Da li mi neko moze reci koliko kosta ugradnja klime u renault 25 i da li je potrebno nesto mnogo rasturati u samoj kabini da bi se to uradilo?
ugradnja klime u Renault 25
Collapse
X
-
Sve se mozhe...
Ovako, ne znam kolikog bi obima bio taj posao konkretno na tvom autu, ali mogu da ti kazhem da se naknadna ugradnja klime u 90% vozila koja se voze kod nas (prosek godishta) ne isplati. Pre svega jer sam i ja imao slichnih planova i bash bio "zagrejan" ali kad sam malo dublje ushao u tematiku i dobio vishe info odustao sam...Ovo sve vazhi ako nameravash da posao odradish kvalitetno i da od svega ne bude vece shtete nego koristi. U suprotnom uvek postoji princip "shtap i kanap", ali...
"Ovlashceni" (specijalizovani) servisi za ugradnju klime po Bg-u su jezivi sa cenama, meni su trazhili preko 1500 evra na jednom i nekih 1400 evra na drugom mestu, shto je malo mnogo. Naravno da sve zavisi od tipa i modela automobila, ali je presudna snaga/tip motora i velichina kabine, pa mislim da ni ti ne bi proshao nishta bolje od mene, ako ne i gore...
E sad, imash i jeftiniju opciju, a to je da negde sa otpada ili nekog havarisanog identichnog auta skinesh komplet instalaciju i ugradish kod sebe (ako budesh dovoljno srecan da nadjesh auto kod kojeg su sve komponente klime i instalacija "prezhiveli" udes), ali mi je ova opcija neprihvaljiva iz razloga shto posao onda morash da poverish nekom "nezavisnom"servisu a to su vec visoko rizichna mesta... Naime, u ovoj "operaciji" se bukvalno rasturi pola auta, skida cela instrument tabla i prednji panel, motorni prostor se "preuredjuje", dodaje hladnjak, a shto je, 'ajde da ne kazhem najtezhe ali najdelikatnije je to da se "chachka" po elektronici i ako ti neko ovo odradi loshe mozhesh da zahebesh auto...
Ja sam razbijao glavu o ovome dobrih mesec dana, listao oglase, raspitivao se (i ovde), rachunao i na kraju uvideo da se ne isplati... Mislim da jedino ima smisla ako je auto skroz novijeg godishta i BASH se planira zadrzhati nekih 10-ak godina, i plus se u njemu provodi dosta vremena, ili je klima bash "must be" faktor, ili iz ne znam kog vec razloga (geografskog i sl.) je jednostavno mora bitiU suprotnom nema finansijskog opravdanja. Tachnije recheno, bar ga nije bilo u mom sluchaju, a ti vidi shta cesh...
Pozz
-
-
overspeed,pomenuo si cackanje po elektronici kod ugradnje klime.Na sta se konkretno to odnosi.Ako bih se ipak odlucio da to uradim kod mene u autu,ajde da se rasturi instrument tabla,da se namontiraju delovi koji treba,da se ubaci jos jedan hladnjak za klimu,kompresor,remenica,kais itd,sta treba da se odradi oko elektronike i eventualno komjutera automobila?Ipak je stariji auto ali me interesuje.Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Odakle iskopa ovo?
Vidi, ono shto sam ti napisao se odnosilo na saznanja koja sam ja stekao kad sam se svojevremeno raspitivao o istom (naknadnoj ugradnji klime). Otvorio sam tada i temu na forumu:
- a i "okolo" sam se raspitivao shta sve i kako treba da se radi, koliko ce to sve da koshta, bla bla.
Shto se elektronike tiche, ne znam konkretno shta treba da se odradi, ali kapiram da sve zavisi od tipa klime koji nameravash da montirash. Meni je tada bar recheno da ce sa automatskom klimom biti vishe posla oko elektronike/elektrike. U svakom sluhaju, rasturanje kompletne instrument table i onog prednjeg panela ispred i iza pozharnog zida samo po sebi podrazumeva skidanje maltene celokupne elektrichne instalacije. Chak i to je obiman posao, ne toliko pri demontazhi vec iz razloga shto treba znati sve to na kraju ispravno povezati i vratiti na svoje mesto =]
Konkretnije odgovore mogu dati oni koji imaju vishe iskustva oko auto-elektrike i elektronike, ne bih da nagadjam i dajem neke svoje slobodne procene. U svakom sluchaju, ono shto je mene svojevremeno pokolebalo u nameri nije bila toliko ni cena ugradnje polovne klime, ni obim poslova (koji bih ionako poverio pravoj osobi), nego chinjenica na koju su mi mnogi ukazivali. Naime, nakon skidanja kompletne table i prednjeg panela, maltene je nemoguce stvari ponovo vratiti na svoje mesto a da ne ostanu neke "trajne posledice" kao shto je pojava "cvrchaka" i kojekakvih drugih tonova iz instrument table. Odlucio sam da cu radije da istrpim dva meseca vrucine nego da dvanaest meseci slusham cvrchenje i krckanje u kabini. To vec ne bih mogao da podnesem.
Ako josh uvek nisi odustao od namere, ne bih da ti dajem nikakav savet ili navodim na neku odluku. Samo ti napominjem ako cesh to vec da uradish, morash da izaberesh dobrog i poverljivog auto-elektrichara, jer sam chuo prichu (i video posledice) da je chovek hteo klimu u autu a sutradan je ostao bez kompletnog auta (izgoreo).
Znachi, u pitanju je ozbiljan posao, i zahteva ozbiljan pristup i josh ozbiljnije ljude koji ce da ga obave. Naravno da je izvodivo, pa ako se odluchish zhelim ti puno uspeha i puno "svezhine" tokom leta.
Comment
-
-
osim elektronike same klime (interni senzori klima kompjutera) potrebna je elektronska (elektri?na ) veza tj povratna sprega kompresora klime, ventilatora klime sa kompjuterom goriva i kompjuterom paljenja.
aktivacija klime uzrokuje promenu mape paljenja i mape ubrizgavanja uz promenu protoka vazduha na leru (IAC ventila)- to je ta problematika koju treba uskladiti za potpuno korektan rad.
može se i bez toga ali kako ?e raditi sve zajedno teško je predvideti unpared bez probe i pokušaja ugradnje.
možda uspe a možda i ne.
sama mehanika ugradnje je jednostavna u teoriji, u praksi se svodi na rasklapanje i ponovno sklapanje prednjeg dela auta, i veštinu da se to uradi.
da budem razumniji, treba puno vremena radnih sati.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment