renault clio 1,9 d, ac pumpa problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vitorovic
    CBC Član
    • 27.01.2009
    • 10

renault clio 1,9 d, ac pumpa problem

Već duže vreme imam problem sa paljenje kad su temperature oko i ispod nule. Odem kod majstota, pregleda elektroniku, akumulator, grejače, sve ok. Kaže otišla AC pumpa i da obavezno sipam evrodizel kad je hladno.
    Zameni on pumpu i sipam evrodizel međutim problem ostao isti. Jutros da upalim, nema šansi (naravno ispraznim i akumulator pošto mi se učinilo kao da će upaliti pa sam verglao "malo" duže)
    Čuo sam da treba postaviti povratni ventil kako se nafta ne bi vraćala i ne bi ulazio vazduh.
    Da li je to, ili je neki drugi problem voleo bih da čujem od nekoga ko je imao slično iskustvo.

Unapred hvala i pozdrav
  • dieselman
    CBC Senator XXL
    • 14.11.2005
    • 833
    • tt

Re: renault clio 1,9 d, ac pumpa problem

..nisi naveo koje je godiste Clio i koji je tip motora u pitanju..nacelno,ti motori nose Lucas DPC pumpe i nemaju AC pumpu vec samo dobavnu pumpu na kucistu filtera koja sluzi samo za "luftiranje" sistema ako ostane prazan...taj tip pumpi(za razliku od boschovih) nema tendenciju vracanja goriva ka rezervoaru,pa nepovratni ventil nece pomoci...treba pregledati kompresiju,ev. curenje oko semeringa na pogonskom vratilu pumpe,da li grejaci stvarno dobijaju struju bez obzira sto su ispravni,da li anlaser vrti dovoljno brzo... e,ako je sve ovo OK,postoji mogucnost lose transfer pumpe unutar pumpe visokog pritiska,losih brizgaljki itd...

Comment

• DraganNS
      CBC Početnik
      • 21.01.2009
      • 8

Jel si izmerio kompresiju?Koji dizel sipaš?Koliko ti ampera ima akumulator?

Comment

• dusantod
        CBC Član
        • 23.07.2008
        • 11
        • Beograd
        • Renaul Clio 1.9D '96

Imam problem sa ovim autom (mojim naravno) svaki put kada pokazivac goriva pokazuje na prvu cetvrtinu skale ili manje auto mi tesko pali.
        Potrebno je da malo vise puta zaverglam ako bi upalio.
        Obavljeni pregledi:
        - zamenio grejace
        - skidao i proveravao rezervoar
        - menjao AC pumpu (tj. niskog pritiska, drukalicu ili rucnu pumpu)

Da li neko zna sta moze da bude problem? Potrebna mi je ideja ili savet sta da pogledam.
        Isto tako sam resio da stavku "nepovratnog ventila" za gorivo ostavim za kraj ako bas nikako
        ne uspem da sredim stvar.

Unapred zahvalan
        Dusan T
        dusantodorovic@gmail.com

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

meni naprimer laze skala za gorivo.i to tachno 10 litara.
          mozda tebi laze manje..naprimer kad ti je na 1/4 ... mozda nemash 10ak litara goriva..nego samo 4-5 ?
          ja nikad nedozvoljavam da mi rezervoar bude ispod pola. otprilike uvek imam najmanje 15-20 litara.
          koliko sam ja ukapirao,za dizel je zaebano kad ostane bez goriva,ili kad povuche vazduh.
          tako da ti je bolje da imash sto vishe goriva.

ja sam stavio nepovratni ventil,izmedju filtera goriva i Bosch pumpe .. 400 din. sam platio.mislim da moze samo da koristi,da nemoze da skodi.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• dieselman
            CBC Senator XXL
            • 14.11.2005
            • 833
            • tt

..problem moze biti tranfer pumpa koja je integralni deo pumpe visokog pritiska...da nema dovoljan potpritisak da podignne gorivo ako padne ispod nekog nivoa..tu nepovratni ventil ne pomaze..probaj da napumpas gorivo dok neko anlasuje kada si sa malo goriva u tanku,,pa javi ima li razlike...

