Fiber BOX - paznja 56K

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dutchman
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 741
    • Vracar centar sveta

Fiber BOX - paznja 56K

Poshto kontam da ima dosta zainteresovanih , polako cu da vam doziram pravljenje jedne kutije malo vecih gabarita i lepshe zavrshne obrade, projekat trajao 10 dana rada posle posla , znachi nekih 40tak radnih sati...

Sve je pochelo mojom fascinacijom sa fiberom i ubedjenjem da sve moze da se napravi od istog, verovali ili ne bio sam u pravu ...

najbitnije je dobro premeriti gepek ili gde vec planirate da drzite kutiju u kolima (ima nas raznih), da kasnije ne bi bilo iznenadjenja. i onda prelazite na izradu kostura preko kog ce te razvuci platno.

Sledi izrada Ringova za zvuchnike , unutrashnja mera za vecinu 12" woofera je 28,2 cm ali to vec imate na kutiji vasheg zvuchnika ili u uputstvu. Spoljni prechnik Ringa treba da bude barem malo veci od spoljne dimenzije zvucnika tj moze biti i veci ali nikako manji ... ja sam pravio neshto veci kako bih posle mogao zarundovati ivicu ringa (oboriti ivicu kruzno). Najlakshe vam je napraviti ring pomocu raude ili ti glodalice ili ti FREZER, ni sam neznam kako se zove... tako shto ce te parche medijapana prichvrstiti za dno tj oslanjajuci deo mashine i kada spustite prosecajuci noz od njegove unutrashnje ivice odmerite poluprechnik npr. 17cm ukoliko zelite spoljnu dimenziju ringa od 34cm, i na tom mestu izbushite malu rupu burgijom 2mm. kroz tu rupu stavite ekser i zakucajte ga u parche medijapana 40*40cm iz kojeg ce te izvaditi ring. Dalje vec znate iz nekoliko prolaza prosecite medijapan i imate idealan krug jer vam takva postavka radi na princupu kao i shestar. Unutrashnji krug vam nije toliko bitan tako da njega isecite ubodnom testerom kako ne bi gubili vreme bezveze.

Kada ste napravili Ringove za zvuchnike i Bass reflex cevi
    treba te ih prichvrstiti ...

To bi se slobodno moglo reci da je naklomplexniji deo poslo poshto, u ovom sluchaju imamo dva woofera koja treba da se montiraju , simetrija je najbinija. Najprostije bi bilo da je kutija shto kockastija, ali poshto vec radimo od fibera zelimo napraviti shto obliju i lepshu kutiju.

Ja sam se posluzio sa par trikova na sredini sam stavio uchvrshcenje koje je fixiralo ledja kutije i dno, a i odredilo tachan ugao izmedju njih, tj nagib serdishta prema gepeku, tako da ce kutija idealno prionuti za zadnje sedishte, samim tim sam imao dodatnu referencu odakle da merim poshto je ukrucenje postavljeno tachno na sredinu. Plocha na kojoj su otvori sa Reflex-e je takodje nashla lako svoje mesto na sredini ali tek su onda nastale muke.

Da bi simetrichno postavili ringove trebalo je prvo se odluchiti za tachnu poziciju jednog ali isto tako pri njegovoj montazi automatski praviti sve u duplikatu... obavezno uchvrstite ringove na shto vishe mesta, kako pri zatezanju platna se ne bi iskrivili, naravno mislite o tome da na kraju trebate da povadite sva ta ukrucenja, jer ce vam smetati pri montazi zvuchnika....

Naravno da bi vam bilo lakshe pozovite nekog da vam pridrzava, i donese pivo... npr Brata a posle mu uvaliti da zavrshava posao i manekenishe dok vi slikate...

Kada ste zavrshili kostur sledi rastezanje platna ... no o tome drugi put... u nastavku

USKORO
    Prevelika slika u potpisu!
  • Boki
    CBC Član
    • 23.09.2005
    • 42
    • Zemun

A kad ce bre taj nastavak?
    Meni se svidjaju mnogo te kutije od fibera, i saznao sam sve sto moze o njima (kako previti, koji materijal, itd...), ali nikako da uzmem ja jednu da napravim.

Nadam se da cu napraviti jednog dana neku
    Pozdrav!

Comment

• Dutchman
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 741
      • Vracar centar sveta

E i onda najbolji deo ... poshto vec imate model za slikanje a bogami pri izradi ovovliko velike kutije treba ce vam jedna ruka vishe ....

