EGR neke nedoumice

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • marija12
    CBC Veteran
    • 15.04.2010
    • 193
    • Novi Sad
    • Stilo 1.9JTD

EGR neke nedoumice

U drugoj temi sam se raspitivao o razlozima pojačanog crnog dima pri naglom dodavanju gasa da bi na kraju odlučio da pretresem sve oko motora na šta sam sumnjao kako bi pronašao problem. Jedan od detektovanih nedostataka je bio i zapušen EGR (slika 1 i slika 2)

Slika 1

Slika 2
    Međutim EGR je bio zaglavljen u nultom položaju pa vreo vazduh nije mogao da prolazi pored zatvarača (slika 3) nego je jedino pritiskom na drugi zatvarač mogao da sbije oprugu i tuda prolazi ponovo na usis (slika 4).

Slika 3

Slika 4
    Pretpostavljam da je pod većim gasom izduvni pritisak sabija oprugu C i vreo izduvni vazduh je kanalima A i B prolazio u usisnu granu. U svim drugim situacijama EGR nije mogao da obavlja svoj posao jer je osovinica na kojoj su oba zatvarača bila blokirana skroz. Znači jedino je mogao da uduvava vreo vazduh u usis pri velikom gasu kad je pritisak sa izduva garantovano sabijao slabašnu oprugu C i pored tog zatvarača ubacivao izduvne gasove.
    Ja sam tu vođicu slomio jer se pri pokušaju odvrtanja matice prekinula. Iskreno toliko je bila istrošena da je trebalo samo prstima da je potegnem da se slomi. Svakako sam morao da je skinem i očistim jer da sam je ostavio tako kakava je a samo izbacio garež ona bi glavila i 100% otvoreno i 100% zatvorenom položaju jer je bila oštećena.
    Kad je već došlo do belaja ostalo mi je samo da EGR začepim, zatvarače sam razbušio na malo veću rupu i kroz te rupe ubacio šrafić, s'tim da sam prvi zatvarač prebacio sa kontra strane. Tako sam uspeo da zatvorim direktan ulaz (slika 8) i ona dva iz kanalića A i B sa slike gore. Produžetak šrafa je otišao u ležište u kojem je prethodno stajala osovinica zatvarača Slika 5,6,7 i 8).

Slika 5

Slika 6

Slika 7

Slika 8
    Pitanje je, sledeće; Da li je bolje bilo da je ostalo kako je bilo da deo izduvnih gasova pod velikim gasom ipak uspe da se vrati u usis ili ovako kako sam sad napravio da kroz EGR nema prolaza izduvnim gasovima. Znam svakako da je najbolje bilo da sve radi onako kako je fabrički predviđeno ali eto ne može trenutno a ako bude prilike staviću novi. Za sad me zanima koliko na ovaj način ugrožavam motor?
    Sve slike EGR-a
  • Goran
    Moderator
    • 06.10.2004
    • 535
    • Vrbas

Re: EGR neke nedoumice

EGR postoji iz ekoloskih razloga i najmanje stetis motoru ako ga nemas uopste
    Originally posted by Dora
    Banovao me Goran
    Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

Znaci napravis ploce koje usrafis na mesto gde je bio EGR a to cudo bacis u djubre.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• marija12
        CBC Veteran
        • 15.04.2010
        • 193
        • Novi Sad
        • Stilo 1.9JTD

Nisam imao vremena ni alata da improvizujem neke druge zatvarače pa je zatvaranje završeno kao na slikama. Izgleda da me niste razumeli, pa da probamda objasnim još jedared. Dok je EGR radio deo izduvnih gasova se pri većim obrtajima vraćao u u usis, samim tim smanjivao se i pritisak na izduvnoj grani. Sad kad sam ja to zatvorio, taj pritisak mora da poraste. Isti je verovatno opterećen zapušenim katalizatorom jer je auto prešao 180kkm. Turbina je dodatno opterećena chipom i sad se pitam, da li teže odvođenje izduvnih gasova može da pravi neke tegobe u budućnosti. Ostalo oko uloge EGR-a mi je poznato, da ne gubimo vreme da piskaramo o tome. Znači povećanje pritiska na izduvu me sekira.

Comment

• dieselman
          CBC Senator XXL
          • 14.11.2005
          • 833
          • tt

..da li stvarno mislis da je taj delic izduvnih gasova toliko smanjivao pritisak u izduvu pored onolikog auspuha?...a nisam sad napamet siguran da li taj sistem ima pozicioner koji prati polozaj ventila...ako ima,nakon nekog vremena pocece da prijavljuje slab protok izduvnih gasova kroz EGR...

