Opel Zafira B - Problem sa DPF filterom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • herrpan
    CBC Početnik
    • 01.07.2011
    • 8
    • beograd

Opel Zafira B - Problem sa DPF filterom

Drugari,
    Od skoro imam Opel Zafiru B, 1.9 CDTI. Vozilo je preslo 185000 km i svaki cas se pokrece regeneracija DPF filtera. Upalila se lampica za servis posle predjenih 5000 km od poslednjeg servisa. Auto trosi inace oko 10 - 11 litara eurodizela po gradu, sto je morate priznati jako velika potrosnja.
    Zna li neko moze li da se odstrani DPF filter iz ovog automobila, odnosno moze li da se "slaze" software i da mu se kaze da ne proverava zaprljanost filtera preko sondi, kada se filter odstrani.
    Podigao mi se nivo ulja i moram da zamenim i ulje i filtere (iako sam striktno vodio racuna da ne ugasim motor pre nego sto se regeneracija zavrsi). Zamena ulja i regeneracija filtera u ovlascenom servisu kosta oko 15000 rsd. Ako to treba da radim na svakih 5000 km, onda sam se bas usrecio sa ovim autom....
    Pozdrav!
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: Opel Zafira B - Problem sa DPF filterom

Koje ulje koristiš i interval zamene? Gde si obavio poslednji servis i da li su resetovali km od prethodnog servisa? Potrošnja je zaista veća, ali ne preterana. Zavisi i od stila vožnje, a najviše od stanja motora. 185 Kkm, ako je tačno, nije za taj motor preterana kilometraža, da bi se očekivali veći kvarovi. Zavisi o eksploataciji i održavanju. DPF ne bih uklanjao, već bih je malo proganjao, na primer NS autoputem, da se regeneracija zaista završi. Čini mi se, da tome pomaže i upotreba WIN`s injection cleanera za dizel motore, jer osim čišćenja dizni, poboljšava sagorevanje.
    Nije mi jasno, kako se podigao nivo ulja? Proveri kompresiju, jer je tu uzrok povećane potrošnje, tj. deo goriva dospeva u karter motora. Pohabane karike?

Comment

• Ognjen
      CBC Senator XXL
      • 21.02.2008
      • 438
      • Novi Beograd
      • -

Vezano za uklanjanje DPF-a sam odgovorio pokretaču teme na PP, nego nema povratne informacije šta se dešava.

Comment

• Boris
        CBC Član
        • 12.10.2007
        • 97
        • BGD

Napisi i ovde, sigurno ce nekom zatrebati.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Pisano je nedavno, kako softverski "ubediti" ECU, da vozilo nema FAP, tj. DPF, nakon što je isti, na neki način uklonjen. Instalira se softver, istog tipa vozila, na koje taj filter nije ugrađivan.
          Veći problem vidim u podizanju nivoa ulja. Kao što Dora ima običaj da kaže, moguća su dva uzroka: 1. gorivo, 2. voda (antifriz) i 3. nivo se ne menja, već je nepravilno mereno. Da se radi o benzincu, lako bi utvrdili po mirisu i konzistenciji. U ovom slučaju je to malo teže. Prisustvo vode u toj količini, još lakše je prepoznati. A treće, ako nije merio na istom mestu, već na drugom sa razlikom u nagibu vozila. Nije napisano, kolika je razlika u mm mereno na šipci. Osim toga, zavisi i pod kojim uslovima je merenje vršeno: da li na potpuno ohlađenom motoru nakon dužeg stajanja na primer na +3*C, a drugo na još toplom motoru, nakon vožnje i kraćeg stajanja na +18*C.

Comment

• Ognjen
            CBC Senator XXL
            • 21.02.2008
            • 438
            • Novi Beograd
            • -

Originally posted by Boris View Post
            Napisi i ovde, sigurno ce nekom zatrebati.
            Taj motor u Fiat Cromi, uklonio sam DPF pre nekih 20 kkm. Nisam imao problema sa filterom, isti je uklonjen zbog remapa.
            Poslao sam mu ime i broj čoveka koji to radi, ako postavim ovde biće reklama.

Comment

• vladaomega
              CBC Senator XXL
              • 11.10.2010
              • 484
              • beograd

Veći problem vidim u podizanju nivoa ulja/ to je zbog ucestale regeneracije dpf.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Jel` se šališ, ili ozbiljno? Kako regeneracija FAP povećava nivo ulja u motoru?

Comment

• Boris
                  CBC Član
                  • 12.10.2007
                  • 97
                  • BGD

Kod Opela/Fiata nema posebnih tecnosti, nego se ubacuje nafta u ulje prilikom regeneracije.

Comment

• Ognjen
                    CBC Senator XXL
                    • 21.02.2008
                    • 438
                    • Novi Beograd
                    • -

Regneracija filtera se radi tako što dizne bace gorivo u trenutku kada su izduvni ventili otvoreni, onda mala količina goriva ide u filter gde gori i diže temperaturu čime se spaljuje ta čađ. Problem nastaje kada DPF više ne može da se čisti, a kompjuter forsira regeneraciju i baca gorivo. Zbog toga je verovatno potrošnja tako velika i nivo ulja povećan.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Sve je tačno, osim: i nivo ulja povećan. Kojim putem gorivo dospeva u karter, kad se ubacuje u izduv i filter u downstream delu?

