Vizuelna definicija muscle cars

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro_Touring_Mopar
    CBC Senator XXL
    • 13.11.2007
    • 684
    • Sabac

Vizuelna definicija muscle cars

Ja, Horsepower i Bzuva smo vodili interesantnu konverzaciju o vizuelnom dozivljaju muscle cars-a.
    http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... 608#403608
    Posto je tema bila zanimljiva, odlucili smo da je prebacimo ovde.

Ogroman broj fanova, medju kojima sam i ja, smatraju da su muscle cars umrli tamo '74-'75, da bi ponovo oziveli '05 sa novim Mustangom. Po nama, osim brutalnog V8 motora i vrhunskih performansi, dizajn je podjenako bitan. Muscle su obelezili '60 i rane '70 sa svojim mocnim i agresivnim dizajnom, specificnim linijama i posebnom lepotom koja je bila specificna i ocigledno van-vremenska. Dakle, ova grupa smatra da muscle cars moraju da imaju sve retro adute: agresivan dizajn, dugacak nos, kockastu karoseriju, okrugle farove... itd...itd...
    Sa druge strane, ima fanova kojima dizajn uopste nije toliko bitan aspekt, i koji smatraju da je veliki V8 sa dosta konja i zavidne performanse koje idu uz njega, uz pristupacnu cenu, glavni aduti muscle cars-a.

Interesantno je videti kako ljudi gledaju na ovo, s obzirom da ima dosta ne-americkih proizvodjaca, kao na primer Mercedes, koji u svoje automobile stavljaju masivne V8-ice sa gomilom konja, a koji svakako nisu muscle cars. Dakle, sta je po vama vizuelni adut jednog muscle car-a, i kako on zapravo treba da izgleda; old school ili nesto drugo?

Hemi, posebno me interesuje tvoje misljenje o ovome, s obzirom da se razumes u Amere vise od svih nas.
    Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
  • Horsepower
    CBC Senator XXL
    • 29.12.2005
    • 2000

Za mene je muscle car svaki automobil srednje klase, zadnjom vucom, jakim V8 motorom i niskom cenom.

Jednom pricam sa jednim kolegom sa posle koji je pre imao '69 Camaro 350 cid i '70 El Camino 396 cid o muscle cars i on mi tvrdi kako danasnji Mustang (ovo je bilo pre nego sto je 2005 model izasao) nije muscle car jer ne izgleda kao klasicni. Pa zar je ocekivati da ce Mustang posle 40+ godina uvek izgledati kao klasicni model?

Evo recimo ovaj Mustang, '87-'93 model. 5.0L V8 sa 225 hp, zadnja vuca, manualni menjac, zvuci daleko bolje od klasicnog modela i 14.7 sec na 1/4 mile nije ni malo lose.

Zvuk motora modernih muscle cars.
    http://www.youtube.com/watch?v=nhrpGHA5 ... ed&search=

Comment

• Pro_Touring_Mopar
      CBC Senator XXL
      • 13.11.2007
      • 684
      • Sabac

Originally posted by Horsepower
      Za mene je muscle car svaki automobil srednje klase, zadnjom vucom, jakim V8 motorom i niskom cenom.
      Znaci prakticno svi mk3 BMW-i M5 su muscle cars. Do j*ja. Nisam imao pojma da mi komsija ima muscle car...

Salu na stranu, HP fini broj Evropskih proizvodjaca ima u programu makar jedan automobil sa snaznim V8 agregatom, a da nije extremno skup. A, njih ne mozes da krstis kao muscle cars.

Jednom pricam sa jednim kolegom sa posle koji je pre imao '69 Camaro 350 cid i '70 El Camino 396 cid o muscle cars i on mi tvrdi kako danasnji Mustang (ovo je bilo pre nego sto je 2005 model izasao) nije muscle car jer ne izgleda kao klasicni. Pa zar je ocekivati da ce Mustang posle 40+ godina uvek izgledati kao klasicni model?
      Po meni i po tvom kolegi, da. A ocigledno da se i Ford i GM slazu sa nama, cim su novi Mustang, Camaro, a pogotovo Challenger izuzetno "klasicni".

Evo recimo ovaj Mustang, '87-'93 model. 5.0L V8 sa 225 hp, zadnja vuca, manualni menjac, zvuci daleko bolje od klasicnog modela i 14.7 sec na 1/4 mile nije ni malo lose.
      Buraz, 15 sec. na 400 metara sa V8 motorom se ne moze bas nazvati dobrim...

Comment

• Horsepower
        CBC Senator XXL
        • 29.12.2005
        • 2000

Originally posted by Pro_Touring_Mopar
        Znaci prakticno svi mk3 BMW-i M5 su muscle cars. Do j*ja. Nisam imao pojma da mi komsija ima muscle car...

