Fiat Punto mk.2a - 1.9 JTD, elektronika

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • wlad
    CBC Član
    • 10.07.2006
    • 41
    • Beograd

Fiat Punto mk.2a - 1.9 JTD, elektronika

evo ovih prethodnih ledenih dana desavalo mi se sledece: upalim auto bez problema, i negde u voznji dok je jos hladan zasvetli lampica(zuta), izgleda kao neki ventil, npr. u zastava 10 uputstvu pise"KVAR NA SISTEMU ZA ELEKTRONSKO UPRAVLJANJE
    RADOM MOTORA (crveno)". nista se ne oseca u voznji. kad ugasim auto, pa upalim posle par minuta, vise ne svetli, mada nekoliko puta nije ni to pomoglo. isto tako, nekad bi se sama ugasila kad je motor zagrejan.
    druga stvar, jedno jutro dok sam se uparkiravao na poslu, iskljuci se servo(inace vozim sa iskljucenim city-jem). lampica se upalila, volan ko na dajcu. ugasim auto, upalim ponovo, radi normalno. a primetio sam nekoliko puta u voznji da mi svicne lampa za servo, al bukvalno na milisekund.
    treca stvar, danas, iako nije hladno niti bilo sta, upali se lampica kao da mi je dignuta rucna. ugasim auto, upalim, lampica vise ne gori.???
    da li je neko mozda imao nekog slicnog iskustva?

ps kako radi servo na puntu kad nema ulje? sve elektronika ili...?
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

Re: punto 1.9 jtd elektronika

...ovo sa servom može biti zbog lošijeg akumulatora...
    Servo na Puntu radi isto kao na Stilu...
    Najkraće :
    imaš el.motor koji je dosta jak, i tom svojom jačinom pomaže kad motaš volan. Zna kad motaš volan jer ima senzor pozicije volana, itd...itd...Ali, baš zato što je dosta jak, troši i dosta struje na svom maksimumu ( npr. kad vrtiš volan u mestu, ili kad praviš polukružno, pa motaš volan do kraja i sl ), i zato mora biti dobar akumulator...

Comment

• etibor
      CBC Senator
      • 12.05.2008
      • 293
      • Pancevo

Re: punto 1.9 jtd elektronika

Mislim da je City servo najveci potrosac u Fiat-ima. Napuni akumulator, pa onda prati situaciju.
      Ja mislim da kada se vozi po ovako hladnom vremenu i ukljuceni: grejac zadnjeg stakla, ventilator grejanja, muzika, City cervo, pa jos svetla. Skoro da sam siguran da alternator ne moze da isporuci dovoljno struje za sve potrosace, nego se polako prazni akumulator. Ja sam morao da dopunim akumulator bas ovih dana (Nije mi javljao nikakve greske). A akumulator je kupljen pre dva meseca Bosh Silver 74Ah. A posto uglavnom vozim po mraku, a i bilo je jako hladno (mada ne ukljucujem City), ali grejac stakla i ventilator i muzika mi stalno rade. A relacije po max 15-20 minuta voznje.
      Probaj da stavis akumulator na punjenje pa ces videti da li je do njega...
      Pozdrav...
      Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• wlad
        CBC Član
        • 10.07.2006
        • 41
        • Beograd

Re: Fiat Punto mk.2a - 1.9 JTD, elektronika

i moj akumulator je prilicno nov, tacnije od prosle zime. pa, dobro, to je najmanji problem da uradim. a za ono prvo sto sam pitao, nemate pojma sta bi moglo biti. evo kako je temp. u plusu, ne pali se. mozda i to signalizira da je nesto vezano za potrosnju struje

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Originally posted by wlad
          ...a za ono prvo sto sam pitao, nemate pojma sta bi moglo biti. evo kako je temp. u plusu, ne pali se. mozda i to signalizira da je nesto vezano za potrosnju struje
          Ta lampica je ''univerzalna'', tj. signalizira više mogućih problema. Ne postoji način da se sazna šta je od svega toga bilo u konkretnom slučaju sve dok se ne poveže na komp, i očita tačan razlog prijavljivanja kvara.

Akumulator je najmanje bolna varijnata kad je u pitanju servo...
          I on može da se pokvari, a onda stvar nije jeftina...Međutim, jedan slučaj koji se tebi dogodio još uvek nije zabrinjavajući. Ne bi valjalo da se to ponovi...pa, onda ponovi još nekoliko puta...