Comment

• marija12
            CBC Veteran
            • 15.04.2010
            • 193
            • Novi Sad
            • Stilo 1.9JTD

Nije ovo baš tako malog promera da tu prolazi delić izduvnih gasova. Ne znam, nisam stručan zato se i raspitujem. Na slici 2 dva je deo EGR-a na koji ide konektor sa mislim 6 kontakata, šta je u njemu pojma nemam.

Comment

• Put-in
              Banovan
              • 28.01.2009
              • 189
              • Beograd

EGR bi po nekom pravilu trebao da se isključuje na 2500 obrtaja, jer mu je prevashodna funkcija brže zagrevanje motora i ekologija (ma ajte'). Deo izduvnih gasova se ponovo vraća u komoru za sagorevanje, zajedno sa čađi i ostalim prljavštinama, to nikako ne godi motoru, ali će izduvni gasovi biti mnogo čistiji. Odstranjivanjem EGR-a te prljavštine nema. Jeste da će motor malčice slabije da se greje u zimskim mesecima i da izbacuje malčice više dima pozadi pri startovanju motora ali zato će motor raditi bolje i bolje će da vuče. Uostalom, većini dizelaša koji se voze po našim prelepim putevima ima pokvaren egr a da i neznaju, zato im slabije vuče i troši više. Čišćenje egr-a ne pomaže puno jer posle kratkog vremena se opet zaprlja. E sad, na nekim makinama se to ne može blokirati samo umetanjem pleha, već se mora i elektronski ukloniti jer će izbacivati grešku na bordu. EGR imaju i moderni benzinci, ali oni nemaju neki problem sa tim jer je benzin mnogo čistiji pri izgorevanju, tako da se egr ne prlja kao kod dizela. Ekologija bato, oćeš nova kola, moderan motor, pa ne mož' se voziš 200.000 a da ne otvoriš haubu

Comment

• marija12
                CBC Veteran
                • 15.04.2010
                • 193
                • Novi Sad
                • Stilo 1.9JTD

Ekologija bato, oćeš nova kola, moderan motor, pa ne mož' se voziš 200.000 a da ne otvoriš haubu
                Ne znam kome je ovo upućeno, moj auto ima 10 godina. Drugo, smem da se kladim da se EGR ne isključuje na 2500 obrtaja i njegova uloga nije samo da motror postigne radnu temperaturu.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

a sta mu je uloga?

Comment

• marija12
                    CBC Veteran
                    • 15.04.2010
                    • 193
                    • Novi Sad
                    • Stilo 1.9JTD

Ti si stari lisac da ne kažem zverka, ti sigurno znaš da ti ja ne objašnjavam

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

ne znam brale, zato pitam. moj auto to nema niti sam do sad vozio auta koji su imali EGR.

Comment

• marija12
                        CBC Veteran
                        • 15.04.2010
                        • 193
                        • Novi Sad
                        • Stilo 1.9JTD

Otvori drugu temu o tome i informiši se, koliko vidim odgovore ovde daju stvarno stručni ljudi, nema sumnje da ćeš dobiti prave informacije.

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

ne moj ti meni pricati sta treba da radim.Otvorio si temu, uvatio si se u kolo i sad pevaj. kad se pravis pametan pravi se do kraja. Izvoli, objasni nam cemu sluzi EGR !

Comment

• marija12
                            CBC Veteran
                            • 15.04.2010
                            • 193
                            • Novi Sad
                            • Stilo 1.9JTD

Tako pričaj sa onim ko te je tako vaspitao ne samnom. Ja sam temu otvorio kao neko neupućen i u naslovu stoji da imam neke nedoumice sa tim, ti ako imaš želju da nešto saznaš što ti nije poznato izvoli otvori temu niko ti ne brani. Nemoj sabotirati moju, ja nisam expert za dizel motore, nije mi ni mehanika bliža strana pa nemam nameru da tebi objašnjavam nešto što sam i ja negde pročitao. Verovatno ima neko ko bi ti izašao u susret i ko tu oblast dobro poznaje.
                            Ja se ne pravim pametan, ja jesam pametan ali neću tebi presađivati pamet za to se obrati nekom drugom. Ako nemaš šta pametno da napišeš bolje ne piši ništa.

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

Ti si otvorio temu i sta god da je neko napisao ti nisi bio zadovljan time...

Nisi ni prvi ni poslednji... Provaljujete se posle treceg posta...

Comment

Working...
                              X