To sto kaze Little je bilo kod nas u koferu sa sajlom 19 evra pre dva meseca na promociji inace mogu da kostaju i do 200 evra zavisi od kvaliteta i proizvodjaca. Ovo drugo se zove "krunska testera" koja se montira na jacu busilicu i vadi krug odredjenog precnika odjednom. To je ono sto tebi treba a inace je ta testera dodatak jevtina i ima je svaki stolar. Operacija busenja traje za to sto tebi treba par sekundi. Obelezi centre otvora i idi da ti to neko uradi.
1700 dinara u Wobi Hausu, verovatno postoji neka takva prodavnica i u BG.
ta burgija ima na skoro svakom buvljaku,na vrhu u sredini je kao spic a poprijeko ima noz koji pomices lijevo-desno u zavisnosti koliki ti je precnik rupe,to je za te manje rupe tipa te od 30mm,a ima i za vece koja je kao list testere savijena u krug i dimenzija je fiksna,stom se busi i beton kad se rade el.instalacije u kuci za one okrugle kutijice,za nju treba dosta jaca busilica a za ovu 1. moze i manja ali malo po malo,plastika bi lakse isla nego drvo koliko se meni cini
sa takvim alatom je buhsio rupe za maglenke u "prototipu" branika
rupu je bushio u onom gitu...
i bash se sporo vrti...
pa logichno da se vrti nekih 3000ob/min razvalila bi sve
ucrtaj zhiletom kruzhnu putanju po kojoj ce ici spoljni obodi putanje i napravi malu rupicu tachkashem ili shilom na centru gde ide shiljak
ali sve mora da bude pedantno i u mm precizno
geshke nisu dozvoljene
da da terebalo bi staviti tu traku
vidis nisam se ni setio da moze farba da pukne.
eno kod mene nije branik dobro ofarban u fabrici i ljushti se sa strane tamo na rubu kod prednjih tockova svaki put kad odem da perem auto moram da kazem onom liku sto ga pere da ne okrece mlaz u branik, jer prvi put nisam rekao i znate sta se desiloreshao je jednom branik i sa svake strane je falilo bar 5cm kvadratnih nemate pojma kolko' sam bio besan...
pa da se vratimo na temu jednostavnije reshenje je sledece .... chekam lepo vreme da probam ...
1. nacrtash branik u 3d studiju i izvuchesh pogled odozgo ali sa poprechnim linijama na svakih 2 cm
2 isechesh po tim shablonima stiropor i redjash jedan na drugi i dobijash branik naravno gornji deo branika ostavish od svog auta zbog uglova pa chak i na njega mozesh da dodash stiropor da bude josh bolje prijanjanje uz karoseriju(umesto stiropora moze stirodur bolji je ali je i skuplji)
Originally posted by objashnjenje
znate na kartama imaju krive zatvorene linije koje se zovu izohipse i svaka predstavlja odredjenu nadmorsku visinu na istom principu je i ovo sa stiroporom
3. izgitovati stiropor ali nesme git nego glina zato shto ce git da ga pojede odnosno nece valjda poliester ali nitro sigurno oce
4. oshpricati to sa podlogom ustvari sad taj treba dovesti do perfekcije i na kraju na sjajan ofarban branik branik se samo preshprica mat nitro boja bez shmirglanja /to kad se osushi ako zagrebete noktom ce da spadne sa branika shto i jeste poenta/
5. uzeti fiber set i preko svega izlepiti dovoljan je jedan sloj ipak je to samo shablon
6. kad se osushi skine se i prefarba mat nitro bojom i proces ispochetka samo u dva ili tri sloja da ne bi pucao na svako parkiranje
7. fiber se gituje sa fiber gitom velike rupe a male sa cement gitom podloga ili plastik prajmer ili poliester i posle toga naravno farba
isplativost.... poenta je sledeca za cenu koja je priblizna onoj koju cesh platiti u nekoj loshijoj radionici za branike dobijash svoj branik mozda chak i kvalitetniji a racunaj da ce ti trebati oko 15kvadrata stiropora od 2cm po 50dinara kvadrat, 4-5setova fibera po 600din gitovi su 500gr oko 400dinara , glina nemam pojma farba i ostalo to i ovako ne ulazi u cenu branika kad kupish u nekoj radionici ali kalup moze da se ofarba sa dva tri autolaka od 300dinara
sve shto sam nabrojao je oko 75eura bez zavrshnog farbanja , shto znachi da tvoj trud u najgoru ruku ce koshtati 150eura , naravno ako ocesh da dobijesh branik od golfa 2 koji ce ti biti prepravljen za tvoj auto Very Happy
nadam se da ste me razumeli Twisted Evil FIGH THE POWER
naravno uvek postoji mogucnost da se preko stiropora stavi folija odradi fiber i malo vishe gituje sa fiber gitom ali isto tako ako se uradi dobar kalup mozete ga prodati nekoj extra firmi za tuning za velike pare... i posle u novom broju chasopisa vidite naslov "nash novi dizajn, ja sam mozak a moj brat je umetnik !!!!"
naravno uvek postoji mogucnost da se preko stiropora stavi folija odradi fiber i malo vishe gituje sa fiber gitom ali isto tako ako se uradi dobar kalup mozete ga prodati nekoj extra firmi za tuning za velike pare... i posle u novom broju chasopisa vidite naslov "nash novi dizajn, ja sam mozak a moj brat je umetnik !!!!"
Zvuchi poznato!
Znash li neshto vezano za stirodur? Cena-nabavka itd...?
pa da se vratimo na temu jednostavnije reshenje je sledece .... chekam lepo vreme da probam ...
1. nacrtash branik u 3d studiju i izvuchesh pogled odozgo ali sa poprechnim linijama na svakih 2 cm
2 isechesh po tim shablonima stiropor i redjash jedan na drugi i dobijash branik naravno gornji deo branika ostavish od svog auta zbog uglova pa chak i na njega mozesh da dodash stiropor da bude josh bolje prijanjanje uz karoseriju(umesto stiropora moze stirodur bolji je ali je i skuplji)
ovo mi nije bas najjasnije,imas li neku sliku kako se to radi, i na kolikom papiru to treba da se odstampa
Comment