki clanak o tom pa mi ostalo stakloplastika,a to je u stvari fiberglas ili poliester
          @dfast
          Ako bi pravio kalup od gipsa to znaci da ispunjavam unutrasnju stranu limenog blatobrana gipsom zar ne i onda kad ga odvojim stavljam slojeve fiberglasa tj poliestera na taj gipsani model.
          Kako poslije odvojiti gips od poliestera,ima neki premaz ili se razbija komadic po komadic.
          Jel se gipsu dodaje jos nesto(npr kudelja) ili ide cist gips.
          VW 1200 1972god.
          VW Golf 1.3 1988god.

Comment

• pikec-tuning
            CBC ÄŒlan
            • 19.08.2005
            • 64
            • subotica

Zaboravite sve sto ste hteli da radite i idite na pecanje da se smirite i kada nesto upecate recite da ste nesto uspeli.To vam savetujem iz iskustva.A posao sapoliesterom prepustite profesionalcima.Ovaj vas posao ima da vas kosta tri puta vise nego da kupite druge plasticne branike.(U poverenju da vam kazem imam kalupe za bubine branike.
            potpis nije po pravilima foruma

Comment

• Trivo
              CBC Senator
              • 02.06.2005
              • 202

Nisu branici nego blatobrani i "hvala" za konstruktivan odgovor.
              A ako imas kalupe za blatobrane to bi vec bilo nesto.
              VW 1200 1972god.
              VW Golf 1.3 1988god.

Comment

• Danilo
                CBC Senator XXL
                • 02.10.2004
                • 908
                • Beograd, Dorcol

Ja uskoro krecem u avanturu pravljenja woofer-kutije od fiberglasa, znaci zaobljeno ludilo i tako to...

Neki i to vole...

Pa javljam sta sam upecao...

Comment

• dfast
                  CBC Senator XXL
                  • 26.05.2005
                  • 1302
                  • Hoofddorp NL /Bgd

Originally posted by trivo
                  Ako bi pravio kalup od gipsa to znaci da ispunjavam unutrasnju stranu limenog blatobrana gipsom zar ne i onda kad ga odvojim stavljam slojeve fiberglasa tj poliestera na taj gipsani model.
                  Kako poslije odvojiti gips od poliestera,ima neki premaz ili se razbija komadic po komadic.
                  Ne,
                  znaci, glatku stranu krila/blatobrana, onu spoljnu, strana nalicja koje se farba uranjas u smesu za pravljenje kalupa, bio to gips ili nesto drugo.
                  Posle kada se gips osusi dobijes kalup koga oblozis onom plasticnom tkaninom i filujes poliesterom. Kad se stvar "stvrdne" tj osusi odvajanje nije problem. Na kraju dobijas potpun oblik blatobrana i sledi samo finale i farbanje. Treba samo proveriti negde materijal za pravljenje kalupa, ako se on odradi kako treba naredne etape su samo stvar rutine.

Generalno to je vrlo pipav posao narocito u amaterskoj varijanti kad sve kupujes i pravis. S te strane je Pikec u pravu, pa ako bi bilo gotovih blatobrana bili bi sigurno jeftiniji nego citav posao oko njihovog pravljenja.

Comment

• Trivo
                    CBC Senator
                    • 02.06.2005
                    • 202

Postoje gotovi,150€ kom u Njemackoj+postarina i ko zna sta jos pa bi izasli na oko 200€ po komadu.
                    Ovo sa kalupom koliko vidim komplikuje stvari,nadao sam se laksoj varijanti tj bez kalupa ali jos cu da se raspitujem.
                    VW 1200 1972god.
                    VW Golf 1.3 1988god.

Comment

• brobert
                      CBC ÄŒlan
                      • 29.08.2005
                      • 47
                      • Subotica

Pozdrav!
                      Pikec se zajeb'o...On ima kalupe za blatobrane i to proshirene za bubu.Zadnje su tzv. univerzalne jer pasu na sve bube a prednje su samo za 1302 i 1303.Znam posto sam sebi vec jednom pravio kod njega.A inace ima jos neke stvari za bubu.Preednji su odpr.za 8cm shiri a zadnji za 10-12cm ne znam tacno...
                      <First day god created air,second day Volkswagen>

Comment

• Dutchman
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 741
                        • Vracar centar sveta

ljudi ko josh pravi kalup od gipsa pa kalup se pravi od fibera i to od dva sloja je sasvim dovoljno .

postupak je sledeci skinesh blatobran kako bi mogao da odradish i onu stranu koja se shrafi na krilo.... uzmesh PVA ili ti odvajach i namazesh u dva sloja krpom, to je plava technost pere se vodom a kad se osushi ostavlja tanak sloj koji se kasnije skida kao kesa... posle 15tak min kad se to osushi uzmesh GelCoat ili ti zelkot kako kod nas to zovu i predjesh chetkom ceo blatobran kad zasushi ili ti sutra zamesish smolu i chetkom premazesh ceo blatobran pa onda vunu ili ti fiberglas poredjash preko i krenesh da tufnash (tapkash) sa chetkom i smolom kad se sve natopi slobodno nanesi josh jedan sloj fibera i opet smolu i na kraju josh jednom samo premazi smolom ko da ga izlakirash i ostavish to 24 sata i sutra izvadish blatobran iz kalupa i gotov kalup.

kalup operesh vodom da bi skinuo onu plavu kesu, na osushenbi chist kalup ispochetka PVA odvajach, GelCoat i fiber u par slojeva po mom mishljenju 3 sloja vune i uslovno recheno 5 smole je dovoljno josh ako radish svaki sloj drugog dana dobijash i vecu debljinu i vecu chvrstinu.

smola je oko 5eura kilo a vuna 4e kilo (1Kg ima 3,3kvadratna metra vune), gelcoat je 10e, PVA 12e, uchvrshcivach 14e dodushe njega ide 2%.

sad je pitanje da li imate vremena da to uradite ili ne.... i da li vam se isplati.

P.S. Pikec ako se dobro secam jedan od tvojih prvih postova je glasio " Sve shto vas zanima i bilo kakva pomoc obratite se slobodno bla bla bla...." Cenim svaki profesionalni savet i najverovatnije si u pravu da je jeftinije da se kupi gotovo kod tebe, ali ako neko vec zeli da uradi neshto sam treba mu objasniti najbolje shto moze kako se to radi, jer su to pitali.

i josh jedno navedi cenu koliko kod tebe koshtaju ti rubovi pa nek ljudi se prerachunaju materijal vreme , i nek odluche shta im je bolje .... mada ja lichno znam da ima ljudi koji ce radije sami neshto da urade , makar i duplo skuplje proshli.

tu smo da se pomazemo...
                        Prevelika slika u potpisu!

Comment

• dfast
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2005
                          • 1302
                          • Hoofddorp NL /Bgd

Hvala na odgovoru Dutchmen , svi smo tu da naucimo nesto. Ja bih po svojoj prilici verovatno zamesao gips u mesalici i pravio kalup .

Comment

• Black Knight
                            CBC Senator XXL
                            • 13.10.2004
                            • 2020
                            • Novi Beograd, kicblo

Dutchman

Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• manijac
                              CBC Veteran
                              • 30.03.2005
                              • 109
                              • Bor

Dutchman gde ima sav taj materjal da se kupi moze li kontakt telefon ili na private da ne bude reklama.

Comment

Working...
                              X