Fiat Stilo, manuelna klima, el-magnet

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mirko_NS
    CBC Član
    • 17.04.2008
    • 80
    • Novi Sad

Fiat Stilo, manuelna klima, el-magnet

Elem, proslog leta je pregoreo namotaj elektromagneta klime, te je isti kompletno zamenjen. Medjutim, ove zime cujem neko cudno lupkanje ("cangrljanje") iz okoline kompresora, pregledom ustanovim da je elektromagnet klime ima prilicno "slobode" i da on lupka. Naravno, ovo se sve desava kada je klima ugasena, kada se upali el-magnetne sile fiksiraju magnet pa lupkanja nema. Bio kod majstora, on tvrdi da je to OK.

Meni se to bas ne svidja, pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva.

Unapred hvala na pomoci.
  • Mirko_NS
    CBC Član
    • 17.04.2008
    • 80
    • Novi Sad

Re: Fiat Stilo, manuelna klima, el-magnet

Nazalost, desila je havarija - mojim roditeljima je kod Zagreba otpala remenica sa kompresora (koliko sam shvatio iz price pukla je osovina), stavljen je kraci PK kais i moji su na putu kuci...

Posto pretpostavljam da ce morati ceo nov kompresor, da li neko moze da mi orijentaciono navede cene polovnih kompresora?

Hvala!

Comment

• Dexxter
      CBC Senator
      • 26.11.2007
      • 224
      • Svilajnac

Od 50e pa i do 200e. Zavisi kako gde naletis.
      Work to ride - Ride to work

Comment

• Mirko_NS
        CBC Član
        • 17.04.2008
        • 80
        • Novi Sad

Sabac nije daleko, pa cemo videti...

Comment

• DJKARELI74
          CBC Član
          • 09.06.2009
          • 10
          • POZAREVAC
          • citroen

Originally posted by Mirko_NS
          Elem, proslog leta je pregoreo namotaj elektromagneta klime, te je isti kompletno zamenjen. Medjutim, ove zime cujem neko cudno lupkanje ("cangrljanje") iz okoline kompresora, pregledom ustanovim da je elektromagnet klime ima prilicno "slobode" i da on lupka. Naravno, ovo se sve desava kada je klima ugasena, kada se upali el-magnetne sile fiksiraju magnet pa lupkanja nema. Bio kod majstora, on tvrdi da je to OK.

Meni se to bas ne svidja, pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva.

Unapred hvala na pomoci.

sto nisi vinklovo spulnu to ti je bilo bolje resenje
          to se ne menja sve ako nije mehanicki osteceno tesko ces da nadjes orginal ovo sto ima u prodavnicama je samo dobra kopija
          uvek mora da se nesto prepravi da bi bilo kako treba

Comment

• Mirko_NS
            CBC Član
            • 17.04.2008
            • 80
            • Novi Sad

Koliko sam video namotaji su zaliveni, tako da premotavanje nije moguce.

Medjutim, to vise nije problem - sada je problem puno tezi i skuplji

Comment

• DJKARELI74
              CBC Član
              • 09.06.2009
              • 10
              • POZAREVAC
              • citroen

MOze ja sam ih nekoliko radio lak se rastopi zagrevanjem postepeno i odmotas zicu i namotas drugu

Comment

• Mirko_NS
                CBC Član
                • 17.04.2008
                • 80
                • Novi Sad

Nikako da nadjem vremena da dovrsim pricu:
                - preko "Stojanova" nabavljen polovni kompresor (130E)
                - skidanje starog kompresora, test novog kompresora, montaza novog kompresora na auto, punjenje sistema, kontrola celog sistema (90E)

Usput trazim da mi promene PK kais i provere set PK kaisa i tu se ispostavi da je "otisao" zatezac PK kaisa i da je ono "cangrljanje" na koje sam se zalio u prvom postu verovatno bilo posledica neispravnog zatezaca, a ne magneta na kompresoru klime. S'obzirom da je "cangrljanje" prestajalo po paljenju klime, ovakvo objasnjenje meni deluje logicno - paljenjem klime se povecava otpor na PK kaisu i isti se zateze i utice na zatezac, te je prestajalo "cangrljanje".

E, sad - da li je neispravan zatezac mogao dovesti do pucanja remenice na klimi? Npr., zatezac ne zateze dovoljno PK kais i dolazi do proklizavanja, el-magnet vuce sve vecu struju (ali osigurac ne pregoreva) i greje se, namotaj magneta se topi i dolazi do zakocenja i pucanja osovine. U prilog ovoj prici ide sto mi je otac rekao da je remenica posle pucanja bila vrela, i da je u toku voznje klima slabo hladila i da je stalno imao utisak da nesto "proklizava"...

Comment

• Goran Zemun
                  CBC Član
                  • 06.11.2009
                  • 69
                  • beograd

Proveri remenicu na alternatoru...hoce da zariba nepovratni lezaj u njoj i da koda kais...
                  F.I.A.T.......Fix..It..Again..Toni...

Comment

• Mirko_NS
                    CBC Član
                    • 17.04.2008
                    • 80
                    • Novi Sad

E, kad smo vec kod toga - otprilike 2 meseca posle zatezaca zamenjena je remenica (i lezaji) na alternatoru.

Bila je situacija kao u "Majstorskoj radionici", ujutro kad upalim auto ponekad culo se tiho "krckanje" - naravno, kada sam otisao u servis nista se nije culo, pa je auto ostao dva dana dok nisu uspeli da lociraju i zamene deo

Generalno, cini mi se da sam na pocetku price ostavio auto u servisu da nadju kvar, umesto sto sam zurio i pravio se "pametan" (tvrdio da je problem do magneta klime) - verovatno ne bi doslo do tako skupog kvara i zamene kompresora.

Comment

• Dragon
                      CBC Senator XXL
                      • 15.11.2006
                      • 963
                      • Beograd

Meni se isto cuje kao neko skripuckanje ujutro od ga prvi put upalim, ali brzo se izgubi. Primetio sam da dolazi od alternatora, mozda lezaj ili remenica. Majstor kaze vozi jos...
                      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Milan S
                        CBC Početnik
                        • 18.12.2009
                        • 1
                        • novi sad

Re: fiat punto 1.2 2002

Fiat punto bez klime 1.2 2002.Hocu da ugradim polovnu ili novu klimu,interesuje me cena

Comment

• Dexxter
                          CBC Senator
                          • 26.11.2007
                          • 224
                          • Svilajnac

Cena je diskutabilna stvar. Najbolje da potrazis po otpadima oko Cacka ili Mladenovca nekog punta i da poskidas klimu sa njega. To je daleko jeftinije resenje nego da ugradjujes novu klimu. Ili prodas ovaj Punto dodas kintu i kupis drugog sa klimom. Moj drugar je pre nedelju dana u KG oterao Peugeot 206 bez klime na auto plac i trampio ga za istog takvog sa klimom uz doplatu ja mislim oko 800e. I ispalo je da je taj drugi 206 u mnogo boljem stanju od njegovog.
                          Work to ride - Ride to work

Comment

Working...
                          X