Imam kompresor klime od Passat-a b3 koji bi stavio na Audi 80 b3. Posto kompresor kod Passata ne stoji na istom mestu kao kod Audija morao bih da ga zaokrenem za 90 ili 180 stepeni. Na pasatu creva koja izlaze iz kompresora idu na gore a posto na audiju kompresor stoji ispod motora ne bi bilo moguce prikaciti creva pa bih ga okrenuo da creva dodju na stranu ili na dole ako mu to nista ne smeta za pravilan rad???
Rotacija kompresora za 90 ili 180 stepeni, da li je moguce???
Collapse
X
-
Odg: Rotacija kompresora za 90 ili 180 stepeni, da li je moguce???
Ako za referentnu tacku, kod SANDEN tipa, uzmemo cep za sipanje ulja na kompresoru, koja bi inace trebao da "gleda" upravo nagore, rotacija je dozvoljena za 90 stepeni levo ili desno. Sve preko toga neumitno dovodi do stradavavanja kompresora usled loseg podmazivanja, provereno i potvrdjeno u praksi.
U vasem slucaju treba povesti racuna i o smeru rotacije kompresora, kod serije 7V je VEOMA BITNO DA SE ISPOSTUJE SMER!
Inace, koji tip kompresora je u pitanju? Pretpostavljam neki SD709 LIL 7v16...
-
-
U pitanju je kompresor SD-709. Rotacija remenice samo u pravcu kazaljki na satu, rotacija kompresora +/- 90' u odnosu na vertikalno postavljen "cep" za ulje . Kad smo kod ulja, proveriti kolicinu ulja u kompresoru: odviti cep,dobro iscediti staro ulje i sipati oko 0,5-1 dl mineralnog ulja za rashladne kompresore. Podrazumeva se da ces sistem puniti sa R-12, u suprotnom, sa freonom R-134a koristiti PAG ulje i zameniti susac. Nemoj da te zbuni specifikacija za taj kompresor u kojoj stoji da je kolicina ulja 2-2.5dl.Pricacemo i o tome.
Comment
-
-
Jel obavezno zameniti susac ako se zameni freon sa R-134a? U cemu je razlika tu? Na ovom pasatu sa kog sam skinuo kompresor mislim da je bio R-134a a da nije menjan susac.
Jos jedno pitanje, negde sam procitao da ako se zameni freon, da je obavezno zameniti i sve gumice nekim zelenim gumicama i gde ima te zelene gumice da se kupe?
Comment
-
-
Po pravilu trebalo bi zameniti susac, posto se u njemu nalazi 50-100 gr ulja,u zavisnosti od konstrukcije, kao i isprati sa R-11 celu instalaciju da bi se odstranilo zaostalo ulje. Gumice takodje zameniti, ali pre svega zbog toga sto su zelene manje propusne za freon R-134a, ne toliko zbog PAG ulja. Pravila su pravila, a praksa je nesto drugo.U sustini, zamena ulja u kompresoru sa odgovarajucim, kao i ako je ikako moguce zamena filter-susaca, bar sa polovnim ali odgovarajucim po ulju, je dovoljno da bi sistem nesmetano radio. Normalno je da ce R-134a u sistemu u kojem je bio R-12 imati vece gubitke na godisnjem nivou nego sto je normalno, ali " niko nije savrsen", ponajmanje nasi automobili 10-ogodisnjaci!!!
Comment
-
-
Po mom mislenju najbolje ja da nages originalni, neznam kako mislis da to rotiras, a da ne bi promenio ili modifikovao drzac komresora ?????
Pod drugo ako menjas gas sa r134, treba da vidis i kako radi presostat na Audi 80, posto r12 i r134 ne rade na istim prtiscima, ako nije u raspolozlivim granicama presostat nece da radi kako treba i nece da se upali kompresor i perke hladnjaka ....... poceslaj te stvari pred bilo sta da redis.
pozzzz
Comment
-
-
Svi znamo da je najbolje da nabavi ORIGINAL kompresor, i to po mogucnosti NOV, ali ovde imamo odredjeni problem: -Imamo odredjeni kompresor koji treba iskoristiti! Kacenje je ODGOVARAJUCE, ali kompresor se moze montirati pod raznim uglovima, pitanje je KOJI JE ISPRAVAN UGAO? Sto se presostata tice, razlika u freonima R134a i R12 je mala, tako da ce postojeci presostat zadovoljavati SVE KRITERIJUME NORMALNOG RADA. Ovo je proverena informacija u praksi.
Bilo bi lepo da pozdravimo entuzijazam kolege forumasa, i to tako sto cemo mu pomoci konstruktivnim predlozima i savetima, a ne da ga plasimo informacijama "rekla-kazala".
Comment
-
-
-
Nije ovde rec o ODGOVARAJUCEM UGLU, TO IMAMO,ako si pazljivo citao predjasne postove ( a nisi, moze se primetiti), vec DA LI KOMPRESOR MOZE RADITI NESMETANO AKO GA ZAKRENEMO, upravo da bismo dobili taj ODGOVARAJUCI ugao u odnosu na cevi.
Ako ne mozes pomoci, a ti nemoj ni odmagati.
Comment
-
-
Ja prijatelju neodmagam, ovde se bavite sa neke ne standardne stvari koji nisu do sad ispitivani u praksi, a to sve kosta para, vremena i nerava. Do sad samo jedno znam, ako nije kako treba po propisu nece da stima i da radi optimalno ili uopste nece da radi. e sad ako ovo nije pomoc neznam sto je ?!
Comment
-
-
Krume, čovek se bavi klimamama i zna šta priča, okani se (odustani).
Comment
-
Comment