Čišćenje klima uređaja/ventilacije ozonom!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nibs
    CBC Član
    • 12.10.2015
    • 24
    • Sarajevo
    • Audi

Čišćenje klima uređaja/ventilacije ozonom!

Što mislite o ovoj metodi i koliko je učinkovita?

Prošle godine sam postavio temu u svezi neugodnog mirisa iz ventilacije, nakon čega sam promjenio:
    - filter kabine (stavio sam onaj sa aktivnim ugljenom jer je navodno bolji),
    - čistio ventilacijski sustav onom pjenom,
    - čišćenje mirisnim parfemima kroz vent. sistem,
    - rastavio sam plastiku ispod vjetrobranskog stakla (vanjska strana) i čišćenje lišća koje se nakupilo....

Međutim i dalje imam problem kad je extremno vruće, nakon paljenja vozila kad se upali obična ventilacija (nekih 5-10 sekundi) miris truleži i kad su kiše, traje do 20-30 sekundi, ali je svejedno jel uključena ventilacija ili klima....

Koliko sam čitao s ovim ozonom se ubijaju sve bakterije, gljivice, plijesan itd. i da ozon čak prodire do 2.4 mm u plastiku zahvaljujući tom trećem O koji je nestabilan i prikuplja čestice koje se neutraliziraju.

Zanima me koliko to "drži" vode i ako već netko ima takve uređaje kakva su njihova iskustva?

Unaprijed hvala na odgovorima!

Poz
    Last edited by nibs; 10.07.2017, 14:29. Reason: Formatiranje i nadopuna teksta
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Ne znam za taj metod kad je u pitanju čišćenje klime ali verujem da je učinkovitiji od ovih klasičnih. Verovanje temeljim na rečima tehnologa upućenog u preradu pijaće vode koji kaže da je ozonizacija daleko bolji, ali i skuplji, način prečišćavanja vode od hlorisanja koje se sada koristi. Računam, ako je dobro za pijaću vodu, biće dobro i za klime.
    ex SAABotražitelj

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

DA ... ali ne baš.
      Ozon se koristi (odavno) čak i u ovim pasivnim krajevima, npr. u beogradskom vodovodu (kad mora da se koristi, onda mora, hlor se ne dodaje iz istih razloga, pa nije baš da se porede ... sa druge strane ozon ne može da zameni hlorisanje pa je ono i dalje obavezno (bar kao završni postupak), ozon ne može da bude rezidualan kao hlor i da štiti prerađenu vodu od potencijalne kontaminacije (dok stigne do potrošača) ... itd.).
      Za prečišćavanje vode je odličan jer ne stvara "hlorovana" organska jedinjenja, a veoma je jak oksidans (mada je poslednjih decenija prevaziđen po toj osobini (npr. šestovalentno Fe) gde je dugo bio "na čelu kolone" kao tehnologija/metoda u pripremi vode (za piće) i prečišćavanju otpadnih voda).

No jedno je voda a drugo vazduh (sistem gde vazduh prolazi) ... mož' bit' da, mož bit' ne ...

Vredi (svakako) probati. Ako u nečemu može da bude dobar to je baš uklanjanje mirisa (lako isparljivih organskih jedinjenja).
      Ipak, to samo posle čišćenja, jer neće ukloniti čestice, pa čak ni mikroorganizme (u potpunosti). Osim toga mora se uraditi zaista dobro (a ne samo odraditi).
      Po svemu napisanom, izgleda da bi moglo biti dobro rešenje, pa da se proba ... koristi se već par decenija (na velikim sistemima sa promenjivim i umerenim uspehom). Svakako NIJE rešenje za sve (možda biti samo dopuna i to baš za uklanjanje loših mirisa, bolje nego maskiranje mirisnim notama tek je to čista lažaja).