Salu na stranu, HP fini broj Evropskih proizvodjaca ima u programu makar jedan automobil sa snaznim V8 agregatom, a da nije extremno skup. A, njih ne mozes da krstis kao muscle cars.

Po meni i po tvom kolegi, da. A ocigledno da se i Ford i GM slazu sa nama, cim su novi Mustang, Camaro, a pogotovo Challenger izuzetno "klasicni".

Buraz, 15 sec. na 400 metara sa V8 motorom se ne moze bas nazvati dobrim...
        Koji BMW sa V8 kosta do $25,000? Jos bolje pitanje, koji Evropski proizvodjac ima bilo koji coupe sa V8 sa cenom ispod $25,000? Cak i $35,000?

Camaro i Challenger su postali klasicni tek kad je Mustang uradio retro dizajn. Pitaj bilo kog ljubitelja Camara sta misli da li je noviji (ne 2009) Camaro muscle cars. Videces sta ce ti reci.

14.8 sec je poprilicno dobro vreme za 225 hp. Uzmi onu slabiju Cobru iz '99 i '01 sa 320 hp ili Camaro SS/Trans AM WS6 ('98-'02) sa 335 hp. Garantujem ti da ce pobediti dosta klasicnih muscle cars ukljucujuci bilo koji originalni Hemi.

Da ti docaram ovako: ne racunajuci 2005+ Chrysler 300C, najbrzi Letter Car iz Chryslera je bio 1999-2004 Chrysler 300M. Znas sta je imao ispod haube? 3.5L V6 sa 255 hp.

Comment

• HEMI 426
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2005
          • 1833
          • Novi Sad -United States of Liman

ovo kucam u 4:26.... simbolika...

E ovako, ajd da odvojimo estetiku od mehanike i merketinga, dakle da posmatramo kola samo po dizajnu a ne po motorima ili ceni. Ako se drzimo teme ( vizuelna definicija ), tu nema mnogo dileme. Muscle cars ( kako perica zamislja muscle ) je kupe ( ili kabrio ), dugacke haube, kratkog repa, zakosenog i niskog krova ( fastback ili nesto slicno ), ipak, automobil ne prevelikih dimenzija. Mora da ima agresivnu masku ( nije bitno koliko farova ), mora da ima nizak profil i dinamicnu liniju i mora da ima zadnji deo koji ti se ruga jer ako povijas muscle samo to mozes i da vidis...
          Mozda bi bilo interesantno kada bi smo glasali za elemente koje volimo kod nekih automobila pa da sklopimo idealan muscle u photo shopu! Recimo, maska od 71 Cude, zadnji deo od 67 Stanga, profil 68 GTOa.....?

Kod musclea je pola privlacnosti odlazilo na mehaniku a pola na estetiku i image. Veoma bitna stvar je to da je svaki pravi muscle imao zvucno ime i ( ili ) cool brojcano-slovnu oznaku i kada kazes to ime, ono zvuci dobro, auto izgleda nadrkano i ide kao munja. Zato su to najbolji automobili na sveu...

Comment

• Horsepower
            CBC Senator XXL
            • 29.12.2005
            • 2000

Kao sto sam obecao, evo photoshopa retro Chargera.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
              CBC Senator XXL
              • 13.11.2007
              • 684
              • Sabac

Koji BMW sa V8 kosta do $25,000? Jos bolje pitanje, koji Evropski proizvodjac ima bilo koji coupe sa V8 sa cenom ispod $25,000? Cak i $35,000?
              BMW 540i sa V8 i 280 ks mozes da nadjes polovan u Nemackoj za 5 do 6000 Evra. TVR Cerbera V8 sa 4.2L i 350 ks i sa ubrzanjem od 0-100 za 4 sec. '97-'99 godiste kostaju izmedju 10,000-13,000$

Uzmi onu slabiju Cobru iz '99 i '01 sa 320 hp ili Camaro SS/Trans AM WS6 ('98-'02) sa 335 hp. Garantujem ti da ce pobediti dosta klasicnih muscle cars ukljucujuci bilo koji originalni Hemi.
              Nisi upravu. Ta '99/'01 Cobra je isla 13.8 na 400 metara sto nije ni do kolena Hemi automobilima. Primera radi, '68 Roadrunner 440 Six Pack, (znaci slabija varijanta od HEMI-ja), je potpuno stock na tanjusnim polyglass gumama isla 12,9 sec. na 400 metara. Prakticno, samo stavljanje slicks-a i malo dorade na intake-u te ubacuje u 11-ste sekunde. Mopar or no car!

Comment

• Horsepower
                CBC Senator XXL
                • 29.12.2005
                • 2000

Zaboravi na te BMW koji su stari kao biblija. Cene novih modela me interesuju.

