Upotreba klime?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • etibor
    CBC Senator
    • 12.05.2008
    • 293
    • Pancevo

Upotreba klime?

Koliko je stetno po klimu da se stalno pali i gasi. Recimo sednes u auto i upalis klimu, vozis 15-20 minuta pa ugasis i ostavis auto na 15 minuta, pa opet ukljucis, vozis, iskljucis..... Da li cesto ukljucivanje i iskljucivanje steti klimi, ili je to sasvim normalan rad po potrebi korisnika koji malo-malo pa izadje iz auta?

Nadam se da se razume pitanje
    Stilo 1.9JTD 16v 140KS
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Svrha toga bi bila...sta, tacno?

Klima se inace sama automatski gasi i pali po potrebi i kad je upaljena stalno da radi, pali i gasi je presostat.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• etibor
      CBC Senator
      • 12.05.2008
      • 293
      • Pancevo

Tacno si u pravu, nisam razmisljao u tom smeru

ali recimo kod manuelne klime kako da se ugasi ako ne zna kolika je temperatura u autu...
      Ako moze malo objasnjenje kako kontrolisati temperatutu sa manuelnom klimom (osim na onom tockicu za temperaturu), ili se ona sama nekako kontrolise?... Nije mi bas najjasnije oko odrzavanja temperature, tj. kada postane jako hladno ti je ugasis ili okrenes tockic na toplije odnosno manje hladno ili ...?

Hvala na prethodnom odgovoru.
      Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Svaki mehanichki sistem elemenata u funkciji se radom "troshi", pokretni delovi habaju, dolazi do zamora materijala, tako da sa te strane gledano odgovor je da. Mislim, ako sam dobro razumeo tvoje pitanje... I pored toga, ne znam shto bi "shtedeo" klimu, mis'im chemu onda ona uopshte? Sa druge strane, preporuchljivo je da se klima povremeno i po potrebi ukljuchuje i zimi, odnosno uvek kad je to moguce kako se u sistemu ne bi stvorio pogodan "habitat" za bakterije i kojekakve slichne zveri, o chemu se uglavnom sazna kad je kasno odnosno kad vazduh iz ventilacije pochne da smrducka

Ne znam da li sam na pravi nachin shvatio to shto si pitao, ali mislim da se u svakom lsuchaju previshe opterecujesh maltene irelevantnim stvarima... =]

edit: preduhitrio si me novim pitanjem
        http://www.bmw.tv

Comment

• etibor
          CBC Senator
          • 12.05.2008
          • 293
          • Pancevo

Nek se ona trosi, zato je i napravljena... Bitno mi je samo kako da se ne smrznem dok vozim

Verovatno je to cena koja mora da se plati ako nemas digitalnu klimu...
          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Sad mislim da shvatam na shta si mislio, malo zahebavash sa ovim pitanjima...

Pre nego uopshte ukljuchish klimu (nebitno manuelnu ili autoatsku/digitalnu) pozheljno je da otvorish prozore ili vrata tj. malo provetrish auto, dovoljno je i 20-ak sekundi pa josh ako je na nekom povetarcu...

Zatvorish sve prozore (i vrata ), startujesh motor, ukljuchish klimu i podesish na dovodjenje spoljashnjeg vazduha u kabinu, i namestish onaj "gumb" na zheljenu temperaturu. Kad dostignesh zheljenju temperaturu nije preporuchljivo iskljuchiti klimu, jer cesh je verovatno opet ukljuchiti ubrzo, pa iskljuchiti... Znachi kad dostignesh zheljenu temperaturu najbolje je da smanjish nivo kojim ventilator duva ali da klima ostane ukljuchena.

Par minuta pre planiranog zaustavljanja i napushtanja auta takodje je preporuchljivo iskjuchiti kompresor klime, ali ostaviti ventilator da "izduva" jer se tako izbegava kondenzacija u sistemu shto pogoduje nastanku mikroorganizama i neprijatnih mirisa.

Nadam se da sam pomogao =]
            http://www.bmw.tv

Comment

Working...
            X