Kia sportage-Veliki problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stex
    CBC Veteran
    • 26.03.2008
    • 130
    • Mladenovac

Kia sportage-Veliki problem

Poz drugari imam veliki problem sa mojom kiom(1999 god sa elektronikom na pumpi) znaci ovako nestalo je nafte zbog plovka koji je lose pokazivao i sad nece nikako da upali.Sada u svim crevima ima nafte i vergla i nece da upali.U cemu moze biti problem?Da nema neki elektro ventil koji sad ne pusta od pumpe do brizgaljki.Ili jos nesto treba da se uradi sto nisam uradio?
    Hitno mi treba pomoc
  • Wayat Erp
    CBC Veteran
    • 17.04.2009
    • 121
    • Beograd
    • Hyundai Elantra 2.0 crdi

Re: Kia sportage-Veliki problem

Proveri potapajucu pumpu,odvrni neku od dizni i zaverglaj auto,ako dizna ne baca gorivo,veerovatno je riknula potapajuca....to je prvo sto mi je palo na pamet....a mozes i skinuti potapajucu i direktno je spojiti na akumulator ako ne zuji vrisnula je 100%...

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Potreban ti je dobar akumulator i jos jedan pomocnik.
      Postupak je sledeci
      1-odvrnes navrtku koja spaja cev sa diznom ali malo pola kruga obicno je kljuc 17 (ne odvijaj diznu).
      2-pomocnik vergla a ti pratis i kad izadje vazduh iz cevi zavijes navrtku.
      3-postupak ponovis na svim diznama.
      Obicno se motor javi da vec kod prve dizne a kod druge vec upali. Ali nije pravilo.
      Ne preteruj sa verglanjem po 5-6 sekundi pa stani. Ako ne upali posle 2-3 min sacekaj desetak minuta da se ohladi anlaser i osvezi akumulator.
      Javi sta si uradio.

Comment

• Stex
        CBC Veteran
        • 26.03.2008
        • 130
        • Mladenovac

Wayat erp mozda je glupo pitanje ali gde se nalazi ta potapajuca pumpa?Slabo se razumem u dizele do sad sam samo benzince imao
        A za ovo sa odvrtanjem navrtki probacu sutra posto danas nisam imao vremena

Comment

• AlexBMW
          CBC Početnik
          • 09.06.2009
          • 8
          • Leskovac

Ma povuko ti je vazduh u sistem, to je boljka smrdljivih dizela. Uradi kako ti je covek reko, znaci odvrni po malo shraf na svakoj cevcici sto ide u diznu i neka neko vergla dok izidje vazduh i pocne da curi nafta. Mozes i da palis na vucu ali nije preporucljivo jer moze da prezubi.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

imao sam IDENTICHAN problem pre dva dana !
            upalio auto ,otishao do banke,zadrzao se 15 minuta i kad sam se vratio ,verglam ali auto(Corsa B 1.5 dizel 1993g) netje da upali.
            i nema shanse da upali. auto stajao na ravnom,imao u rezervoaru oko 15 litara D2.
            Otishao do pumpe dokupio josh 4 litra Evro dizela i kupio Wurth start sprej.
            sipao dizel,prskoa sprej i nishta!. probao sam 20 puta.
            Otishao kutji Autobusom.Doshao popodne sa apr prijatelja,probao opet i nije hteo da upali.Pogurali me 10 metara na ravnom i upalio je. cepao je beli dim prvo pa posle crni malo.Kad smo dosli kod majstora i ugasili,opet nije hteo da upali..ali smo ga pustili 2 metra unazad u rikverc i upalio je.
            Od tada Normalno pali i ladan i vrutj "na pola kljucha" !
            od tatada sam ga otprilike palio jedno 20-30 puta i uvek upali bilo da je ladan ili vrutj.
            SAD sam zvao majstora ,kaze po njemu nema shanse da je to bio vazduh ,jer nebi upalio ni na gurku .. a sta je bilo pojma nema!
            E sad to mene kopka opravdano.
            sta mislite sta je bilo?

za moderatore: ako mislite da je OFF u ovoj temi,kazite da otvorim novu.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Wayat Erp
              CBC Veteran
              • 17.04.2009
              • 121
              • Beograd

Potapajuca pumpa ti se nalazi ispod klupe zadnjeg sedista...podigni klupu i bice ti jasno kako i sta dalje...nisam siguran ali mislim da bi tvoja Kia sama izbacila vazduh iz sistema i to po principu 3-4 puta kontakt i onda paljenje..moj je savet da proveris pumpu..meni se desilo na Hyundaiu da sam auto ugasio normalno na kljuc i kada sam hteo ponovo da ga upalim samo je mogao da vergla...ispostavilo se da je pumpa bila u pitanju,i da,sam je izbacio vazduh iz sistema posle 4-5 kontakta,jer pumpa dovodi gorivo u sistem cim je auto na kontaktu a logicno je da prelivno vraca visak,4-5 kontakta da se sistem napuni gorivom i to je to...proveri pumpu...

