Dacia Sandero klima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • J21
    CBC Član
    • 26.03.2012
    • 55
    • BGD

Dacia Sandero klima

Pozdrav,

Imam Daciu sandera sa klimom, nakon tri godine od kupovine, odlučio sam da odradim servis iako je klima sasvim dobro hladila (i isuviše dobro :-) ) ali ne u ovlaštenom servisu, već u drugom servisu, koji je u tom trenutku imao akciju servisa klime.
    Elem, kad je završeno vakumiranje i ispražnjivanje sistema klime izvučeno je 531 gram freona i 14 grama ulja, majstor je pre toga u autodati proverio koliko ide za sandera i našao je podatak od 715 do 775 grama, a na samoj mašini je našao podatak za Logana od 750 grama i tako je naštelao sistem. Kad je mašina za punjenje završila uradio je test i tad je konstatovao da diže i suviše velik pritisak prilikom dodavanja gasa, ako se ne varam preko 30 bara.
    Nakon malo razmišljanja i googlanja našli smo podatak da je nekom u ovlaštenom Dacia servisu punjena klima na 550 grama freona i da postoji različiti hladnjaci klime samim tim i količina freona, nakon čega smo ispraznili sistem i sve iz početka odradili, kad je sve završeno pritisak je bio u normali, ubačeno je čini mi se 16 grama ulja i boja i pregledom je konstatovano da nigde ne curi.

E sad, u čemu je stvar, čini mi se da klima sad slabije hladi nego pre servisa, takođe kopresor klime kad se uključi se glasnije čuje?!

Jesmo li nešto zeznuli i šta raditi?!
  • kele
    CBC Član
    • 20.08.2007
    • 95
    • Sonta

Odg: Dacia Sandero klima

U taj tvoj auto fabricki ide 475 +- 35 grama R134a gasa.Znaci maximum u sistemu moze biti 510 ,a minimum 440 grama i samo u tom opsegu gramaze gasa klima ce normalno raditi.Sta se desi ako recimo sipas u tvom slucaju skoro 100 grama vise gasa?Pomera ti se isparavanje gasa koje umesto da pocne na izlasku iz TX ventila i zavrsi se na izlazu iz isparivaca(to je mali hladnjak u kabini) tebi se zbog vece kolicine gasa zavrsava negde i usisnoj cevi kompresora a samim tim najniza tacka temperature isparavanja umesto da je u isparivacu,ona se nalazi negde izmedju u**** kompresora i isparivaca.U tom trenutku reaguje i TX ventil i previse se otvara i samim tim smanjuje pritisak gasa.Treba propisno napuniti sistem,i meriti temperaturu vazduha koji struji preko isparivaca dok klima radi a trebala bi biti oko 6-7 stepeni u plusu pri brzini ventilatora kabine na pola snage.

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Upoređenjem sa nekim reno mašinama, rekao bih, da je količina ulja mala:

Kompresor Delphi 6CVC135 rashladno sredstvo 550 g, ulje Planetelf PAG488 ... 150 ml.

Moguće oštećenje kompresora, usled nedostatka ulja! Proveriti ispravnost presostata, da li isključuje na 28 bara.

Comment

• kele
        CBC Član
        • 20.08.2007
        • 95
        • Sonta

Originally posted by Franjo View Post

Kompresor Delphi 6CVC135 rashladno sredstvo 550 g, ulje Planetelf PAG488 ... 150 ml.

Moguće oštećenje kompresora, usled nedostatka ulja! Proveriti ispravnost presostata, da li isključuje na 28 bara.
        ?????

Comment

• kele
          CBC Član
          • 20.08.2007
          • 95
          • Sonta

Originally posted by Franjo View Post

?????
          Ulja se sipa isto onoliko koliko se i izvadi sa gasom a iz sistema nikad ne moze da se izvuce svo ulje sa masinom.
          Opet napomnjem tu ne ide 550 grama gasa vec 475.To je skoro 100 grama vise.Gramaza gasa koja ide u sistem ne zavisi od kompresora vec od velicine sistema,debljine i duzine cevi,velicine kondenzatora i isparivaca itd.Dosta ljudi -majstora gresi jer nakon punjenja ne puste kompresor da u**** sav gas iz creva masine jer od gramaze gasa koju je digitalna vaga izmerila jedan deo ostaje u crevima a ako su creva dugacka,bude to i 50-ak do 100 grama.
          Last edited by kele; 14.04.2012, 22:44.

