Kada dopuniti klimu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • aivan
    CBC Senator
    • 28.02.2006
    • 247
    • Bograd, Mirijevo

Re: Kada dopuniti klimu?

Cek .. 7500 radnih sati ... nek radi svakog dana po 1 sat (mada leti radi po par sati, zimi nista), dakle .. treba da idem na servis cirka za 20 godina? Ok ... ima smisla sto to ne pominju u uputstvima za odrzavanje, reci cu sledecem vlasniku vozila da obrati paznju na to sredinom veka
    Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• magic33
      CBC Član
      • 26.12.2006
      • 26
      • Nis

Originally posted by aivan
      Cek .. 7500 radnih sati ... nek radi svakog dana po 1 sat (mada leti radi po par sati, zimi nista), dakle .. treba da idem na servis cirka za 20 godina? Ok ... ima smisla sto to ne pominju u uputstvima za odrzavanje, reci cu sledecem vlasniku vozila da obrati paznju na to sredinom veka
      U tom slučaju ni ulje u motoru ne menjaj
      ...ludo i brzo...

Comment

• Dexxter
        CBC Senator
        • 26.11.2007
        • 224
        • Svilajnac

Originally posted by aivan
        Cekaj molim te hoces da kazes da tebi klima radi samo sat vremena dnevno. A kad negde putujes ili se zaglavis u guzvi ili tako vec nesto. Ja moju ne gasim nikada. Ova tema polako prerasta na isterivanje hira pojedincima kako je klima vecna stvar. Zivo li me interesuje da li ste ucili skole da je to tako? Zasto uopste i servisirate kola. Teraj dok se ne raspadne i posle kupi novo.
        Work to ride - Ride to work

Comment

• JNC
          CBC Senator XXL
          • 19.12.2006
          • 1332
          • Beograd

Evo ja od novembra palim klimu jednom nedeljno na desetak minuta, ne radi mi non stop, sto bi radila.
          Ja sam auto kupio nov, sad ima 3 godine i nisu mi radili nikakav redovan servis u garanciji, a da treba radili bi itekako i ja ne bi imao sta da se bunim, pa nisu oni ludi sto ne bi radili, a evo ulje u kocnicama sam menjao jel kaze na odredjenoj kilometrazi zameniti, i sad ste vas par ovde izmislili toplu vodu da tako treba, a svi ovi servisi ovlasceni koji jedva cekaju da uzmu pare eto to ne rade.

Comment

• Dexxter
            CBC Senator
            • 26.11.2007
            • 224
            • Svilajnac

Nismo mi izmislili toplu vodu i pitanje je da li uopste taj servis ima aparat za klimu. Pre svega zar mislis da su ovu nemci iz Bosch-ove skole ludi kad su nas tako ucili. Bio sam na tri skolovanja sto se klime tice i na svakom su nas tako ucili. Jednostavno tako treba. A svi vi koji mislite da ljudi iz ovlascenih servisa pustaju kisu malko ste pogresili. Imam dosta prijatelja svuda po Srbiji koji imaju ovlascene servise. I dosta njih znaju itekako da pogrese i da po nesto propuste kao i svi. A pogotovo da po nesto i ne odrade kad nemaju cime i da pricaju kako to ne treba dirati.

Comment

• JNC
              CBC Senator XXL
              • 19.12.2006
              • 1332
              • Beograd

Za vredjanje mozes da se obratis negde drugde a ne ovde, a sto se tice ovlascenih servisa pa ne rade oni po svom, nego imaju od proizdodjaca spisak kad se sta radi i tako i rade, ako pise na 40k km promeniti kociono ulje i gas u klimi oni tako urade i naplate, ali zamisli nigde to ne pise cak ni na 100k km, nego kad rikne popravi, pa ne menjas ni na kocionom cilindru preventivno gumice i creva i sta ja znam, samo ulje na odredjenoj kilometrazi, a oslao po potrebi.
              Uostalom nikakvih argumenata nemate, samo pisete tako treba, na 7500 sati a to je i vremena. Ni u jednom uputstvu za servisiranje gde pise na koliko kilometara se sta radi toga nema.
              Koliko sam skontao vas par ste majstori i bavite se time, pa predpostavljam imate i nekek knjige i dokumentaciju, pa skenirajte okacite da vidimo to, evo ja imam za Mazde maltene sva ziva uputstva( kako korisnicka, tako i servisna) i toga nema nigde.
              Pa ljudi se voze sa neservisiranim klimama (pretpostavlja se da nesto nije crklo, da ne bude opet creva, kompresor i tako to) godinama i sve radi normalno.
              Bila je pre nekog vremena tema gde je covek(koji se isto predstavljao kao majstor za klime) govorio da godisnje iz klime iscuri 50g gasa, i da eto mora da se dopunjuje i sta ti ja znam, pa meni bi do sada klima ostala bez trecine gasa i ne bi radila, kao i vecini ovde na forumu.

Da se ispravim sad sam video da je i u ovoj temi napisano to za 50g gasa, sto naravno nema veze, to znaci da bi na svim kolima za 4,5 godine otislo pola gasa( kod mene u Mazdi ima 600g) pa onda ne bi radila ni jedna klima u ovim kolima sto se uvoze posto nikad nisu servisirane.