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Ne razumes najbolje princip rada bos pumpe pa zato gresis.
                Vod niskog pritiska do bos pumpe se brzo napuni ali kad u cevcice visokog pritiska udje vazduh tu nastaje problem.
                Dizne pocinju da bacaju tek na pritisku od 120-150 bara.
                Dizel potrosi pola litra nafte za 1 sat rada na leru na 4 klipa. Na leru dizeli imaju od 600 do 900 o/min
                Anlaser vrti oko 300 o/min. Koliko treba verglati da bi u cevcicama ostvario taj pritisak kako bi vazduh koji je stisljiv uspeo da izadje kroz dizne?
                Nadam se da sa razumljivo opisao problem

Comment

• Stex
                  CBC Veteran
                  • 26.03.2008
                  • 130
                  • Mladenovac

Kia je danas otisla na dijagnostiku tu kod mene u komsiluku.Videcemo sutra da nije nesto oko elektronike.A ako nije to onda ne znam sta vise moze biti.Odvijane su danas navrtke na diznama i nije htela da baci naftu.

Comment

• Wayat Erp
                    CBC Veteran
                    • 17.04.2009
                    • 121
                    • Beograd

Ako nije bacila naftu,smem da sa 80% sigurnosti tvrdim da je potapajuca pumpa u pitanju....

Ok...razumljivo si objasnio,ali potapajuca salje naftu pod pritiskom i to u rasponu od recimo 0.75-3 bara..sto je po meni sasvim dovoljno da se izbaci vazduh iz sistema...kako je moj Hyundai upalio posle zamene potapajuce(sam menjao uz pomoc drugara) i nisam ispustao vazduh iz sistema,samo 4-5 puta kontakt...takodje i kada se menja filter goriva..samo par puta kontakt i to je sasvim dovoljno.....a sigurno je povukao vazduh kada je riknula pumpa,verglano je u nadi da ce upaliti,a sistem je ostao bez goriva,znaci povukao je vazduh i to je reseno brzim kontaktima....koje je objasnjenje?

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Kako pumpa od 3bara moze da gurne kroz diznu koja otvara na 150bara pritiska? Uostalom to su 2 zasebna sistema i nisu direktno povezana.
                      Ako ti se auto ugasi u leru ili u voznji stucne ti stisnes kvacilo on se ugasi usla je mala kolicina vazduha i auto ne moze da upali verglanjem ali ne moze ni da ubaci vise vazduha u cevcice.
                      Ako u voznji pri vecim obrtajima pocne da ulazi vazduh pumpa se brze vrti i uspeva da sabije vazduh da progura naftu iz cevcica.
                      Kod nekih dizela je i pored znanja i alata problem upaliti ga i znaju da namuce majstore.

Comment

• Wayat Erp
                        CBC Veteran
                        • 17.04.2009
                        • 121
                        • Beograd

Uglavnom,kako tece popravka...sta kaze dijagnostika?

Comment

• dieselman
                          CBC Senator XXL
                          • 14.11.2005
                          • 833
                          • tt

..nije li nekom palo na pamet da je možda neispravna pumpa visokog pritiska ili neki elektronski sklop?...da nije u pitanju immo?..inače ,te Kie imaju problema sa elektronikom na pumpi visokog pritiska...tema se pretvorila u licitaciju bez ijednog argumenta...sacekajmo da dobijemo podatke sa pregleda auta,pa da dalje palamudimo...

Comment

• Stex
                            CBC Veteran
                            • 26.03.2008
                            • 130
                            • Mladenovac

Dijagnostika danas nije bila jer nemaju taj dzek za nju.Ali ovo su radili danas majstori.Znaci odvrtanjem navrtki i na verglanje su dobili gorivo u cevcicama i na diznama i sada auto malo kao krene da upali i odmah se ugasi,ali pre nego sto se ugasi cuje se nosto da cakne u eletronici pumpe.Otvorili si kompjuter i valjda su nasli da je nesto crklo tamo sada je to na popravci taj deo pa cemo videti da li ce upaliti sa tim kompjuterom a ako ne onda cu uzeti drugi kompjuter od nekog coveka samo da vidim da li je zbog toga.

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Jel receno da je nestalo goriva?
                              Ako upali pa se ugasi ima jos vazduha.
                              Zato sam i reko da moze da namuci neke majstore.
                              Zasto su otvarali nesto sto nisu sigurni da je pokvareno?

Comment

Working...
                              X