Kada dopuniti klimu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nospeoce
    CBC Član
    • 09.12.2008
    • 29
    • Beograd

Kada dopuniti klimu?

Punto II, 1,2 '01, nisam siguran da je predhodni vlasnik uradio servis ili dopunu freona,pa da li bih trebao da "dopunim klimu"? Koji je to vremenski interval kada ovo treba da se odradi, tj. svake godine ili po potrebi? Generalno hteo bih da čujem neka uopštena pravila na ovu temu. Hvala
    POWER TO THE PEOPLE
  • Dexxter
    CBC Senator
    • 26.11.2007
    • 224
    • Svilajnac

Re: Kada dopuniti klimu?

Pa kao trebalo bi na svake tri godine odraditi servis klime. Zamena freona i ulja u sistemu. Ali po potrebi se radi i cesce. Mislim ako primetis da ne hladi dovoljno onda nesto ne valja jer je gas iscureo. Cak sam negde procitao da se na svakih sest godina menjaju sve zaptivke u klima sistemu.
    Work to ride - Ride to work

Comment

• Car
      CBC Senator XXL
      • 07.07.2005
      • 900
      • Beograd

Koliko ja znam klima sistem ne moze da se dopunjava, zato sto je nemoguce napamet dodati fabricki propisanu kolicinu rashladnog fluida+ulja, ili sta vec... Moze se izvuci stari fluid i onda dopuniti novim u propisanoj kolicini za taj auto. Kompresor se nece ni startovati ako nema dovoljno rashladnog fluida, to cak pise i u knjizici od mog auta.

Sta je kod tebe problem? Ako rashladni fluid negde curi onda treba videti gde i srediti to, ako ne curi onda nema sta da dopunjavas.
      Ako klima slabo hladi, operi dobro kondenzator ("hladnjak" klime), ali nemoj pod pritiskom jer ces ostetiti spojeve, i zameni filter ako ga ima.

Comment

• nidza
        CBC Senator XXL
        • 16.04.2008
        • 496
        • nbgd

Samo da dopunim ovo što je Car napisao, tj. jedan pošten serviser svih vrsta klima uređaja mi je tako rekao - klima se ne dira dok radi dobro. U pitanju je zatvoren sistem, ne dopunjava se, i ako je sve ispravno, ništa ne diraš. Prosto ne nasedaj na trikove servisera. Najčešći "kvar" je upravo zapušen polen filter, prosto stavi novi, nisi skupi i lako se menjaju.

Grozim se firmi što nude "održavanje" kućnih klima. To se bre ne dira dok radi, a filter da opereš i klimu da dezinfikuješ nekim pogodnim sprejem možeš i sam. Gde si još čuo da neko "održava" frižider? Ljudima rade po 50 godina, a da ga nikad nisu dopunjavali ili servisirali.
        Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Dexxter
          CBC Senator
          • 26.11.2007
          • 224
          • Svilajnac

Sam proces bilo kakve intervencije na klimi se radi u koliko vlasnik vozila primeti da ne hladi dovoljno ili ne hladi uopste. Inace odes u servis gde se prikaci na aparat i izvuce se sav freon i ulje iz sistema. Onda se uporedi sa tehnickim podatcima tog vozila da li ima dovoljno freona i ulja. Nakon toga se stavi ceo sistem na vakumiranje i nakon toga na proveru vakuma kako bi se utvrdilo da li je sistem ispravan. Onda se u sistem ubaci novo ulje (odredjena kolicina), boja (odredjena kolicina) i freon (odredjena kolicina). Naravno sve te odredjene kolicine se vide u tehnickoj knjizi za to vozilo. Nakon odradjenog servisa treba ostaviti vozilo da radi jedno 10 do 15min i onda se ceo sistem prekontrolise UV lampom. U koliko postoji neko ostecenje klime i njenog sistema tako ce se otkriti. Obavezno se proveri razlika u pritiscima na manometrima kako bi se utvrdilo da li kompresor stvara dobar pritisak i da li ventil za odvajanje pritiska odradjuje svoj posao. Preko manometra se moze otkriti i da li je sitance u sistemu ispravno ili zapuseno. Nacesca preporuka ukoliko se ne vidi da odmah curi freon je da se nakon nekoliko dana dotera auto na jednu kontrolu UV lampom.
          A ukoliko vlasnik primeti da mu hladjenje u autu ne duva istim intezitetom kao ranije onda se prvo prekontrolise filter kabine pre bilo kakvog servisa klime.

A u koliko klima na vozilu ne radi onda se pre bilo cega proveri da li je presostat ispravan to jest da li dolazi struja do njega i da li je on salje dalje. Ako struja dolazi onda se proverava pritisak u sistemu kako bi se utvrdilo da li u sistemu ima dovoljno gasa da pokrene presostat. Ako ima dovoljno gasa a on ne prenosi struju onda je on neispravan. A ako prenosi struju onda treba proveriti da li je magnet na kompresoru ispravan.

Ima tu mnogo da se pise. Nadam se da sam vam ovime skinuo neke sumlje i malo pomogao da shvatite sta znaci servis klime.

