307 2.0 HDI - motor se pregreva?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rafiki
    CBC Početnik
    • 09.04.2009
    • 9
    • Beograd

307 2.0 HDI - motor se pregreva?

Pozdrav svima,

U pitanju je 307 2.0 HDI 90 KS, 2002. godiste. Od kad sam ga kupio, (prvi sam vlasnik), cim se motor zagreje kazaljka temperature se pela na oko 82 stepena i tu ostajala (malo iznad crtice pre 90 stepeni). Samo jednom prilikom (uspon uz neko brdo) je presla 90 stepeni. Naravno, cim se uspon zavrsio, kazaljka se vratila na 82 stepena.
    Problem pocinje prosle jeseni, kada sam primetio da temperatura motora pocinje da raste na 90 i vise stepeni u uslovima gradske i stani-kreni voznje. Tokom zime, problem se nije javljao, ali je ponovo poceo ove nedelje.
    Pre neki dan sam se vozio po Novom Beogradu i Zemunu i kazaljka se digla na 90 stepeni. Dok sam se uparkiravao ispred zgrade popela se na oko 100 stepeni (crtica iza 90). Napominjem da se kazaljaka spusti na 82 - 85 stepeni cim se kola krecu nekom pristojnijom brzinom (vise od 30 - 40 km/h).

Moje pitanje je da li je ovo normalno ponasanje za 307 i HDI motor, ili ne? Da li imam problema sa sistemom za hladjenje?

Inace, danas sam bio u servisu. Tamo su mi rekli da se ventilator ukljucuje (obe brzine) i da je ovakvo ponasanje normalno. Mozda jeste, ali me onda zanima zasto se moj Pug nije tako ponasao od pocetka?

Pozdrav i hvala unapred
  • malivuk406
    CBC Senator XXL
    • 04.04.2007
    • 490
    • Nbg

Re: 307 2.0 HDI - motor se pregreva?

ja imam taj motor u 406 (samo jacu verziju, al blok je isti) i nikada nije mrdala temperatura, cak ni u koloni uz zlatibor u junu...

majstorima reci da su debili... a meni prvo pada na pamet termostat...

Comment

• antivari
      CBC Član
      • 28.10.2008
      • 34
      • Pozarevac

Kod mene: 406-ica, 2003 god, HDi 2.0, 66KW.

Kazaljka relativno brzo dodje na 90 stepeni i tu se ZAKUCA ma kako i gde vozio auto i ma kakvo godisnje doba bilo.

S obzirom da sam ranije vozio automobile kod kojih je promena temperature motora bila poprilicno dinamicna, posumnjao sam da neko mozda nije sa zadnje strane sata nekako blokirao da ide dalje od 90

Ali izgleda da ovi HDi motori dosta dobro odrzavaju tih 90-tak stepeni, odnosno nesto malo manje.

I ja bih krenuo od termostata, mada najbolje se raspitaj i kod drugih specijalizovanih servisa.

Comment

• rafiki
        CBC Početnik
        • 09.04.2009
        • 9
        • Beograd

Hvala na odgovorima.

Elem, juce sam pricao sa majstorom iz jednog ovlascenog Peugeot servisa. On kaze da se na 307 ventilator hladnjaka ukljucuje na 96 stepeni. I da bih trebao da zamenim rashladnu tecnost (koja dosad nije menjana).

Zna li neko kako da proverim termostat, i koliki je posao zamene istog?

Pozdrav

Comment

• dmostarac
          CBC Član
          • 18.09.2008
          • 31
          • Beograd

Sta je na kraju bilo sta su ti majstori rekli?
          Naime imam malo veci problem od tvog cini mi se, posto se meni temperatura pela do 110 stepeni odnosno do crvenog polja.
          Sve ovo se desavalo u sred leta dok sam se za nekim debilom vukao uz cuke Crne Gore kad sam isao na more.Majstor mi u servisu rece da sa ukljucenom klimom i opterecenim kolima (sto je kod mene bio slucaj) to je normalna stvar ali se meni ne cini tako.Normalno stao sam da mi se motor ohladi i ne prokuva pa ako neko ima neki savet nek pomogne.
          U gradu mi se ne pregreva motor,mozda nekad vrlo malo preko 90 stepeni
          Ili jesi ili nisi.........LAV

Comment

• M626
            CBC Senator
            • 12.01.2006
            • 200
            • Beograd, Konjarnik