Krecete sa zatezanjem platna, po dosadashnjim probama i pokushajima , najbolje platno se ispostavilo da je ono za koje ce vam majka reci : " chista plastika, vidi kako se tegli , u ovome cesh potpariti, oznojicesh se ko puma u pubertetu... "

elem povedite nekog struchnog u prodavnicu textila ako se bash ne razumete, poenta je da materijal budew plastichan i elastichan, u Beogradu na srecu ima dosta prodavnica italijanske metraze na kilo. Ali se desi da onaj idealni materijal koji ste prethodnog puta kupili i odushevili se njegovim sposobnostima je nesta bez traga, rasprodat i vash sledeci projekat ce zahtevati ponovno trazenje nove idealne tkanine. U principu povedite devojku i trazite neshto od chega bi ona sashila usku haljinu za novu godinu, pouzdano ce upaliti, da bi iskazala svoje obline kupice neshto sa puno strecha, a kako ce je obuci samo jednom u zivotu nece mariti za 90%poliestera u tkanini....

I nakon teshkog izbora materijala dolazi na rer zatezanje tkanine , prvo prebacite tkaninu preko kostura, kako bi videli odakle da krenete najbolje je krenuti od neke ravne ivice, uheftajte (klemericom ili ti heftalicom) jednu stranu ali samo na nekoliko mesta lako je moguce da ce na kraju morati tu stranu josh malo zategnuti....

Kada ste zategli tkaninu dobro zaheftajte svuda, nemojte shtedeti na municiji (klemama), zato shto fiber kada se sushi malo se skuplja tako da se moze desiti da na pretegnutim delovima tkanine sam napravi nezeljene neravnine.

Takodje zaheftajte po unutrashnjem rubu i ringove za zvuchnike, kao i rupe za bass reflex. Tako ce vam biti zgodnije da posle nanoshenja fibera prosechete tj. obradite rupe...

MOzda ste primetili da je naknadno dodana josh jedan kruzni detalj, to je krug od medijapana u obliku piksle koji ce te kasnije videti zashto je dobio svoje mesto na ovoj kutiji... elem osim shto ce on posluziti svrsi , isto tako je doprineo izgledu, jer se i o njega lome ivice te je kutija josh oblija i ispupchenija...

Takodje kod ovako komplikovanih oblika treba obratiti paznju da se materijal nigde ne falta ili guzva, ako je potrebno , bolje je napraviti rez i mali preklop koji kasnije mozete oshmirglati nego se patiti sa faltama i nedaj boze uzludnim gitovanjem....

e sad opet deo koji vas najvishe nervira

NASTAVI CE SE

Comment

• Boki
        CBC Član
        • 23.09.2005
        • 42
        • Zemun

Za sada izgleda super...
        Nisi trebao da stavljas ovaj banner u potpis...pokvario si iznenadjenje
        Ali nema veze.....
        HOCEMO JOS!

Comment

• Black Knight
          CBC Senator XXL
          • 13.10.2004
          • 2020
          • Novi Beograd, kicblo

e sad opet deo koji vas najvishe nervira

NASTAVI CE SE

e sad bi ti reko nesto Duch...!!!

Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Dutchman
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 741
            • Vracar centar sveta

he he jel sam lepo rekao u NS polako ... bice

a to u potpisu nije ta kutija ta iz potpisa je gotova

Comment

• Dutchman
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 741
              • Vracar centar sveta

E vreme je da se pochne mazati fiber tj poliesterska smola, najvaznije je napraviti adekvatnu smeshu smole i uchvrshcivacha. Uchvrshcivacha ide 1,5 do 2 procenata, Najlakshe je uzeti kuhinjsku vagicu staviti plastichnu kanticu podesiti vagu na nulu i sipati smolu , zatim izrachunati 2% i shpricom odmeriti uchvrshcivac. Nemojte praviti vishe od 600grama smole u jednom cugu, pogotovu kod krivih povrshina, jer ce vam se smola pocheti stezati u kantici i praviti grudvice koje kasnije ce te mukom morati shmirglati.

Ukoliko vam je potrebno da se poliester (fiber) brzo osushi nikako nemojte dodavati vishe uchvrshcivacha, jer ce onda fiber postati krt, istina je da ce se brze osushiti ali isto tako nece imati svoju elastichnost i chvrstocu. Za brze sushenje se koristi ubrzivach, crvenkasto ljubichaste boje i takodje se dodaje u 2% na ukupnu masu. Takodje postoji smola na parafinskoj bazi , barem se u Beogradu pojavila, ista su svojstva samo je ekoloshka i nije otrovna i ne smrdi ... shto za mene predstavlja veliko olakshanje pogotovu kad malo zahladi pa moram da radim pod maskom u garazi....

Pribor koji vam je potreban je obichna chetka , ja koristim onu od 25mm na nju sam jednostavno navikao, ako ima vishe ravnih povrshina moze se koristiti i mali jarac , valjak sundjerasti od 10cm. No on je za jednokratnu upotrebu dok chetku mozete par puta oprati u nitro razredjivachu... Srecom nisu skupe oko pola eura tako da ih chesto bacam... iskreno mrzi me da ih perem.

