vergla nece da upali, astra 1.9cdti, 110kw

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

vergla nece da upali, astra 1.9cdti, 110kw

Jutros problem. Vergla auto nece da upali. Verglao dok se nije akumulator ispraznio

Od gresaka koje sam ocitao: javlja mi neku da nije nesto u redu sa senzorom temperature.
    "P0070 Ambient Air Temperature Sensor Malfunction"
    Jel moguce da je bas taj senzor u pitanju ili je moguce da nesto sa diznama nije u redu? Takodje nalazim da je taj senzor povezan sa protokomerom, koji me je zezao letos, ali posle ciscenja sve ok.
    U zadnjih mesec dana, kada sam ga palio, ujutru kad je hladno, cuje se par sekundi (do nekih 10-15 sekundi), kao traktor radi, kao da jedan klip ne radi. Cim malo pipnem gas, rad postane ravnomeran ili sacekam tih 10-15 sekundi. Pa sam mislio da nisu dizne prljave i sl.

Ako otkacim senzor, sta ce racunar dobijati kao parametar? Mozda neku def. temperaturu u minusu, da li mogu tako da probam, ako upali iz prve, znaci da on zeza, pokazuje visu temperaturu nego sto jeste?
    Ili mozda neki bolji test

Da dodam jos jedno pitanje, sad nalazim, da neki auti koriste senzor onaj u braniku za potrebe rada, umesto samo da znas koliko je stepeni, a neki imaju u maf-u senzor za temperaturu. Kako da vidi da li moj auto ima taj senzor u protokomeru, ne vidim nikakve dodatne kablove iz njega,?
    Last edited by nikaragva; 26.12.2011, 11:34.
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: vergla nece da upali, astra 1.9cdti, 110kw

Originally posted by nikaragva View Post
    Od gresaka koje sam ocitao: javlja mi neku da nije nesto u redu sa senzorom temperature.
    Jel moguce da je bas taj senzor u pitanju ili je moguce da nesto sa diznama nije u redu?
    Nije u pitanju taj senzor, jer služi isključivo, za pokazivanje spoljne temperature! I da ima neku funkciju u radu motora, u ovom slučaju, prilikom startovanja motora nikakvu, jer je temperatura takva - kakva je. Ni ostali temperaturni senzori, u startu nemaju bitnu ulogu, već nakon palenja motora.

Proveri grejače i sistem injection, da li pumpa NP radi - imaš li pritisak?

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka

Nisam stigao jutros da pregledam sve, zurio sam na posao, pa cu veceras kad dodjem.
      Video sam u autodati, kao "known" gresku kod opela, da zna taj senzor otici, pa imas neravnomeran rad motor po paljenju. Na osnovu temperature vazduha, on odredjuje i kolicinu, posto hladnog vise "stane" ... Tako sam ja to povezao.
      Provericu veceras pumpu i grejace.

Svo vreme mi je na dijagnostici pokazio 200-300 obrtaja tokom verglanja, jel to ok?
      Zaboravio skroz da sam ocitao jos jednu gresku, nisam joj pridavao znacaj, mislim da je ova, ali provericu kada dodjem kuci:
      P0500 Vehicle Speed Signal Range/Performance
      Last edited by nikaragva; 26.12.2011, 12:25.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

To ti je drugi senzor: air flow, koji si pomenuo u vezi sa protokomerom. Njegovo dejstvo počinje nakon starta motora i ne može da dovede do prestanka rada motora. Samo šalje info CPU, koji obrađuje podatke i ostalih "važnijih" senzora, kao što su senzor rashladne tečnosti, oxygen senzor i razne sonde, da bi regulisao rad motora.

Kao što sam rekao, za start su potrebne, "samo" dve, ispravne stvari: dotok goriva i grejači!

Comment

• nikaragva
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2008
          • 521
          • B. Palanka

Jel moguce da su zveknuli svi grejaci? Kontam da ako je jedan gecrkt, da ce upaliti sa ostala tri
          No, videcemo veceras.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Samo teoretski! Ali, s obzirom, da je jedan izvor struje, u slučaju, da je Zicherung gecrkt, ne radi ni jedan! Pod proverom grejača, mislio sam, na proveru el. napajanja.
            Moguće: relej?!

Comment

• mistermobil
              CBC Senator XXL
              • 09.11.2008
              • 469
              • pecinci

Pumpa goriva u rezervoaru?
              Ko leti,vrijedi
              Ko vrijedi,leti
              Ko ne leti,ne vrijedi..
              (Grunf,TNT..)

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by Franjo View Post
                Nije u pitanju taj senzor, jer služi isključivo, za pokazivanje spoljne temperature! I da ima neku funkciju u radu motora, u ovom slučaju, prilikom startovanja motora nikakvu, jer je temperatura takva - kakva je. Ni ostali temperaturni senzori, u startu nemaju bitnu ulogu, već nakon palenja motora.

Proveri grejače i sistem injection, da li pumpa NP radi - imaš li pritisak?

Uh, pogledaj jos jednom sta je napisano.

Radi se o senzoru sistema ubrizgavanja goriva, koji utice na odmeravanje kolicine goriva a time i direktno odredjuje kako ce i da li ce motor raditi (upaliti) kako treba.