I servis klime se preporucuje na svake tri godine. Isto kao sto morate da menjate ulje u autu i antifriz tako treba po nekada uraditi i servis klime. I ako u sistemu ima manje gasa od propisanog klima nece hladiti isto kao sto ce hladiti kad je puna.

Comment

• Cherokee_NS
            CBC Senator XXL
            • 08.02.2009
            • 802
            • Novi Sad

Nisam hteo da otvaram novu temu jer neke nedoumice se mogu resiti na osnovu ranijih postova vasih, ali mene interesuje jedna stvar:

Da li se sme nakon zime, sada kada dodje jos topliji period, upaliti klima u kolima sto bi rekli "nemilosrdno i bez razmisljanja", ili moram prvo otici na neku proveru ili odraditi neki poseban tretman posto kompresor itd nisu paljeni od septembra prosle godine?

Mozda je pitanje glupo, ali ovo mi je prvi auto sa klimom, a i cujem uvek bisera svakojakih - ne samo vezano za klimu vec uopsteno za automobile, pa da ne razbijam glavu posto ima ovde ljudi sto znaju
            Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Klima treba da se koristi citave godine, tj. bitno je da kompresor radi bar malo s vremena na vreme, i jedino tako uopste i moze da potraje. S tim sto je to lakse kod automatskih klima uredjaja, a malo teze kod obicnog AC kad dodje zima. Secam se da je BOOST ranije na nekoj temi objasnjavao kako to funkcionise kod SAAB-a, i kako cak i kad je temperatura ispod nule elektronika omogucava kompresoru da odradi koju sekundu.

Ja imam obican AC u autu, dakle nije automatska klima, i cim je temp. dovoljno visoka da kompresor uopste moze da se startuje pustim ga da odradi 10ak minuta.

Comment

• Dexxter
                CBC Senator
                • 26.11.2007
                • 224
                • Svilajnac

Da klimu bi trebalo bar jedamput mesecno upaliti nakon sto se zagreje motor da odradi nekih 10-ak minuta. Ali i da se ne uradi tako nesto nista ne moze da skodi da je odmah upalis. Kod automatskih ili ti digitalnih klima kompijuter sam pali klimu kad god treba da brzo regulise temperaturu u kabini. To se sve odradjuje tako da se maltene i ne primeti kad se upali.
                Slobodno upali klimu i vidi da li hladi. U koliko ne hladi onda se obrati u neki klima servis.

Comment

• GTX
                  CBC Senator XXL
                  • 13.09.2008
                  • 422
                  • Subotica
                  • Nexia 1.5 16v

Originally posted by nidza
                  Grozim se firmi što nude "održavanje" kućnih klima. To se bre ne dira dok radi, a filter da opereš i klimu da dezinfikuješ nekim pogodnim sprejem možeš i sam. Gde si još čuo da neko "održava" frižider? Ljudima rade po 50 godina, a da ga nikad nisu dopunjavali ili servisirali.
                  Mali off,ali cisto da se zna.Odrzavanje kucnog klima uredjaja se ne svodi na pranje filtera i neko "prskanje" sprejevima.Da li si nekad pogledao turbinu na unutrasnjoj jedinici ili korito za kondenz?Da li frizider preradjuje 400-500 kubika vazduha na sat vremena?Kod servisiranja se proverava i isparenje gasa odnosno da li istog ima u dovoljnoj kolicini.Druga stvar,kod frizidera i zamrzivaca su cevi spojene varovima,a kod klime holenderima.Klima radi na vecim pritiscima i izaziva mnogo vece vibracije.Sta mislis,da li se time povecavaju sanse za "bezanjem" gasa?
                  Originally posted by Car
                  Ja imam obican AC u autu, dakle nije automatska klima
                  A/C je skracenica za Air Conditioner i uvek to znaci,nebitno da li je automatska ili ne.

Comment

• nidza
                    CBC Senator XXL
                    • 16.04.2008
                    • 496
                    • nbgd

Znaš kako, i moj serviser za klime ima jednu priču za mene, a drugu za javnost, jer od toga živi. Kakvi god da su spojevi na klimi, siguran sam da su predviđeni da izdrže pritiske, vibracije i protok vazduha, bar što se tiče iole kvalitetnijih modela. Neću da tvrdim ništa, samo iznosim stav da će moja klima kad (ako) crkne za par godina da leti u smeće i doćiće nova na njeno mesto. Imam dobro iskustvo sa prozorskom Slobodom Čačak, koja je prošlog proleća skinuta sa mog prozora nakon 20 godina besprekornog rada. Niko je nikad nije servisirao - naravno.

Isto važi i za kola, ako sve radi kako treba, ne treba pustiti da vas vaćare. Ispravna klima je jedan zatvoren sistem, predviđen da funkcioniše godinama - druga je stvar što kao i svaki drugi sistem nije imun na neispravnost i otkaz, tada se obraćaš majstoru. Vađenje gasa i ulja, kao i ispitivanje sistema vazduhom pod pritiskom i stavljanje novog sadržaja unutra apsolutno nije normalan i redovan tretman koji treba činiti sa ispravnom klimom.

