"Zamazivanje" ogrebotine metalik bojom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • pigeon
    CBC Član
    • 14.09.2005
    • 10
    • Sombor
    • Škoda Octavia TDI FL

"Zamazivanje" ogrebotine metalik bojom

Imam dve ogrebotine sa parkinga na autu. U pitanju je metalik boja i hteo bih to da pokrijem da ne bi došlo do korozije. U prodavnici auto lakova su mi rekli da za metalik boju treba kupiti farbu, fiksir i lak.

Da li neko zna kako se ovo nanosi, u koliko slojeva, i kolike su pauze između nanošenja slojeva, da li je fiksir neophodan ili može i bez njega i sve ostalo sto treba da znam da bih ovo uradio.

Majsor mi traži 20? za ovo tako da sam odlučio da to uradim uz pomoć drugara koji se pomalo bavi tim poslom, ali nije radio sa metalik bojama.
    Berza polovnih automobila
    www.autokrtica.com
  • Dutchman
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 741
    • Vracar centar sveta

u max majeru ce ti spakovati tvoju boju u sprej... i onda nema problema..... ali 20eura nije mnogo ako se nece poznavati....
    Prevelika slika u potpisu!

Comment

• maki
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 878
      • Budva, CG

Bolje daj majstoru 20 eur da ti to zavrsi kako treba, sa sprejom se veoma tesko radi(treba dosta iskustva),a moze vrlo lako da se desi da bude gore nego sto je bilo,e sad sve zavisi kolike su te ogrebotine i gdje se nalaze.
      U svakom slucaju za metalik boju ti dolazi farba koja se pravi po sifri koja je naljepljena negdje u gepeku auta,razredjivac koji se mjesa sa farbom, (farba pomjesana sa razredjivacem se nanosi na mjesto farbanja u nekoliko slojeva dok se ne potrefi ista nijansa kao sa vec ofarbanim dijelom,susenje traje 15-20 min na sobnoj temp.), bezbojni lak i ucvrscivac,lak sa ucvrscivacem se nanosi na kraju kao neka vrsta zastite za farbu,isto bi trebalo u vise slojeva dok se sve neizravna, e sad, neznam koliko kosta u spreju da se kupi ali ovako u refuzi pola seta (1/2kg farbe + razredjivac+ucvrscivac+1/2lit. laka),to je dovoljno da ofarbas haubu i 2 blatobrana, u maxm.-u kosta oko 25 eur, tako da ti se vise isplati da das majstoru 20 eur za citav posao
      HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• NemaN
        CBC Senator XXL
        • 29.11.2004
        • 1560
        • munze

pa pricas ko da ne moze da spakuje manju kolicinu u sprej ja sam u lekleru spakovao u sprej za 600din...taman koliko mi je bilo potrebno za 2 krila a cak mi je i ostalo jos.....uradi ti to sam znaci odes kupis sprej....pa onda ...sad ne znam koliko ti je duboka ta ogrebotina i da li treba malo da izgitujes...ako ne onda samo malo presmirglaj sa sitnom smirglom(nemoj da ti ostane prah pre prskanja obrisi ga)....i glavna stvar a to je da uzmes karton neki veci napravi rupu u njemu velicine ogrebotine i probaj iz sto vece daljine da isprskas...ni slucajno blizu (naravno karton da ne bi isprskao ceo auto) i bitna stvar trudi se da radis to negde gde je toplo...nemoj po hladnom vremenu
        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• maki
          CBC Senator XXL
          • 03.10.2004
          • 878
          • Budva, CG

neznam,vjerovatno moze,samo kazem kad sam ja uzimao tako je bilo i ta je cijena vjerovatno i sada, znaci set kosta oko 45-50 eur,pa racunajte koliko vam treba, samo ako je ogrebotina veca i dublja farba nije jedina potrebna stavka,i jos ako je lim iskrivljen,treba ga prvo ispraviti, mjesto se dobro osmirgla do lima, pa se iskituje tankim slojem samo da se poravna pa se opet smirgla vodobrusnim papirom dok se prelazi skoro neosjete pod rukom,pa preko toga ide zastita,za tako malo moze neka bolja temeljna boja a najbolje bi bilo spric-kit, pa se i to smirgla vodobrusnim papirom nekim finijim P1000-1200 dok se neizravna sa ofarbanim dijelom,pozeljno bi bilo da bude malo i udubljeno jer na to jos treba da dodje farba i lak pa da nebi odskakalo od ostatka,samo treba lagano raditi da nebi progledao lim,kad se to sve zavrsi nanosi se farba, naizgled cini se jednostavno ali ako hoces da ispadne da se skoro ne primjeti mora ovako,ako samo zastitis okolinu i prespricas ogrebotinu novi sloj farbe ce da odskace za debljinu trake,kartona,papira ili sta vec koristis za zastitu okoline,a ako je zagrebano do lima onda ce poslije nekog vremena da izbije i korozija.

Comment

• pigeon
            CBC Član
            • 14.09.2005
            • 10
            • Sombor
            • Škoda Octavia TDI FL

Ne treba gitovati, to je samo manja ogrebotina...

Svidja mi se ta stvar sa sprejom, ali ovde kod nas u Somboru nema ni jedna farbara koja to pakuje u sprej, već mi nude farbu, fixir i lak u količini od 100 grama (manje ne može). Ogrebotina je veličine nokta na palcu, a druga je dugačka 10 tak cm i debela oko 1mm (kao kada bi ključem zaderao) i na plastičnoj je podlozi (branik u boji)...

E sad je samo pitanje da li to može bez tog fixira, znači samo farba u jedno 3 sloja i onda lak u 2-3 sloja, i ako ne može, kako se upotrebljava taj fixir?
            Berza polovnih automobila
            www.autokrtica.com

Comment

• maki
              CBC Senator XXL
              • 03.10.2004
              • 878
              • Budva, CG

ucvrscivac se koristi za lak,mjesa se sa lakom u nekoj razmjeri zapreminski ili tezinski zavisi od proizvodjaca lakova,a za farbu ne treba nista eventualno malo da se razrijedi razredjivacem predvidjenim za tu vrstu farbe,lak nemoze bez ucvrscivaca jer se nece osusit

Comment

• NemaN
                CBC Senator XXL
                • 29.11.2004
                • 1560
                • munze

fixir se mesa sa bojom u nekoj razmeri ...najbolje da pitas tog ko ti prodaje boju i da ti on lepo izmesa u neku kanticu i onda imas gotovu boju....pa onda mozes da uradis sta si zamislio...

Comment

• maki
                  CBC Senator XXL
                  • 03.10.2004
                  • 878
                  • Budva, CG

kod akrilnih boja ucvrscivac se mijesa sa bojom,kod metalik boje boja se nanosi prvo i ide bez icega ili sa malo razredjivaca,a ucvrscivac ide sa bezbojnim lakom,i nemoj da ti mjesaju u prodavnici ako neces to da koristis u narednih 5-6 sati jer ce se stvrdnuti,ako pune u sprej to je onda druga prica

za tako malu ogrebotinu uzmi sprej u priblizno istoj boji auta, naspricaj boje u neku posudicu i sa kistom od tempera popuni ogrebotinu,razlika u boji se nece primjecivati,ili uzmi tih 100gr. farbe pa uradi isto sa kistom

Comment

• NemaN
                    CBC Senator XXL
                    • 29.11.2004
                    • 1560
                    • munze

vidis nisam znao....ja sam koristio za akrilnu boju....dobro da si napisao

Comment

• maki
                      CBC Senator XXL
                      • 03.10.2004
                      • 878
                      • Budva, CG

Comment

Working...
                      X