Nosio je majstor u cubi valjda u NS. Oni su to izmerili i uradili hidrotest. Nije pukla nigde, samo je kriva, kazu da je to puno za ravnanje, da se moze samo nalivati.
Motor upali sa takvom glavom normalno, ali polako kako pocinje da se greje duva na posudu za tecnost, kroz onaj odusak, sve vise i vise - kako se greje.
A da se kladimo da ce za par dana kada popizdis majstor da ti ponudi odlicnu polovnu glavu po razumnoj ceni
Idi uzmi glavu i odnesi je negde na ravnanje ti licno. Pola milimetra je vec gradjevinska mera.
Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.
Neznam za konkretan model,ali ranije su mnogi proizvodjaci radili dihtunge glave motora u nekoliko dimenzija debjine,tj standardna debljina za prvu ugradnju+0,2mm ,+0,4mm i slicno,bas iz razloga da se nadomesti debljina glave,skinuta pri mas.obradi-ravnanju.Mozda je moguce poruciti takav,pojacan dihtung,ili eventualno angazovati neku radionicu koja to radi da napravi po uzorku.Medjutim,razlog uduvavanja kompresije u vodeni prostor ne moraju biti samo glava motora ili dihtung iste,mada budu najcesce,ali se desava i da se pojavi poroznost bloka motora ili pukotina istog....Dakle,moj savet je da angazujete vrsnog majstora,proverite sta sve ne valja na vasem motoru,pa tek onda donesete odluku o daljim koracima.
Nosio je majstor u cubi valjda u NS. Oni su to izmerili i uradili hidrotest. Nije pukla nigde, samo je kriva, kazu da je to puno za ravnanje, da se moze samo nalivati.
Ta ispitivana glava mora na krajevima imati tragove brusenja,jer je jedino tako moguce utvrditi koliko je otprilike kriva.Sve mi se cini da je Vlajko u pravu
Glava se stavi na radni sto ,onda se uzme tkz. lenjir koji je IDEALNO ravan i samo za to sluzi(od celika je ) i spijunom za ventile se meri tacno koliko je kriva .....
Majstoru koji je sve to rasklapao verujem i tu uopste nema dileme da me on tovari za nesto.
A ako njega zeznu ti sto su merili, ne znam sta imaju od toga. Ne ravnaju samo oni glave, ako on nadje kod nekog drugog ko bolje radi, ode kod njih. Tako da ne vidim poentu, posto sam im rekao da nalivati necu sigurno.
Glava se stavi na radni sto ,onda se uzme tkz. lenjir koji je IDEALNO ravan i samo za to sluzi(od celika je ) i spijunom za ventile se meri tacno koliko je kriva
.....
Glava moze biti torzijeno uvijena i eto problema sa tacnim merenjem.Glave se prvo uravnja na brusilici tako da je na sva cetiri coska brus moze malo liznuti i tek onda videti koliko je iskrivljena.U ostalom,vrlo je tesko naci idealno ravan lenjir,morao bi po povrsini veci od same glave koja se meri
Imam jedan koji je nameski za to proizvodjac TESA i ima preko 30 godina zato i kazem kako se to radilo nekad dok su glave jos bile gusane ako se neko jos seca tog dela auto industrije
Evo ovako red je i da napisem sta je na kraju sve bilo.
Kao sto znate glava se iskrivila, pa sam trazio drugu, medjutim onda sam nasao ceo motor, pa reko aj da uzmem ceo motor kad vec uzimam, nego da skidamo sa tog motora samo glavu. Kupio sam go motor, znaci bez icega, samo motor i ganc novu usisnu granu
Motor je 2007g, presao 14,000km.
Sve smo sastavili, upalili sve radi, auto ide kao da sam stari motor chipovao sa jos 50ks. I onaj je isao kao nenormalan, ali ovo je vec stvarno nenormalno. U prvoj i drugoj brzini kada das gas, auto seta levo desno, kao da podivlja. Jeste noviji je motor, ali svemu tome je itekako doprinela nova usisna grana.
Ali ne lezi vraze, u prva 2,3 dana testiranja pocne auto da trosi vodu i dimi, a nigde ne kaplje. Skenjao sam se najstrasnije
Sve zivo isproveravali, sve u redu, sve suvo, a auto trosi vodu i sto je najgore, ujutro dimna zavesa koja traje par minuta, dok se auto ne ugreje. Citava ulica, bude zadimljena, na raskrsnicama ljudi staju, ne vide kuda idu, opsti haos napravim
Preko noci kada ga ostavim iscuri cela posuda. Moram da dospem celu litru antifriza.
I onda kod jednog majstora, pa kod drugog, pa kod treceg. Svi kazu 100% glava zveknula, pregrejan je motor bio. Svi hoce da skidaju glavu. Ali se nisam predavao, nije mi bilo logicno da auto kada se ujutro upali radi na leru ne dimi nista, ne trokira nista (da napomene auto i dalje kao divljak ide, valjda ne bi isao tako da ulazi voda), ne povecava se nivo ulja, nema nista ni na merachu ni na chepu, oni majonez tragovi vode i tako to. Tek kada krenem normalno da vozim auto zadimi kao tenk. Da na glavi pusta, dimio bih odmah, zar ne?
I onda opet oteram kod mog majstora koji je sve to sastavljao i namestao (a preporucio mi je da odem jos kod nekih majstora, da cujem sta oni kazu, a oni svi = motor 100% ne valja), on kaze ajde pogledacemo jos jednu stvar, ako je to u redu, onda jbg motor ne valja.
Ima neka cev od izduva koja ide na egr ventil, vraca izduvne gasove na ponovno sagorevanje, i ona prolazi kroz neki "rezervoar" sa vodom (ako znate kako se rakija peche, taj neki princip), a ta voda hladi te gasove. E sad pogadjate, tu je nastala neka pukotina, rupa ili sta vec, odatle je voda ulazila u taj sistem vazduha, i preko usisne grane dolazila do motora, verovatno nije ulazila u motor, nego isparavala momentalno u tom delu gde je vreo vazduh, jer su tu velike temperature, pa je onako dimilo ludachki. Sad smo premostili to crevo i ne dimi nista ne trosi vodu. Sve radi ok. Samo mi je ostalo da zamenim i taj deo.
Da podvucen radili su majstori testove, nesto preko grejaca, pa sistem pod pritisak, pa pipali creva, i svi su bili vise nego ubedjeni da je glava motora popustila. Ali eto ipak nije, na moju srecu. Da sam morao opet da vadim motor, poludeo bih, posto je to bio nenormalan posao, dok su sve izvadili napolje, sastavili i vratili unutra, povezali, a pod haubom nema mesta za shibicu, a kamoli ruku da zavuces.
Sad imam auto sa relativno ocuvanim i mladim motorom, sa novom usisnom, jos da resim tu cev i to je to. Cekam papire sa carine da se uradi carinjenje, da ne bi bilo posle duboka voda i tako.
Comment