Sa neispravnim senzorima ili njihovom kablazom koji snabdevaju ECU tacnim informacijama nema ispravnog rada motora, dakle senzor temperature vazduha uz senzor pritiska vazduha je KRITICNI element rada ECU ubrizgavanja.

Ta 2 senzora navode ECU sa podatkom o kolicini vazduha koja je usla u motor, i tek i jedino na osnovu te informacije ECU uopste moze da proracuna upravljanje elektro diznama koje trebaju tacno odredjenu kolicinu goriva da ubace u motor.

Posto uvek postoji strategija rezervnog rada ECU i bez senzora, motor bi ipak morao da upali i da radi nekako, tj radi vrlo lose ali ipak dovoljno da se zavrsi zapoceta voznja do prvog servisa na dalje otklanjanje kvara.

Kod benzinaca kada se otkaci takav senzor obicno ECU podrazumeva da je radna temperatura -40C i tada se ubrizgava dosta veca kolicina goriva, ali ipak uspeva da motor upali i da nekako radi. Problem je paljenje vruceg motora jer tada nastaje pre****vanje usled prebogate mesavine benzina i vazduha. Za konkretni dizel ne znam sta je rezervna softverska opcija ECUa ali svakako taj senzor ili njegovo elektricno kolo mora da bude ispravno za ispravan rad motora pa to treba sto pre sanirati.

Ne radi se ni priblizno o pokazivanju (bile gde) spoljne temperature radi same sebe.

Broj obrtaja pri anlasovanju je kako treba.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Nisi pažljivo pročitao moj post! Da li je air temperature senzor sa donje slike (renault motor), isto, što i ambient temperature senzor, ispod branika, koji preko komunikacijske centrale i CPU, na displeju pokazuje atmosfersku temperaturu?

Ostalo se uglavnom slažemo, sem nekih pojedinosti, koje u ovom slučaju nisu bitne.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

auto u pitanju nije Renault vec Opel Astra, pa te slike nemaju uticaja.

ECU, kako je navedeno, prijavljuje gresku sa senzorom temperature vazduha (koji u****va motor se podrazumeva).

Nema nikakve dodirne veze sa pokazivacem spoljne temp vazduha, nikakve veze sa senzorom u braniku, nikakve veze ECU za menadzment motora (i njegove senzore) nema sa onim sto si pisao, a gomila auta sa ECU koji prati u****vanje vazduha u motor uopste niti nema (niti im treba) bilo senzor bilo pokazivac spoljne temperature.

Da se podsetimo, kvar je oko nemogucnosti paljenja motora i sa time vezanim senzorom temperature koji je uz senzor pritiska OSNOVA rada ECUa.

Nije uopste pitanje komfornih pokazivaca, dodatne opcione opreme, ono sto ja zovem razne sarene lampice i slicno.

Ostavljam mogucnost da navedeni kod greske ECUa nema veze sa problemom paljenja motora, i da sam stoga pogresno razumeo pocetni post.
                    No ipak verujem da postavljac teme niti je mislio niti mu je bitno sta pokazuje termometar spoljne temperature, jer ima daleko veci problem- motor nije u stanju da se aktivira niti posle duzeg verglanja.

Ja bih se vratio na problem nemogcnosti paljenja motora kao primarni zadatak a razne sare ne lampice bih za sada zanemario, pa i pomenuti senzor ispod branika (ili u spoljnem ogledalu, itd), senzor kise, itd itd
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Da li neko može da mi objasni koji je ovo senzor, čemu tačno služi?
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Re: vergla nece da upali, astra 1.9cdti, 110kw

senzor spoljne temperature, u braniku. na bmwu ne radi automatska klima kad to sranje crkne i upali se svetlo za servis na tabli
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Vidi ovog, pa nisam tebe pitao
                          Kažu neki da pored toga služi da pali grejače kad je ispod +5 ali ima tu boljih gogladžija od mene... Posle kažu greši mašina, ma ne greši ništa...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikaragva
                            CBC Senator XXL
                            • 03.06.2008
                            • 521
                            • B. Palanka

Dosao sam kuci pre otprilike 1,5h i odmah se latio auta
                            Ubacio akumulator sa punjaca, okrenuo jednom, malo se kao nesto neckao i upalio, ajde da kazem na prvu.
                            Ceo dan je auto bio napolju, u trenutku paljenja je bilo oko -1.
                            Nista nisam dirao nista nisa cistio

Jel moguce da relej za grejace zeza na taj nacin, da cas radi cas ne radi, dok ne crkne skroz ili tako nesto?
                            Meni kao laiku nista drugo ne pada na pamet.

Imam sam zadnjih mesec dana, zajebanciju sa akumulatorima, punjacima, kablovima za paljenje, da se nije tu nesto pobrckalo i poremetilo i nedaj boze crklo?

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Propustio sam, iako sam imao nameru, da kažem, upravo to: napuni akumulator, pa da vidimo, šta se dešava. Bunilo me, to što je verglao. Nadam se, da je slab accu bio uzrok ove greške. Verovatno je niži napon zaglupio ECU. Da vidimo, šta će biti narednih dana. Ako se ponovi, odmah idi na accu.

Comment

Working...
                              X