kao da secka u voznji kad upalim klimu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bojan palio
    CBC Član
    • 20.01.2008
    • 26
    • Pirot

kao da secka u voznji kad upalim klimu

Zdravo zivo junaci!
    Stigle su vrucine pa odoh prekjuce da mi napune klimu jer je bila prazna. Ocistili su, dijagnosticirali i napunili i klima 'ladi. Koristio sam je juce malo po gradu i ok. Danas je bas bilo toplo i izaso malo kolima na brzi put. Kad sam ukljucio klimu ucinilo mi se da je auto malo secnuo. Taj utisak sam imao i dalje u voznji, kao da ne prima gas na nacin kada je ugasena klima. Auto je Fiat Palio 1.9 jtd XII 2002, kupljen novembra prisle godine... sa praznom klimom (bila zima pa kad duva i ventilator ono ladno pa nisam primetio da je prazna klima).
    Pitanje je da li to seckanje ima veze sa tim sto klima nije dugo koriscena, pa da se negde nesto zapusilo po malo ili je to normalno iz nekog meni nepoznatog razloga jer mni je ovo prva klima? (klima je manuelna). PS inace akumulator mi je poluprazan, pa mozda kuburi sa strujom ili to nema veze u voznji?)
    Hvala unapred!
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

uf.....samim ukljucivanjem kompresora klime dolazi do malog trzaja na motoru i isto tako mozes da primetis da auto malo slabije vuche,samim tim jer je klima parazitski agregat,koji opterecuje motor,tj.koristi njegov rad da bi se kompresor klime pokrenuo-preko kaisa...
    sasvim normalna pojava-ne beri brigu
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• bojan palio
      CBC Član
      • 20.01.2008
      • 26
      • Pirot

hvala puno drugari, upravo "slabije vuce" i "kad upalim klimu malo izgubi snagu" su pravi opisi ponasanja auta. Inace, auto stvarno nije toliko jak kao sto se cini. Ima 80 ks ovaj model motora, a znamo da ima tih jtd-ova sa preko 100 ks. Da ste zivi i zdravi, pozdrav iz Pirota!

Comment

Raspitaj se kod majstora za interval zamene PK remena na tvom autu.Njihov odgovor je u većini slučajeva "mogu dugo",ali ako je auto prešao više od 100.000 km,stariji od 5 godina ili ne znaš kada je menjan,zameni ga.To nije skupa intervencija,a remen prenosi sa motora svu snagu i obrtni moment potreban za pokretnanje alternatora,kompresora klime i servo volana (ukoliko nije električni).

Comment

• etibor
          CBC Senator
          • 12.05.2008
          • 293
          • Pancevo

Osetim i ja razliku sa 140KS, nije velika ali se ipak oseti... Ipak malo slabije vuce kada je klima ukljucena. Ako je fabricki ugradjena, mislim da ne moze bas da ti "pojede" 30% snage, ali 10% moze sigurno... Naravno ako imas 500KS onda sa tih 10% mozes da hladis sleper...
          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

Working...
          X