Comment

• dusantod
              CBC Član
              • 23.07.2008
              • 11
              • Beograd
              • Renaul Clio 1.9D '96

Originally posted by dieselman
              ..problem moze biti tranfer pumpa koja je integralni deo pumpe visokog pritiska...da nema dovoljan potpritisak da podignne gorivo ako padne ispod nekog nivoa..tu nepovratni ventil ne pomaze..probaj da napumpas gorivo dok neko anlasuje kada si sa malo goriva u tanku,,pa javi ima li razlike...
              Nisam to probao niti mi je palo na pamet. OK, probacu, bas sam juce sipao pun rezervoar pa kad budem pri kraju pokusacu pa cu da se javim.
              Da li sam te dobro razumeo: da jedan pumpa gorivo na ac pumpi u trenutku paljenja ili
              da prvo napumpam gorivo pa tek onda palim?

Hvala

Comment

• dieselman
                CBC Senator XXL
                • 14.11.2005
                • 833
                • tt

..prva varijanta...

Comment

• dusantod
                  CBC Član
                  • 23.07.2008
                  • 11
                  • Beograd
                  • Renaul Clio 1.9D '96

Evo ovako, jutros sam pokusao kao sto si mi rekao, dok je jedan anlasuje drugi je pumpao na ac pumpi, opet je tesko upalio.
                  Potrebno je duze da verglam (ispravite me ako sam pogresio) kako bi mogao da upali, ali cim jednom upali svaki sledeci put
                  lakse pali.

Comment

• dusantod
                    CBC Član
                    • 23.07.2008
                    • 11
                    • Beograd
                    • Renaul Clio 1.9D '96

Originally posted by zoranbg
                    meni naprimer laze skala za gorivo.i to tachno 10 litara.
                    mozda tebi laze manje..naprimer kad ti je na 1/4 ... mozda nemash 10ak litara goriva..nego samo 4-5 ?
                    ja nikad nedozvoljavam da mi rezervoar bude ispod pola. otprilike uvek imam najmanje 15-20 litara.
                    koliko sam ja ukapirao,za dizel je zaebano kad ostane bez goriva,ili kad povuche vazduh.
                    tako da ti je bolje da imash sto vishe goriva.

ja sam stavio nepovratni ventil,izmedju filtera goriva i Bosch pumpe .. 400 din. sam platio.mislim da moze samo da koristi,da nemoze da skodi.
                    Meni skala ne laze, zato sto sam ga vozio skoro do kraja skale tj. praznog rezervoara.

Da dodam da je auto 1996 god. 1.9D Motor je F8QC678 a ne znam koja je pumpa (bosch ili lucas)?

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

a autodati pishe da je Bosch.

kakva ti je kompresija?
                      rastelovani ventili ?

ulje?

morash oped kod majstora ,pa nek krene redom.

Comment

• dusantod
                        CBC Član
                        • 23.07.2008
                        • 11
                        • Beograd
                        • Renaul Clio 1.9D '96

a autodati pishe da je Bosch.

kakva ti je kompresija?
                        21 na dva i 23 na druga dva
                        rastelovani ventili ?
                        nisam proveravao, recicu majstoru da pregleda i odradi sve sto je potrebno

ulje?
                        trosi 1,5 litara na 10 hiljada km, tj od zamene do zamene, polusintetika elf

morash oped kod majstora ,pa nek krene redom.
                        Javljam se kad odradim sve ovo

Hvala puno

Dusan T

Comment

• dusantod
                          CBC Član
                          • 23.07.2008
                          • 11
                          • Beograd
                          • Renaul Clio 1.9D '96