Naravno, majstori će tvrditi suprotno, ali ja ne mogu da se složim sa takvim pristupom poslu i zaradi.
                    Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• GTX
                      CBC Senator XXL
                      • 13.09.2008
                      • 422
                      • Subotica
                      • Nexia 1.5 16v

Naravno da ne treba menjati gas i ulje jer se nijedno od ta dva ne trosi prilikom rada,ali veruj mi,na split klimi zna da pukne cak i var i to ne retko.Na kolima jos cesce dolazi do pustanja na spojevima zbog vibracija motora pa cak i pucanja (eksplozije) gibljivih creva.Klima kao i svaki rashladni uredjaj jeste zatvoren sistem,ali je jako zavistan od dobrog vanjskog hladjenja.

Comment

• Dexxter
                        CBC Senator
                        • 26.11.2007
                        • 224
                        • Svilajnac

Svi spojevi na klimi na vozili su napravljeni da izdrze vibracije. Zato i postoje gumena creva i razni drzaci. Uslov da klima stane i da cev ili crevo pukne ili pocne da pusta na spojevima je toliko sirok spektar da o tome mozemo da pricamo danima. Najcesci uzrok pucanja cevi i creva ili pustanja na spojevima je ljudski faktor. I neznanje majstora.

A to da ne treba dirati klimu sve dok ne crkne se gadno varate. Pa to ulje u sistemu ne stoji samo tako. Pa i ono gubi svoje kvalitet i svojstvo vremenom. Hoces da kazes da te majstori vacaraju na svakom servisu. U tom slucaju zasto menjas ulje u motoru??? Zasto menjas antifriz? Sto ne vratis taj isti antifriz iznova i iznova 20 godina? Zasto uopste vozite auto u servis na kontrolu kad vec ide i pali. Sto ne cekas da stane ili da se raspadne na putu.

Klima kao i svaki drugi sistem na autu se servisira i to na svakih 3 godine. Iz tog razlogo sto se ne koristi preko cele godine. Uostalom pregledajte malo servisne knjizice u vasih automobilima. I vidace te da se isto tako i ulje u kocnicama i antifriz menjaju na 2-3 godine u zavisno od proizvodjaca.

Comment

• magic33
                          CBC Član
                          • 26.12.2006
                          • 26
                          • Nis

Evo nekoliko stvari koje možete proveriti na internetu ili u stručnoj literaturi:
                          1.Kroz jedan metar gumenih creva kod automobilskih klima uređaja godišnje "pobegne" oko 50g rashladnog gasa.
                          2.Kompresor automobilske klime ima 5,neki i 7 klipova od aluminijuma.
                          3.Automobili se u većini slučajeva voze napolju,po suncu,imaju motor koji ih greje,imaju izduvni sistem ispod vozila koji ih takođe greje,a tu je i vreo asfalt.
                          Mogao bih još neke stvari da dodam,ali je za početak dovoljno.E,sad prosečni sistem kod automobila sadrži oko 1kg rashladnog gasa.Skoro kod svih kad količina padne ispod 70% kompresor neće ni da se uključi.Klipovi u kompresoru,gle čuda,troše se,pa ti opiljci idu kroz sistem gde se zaustave u kapilari ili u recieveru(filteru-sušaču gasa) što izazove povećanje pritiska pa preostat isključuje kompresor.
                          U Australiji i Africi servis sistema za klimatizaciju(koji kod njih radi stalno-upališ auto -upališ klimu)radi se na 10k km.Kod nas potrebe za uključivanjem klima uređaja u automobilu su oko 3-4 meseca pa vi sami odredite da li ćete ići na servis za 3,4 ili 5 godina.
                          U sistemu se tokom rada kompresora vrše mnogi hemijski,termički i fizički procesi pa se u rashladnom sistemu pojave osim gasa i drugi nus produkti koji se uređajem za reciklažu(koštaju bar 3000€) odstranjuju.Proces reciklaže,provere zaptivenosti sistema i zamena ulja u kompresoru(litar ulja za klima-kompresore košta 30€) serviseri naplaćuju 30-tak eura.
                          Mnogi od vas mešaju pojmove.Kada zimi "palite" klimu(automatska) kompresor se ne uključuje.Greje vas vruća tečnost iz motora.
                          E,sad remont oštećenog kompresora ili kupovina novog,zamena filtera sušača,zamena kapilare i ostalih oštećenih komponenti sistema izađe na 300-400€.
                          Niko nikoga puškom ne tera u servis.Slobodan izbor svakog korisnika.Ima ljudi koji i motor ne servisiraju,voze i ne misle
                          ...ludo i brzo...

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Jedno podpitanje. Jel imao ko slucajeva da ukljucivanje klime bas optereti motor, jednostavno dosta snage izgubi?? Znam da treba nesto malo ali kad je bas primetno?? Sta moze sve da bude uzrok tome? Jel ima kakve veze lezaj kompresora, kako mi neki sugerisu?
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Dexxter
                              CBC Senator
                              • 26.11.2007
                              • 224
                              • Svilajnac

Pohabanost kompresora ili lezaj kompresora. A postoji mogucnost da regulacija ler gasa ne radi kako treba.

Comment

Working...
                              X