Poliester git, teško da će to da drži recimo odlomljen nosač za koji treba branik da se šrafi na šasiju auta, ili da drži pukotinu na mestu. Mislim da je taj git tek za finiširanje.
Ja bih da ovde pričamo o peglama, lepkovima, varenju plastike, pa tek onda o gitu i farbanju.
Pa dobro ljudi, dajte neku fotku. Kako izgleda taj git, i te metalne mrežice? Kakav je postupak?
Neko je pomenuo fen, da li taj fen može da topi taj poliester git? JA sam video da se kroz njegovu vodjicu gura plastični štapić sa kojim se u stvari vari plastika ili lemi bolje rečeno, a sama vodjica je kao neka lemilica, ugreje se od vrelog vazduha.
ma dajte ljudi, sta napricaste hahha, ok, ima i tu logike
za varenje plastike prvo i osnovno je fen, ovaj gore sa slike je dobro ali ne i najbolje rjesenje.
na buvljaku postoje jeftino digitalni fenovi za lemljenje elektronskih komponeneti i imaju kompresor, i duvaljku,,,,mnogo bolje varijanta za varenje plastike.i kostaju oko 110e,imaju veoma uske dizne prave oko 600 stepeni temp i ne ostecuju plastiku okolo....... a ovi veliki fenovi ranga metabo ili bosch su oko 12-15000 sa regulacijim temperature
einhel i ostalo zaboravi ako mislis da time varis plastiku, jer kada se stavi uska dizna na njih istope kuciste vrlo brzo....
Lemilice mogu da prodju takodje one sa buvljaka, znaci oko 60W snage, i najkvalitetnije su one sto imaju onu gumenu drsku, pise na kutiji lutownica ili tako nesto....(znam, znam lutownica znaci lemilica), ali vjerovatno znate na koje mislim, plasticne sa onim gumenim drskama, do sad su se pokazale jako izdrzljivim,,,,
onda sledeca stavka su elektrode,,,kostaju oko 20 e kilogram, i skoro je nemoguce napraviti dobar var bez njih, probao sam sa komadima plastike ali nije to to...
najbitnije je znati vrstu plastike koja se vari i samo istorodna plastika moze da se vari jedna za drugu...
inace da napomenem da alu ili fiber git ne mogu skoro nikako da zavare plastiku kao i to da je git nemoguce rastopiti ili variti,,,,
to sto git spoji, to je jako slaba veza i samo u rijetkim slucajevima moze da drzi neko vrijeme, inace cim se malo drkne, puca...
i za gitovanje plastike, se nikaok ne koristi neka od tih vrsta gitova jer nisu elasticni ni malo...i uvijanje plastike pod njima ....puc puc...
za gitovanje plastike se koristi elastic wais ili vec neki od gitova namijenjenih za gitovanje plastike, koji su elasticni
prep[oruka car system elastic weis, jer je dosta povoljan, i odlican, 2 kg, su oko 700 din...lechlerov je malo preskup, ali je do zla boga dobar, znaci na kartonu kad stegne, savija se kako zelis, i ne puca nikako......
Eh da, ti pistolji, sto se plastika ubacuje u njih, sluze za eto ucvrscivanje eektro komponenti i ne mogu se upotrijebiti za varenje branika i sl, jer nije to to...to je eto onako za zastitu instalacije i sl....
na svakoj plastici tj dijelu treba sa unutarnje strane da pise vrsta, ABS,
pp., pa,PPU, UDPM, i sl....
inace ako ne pise, probas, ali sa malo prakse znaces vrlo brzo sam sam da razlikujes
i zaboravi taj nastavak kroz koji se provlaci plastika,,,ne moze sa tim da se radi kako treba, elektrode plasticne su oko 4mm sirine i oko 1mm debele a to je mnogo malo da bi proslo kroz taj nastavak i da se odradi kako treba,,,
znaci savjet, mala elektronicarska duvlaljka,,,,i to je to....i jeftinije i bolje,,,
Ne znam da li na forumu postoji jos neka tema sa tematikom "varenja" plastike, ako ne onda da aktiviramo OVU
Opasno sam se zainatio da popravim neka sitna i beznacajna ostecenja na braniku,
obidjem par servisa u valjevu koji "vare" plastiku i kako im kazem da je PUR u pitanju dobijem odgovor TO SE NE VARI,
i onda pocne jednocasovno ubedjivanje od strane doticnih kako oni to rade 20 godina, kako znaju sve otoj tematici i tako dalje....
Ne budem lenj, okrenem "par" brojeva iz oglasa, ljudi koji rade isti posao i ljudi koji prodaju elektrode i dobijem isti odgovor,
da budem iskren, samo sam jednog prodavca/proizvodjaca elektrodi kontaktirao a imam brojeve od jos dvojice
PUR što bi rekli poliuretan, se ne vari! Sastoji se od dve komponente koje se mešaju i brizgaju u kalup.
Primenjuje se između ostalog za termoizolaciju hladnjača,zamrzivača,đonove patika...
Pored američkih automobila ugrađuje se i kod evropskih više klase kao i na kamione i autobuse.
Branik od poliuretana je moguće sanirati, pukotine i deformacije fiksirati,
nakon čega se farbanjem dovodi u prvobitno stanje.
Radio sam to više desetina puta bez reklamacije. Plastiku varim petnaestak godina i štošta od poliuretana
mi je prošlo kroz radnju.
Comment