Pazi, ista prica kao i kod mene. Uspon u Crnoj Gori i kolona i temperatura je preko 100-ke.
            Inace meni ukljucuje ventilator kada kazaljka predje 90, tipa 92-93, ako je voznja po gradu onda je temperatura konstantno oko 96-97.
            U Autodati opet stoji da termostat otvara na 89 stepeni.
            Bas me zanima kad promenim rashladnu tecnost pre zime kakva ce onda situacija biti....
            Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• mistermobil
              CBC Senator XXL
              • 09.11.2008
              • 469
              • pecinci

izgleda da ti 2.0Hdi motori ne valjaju nista,cim se kod svih vas pregrevaju nemojte se ljutiti,malo se zezam.nemoguce je da ti motori tako drze visoku radnu temperaturu,na granici kuvanja,mislim da je oko 90stepeni normalna temperatura
              Ko leti,vrijedi
              Ko vrijedi,leti
              Ko ne leti,ne vrijedi..
              (Grunf,TNT..)

Comment

• dmostarac
                CBC Član
                • 18.09.2008
                • 31
                • Beograd

Malo sale nije na pretek ali mislim da je ipak negde postoji kvar u sistemu a ne da motor ne valja.
                Javicu sta su na kraju majstori otkrili i u cemu je bio kvar.

Comment

• xenoks
                  CBC Član
                  • 12.12.2008
                  • 40
                  • Krusevac

I meni na 406-ci, kazaljka seta ali nikada ne prelazi 90-95c, mada obicno stoji na 80c. Kada predje malo 90, ukljuci drugu brzinu ventilatora i brzo spusti na 80. E sad to do 110, tu nesto bas i nije uredu. Ili ne radi neka brzina na ventilatoru, ili termostat ne ukljucuje kad treba.
                  Nemam potpis zbog pr***la

Comment

• M626
                    CBC Senator
                    • 12.01.2006
                    • 200
                    • Beograd, Konjarnik

Kod mene nije HDI motor, vec benzinac.
                    Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• xenoks
                      CBC Član
                      • 12.12.2008
                      • 40
                      • Krusevac

Ma nije ni kod mene hdi, vec obican dizel
                      Nemam potpis zbog pr***la

Comment

• bugarin
                        CBC Član
                        • 04.06.2008
                        • 75
                        • Pozarevac

HDI nemaju dve brzine vec imaju frekventni regulator koji dobija napon sa racunara za ubrizgavanje i zavisno od toga koji napon dobije on se vrti u rasponu od 220 do 850 obrtaja u minutu sto znaci ili radi ili ne.

Comment

• antivari
                          CBC Član
                          • 28.10.2008
                          • 34
                          • Pozarevac

Ja nikada na mom 406/2.0HDi nisam primetio bitno variranje temperatre.

Ventilator ponekad cujem kad izadjem iz auta dok radi (pogotovo ako sam se vrzmao po gradu malom brzinom), ali ni tada se u kabini temperatura ne penje preko 90. Uvek je neki 'milimetar' ispod vertikale na skali, a to je 90.

Comment

• dmostarac
                            CBC Član
                            • 18.09.2008
                            • 31
                            • Beograd

Bio sam ubedjen da postoje dve brine ventilatora,nisam znao za taj regulator.
                            Po meni je logicno da je negde oko 90 stepeni radna temperatura posebno sto sam i sam cuo da se ovi motori ne mogu pregrejati tako lako.
                            Sve u svemu negde postoji kvar po meni e sad ako moj majstor to ne utvrdi nacicemo valjda nekog drugog koji ce to umeti.
                            Meni i nije normalno da ne smem da palim klimu i mislim da li ce mi kola na nekom brdu prokuvati ili da cekam da se ohlade malo.
                            Ili sto je jos bolje da u sred leta ukljucim grejanje u kabini na 40 stepeni spolja, ne bi li se malo toplote motora oslobodilo direktno u mene

Comment

• rafiki
                              CBC Početnik
                              • 09.04.2009
                              • 9
                              • Beograd

Zdravo svima,

evo i kratkog update-a: nisam nista uradio

Pocetkom leta sam zapazio da se temperatura motora penje na 90 i vise stepeni u uslovima gradske voznje samo kada je klima uredjaj iskljucen. Nakon ukljucenja klime, temperatura padne na oko 87 stepeni za veoma kratko vreme (minut dva, mozda i manje). U voznji van grada, ponasa se skoro isto, ali je problem manje izrazen zbog boljeg hladjenja na vecim brzinama. Kada je klima uredjaj ukljucen, temperatura se neznatno povecava jedino prilikom veceg opterecenja - duza voznja preko 3000 obrtaja uzbrdo i slicno.

Meni ovo lici da neki ventil ne otvara dovoljno, a da ukljucenje klime otvara novi tok tecnosti za hladjenje? Ima li smisla ovo?

Pozdrav

Comment

Working...
                              X