P.S.
      Naravno ozon (kao gas) ne može da ukloni štroku (u širem smislu), mikroorganizmima treba podloga u kojoj će preživeti i napad hemijskim agensom ("hemijski rat"). Onaj prodor u plastiku mi ne izgleda kao stvarnost ali neka je i 0,25 mm to je zapravo loše a ne dobro (uništava plastiku, a neće 100% uništiti floru, faunu i alergene). SVakako ne treba prečesto koristiti (možda 1-2 puta u sezoni, maksimalno) jer utiče na (razne) materijale (plastiku) u smilslu degradacije istih.
      Last edited by expendable; 10.07.2017, 20:27.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

ja koristim asepsol , imas u apotekama ona veca pakovanja sa pumpicom. pa isprskas i mali hladnjak klime odozdole, i kroz sve otvore. menjas vise puta pravac duvanja na kontroli klapni.koristim ga i na kucnoj klimi.i vrlo je delotvoran ..
        gledaj uvek da klimu u kolima ugasis bar par minuta,pre nego sto ugasis auto.da ventilacija osusi mali hladnjak,jer se na vlagi i hvataju baktarije.
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• hirurg83
          CBC Senator XXL
          • 26.02.2014
          • 398
          • Banjaluka
          • VW Jetta

Asepsol je dobar ali ne rjesava trajno čišćenje algi i ostalog po isparivacu.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Comment

• comi 1342
            Moderator
            • 28.09.2005
            • 1126
            • NS
            • Giulietta ,PUG 106,

ja probao to sa ozonom, efekat kod mene bio 0 !
            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• hirurg83
              CBC Senator XXL
              • 26.02.2014
              • 398
              • Banjaluka
              • VW Jetta

Danas pričao sa majstorom i kaze da to ciscenje ne pomaže. Kaže najbolje bi bilo Ko se moze prici isparivacu pa probati prati sa pištoljem za pranje auta i vrucom vodom. Kaze da se jedino tako da rjesiti

Comment

• filo
                CBC Član
                • 02.05.2008
                • 35
                • Lo
                • Megane sport

Originally posted by hirurg83 View Post
                Danas pričao sa majstorom i kaze da to ciscenje ne pomaže. Kaže najbolje bi bilo Ko se moze prici isparivacu pa probati prati sa pištoljem za pranje auta i vrucom vodom. Kaze da se jedino tako da rjesiti

Imam Resennjnje 100% radi
                Kupis sredsvo za masinsko pranje kola . Recimo karsher rm 81 . Mora biti nesto u kvalitetu . Onda ti treba boca pod pritiskom 3 bara izgleda kao ona za prskanje voca samo ima veci pritisak . Kosta oko 6500 Napravis 50:50% voda +rm81 naduvas maksimalni pritisak i izduvas jedno litru direktno u kondenzator sa strane filtera . Posto je dizna na stapu treba da mozes da je zavuces gde treba . Diznu otvoris da ima veliki protok vode (ne maglu) Onda se prebacis u samu komoru iza kondenzatora recimo kroz otvor za podno grejanje (obicno je sa strane ) skine se cev i imas pristup. tu potrosis jos litru . Ostavis da deluje 10 min pa ponovis specijalno kondenzator . Ostavis neko vreme u isperes bocu dobro da ne ostaje nikakav mirirs i tragovi hemije . Sledi ispiranje koje traje dugo bar 20 -30 min Cista voda. Bar 10 litara vode . Sva budj i prljavstina treba da izadju ispod auta pod uslovom da ta cev nije zapusena . Ispiranje je jako bitno . Za ceo posao treba bar sat . Ako se dobro ne ispere smrdi ne hemikalije i to gadno . Rukavice obsvezno koristi+izbegavaj da udises . Ima jos jedna fora . Na pola posla nije lose ukljuciti ventilaciju da dodatno produva kondenzator ne bi li hemikalija prosla svugde . Dovoljno minut . Pa ispiranje dugoo
                Last edited by filo; 25.03.2019, 23:12.
                Antilaser priority
                Radenso hd+
                Valentine one

Comment

• LuizSimon
                  Tek je upao...
                  • 11.05.2021
                  • 1
                  • Francuska
                  • Audi Q5

Automobil se ne koristi puno, uglavnom je uskladišten u garaži. Hoće li klima uređaj trebati očistiti ljeti?

Comment

Working...
                  X