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Mislim da je istina negde između, kao i uvek. Ne treba misliti da postoji perpetuum mobile (mada mnogi u Srbiji to misle), a s druge strane ne treba stalno ići i servisirati klima uređaj. Činjenica je da sve što se napravi to se i kvari. E, sad ako neko hoće da plati par stotina evra popravku posle x godina, ili svake 3 godine po 30-ak evra, to je stvar ličnog izbora. Moj slučaj - otišao kod Dušana sa ALtine, klima radila ispravno. Auto star 6 i po godina. Po specifikacijama, trebalo je da ima 650 gr gasa, on mi izmerio oko 400gr. Video sam svojim očima. Nigde ne puštaju kablovi, sve suvo. Čak mi stavio i fluorescentnu tečnost. Ja se pitam, kako to? On kaže da je sistem pod užasnim pritiskom, 16-20 bara, zavisi od temperature napolju. I da creva nisu savršena i postoje mikropuštanja. E sada, ne znam šta je istina ali ja imao manje gasa od propisanog, a klima uređaj nikada servisiran...

Comment

• JNC
                  CBC Senator XXL
                  • 19.12.2006
                  • 1332
                  • Beograd

Ma sve to stoji, ali ovde ispada da treba svakih 2-3 godine puniti i prazniti klimi, pa rade klime po 10 godina bez ikakvih problema,

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715
                    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@JNC

Mislim da je 10 godina neki maksimum (prosečni) za klima uređaj da radi besprekorno bez ikakvih servisa. Naravno, uvek ima izuzetaka. Servisni interval od 3 godine je verovatno ispravan, ali ovde se zaboravlja prosečan broj kilometara koji se pređe u Srbiji i na Zapadu. Kod nas retko ko godišnje prelazi više od 10.000km (prosek), dok na zapadu varira od 15-30.000km. Stoga, servisni interval od 3 godine ispada da se radi između 60 - 90.000km, što zvuči razumno. A i tamo se klima mnogo više koristi, što iz praktičnih, što iz balkanskih razloga (čitaj: nije zdravo). Stoga, ono što je propisano za servisiranje svake 3 godine, kod nas izdrži puuuno više. Jednostavno, mala zemlja, malo para, a i vize za skoro svaku zemlju. Stoga postoji taj "mit" - klima uređaj se ne dira dok radi. Pa ako nećete auto da vozite mnogo dugo, taj "mit" se ispostavi tačnim.

Comment

• JNC
                      CBC Senator XXL
                      • 19.12.2006
                      • 1332
                      • Beograd

Ma ne mislim ja da je klima neunistiva, nego jednostavno nijedan proizvodjac automobila nema ni na jednoj kilometrazi predvidjen neki servis za odrzavanje kao za neke druge komponente na vozilu, znaci ni na 3 godine ni na 40, 50 ili koliko god kilometara.

Comment

• Dexxter
                        CBC Senator
                        • 26.11.2007
                        • 224
                        • Svilajnac

JNC
                        Nazalost nemam skener i ne mogu da skeniram dokumentaciju koju imam i iskreno da ti kazem ne zelim sad da googlam da bih nasao nesto. A sigurno moze da se nadje. Ako mi ne verujes izvolte pa dodji da se uveris.
                        A da mi smo isli u skolu za te stvari, na obuke i prakticne nastave. Nekoliko godina iskustva sa klimama i tako to i mi smo glupi i vacarosi i neznamo da radimo. A ti si kupio novu Mazdu i ti znas.
                        Ovako bi mogli u nedogled da se dokazujemo i prepiremo ali nema svrhe. Ja znam sta znam i ti znas sta znas. Sto ljudi sto cudi. Ja na ovu temu vise necu komentarisati jer smatram da ona prelazi u neko dokazivanje i ispravljanje krivih drina. A to mi bas nije potrebno.

Comment

• Delija
                          CBC Senator XXL
                          • 29.08.2005
                          • 310
                          • NS
                          • plavi auto

Koliko je opasna situacija da klima sistem ostane bez freona, tj. indikator ce biti da klima ne hladi kako treba, ali da li takva situacija moze da dovede do ozbiljnijih posledica?

Konkretno, na jednom mestu kod nekog metalnog spoja aluminijumskih (ako se ne varam) cevi mi se po malo zeleni, pa rek'o da ne odnese vrag shalu...
                          Klima hladi sasvim normalno, ali je ocigledno da po vrlo malo curka ili isparava...
                          Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

U principu ne bi trebalo da dovede do problema. Jer ukoliko nema dovoljno freona, kompresor se nece ni startovati. Pa ces imati samo ventilaciju.
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Moja klima na z10, je stara oko 2.5 godine. Cini mi se da je prve godine najbolje radila.
                              Sada radi i dalje, ali cini mi se da hladi u nekim naletima, malo popusti, pa se cuje onaj susteci zvuk, pa grune malo jace, i tako u nekim intervalima.
                              Da napomenem da je koristim u skaldu sa uputstvima, te je i zimi palim jednom u par nedelja.

Comment

• skakica
                                CBC Član
                                • 19.04.2006
                                • 48
                                • Nis

Mom autu je uradjen servis klime pre dve godine i od tada je sve radilo kako treba,isao u Tursku na letovanje (malo vise radila), ukljucivao zimi po pet minuta i kada sam je ukljucio pre otprilike 2-3 nedelje iz kabine se cuje onaj sisteci zvuk ( sto je i neko naveo u proslom postu).Hladi dobro ali me samo zabrinjava taj sisteci zvuk na svakih pola minue minut.Sta bi to moglo da bude?

Comment

Working...
                                X