Comment

• mikisxy
            CBC Senator
            • 25.09.2008
            • 238
            • beograd

neso ti si kao sundjer upijas sve sto cujes odlican si za segrta brzo bi avanzovao.prilikom paljenja lampice za gresku najbolja varijanta je dijagnostika jer slucaj ne potvvrdjuje pravilo

Comment

• wlad
              CBC Član
              • 10.07.2006
              • 41
              • Beograd

dijagnostika naravno, nego sam mislio da je neko imao slican problem, pa eto. moguce je da je zbog hladnoce poludeo ili tako nesto

Comment

• Taso
                CBC Član
                • 12.11.2008
                • 12
                • Mostar

e ako si pratio ja sam vec pisao o tome......isti motor kao u tebe isto auto isti problem.......i na kraju ni dijagnostika ne pokazuje nikakvu gresku zima voda neznam sta vec utjece na to ali kvara nikakva nema barem kod mene nekad se upali i ugasi.Neka masa spoj sta vec moze biti nemam pojma uglavnom eto da ti napisem da se ne brines da je to nesto ozbiljno.

Comment

• wlad
                  CBC Član
                  • 10.07.2006
                  • 41
                  • Beograd

da cini mi se da sam video da je negde bilo reci o tome, ali ko ce ga znati gde i kad, mnogo je tema pogledano...ma svakako cu proveriti kad budem u prilici,al evo otkako je otoplilo ne pali se nista, da kucnem u drvo. ako se setis gde si pisao, stavi link, da se podsetim.

Comment

• Taso
                    CBC Član
                    • 12.11.2008
                    • 12
                    • Mostar

imas misli pod FIAT PUNTO GRESKA tako nesto.Ista stvar kao kod tebe cak je i auto iste bojeEvo kod mene se vec ne pali ima 2 sedmice, neznam ja nisam primjetio nikakve promjene na autu, niti dan danas.Sve radi perfektno paljenje sve vodio sam ga na dijagnostiku i sve je bilo ok pokazivao mi samo gresku da je grijac neispravan a za to nista.Jos je covjek profesionalac sto se tice dijagnostike.Zato nemoj da brines ))Ako sta otkrijem javim ti...

Comment

• mikisxy
                      CBC Senator
                      • 25.09.2008
                      • 238
                      • beograd

greska neispravnog grejaca i greska koju si uslikao su dve razlicite stvari i lampice.pogledaj negde spisak kodova gresaka i videces da ih ima mali milion a ta lampica se nepali dzabe,neka majstor pregleda malo bolje.uzgred i nesto od sijalica ti neradi

Comment

• Taso
                        CBC Član
                        • 12.11.2008
                        • 12
                        • Mostar

Legendo govor je bio o ovoj crvenoj lampici koja je na slici o tome je tema.A ja sam naslovio (kad sam svoj auto vodio na dijagnostiku da mi nije grijac radio).Ova lampica stvarno nevidim koju funkciju ima auto mi radi perfektno vozeno je na dijagnostiku i na servis sve je mjenjano gledao tako stvrno pomislim da se pali BEZVEZE.A lampice od svjetala mi je malo komplikovano mjenjati ovo je od malgenki

Comment

• wlad
                          CBC Član
                          • 10.07.2006
                          • 41
                          • Beograd

to je ta lampica koja je meni svetlela kad je bio minus i samo tada. samo kod mene je zuta. evo otkad je u plusu ne pali se, a nikakvih promena u radu motora i sl. ja nisam primetio. sad, sigurno da ne gori bez veze, ali ce malo sacekati majstora jer sam danas puko na registraciju i prenos mnogo para.

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

Originally posted by Taso
                            ...Ova lampica stvarno nevidim koju funkciju ima auto mi radi perfektno vozeno je na dijagnostiku i na servis sve je mjenjano gledao tako stvrno pomislim da se pali BEZVEZE...
                            Od svih lampica, ta je najvažnija. Mora se naći šta je uzrok.
                            U suprotnom, ako misliš da sada nemaš nikakvih problema sa autom, i da nikako ne može da se ustanovi zašto se upalila, imaćeš neprijatnu situaciju kad ti se ''stvarno'' dogodi neki kvar, a ona se neće upaliti da signalizira taj problem jer već sada sija...a, ti na to ne obraćaš pažnju jer misliš da nije ništa važno...

Comment

• wlad
                              CBC Član
                              • 10.07.2006
                              • 41
                              • Beograd

da, ali sada ne sija. mora da ima neke veze sa hladnocom, jer se nije palila ni pre, a evo ni sada posle minusa. lupam, ali posto sada ne svetli, verovatno je sve ok, a kao sto rekoh, isprsio sam se danas za dosta kesha, pa ce morati malo da saceka.

Comment

Working...
                              X