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by Franjo View Post
                        Sve je tačno, osim: i nivo ulja povećan. Kojim putem gorivo dospeva u karter, kad se ubacuje u izduv i filter u downstream delu?
                        Naravno da ne, ovo obelezeno.
                        Nivo ulja kako je vec objasnjeno se povecava usled zalivanja (klipa i kompresione komore) motora sa velikim viskom goriva u tecnom stanju koje ne sagoreva u motoru jer je nepravilna goriva smesa.

Filter je na toj kilometrazi vrlo verovatno zavrsio karijeru i nema nikakve regeneracije u servisu vec jedini pravilan postupak je zamena na novi.
                        To je ujedno i nacin da se smanji potrosnja goriva, da se osposobi motor da opet radi kao nov, i da sve dugorocno pravilno funkcionise.
                        Mnogi kazu da je radni vek filtera oko 150.000km tako da se simptomi problema poklapaju sa ocekivanjima iz iskustava.

Zamena filtera spada u redovni postupak kod dizela takve konstrukcije.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Opet će reči, da želim da preuzmem onu titulu! Da ne bi rekli, da sam samo ja uvek anti-protivan, evo šta kaže:
                          Diesel engines have a mysterious item known as particulate filters. What does the particulate filter do and does it affect performance.

Comment

• herrpan
                            CBC Početnik
                            • 01.07.2011
                            • 8
                            • beograd

Ovako stoje stvari,
                            Pre dva dana sam odradio sofware i uklonio softverski cekiranje sondi koje se nalaze kod dpf filtera. kompjuter vise ne cekira nivo zapusenosti dpf-a i ne pokrece regeneraciju (hvala bogu jer mi je potrosnja smanjena za ova dva dana na 9l po gradu).
                            Onda sam i fizicki uklonio dpf i kad sam vec skidao lonac i katalizator . Inace lonac se nalazi ne kod motora vec na sredini vozila tako da mu je lako prici. Zadrzao sam svoj lonac i to me je kostalo malo vise nego da su mi ubacili cevku.
                            E sad, kad sam vec ceprkao po softveru, odradili smo i cip tuning. Auto ima vise snage, vozim ga vrhom gasa i to je ono sto mi je nedostajalo u voznji u prethodnih 5000km. Ne znam da li ima ili nema sada 150Hp, ali ide kao da ima...
                            Sada vise ne zelim da ga prodam
                            Ako nekoga zanima gde sam to radio, neka mi napise mail pa cu mu rado dati kontakt. Soft je kostao 15000 rsd a vadjenje filtera 2500.
                            Prodao sam coveku svoj katalizator za 2000 i doplatio 500 dindzi, tako da je sve ukupno izaslo na 15.500,00.
                            Nisam presao mnogo od kako sam ovo radio (oko 200km), tako da nerado preporucujem coveka, ali rado prenosim svoje licne utiske pa ko voli - nek izvoli. Ja sam poslusao Ognjena i zavrsio posao.
                            Borise, nisam dobio tel od tebe ali hvala u svakom slucaju.
                            Jos ovo, motor lepo radi, tih je kao sto je i bio osim sto kad ga stisnes ima neki lep zvuk koji nije imao do sada.
                            Sto se tice dima - nema ga. Ovo verovatno zavisi i od toga u kakvom je stanju motor. Bio sam juce na jednom tehnickom pregledu da proverim sondom izduvne gasove, ali posto je cev auspuha savijena na dole, ni posle 15 minuta grcenja nismo uspeli da ocitamo vrednost....
                            Jos jednom hvala svima na pomoci
                            Pozdrav!!!
                            Mozete da me kontaktirate na mail herrpancomp@gmail.com
                            Last edited by herrpan; 28.03.2012, 15:29.

Comment

• herrpan
                              CBC Početnik
                              • 01.07.2011
                              • 8
                              • beograd

Originally posted by Franjo View Post
                              Koliko sam ja skapirao, nikako ne sme da se iskljuci motor kada udje u rezim regeneracije filtera. Moras da pratis trenutnu potrosnju na BC-u kada zaustavis vozilo. Ako je potrosnja preko 2,5l /h ne smes da ugasis motor jer ce gorivo koje je kompjuter preko dizni ubacio u cilindre da polako sidje u karter. To nije neka velika kolicina goriva, ali kada se to vise puta desi, onda nije dobro. Ja sam imao prema recima ljudi iz ovl. servisa oko 30% visi nivo ulja od maksimuma. Nisam presao puno km sa takvim uljem tako da verovatno nisam napravio neku stetu.
                              E sada posle ove intervencije mogu da vozim k'o covek i da se ne opterecujem BC-om.

Comment

Working...
                              X