Klima obara obrtaje u radu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • strela75
    CBC Član
    • 02.07.2008
    • 64
    • Krnjaca

Klima obara obrtaje u radu?

Astra G 1.6, manuelna klima.
    Pojavio mi se sledeci problem u radu klima uredjaja: klima radi i hladi, ali sa vremena na vreme obori obrtaje toliko da hoce da ugasi auto. Plus podigne temperaturu motora za 3-4 stepena u odnosu na uobicajeni rad.

Ideje? Preporuke za majstora za nesvakidasnje probleme?

Unapred hvala.

Pozdrav.

PS. Kaisevi treba da se menjaju za nekih 10.000km (ako je od znacaja), klima nije dopunjavana/proveravana/servisirana poslednjih 7 godina (a i danas hladi). U tom smislu trazim kvalitetan servis, koji ce dugorocno resiti problem klime.
    Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Re: Klima obara obrtaje u radu?

Neznam mnogo o klimama ali mi se cini da kvar nije u klimi nego u step motoru ili elektronici za odrzavanje ler gasa.

Comment

• strela75
      CBC Član
      • 02.07.2008
      • 64
      • Krnjaca

@b_samardzic

Pa manifestovalo bi se valjda ponekad i kad nije upaljena klima (sto je 99% vremena koriscenja automobila godisnje).

Znaci kad upalim klimu, pocne da variraju obrtaji, padnu (da hoce auto da se ugasi), pa ih automatski gas digne itd.

Kad je ugasena klima, auto prede.

Pozdrav.

Comment

• Miha
        CBC Veteran
        • 16.06.2006
        • 150
        • Beograd

Paljenje ventilatora koji hladi klimu, povlaci puno struje koja obori obrtaje.
        Normalno je da malo obori, ali ne i da ugasi auto.
        Meni padnu obrtaji sa 800 na 700 obrtaja, a kada iskljuci ventilator, za trenutak poveca obrtaje na 900-1000 i onda vrati na 800.
        Obrati paznju na trenutak paljenja ventilatora, da li tada pocinje da gubi obrtaje.
        Posto ovaj motor od 1.6 nema poseban ventilator za klimu, vec koristi veliki od hladnjaka rashladne tecnosti, cesto se pali i gasi, pa izaziva varijacije u obrtajima.

Pozdrav
        ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
        Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

ECU mora da zna da li je klima upaljenja da bi korigovao rad motora. Klima ne reguliše rad motora na leru a ni na bilo kojim obrtajima. Ako ne radi kako treba krivac je motor a ne klima.
          Pa manifestovalo bi se valjda ponekad i kad nije upaljena klima (sto je 99% vremena koriscenja automobila godisnje).
          Iz gore napisano se vidi zašto se ne manifestuje kad nije upaljena klima.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• strela75
            CBC Član
            • 02.07.2008
            • 64
            • Krnjaca

Jednom je u toku voznje oboren broj obrtaja sa 2500 na skoro da se ugasi. Dotle to ide. Nije samo ler.

Pozdrav.

PS. Klimu ne palim u gradu - prekratke relacije za ma kakve efekte (u odnosu na otvorene prozore). Tako da samo duzi putevi van grada angazuju klimu.

Comment

• Wayat Erp
              CBC Veteran
              • 17.04.2009
              • 121
              • Beograd
              • Hyundai Elantra 2.0 crdi

Imas odlicnog majstora za klime na Altini...Covek je posten i zna svoj posao...Imas ovde u beloj listi njegov br i tacnu adresu pa ga potrazi...Ja sam zbog prevelikog pritiska u sistemu imao ozbiljan gubitak snage kada se kompresor upali,a palio se vrlo cesto.U svakom slucaju majstor je vise nego korektan.

Comment

• Siera
                Cbc Senator
                • 09.11.2009
                • 1365
                • Čačak
                • Stralis

Da nebi dolazilo do podizanja tempereture motora za svaku klimu važi da hladnjaci budu oprani i čisti, pad obrtaja što neko reče izaziva uključivanje ventilatora motora, kompresora, ventlatora u kolima, verovatno i svetla upaljena pa ima alternator da se Šlogira da bi stigao da sve to snabde strujom ali pad sa 2500 rpm na to da se skoro ugasi auto je nešta mnogo ozbiljnije, ali u svakom slučaju za kvalitetan rad klime pod obavezno dobro oprati hladnjake.
                Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• simbol
                  CBC Član
                  • 08.09.2010
                  • 93
                  • Skopje - Republika Makedonija