Comment

• J21
            CBC Član
            • 26.03.2012
            • 55
            • BGD

Hvala na odgovorima, zanima me podatak od 475 grama freona jel na osnovu nekog tehničkog upustva ili iz iskustva, da me ne razumete pogrešno, jer je već autodata dala pogrešan podatak?
            Ako je to tačno onda bih predpostavljam morao opet u servis ili ne? Mislim ona hladi, ali slabije, inače mereno je unutar auta na izlazu na brzini ventilatora 4, temperatura od 6,9 C~

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Pa, to bi bilo u redu, a što misliš, da hladi slabije, to je subjektivni osećaj! Veruj termometru. Ipak, nisam siguran za količinu ulja u sistemu. Tačno je, da se ulje ne može u potpunosti izvuči vakumiranjem, ali količina od 16 g, ili 16 ml, jer se ulje meri zapreminski - je mala. Prilikom zamene (i provere) pojedinih delova, kao evaporator i kondenzer, na izvučenu količinu starog ulja, dodaje se kod lagune i megana, još po 30 ml ulja.

Comment

• J21
                CBC Član
                • 26.03.2012
                • 55
                • BGD

Znači da ne diram ništa!?

Inače majstor kad je ispražnjivao sistem je gledao koliko ulja je izvučeno i na to prilikom punjenja dodaje još ako se ne varam 30 grama ili ml ulja, to mi je baš naglasio, uz podatak da je dodao i boju!

Comment

• kele
                  CBC Član
                  • 20.08.2007
                  • 95
                  • Sonta

Originally posted by J21 View Post
                  Hvala na odgovorima, zanima me podatak od 475 grama freona jel na osnovu nekog tehničkog upustva ili iz iskustva, da me ne razumete pogrešno, jer je već autodata dala pogrešan podatak?
                  Ako je to tačno onda bih predpostavljam morao opet u servis ili ne? Mislim ona hladi, ali slabije, inače mereno je unutar auta na izlazu na brzini ventilatora 4, temperatura od 6,9 C~
                  To je gramaza po fabrickim specifikacijama,ne iz iskustva.Uvek se sipa onoliko koliko fabrika propise.U autodati imas tacnu kolicinu a ona nije ista kao kod dacie logan...Ako je temperatura ta koju si naveo,ne diraj nista vec sedi i vozi...

Comment

• Dr.Klima
                    CBC Član
                    • 13.01.2012
                    • 21
                    • Zemun,Altina
                    • ROVER 75 1.8T 150HP 2005.

Kele je u pravu, kolicina freona je zaista 475 gr, ulja 135ml.

Preporuka je da se sistem tacno napuni, posetite servis i neka napune sistem sa tacnom kolicinom freona, izvuceno ulje nadomestiti, preventivno dodati koju desetinu grama vise. Prepunjen sistem sa 10% i vise freona, pravice probleme kada spoljna temperatura poraste na 30C i vise.

