Nissan AC klima Problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • misco
    CBC Početnik
    • 25.03.2012
    • 4
    • beograd

Nissan AC klima Problem

Pozdrav svima, pre 6 meseci sam kupio Nissan Almeru 2004; 1,8 benz. Auto ima automatsku klimu koja inace sjajno radi. Grejanje odlicno, hladjenje odlicno. Ono sto me izludjuje je da u ovo prolecno vreme, kada mi ne treba ni grejanje ni hladjenje, ne mogu da postignem klasicnu ventilaciju gde ventilator samo uduvava spoljasni vazduh. Napominjem da nemam ECON dugme.
    Opis situacije: Spoljna temp. 280, u autu 310 , zatim ukljucujem u manualnom rezimu samo ventilator na 2 brzinu i izmerim temperaturu vazduha na resetki kod instrument table od 350. Probao sam sa zadatim temperaturama od 19, 24 i 290 i uvek je temperature vazduha koja se ubacuje u kabinu zacajno veca od temperature spoljasnjeg vazduha. Takodje sam probao sve isto, samo i sa uljucenim prekidacem svezeg vazduha i opet skoro isto. Moje pitanje je da li je u pitanju neki kvar ili je u manual modu nemoguce ostvariti ovu trivijalnu ventilaciju ili ja pravim neku gresku? Ovo mi je bitno jer bar 1/3 godine sam vozio svaki auto u rezimu ni grejanje ni hladjenje i sa cesto ukljucenom ventilacijom. Priznajem da mi ni ova sema koju dajem u prilogu, nije bas jasna do kraja (sta znace horizontalne crte na semi) . Po njoj ispada da su “Intake door” potpuno otvorena samo u polozaju “Fre”. Takodje nije jasno u kom polozaju su ostala vrata-klapne (Ventilator i Mix) kada je u pitanju Manual rezim. Posebno je pitanje sta je sa ventilom na dovodu tople vode iz hladnjaka-kondenzatora (ukoliko ga ima) zar on ne bi trebao da dobije komandu da se zatvori ukoliko je temperature u vozilu veca od zadate. Ja sam u potpunoj konfuziji.
    Svaka pomoc je dobrodosla. Unapred hvala. Milorad

• Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: Nissan AC klima Problem

Spoljašnji (hladan) vazduh uduvava samo, kad je preklopnik (MODE SW) u položaju VENT, na shemi otvorena vrata u položaju A (FRE). Intake door su zatvorena (u položaju B), jer je isključena recirkulacija (REC). Znači, u tom modu izduvava svež spoljašnji vazduh na gornjim otvorima. U ostalim položajima, ili ide preko grejača, ili pola-pola.

Prekidač za recirkulaciju mora da bude isključen. A horizontalne crte na shemi su ventilacioni kanal. Zatvorena vrata označena su punom linijom, a otvorena isprekidanom (crticama).

Hladnjak klime nema poseban ventil i nema veze sa grejačem (radijatorom).

Comment

• misco
      CBC Početnik
      • 25.03.2012
      • 4
      • beograd

Hvala na odgovoru. Da pojasnim upravo sam u takvom rezimu (MOD SW u položaju VENT) i opisao navedenu situaciju. Jedino sam probao sa i bez ukljucenim FRE dugmetom.REC nisam ukljucivao. Što se tiče kako sam napisao "crtica" koje mi nisu jasne nisam mislio na gornji deo slike-šema razvoda vazduha nego na donju sliku gde je dat polozaj klapni. Tamo stoji da bez obzira koji je položaj izabran na MOD SW da je Intake i Mix door u položaju pa "crtica". To je ono što mi je nejasno. Što se tiče ventila mislio sam da valjda postoji neki regulacioni ventil na dovodu tople vode ispred "Heater core" (vidi šemu razvoda vazduha). Pozdrav, Milorad.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by misco View Post
        Tamo stoji da bez obzira koji je položaj izabran na MOD SW da je Intake i Mix door u položaju pa "crtica".
        Crtice su zato, što u svakom položaju MOD SW, Intake i MIX door mogu biti u dva položaja, zavisno da li je uključen FRE ili REC, Defrost, ili hlađenje-grejanje (18 ili 32*C). Za svaki režim navedeno je, u kom položaju su klapne.

Comment

• misco
          CBC Početnik
          • 25.03.2012
          • 4
          • beograd

I dalje nemam rešenje za pomenuti problem. Ako neko ima ideju ili slično iskustvo bilo bi lepo da pomogne.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

il se zaglavili neki usmerivaci unutra,ali malo.
            ili je to normalno,da dok prodje kroz sistem,vazduh bude malo topliji nego spoljna temperatura.
            mislim..nisam merio to nikad,ali cim ukljucis ventilaciju.prvo duva skoro vrelo.dok se ti kanali ne razlade.
            pricam o ventilaciji,bez upotrebe klime naravno.
            uporedi,izmeri na nekom drugom autu.pa vidi.
            Last edited by zoranbg; 30.04.2012, 21:43.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Ne rade ti air mix door, ili ne zatvaraju u potpunosti (položaj A), pa deo vazduha prolazi kroz grejač. Proveri i ostale klapne, da li funkcionišu, kako je u tabeli navedeno.

Comment

• Dr.Klima
                CBC Član
                • 13.01.2012
                • 21
                • Zemun,Altina
                • ROVER 75 1.8T 150HP 2005.

Ovo je tipicno zapazanje, pogotovo ako ste pre ovog vozila sa automatskom klimom, vozili starije vozilo bez klime.
                Sistem nije zamisljen da radi u ECON modu, tj sa isklucenim kompresorom.
                Sistem nije ni zamisljen a ni projektovan da uvlaci i distribuira spoljni vazduh, bez dogrevanja ilil rashladjivanja istog.

Sistem je masivan, akumulirana toplota je veoma velika,pogotovo ispod usijane table, ispod koje se nalazi. Vazduh se dodatno zagreje,u odnosu na ulaznu temperaturu,putanja i zadrzavanje u tunelima je predugo.Ako je u automobilu izmerena temperatura od 31C,zamislite koja je temperatura ispod table, gde je smesten vent sistem, pogotovo ako je stajao na suncu??? Logicno je da vazduh izlazi dogrejan.
                Da li klapna za radijator, tj grejac,reaguje kako treba, mozete proveriti na sledeci nacin: -Odmah po startovanju motora, dok je jos hladan, izmerite temperaturu vazduha iz izduva. Pratite temperaturu dok se motor polako zagreva, ako raste proporcionalno sa zagrevanjem motora, to je siguran znak da klapna na grejacu ne zatvara kako treba!
                Nadam se da sam pomogao.

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

svaka čast, ovo je baš stručno objašnjeno!. a i dat je vrlo praktičan i koristan savet za proveru ispravnosti klapni toplo-hladno .
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• misco
                    CBC Početnik
                    • 25.03.2012
                    • 4
                    • beograd

Hvala na vašim savetima i razmišljanjima koja su mi pomogla. Ovih dana ću probati da proverim klapnu radijatora i ponovo izmerim izduvnu temperaturu. Pre toga auto ću ostaviti u debelu hladovinu. Inače pre ovoga automobila sam vozio Fabiju sa manuelnom klimom.
                    Javiću rezultate.

PS. Mislim da je ono na slici u tablici greška. Kada je uključen DEF SW Intake door valjda treba da bude u požaju B a ne kako stoji A.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Nije greška, jer se radi o defrost režimu, kad je spoljnja temperatura ispod nule. U položaju A zatvoren je ulaz za atm. vazduh, koji je hladniji, a otvorena recirkulacija.

Comment

Working...
                      X