Momci nov sam, do sada sam voyio stari tip TDI motora, a skoro dve godine poseduje TDI PD motor sa 85kw koji sam podigao na 100kw pa me interesuje da li je dozvoljeno sipati neko polusinteticko ulje u motor, recimo CASTROL 10W40 magnatec, s'obzirom da auto ima 170000km? Do sada sam sipao CASTROL EDGE 5W40 sa 505.01koji je jako skup, a i dizel je jako los pa bih presao na ulja sa cescom zamenom. POZZ
VW GOLF 1,9 TDI PD ulje?
Collapse
X
-
Re: VW GOLF 1,9 TDI PD ulje?
Taj motor je predviđen za 505.01 ulje i ja nikako ne bih sipao ništa drugo. Ima i polusintetičkih 505.01(valvolin) ali ja bih se držao čiste sintetike. Najbolja kombinacija bi bila da sipaš gorivo na nekoj stranoj pumpi što uvozi euro 5, da menjaš ulje(505.01) na 10 000 km i da voziš kako treba(ukratko ne davati pun gas kad je hladan i ne držati ga na mnogo niskim obrtajima) i tako će najduže trajati.
Comment
-
-
U VW-ELSI imas koje se ulje sipa 505.01 a moze i sintetika kao i polusintetika u zavisnosti u kojoj si klimatskoj zoni.Srbija je u umereno kontinetalnoj i preporucuje se gradacija10w30 ili10w40 pa tako da obe vrste mozes da koristis pod uslovom da zadovoljavaju normu 505.01. praksa je pokazela da ulja 0 ili5w30-40 jesu prilicno retka narocito za vozila koja imaju 150 000km ilivise a takvih je vecina -posbno uvezenih kao 2 ruka
Comment
-
-
Složiću se s prethodnikom, & da dopišem koju :
Od pre par meseci, ono što u Srbiji na pumpama zovu eurodizel mora da sadrži maximum 10 ppm- sumpora po jedinici (10 desethiljaditih delova), što je ustvari euro 5 standard, EKO 50 sadrži 50ppm-a što je euro 4, EKO 350 je kao euro 3 ali ga više nema u prodaji, Pančevo i NS ne prave, a ne sme da se uvozi ništa ispod EURO 4. Htedoh reći, eko 50 i eurodizel u Srbiji su jedina kvalitetna goriva u Srbiji, sve ostalo izlazi iz Pančeva, i oni koji ga troše treba da razmišljaju o skraćenju perioda za zamenu ulja.
Ako si kupio gorivo na privatnoj pumpi, gde su ga mešali sa D2 ili ko zna čime, na par sipanja verovatno nećeš imati posledica, a i ako hoćeš tu ti nikakav Castrol ili sl. neće pomoći. Ja sipam sintetiku u svoj auto iako bih po Fiatovoj knjižici ladno mogao polusintetiku, ali imam puno tura od 3 km pa ugasim i ohladim motor, zbog toga sintetiku. Kad je nastala ova slika sa mog avatara, bio sam u strahu da li će ulje imati dovoljnu gustoću, danima je bilo 40 do 44 u hladu oko Atine, ali Selenija je zadržala nešto gutoće, imaju i Italijani Sićiliju da probaju vrućine."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
-
Momci zahvaljujem se, stvarno ste face! Pogledacu ovaj VALVOLINE, a ako je cena drasticno niza mozda i predjem na njega, a ako ne ostajem na EDGE-u. Inace motor mi je poprilicno dobar, trosi do 100 grama ulja na 1000 km. Ovih dana planiram da mu skinem katalizator i zapusim EGR, to sam uradio i na starom TDI motoru koji se posle toga dobro ponasao, sta mislite kako ce se pokazatri PD TDI motor sa ovim izmenama? Bojim se da mu ne napravim neku rupu u radu...
Comment
-
-
Valjda će i u zemlju Srbiju stići jednom taj dan, da ljudi shvate katalizator kao nešto što je dobro za njih i za njihovu decu ..."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
Comment