Eto i mene u kadru

To je taj detalj o kome sam ranije prichao, platno je moralo da se proseche i tako zategne , te sam dobio na najkracem mestu preklop koji ce se lako kasnije izgitovati i oshmirglati, shto se sigurno nemoze reci da su ostali nabori na platnu.

Obavezno krenite od ringova kako bi tkanina upila smolu i propustila na ringove, tako ce medijapan pocheti da upija smolu i zalepice se odlichno. Znachi prvo krenete od ringova zatim i ostatak platna, pogotovu obratite paznju na ivice, odmah predjite i drugi put sve istim redosledom, nemojte shtedeti na smoli kad zavrshite sa mazanjem platno mora izgledati mokro kao da je izlakirano.

Nastavak sledi ... chim nadjem de mi je ostatak slika... bez ljutnje Momci..

Comment

• Boki
                CBC Član
                • 23.09.2005
                • 42
                • Zemun

Nemoj nam samo reci da ne mozes da nadjes gde ti je ostatak slika...

Pa izbice opste nezadovoljstvo korisnica CBC foruma

Comment

• Trivo
                  CBC Senator
                  • 02.06.2005
                  • 202
                  • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Bilo bi steta,i to sad kad je postalo najzanimljivije...
                  Inace od mene sve pohvale za ovaj serijal,slika vrijedi ko hiljadu rijeci samo me ubi ovo iscekivanje
                  VW 1200 1972god.
                  VW Golf 1.3 1988god.
                  FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• Dutchman
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 741
                    • Vracar centar sveta

A pa imao sam malnju nezgodu sa HDD , burazer mi je rack sa kucnim HDD-om ushtekao u punjach za lap top kad smo bili na odmoru ipuff 120giga podata otishlo u zaborav... tj i da moze da se izvadi koshtalo bi oko 100.000 dinara i mozda malo jache...

Pa sad kopam po nekim Bekapovima koje kao i svi vi tako cesto radim i sistematichno da nemam pojma shta je gde i shta je shta i dal je uopshte bar deo sachuvan ili su samo jedne te iste stvari narezane po 10 puta ...

Comment

• Black Knight
                      CBC Senator XXL
                      • 13.10.2004
                      • 2020
                      • Novi Beograd, kicblo

ako nista drugo, kad budes radio drugu onda ces slikati ponovo!

vazno je da sam provalio kako se radi sa poliesterom...

p.s. zavrsio sam sa navlacenjem folije

Comment

• Dutchman
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 741
                        • Vracar centar sveta

znachi sledi opet pravljenje smole yatim mayanje tankog sloja, cepkanje materijala tj fiberglasa kako bi se bolje slozio , stavljanjem na svezu smolu lakshe prijanja ne bezi itd.

Elem polako chetkom nanesite smolu preko tapkajucim pokretima kako bi se fiber brze natopio a i kako vazduh ne bi ostao zarobljen.

ovako nastavite da redjate 3 ili 4 sloja i ostavite da yasushi par sati yatim premayite jednim slojem smole josh jednom sve kako bi se fiber zapunio i josh vise uchvrstio kutiju... ostaviti da se dobro stegne...

nemojte da vas brine ako vam pod prstima i nakon 24sata se lepi tj imate osecaj da se lepi . ako je masa chvrsta shto lako proverite kucanjem prstom ko u drvo moyete pocheti sa gitovanje,.

prvo gitujete sve sa cement gitom za kola, prethodno blago preleteti sve sa shmirglom 240 chisto radi reda... kada vece povrshine yapunite koje su se pojavile usled neravnomernog nanoshenja fibera predjite na beli git koji je finiji i koji se obradjuje finijom shmirglom...

yatim priprema za farbanje poliester ili poliuretanska podloga i boja po zelji... uvek u ovom trenutku umesto boje moyete se odluchiti i za tapaciranje u skaj ili kozu po vashem izboru....

Comment

• Black Knight
                          CBC Senator XXL
                          • 13.10.2004
                          • 2020
                          • Novi Beograd, kicblo

e Dacho us_rao si motku

Comment

• Dutchman
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 741
                            • Vracar centar sveta

Shto shta sad bi .... ????

i pazi kako prichash sa moderatorom da te ne banujem iz moje sekcije za OTO

Comment

• Black Knight
                              CBC Senator XXL
                              • 13.10.2004
                              • 2020
                              • Novi Beograd, kicblo

vidi ga mali pustio krila...

ajde ajde...polako, udahni duboko...prelistaj te backupove mozda nadjes nesto...

Comment

Working...
                              X