Evo ovako:
                          (rezervoar na jednoj cetvrtini)
                          Ventili su ok, tacnije posto se ne razumem kako se sta zove nesto sam kupovao i menjaoneki podizaci ili sta vec,
                          i posle ovog dela posla ostao je isti problem sa paljenjem
                          (rezervoar na jednoj cetvrtini)

ali nasao je problem sa vazduhom u AC pumpi, tacnije,
                          ugasim auto, sacekam ~10 min
                          onda na ventilu za ispustanje vazduha (ja mislim da moze i vode) na samoj AC pumpi
                          kada se otvori i napumpa se gorivo tu izbacuje vazduh jedno vreme pa onda krene cisto gorivo

zatim sa otisao i sipao gorivo (preko polovine rezervoara)

vratio se i ponovio postupak, sada nije bilo vazduha

majstor mi je malo zbunjen a i ja, iskreno

sada sam resio da pronadjem ili pumpu ili set za reparaciju

toliko za sad

P.S.: Crevo za odusak na rezervoaru je cisto, samo da spomenem posto sam i ovo proveravao

Poz

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

e .. ja sam totalni duduk za dizel .. imam dizel auto 6 meseci..,
                            ali zashto nestavish nepovratni ventil pre bosch pumpe,koshta par 100a dinara. da netje mnogo da te koshta ta igranka sa "setovima za reparaciju" ?..ko tje to da ti radi?
                            to rade samo boshisti ..to nije zezancija za "univerzalnog" automehanicara... a i ta druga polovna bosch pumpa..nije jeftina..a ko zna kakva je,i kakve ona ima probleme..,nikad se nezna.
                            JA lichno. bi stavio nepovratni ventil i i video sta se deshava. .. a i nije to neki problem .. drzish uvek vishe goriva od te 1/4 . a ako ti se i desi da je ispod i da netje da upali..imash uvek reshenje sa tim drukanjem. jer ko zna gde ulazi vazduh?,mozda nije na pumpi..mozda se tu samo skupi ....?mozda udje na nekoj shelni,na nekom crevcu ?
                            neznam .. to je moje mishljenje

Comment

• dusantod
                              CBC Član
                              • 23.07.2008
                              • 11
                              • Beograd
                              • Renaul Clio 1.9D '96

Mozda nisi razumeo AC pumpa i BOSCH pumpa nisu isto, BOSCH je pumpa visokog pritiska za ubrizgavanje goriva u motor, a ac pumpa je pumpa niskog pritiska nesto kao
                              predpumpa bosch pumpi.
                              Ja hocu da zemin bas tu AC posto mi je do nje sve ispravno i ne uvlaci falsh vazduh.

Nepovratni ventil necu da stavljam sve dok postoji bilo kakvo drugo resenje a da nije neka nadogradnja. Nadam se da me razumes, neko je projektovao ovaj auto kao i sve ostale
                              i nesto neverujem da je zboravio da stavi nepovratni ventil. Ceo ovaj sistem je poprilicno jednostavan kad ga posmatras "povrsinski" ali u sustini i nije bas tako jednostavno.

Hvala tebi svakako na savetu, ja cu svakako (nadam se da necu morati) da probam i nepovratni ventil, ali ne jos uvek.

e .. ja sam totalni duduk za dizel .. imam dizel auto 6 meseci..,
                              ali zashto nestavish nepovratni ventil pre bosch pumpe,koshta par 100a dinara. da netje mnogo da te koshta ta igranka sa "setovima za reparaciju" ?..ko tje to da ti radi?
                              to rade samo boshisti ..to nije zezancija za "univerzalnog" automehanicara... a i ta druga polovna bosch pumpa..nije jeftina..a ko zna kakva je,i kakve ona ima probleme..,nikad se nezna.
                              JA lichno. bi stavio nepovratni ventil i i video sta se deshava. .. a i nije to neki problem .. drzish uvek vishe goriva od te 1/4 . a ako ti se i desi da je ispod i da netje da upali..imash uvek reshenje sa tim drukanjem. jer ko zna gde ulazi vazduh?,mozda nije na pumpi..mozda se tu samo skupi ....?mozda udje na nekoj shelni,na nekom crevcu ?
                              neznam .. to je moje mishljenje

Comment

Working...
                              X