Nije mi jasno odakle ti to da je '68 Road Runner 440+6 radio 12.9 kad '68 Charger sa Hemi radi za 13.8 sec.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                  CBC Senator XXL
                  • 13.11.2007
                  • 684
                  • Sabac

Originally posted by HEMI 426
                  E ovako, ajd da odvojimo estetiku od mehanike i merketinga, dakle da posmatramo kola samo po dizajnu a ne po motorima ili ceni. Ako se drzimo teme ( vizuelna definicija ), tu nema mnogo dileme. Muscle cars ( kako perica zamislja muscle ) je kupe ( ili kabrio ), dugacke haube, kratkog repa, zakosenog i niskog krova ( fastback ili nesto slicno ), ipak, automobil ne prevelikih dimenzija. Mora da ima agresivnu masku ( nije bitno koliko farova ), mora da ima nizak profil i dinamicnu liniju i mora da ima zadnji deo koji ti se ruga jer ako povijas muscle samo to mozes i da vidis...
                  Hemi, bravo! Jednostavno i citljivo, a sve receno... Prava pravcata definicija!

Mozda bi bilo interesantno kada bi smo glasali za elemente koje volimo kod nekih automobila pa da sklopimo idealan muscle u photo shopu! Recimo, maska od 71 Cude, zadnji deo od 67 Stanga, profil 68 GTOa.....?
                  Jos jedna odlicna ideja. Ajde posalji slike koje si imao na umu, pa cemo napraviti nesto

Evo mojih glasova: maska - '70 Challenger, profil - '69 Charger, zadnji deo - '70 Trans Am.... uff moglo bi tu jos mnogo sta da se iskombinuje... svi su lepi, pa je tesko odluciti se

Zato su to najbolji automobili na svetu...
                  Bez konkurencije.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                    CBC Senator XXL
                    • 13.11.2007
                    • 684
                    • Sabac

Zaboravi na te BMW koji su stari kao biblija. Cene novih modela me interesuju.
                    Pa dobro, nisu bas toliko stari, uglavnom su '95/'96 godiste. Jbg, mi ovde u Srbiji kuburimo sa standardom, pa je nama i '96 godiste auto relativno mlad. Novi BMW modeli sa V8 kostaju daleko vise od 25-35,000$ Tu su zato muscle cars zakon! Brzi od BMW-a a jeftiniji!

Nije mi jasno odakle ti to da je '68 Road Runner 440+6 radio 12.9 kad '68 Charger sa Hemi radi za 13.8 sec.
                    '68 Charger sa HEMI-jem je isao 13,45, a automatic 13,50 na 400 metara. Evo ti prilicno pouzdan izvor:

http://www.musclecarclub.com/musclecars ... fast.shtml

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                      CBC Senator XXL
                      • 13.11.2007
                      • 684
                      • Sabac

Kao sto sam obecao, evo photoshopa retro Chargera.

E ovo je vec Charger!!!

Kad bi se ovi iz Dodge-a opametili i uzeli ovako nesto za redizajn.

Comment

• Horsepower
                        CBC Senator XXL
                        • 29.12.2005
                        • 2000

Isti sajt.

http://www.musclecarclub.com/musclecars ... tory.shtml

Procitaj sta pise za ubrzanje '68 Chargera.

Comment

• Horsepower
                          CBC Senator XXL
                          • 29.12.2005
                          • 2000

Originally posted by Pro_Touring_Mopar

E ovo je vec Charger!!!

Kad bi se ovi iz Dodge-a opametili i uzeli ovako nesto za redizajn.
                          Propali bi u roku od godinu dana.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                            CBC Senator XXL
                            • 13.11.2007
                            • 684
                            • Sabac

Isti sajt.

http://www.musclecarclub.com/musclecars ... tory.shtml

Procitaj sta pise za ubrzanje '68 Chargera.
                            Ovo mi nije jasno... Vec sam video jos na jednom sajtu gde kratko opisuje istorija Chargera da se pominje vreme od 13,8 sec. Medjutim, link koji sam dao o 50 fastest muscle cars, je pouzdan iz razloga sto nisu lupetali brojke, nego je sve prepisano iz magazina koji su u to vreme testirali automobile. Obrati paznju da postoji i SOURCE deo u tabeli, gde pokazuju od kog je magazina preuzeto.

Evo jos linkova koji potvrdjuju vreme od 13,45 sec.

Webs.com has been shut down on the 31st of August 2023. Find out what that means for your site and how to move it to another provider.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                              CBC Senator XXL
                              • 13.11.2007
                              • 684
                              • Sabac

Propali bi u roku od godinu dana.
                              Ih, sad...

Comment

Working...
                              X