Pred edna nedela mi ja popravaa klimata, bese dupnat hladnjakot, stavivme nov, napolnivme so freon i sega koga ke ja pustam klimata da ladi obrtaite od 900 pagaat na 500-600 ama na kratko i odma se krevaat.
                  Se raboti za opel vectra b so klimatronik, a snagata e namalena za okolu 20% za razlika koga klimata e off.
                  Okolu paganje na obrtai od 2500 na skoro gasenje, verojatnoi ti e aparatceto za ler gas prljavo, resenie ti e ili novo ili da se istcisti i preku kompjuter da gi krenat obrtaite za 30-50 rpm i reseno, jas taka napraviv, pozdrav
                  VECTRA B - POWER

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

ja sad ne razumem ,da li si menjao hladnjak klime ili si dopunjavao freon samo ?!?
                    makedonski i srpski su slicni jezici,ali te ponekad ipak nerazumemo.
                    probaj malo vise da pises na nekom "jugoslovenskom",izbor je tvoj .. da bi se bolje razumeli,nista drugo nije u pitanju
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• simbol
                      CBC Član
                      • 08.09.2010
                      • 93
                      • Skopje - Republika Makedonija

Vaka druze, ubacen nov hladnjak za freon i dopuna na freon. Koga ke ja upalam klimata pagaat obrtai na 500-600rpm ama za kratok interval i onda se vrakaat na normala na 850rpm.
                      Inace mozda ti e puno so talog regulatorot za vozduh i poradi toa motorot se gusi.
                      Probaj da go ocistis so wd 40.
                      da najdam slika i ke pustam da vidis za sto konkretno stanuva zbor
                      p.s ako produzam so pisuvanje na srpski poveke ke te zbunam pozdrav
                      VECTRA B - POWER

Comment

• strela75
                        CBC Član
                        • 02.07.2008
                        • 64
                        • Krnjaca

Hvala na odgovorima.

@Wayat Erp
                        Citao sam o Dusanu. Planiram da mu se najavim. Interesuje me koje mu je radno vreme, ako neko zna? Da li prihvata da mu jedan dan posle posla doteram auto, a drugi dan da podignem auto? Ili da trosim dan odmora na proveru klime.

Ocisticu hladnjak klime pre nego oteram auto kod majstora. A posto 7 godina nista nije pipano, planiram da ujedno proveri sve vezano za klimu. Kad ispravim falinke po tom pitanju, prelazim na ono sto Dora rece - ostatak auta

Pozdrav.

Comment

• stevak
                          CBC Senator XXL
                          • 31.05.2009
                          • 1215
                          • Zemun
                          • Saab 9000 cs 2.0T

U vezi radnog vremena servisera - pozovi ga pa će ti sve reći. Može on i da ti opere hladnjak. Ako hoćeš sam da to uradiš, nemoj da pereš puškom nego običnim mlazom vode iz česme. Prethodno našpricaj Axel. Jeftino, ali efikasno sredstvo za odmašćivanje.
                          ex SAABotražitelj

Comment

• strela75
                            CBC Član
                            • 02.07.2008
                            • 64
                            • Krnjaca

Epilog majstorisanja oko klime:

Moja preporuka za majstor Duleta. Iako se klima ponasala kako treba, kad sam dosao kod njega, ocistio je sistem, napunio ga i fercera sve kako treba. Nakon duzih voznji uz klimu, nema obaranja obrtaja.

Pretpostavka da je sistem u sebi imao necistoce, koje se tako postave da ga zapuse u odredjenom trenutku, pa poraste pritisak u sistemu i krene da davi motor (obrtaje) se pokazala tacnom. Nakon ciscenja nema secanja obrtaja. Kuc, kuc

Pozdrav.

Comment

• kele
                              CBC Član
                              • 20.08.2007
                              • 95
                              • Sonta

Covek ti je posteno odradio servis,ali kvar ce ti se vratiti.U pitanju je dotrajao lezaj na kompresoru koji koci obrtanje osovine kompresora i odatle naglo obaranje obrtaja jer ti kompresor koci normalan rad motora.Kad upalis klimu ,ventilator i treba da vrti non-stop bilo da se kreces ili stojis u mestu a motorni racunar podigne obrtaje zbog alternatora da bi podmirio povecanu potrosnju struje.Kada je pritisak u sistemu previsok,kompresor se gasi pa u tom slucaju nemogu da se pojave simptomi koje si naveo.

Comment

Working...
                              X