Preporuka je da se sistem napuni FREONOM IZ FABRICKE,NOVE BOCE,, a ne RECIKLIRANIM FREONOM. RAzlog: Imao sam u praksi desetinu slucajeva gde mi je sistem dosao pod pritiskom od 6-7 bara i nepravilnim radom. Nakon zamene freona "svezim", sistem je proradio! Sta bi se desilo da sam evakuisao taj miks raznoraznih gasova i freona u MOJ REZERVOAR i kontaminirao celokupnu kolicinu freona?
                    Nase masine ne poseduju analizator freona, tako da se moze desiti da se u rezervoaru nadje smesa raznoraznih gasova, sto i nije neki problem, masina ce ih uglavnom odstraniti, osim citave palete freona, r12,r134a, r22 itd.??? Znaci da postoji sansa da u boci imamo miks freona raznih vrsta, sa slicnom tackom kondenzacije i isparavanja( na osnovu cega masina upravo razdvaja freone od ostalih gasova).
                    Morate razumeti da je cistoca freona veoma veliki problem cak i pri kupovini NOVIH BOCA! A, sta se krije u kontejner-boci u A/C masini, mozemo samo da predpostavimo! Filter susac odvaja vlagu i necistoce,vapor sistem izdvaja gasove koji se ne ponasaju kao freoni, separator odvaja ulje, a ono sto dospe u bocu moze biti sve i svasta!

Pretpostavka je da se u vasem uredjaju nalazi samo R134a i nista vise.E, tu je osnovna greska! Svega sam se nagledao, od azota, kompresovanog vazduha, CO2, raznih freona( najcesce r22,najjeftiniji je) itd, tako da sa VELIKOM REZERVOM gledam na evakuvaciju freona i njegovu RECIKLAZU...

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Dacia, kupljena pre tri godine, garantovano R134a, ako mu nisu sada umešali nešto drugo. Čovek, samo servisirao ISPRAVNU klimu po preporuci proizvođača. Greška je, što to nije uradio u ovlašćenom reno servisu, ako je vozilo u garantnom roku. Pogotovo, što je još uvek akcija besplatnog pregleda novijih vozila i opravka sa plaćanjem 50% usluge (ruke).

Comment

• MN026
                        CBC Senator XXL
                        • 18.01.2009
                        • 348
                        • SMEDEREVO

onaj ko hoce takav posao da radi ozbiljno sipace sigurno dobar freon recimo globalov koji je 160-170e a onaj ko hoce da mulja sipace freon od 95-105e navodno francuski koji se trenutno valja i koji na sebi sem r134 nema nikakvu drugu oznaku porekla i proizvodjaca.e tako sipani/punjeni freon i ima cenu 1500-2000din pa sad ko voli jefino tomu je sto mu je.nekazem da neko o tome svesno razmislja vec se nekada ljudi rukovode najvise cenom/ekonomijom nerazmisljajuci

Comment

• J21
                          CBC Član
                          • 26.03.2012
                          • 55
                          • BGD

Sandero je izašao iz garancije, ovde je bila u toku akcija za klime i cena je bila povoljnija u odnosu na ovlaštene servise (čijih ,,povoljnosti'' u održavanju sam se nagledao i naslušao)
                          Mašina za punjenje je Bosch, a freon boca je R134a made in France, plava boca od nekih 10l, video je svojim očima!

Btw. servis se trudi da se prikaže kao ozbiljan u radu i provereno znam da ne muljaju sa radom u servisu jer im je isti sekundarna funkcija firme, a primarna je prodaja originalnih delova sa nimalo jeftinim cenama, i u njega došao po preporuci rodjaka koji radi u istom.
                          Last edited by J21; 17.04.2012, 10:01.

Comment

• b_samardzic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 1557
                            • Smederevo

Otici kod mehanicara i odraditi servis ili popravku klime je velika lutrija. Iz licnog iskustva i pored sve opreme i volje nisu uspeli da rese problem jer se ne bave klma uredjajima. Volje imaju i tri puta popravljali ali ne znaju da otklone kvar.

Comment

• sasha015
                              CBC Veteran
                              • 29.02.2008
                              • 153
                              • LOznica
                              • Hyundai i-20

Originally posted by J21 View Post
                              a freon boca je R134a made in France, plava boca od nekih 10l, video je svojim očima!
                              MN026
                              a onaj ko hoce da mulja sipace freon od 95-105e navodno francuski koji se trenutno valja i koji na sebi sem r134 nema nikakvu drugu oznaku porekla i proizvodjaca.e tako sipani/punjeni freon i ima cenu 1500-2000din pa sad ko voli jefino tomu je sto mu je.

Comment

Working...
                              X