Renault Megane I, 1.9dCi - neravnomeran rad na leru

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alexus
    CBC Član
    • 04.07.2006
    • 28
    • Novi Beograd, Blokovi

Renault Megane I, 1.9dCi - neravnomeran rad na leru

Auto mi na leru radi neravnomerno. Prosecan broj obrtaja je oko 700 rekao bih. Vrlo brzo nakon paljenja kazaljka obrtomera pocne da poigrava, da poskakuje. Otprilike do 900 obrtaja max, a nekada i manje. Nema neke pravilnosti u desavanju, desava se i kad je hladan i kad je vruc. Nekada se ova pojava i ne desava.

Kad sam kupio auto pre oko godinu dana nisam primetio ovaj problem.
    Majstor mi prica pricu o losem gorivu sa previse sumpora koje unistava dizne mog ljubimca. Savetovao me je da sipam neko sredstvo za ciscenje sistema za napajanje gorivom u rezervoar, i da ce to mozda da pomogne, ali nije pomoglo. Onda me je savetovao da oteram auto da poskida dizne i da ih "produva" u nekom uredjaju koji cisti dizne sa istim takvim sredstvom samo vece koncentracije. Nisam to jos uradio, hocu da cujem vase misljenje.

Auto lepo ide, ne primecujem neke probleme. Do duse, meni je ovo prvi malo jaci i bolji auto, ne znam ni kako bi trebalo da ide.

Sta vi mislite, da li moze da bude problem do dizni?

I jos nesto - ronjajuci po forumu naleteo sam na par mesta da treba kod dizelasa obratiti paznju na EGR ventil, treba cesto da se cisti. Mogu li ja to da skinem i da ocistim, ili mora majstor?
    Renault Megane I, 1.9dCi AIR
    Peugeot 405, 1.6l
  • alexus
    CBC Član
    • 04.07.2006
    • 28
    • Novi Beograd, Blokovi

Imam problem sa ovim autom, a ne bih da otvaram novu temu (a ne nadjoh nesto slicno na forumu).

Od kada je pocelo hladnije vreme imam problem sa paljenjem. Naime, kada dam kontakt, popale mi se sve lampice koje inace treba da se upale OSIM lampice koja oznacava da su grejaci upaljeni, tj. ove

Zatim se ostale lampice pogase (mislim na air bag i sl.) ALI ostane da sija ova

Ne cujem da zuji elektricna pumpa, i to je to. Auto nema sanse da upali ako ne radi elektricna pumpa.

Inace, grejaci su zamenjeni pre oko godinu dana ili pre 15000km.

Kada se temperatura popne u toku dana problem nestane.

Imate li neki savet?
    Peugeot 405, 1.6l

Comment

• nenasan
      CBC Član
      • 15.10.2007
      • 73
      • Šabac

Koliko god da ne verujem u apsolutno dijagnostikovanje putem njihovih kompjuterizovanih uredjaja činjenica je da čim upali jednu od tih lampica postoji mogućnost da se otkrije kvar i naravno sanira.Tih nekih 20 eura "bar je toliko u Šapcu "može da ti skrati vreme i očuva živce pa bolje zakaži negde dijagnozu nego da ti neki majstori iz praistorije daju savete o čišćenju.Ako je iko budžio to sam ja,a i dan danas mnoge stvari sam popravim ali to kod tebe je ipak za velike u svom poslu na kraju dovoljno ti je uštedeo na gorivu da možeš da popraviš u servisu.
      Dokaz!ČISTIO SAM NA ASTRI DIZNE BENZINCA ULTRA ZVUKOM,SIPAO CASTROL ZA ČIŠĆENJE,I NA KRAJU OTKRIVENO DA JE PUKLA JEDNA KARIKA.
      Ali ne prihvataj ako je kvar skup da odmah popraviš raspitaj se malo,meni su kod KOMNENOVIĆA rekli da je crkao komp.na vektri 1000 evra da bi MAJSTOR LUKA IZ KRALJEVACA (ima ekstra servis i znanje) otkrio da je pedala gasa 250 evra,mala li je razlika.
      A inače u Šapcu je čišćenje EGR na laguni 20 evra,Reno servis Vuković.

Comment

• alexus
        CBC Član
        • 04.07.2006
        • 28
        • Novi Beograd, Blokovi

Elektronika i kompjuteri su dobra stvar ako znas da ih koristis. Govorim to iz iskustva jer se i sam bavim elektronikom. Ne na automobilima, do duse, ali kontam kako nesto radi ako mi se lepo objasni. Problem sa kompjuterskom dijagnostikom na kolima je, po meni, najcesce majstor koji je radi.

Nekoliko puta je moj reno bio ustekan u struju u raznim servisima, i uvek razlicita prica. Naravno, nista vitalno nije menjano u medjuvremenu, ali mi ljudi pricaju razne price. Kome sad verovati? Jedan prica ne valjaju dizne, drugi ne valja gorivo i sl. Nisam isao u "Hit auto" ili kod "Save", ali nisu ni oni majstori iza coska, sve na visestruke preporuke.

Ne bezim od toga da dam pare na auto, prilicno sam picajzla sto se kola tice. Ali najvise mrzim, ali najvise , kad me majstor smatra ovcom. A da ne bih nekada zaista bio ovca, jer jdnostavno neke stvari ne znam, ja pre toga pitam. Najbolje je pitati tamo gde ces dobiti dobar odgovor, a to je svakako ovaj forum.

Elem, da ne duzim i ne davim, auto je nocas zanocio na parkingu kod majstora, pa cemo ujutru da vidimo koji mu je. Nema sanse da upali ako temperatura bude ispod 10 stepeni. A trazicu mu da mi ocisti i EGR.

Javljam sta je bilo cim zavrsim sa ovim.
        Peugeot 405, 1.6l

Comment

• click
          CBC Veteran
          • 13.09.2007
          • 128
          • Beograd

OK, ostaje da sija "check engine" lampica, a grejaci se ocigledno ne pale (bar ne sva 4). Mislim da bi ti bilo interesantno da znas i da onako, fol, pitas majstora da li grejaci ostaju ukljuceni nakon paljenja motora i od cega to zavisi. da, ostaju upaljeni, i zavisi od spojne temperature, moze i do minut ukoliko je jako hladno. Imam negde dijagram, pa ako si zainteresovan, pogledam, pa napisem tacno.
          Nemiran rad na leru, hm. Moze biti mnogo stvari, jedna od najglupljih koja mi sada pada na pamet je recimo neki od filtera. I gorivo moze biti krivac, sipaj uvek na MOL-u i ne misli, stvarno je kvalitetnije (barem za sada) od drugih.
          By the way, oko onih grejaca mogu biti i elektricne instalacije u pitanju. Ni ja ne idem u ta dva servisa koja si naveo, idem u neki savim treci, koji je takodje ovlascen, i mislim da za iole komplikovaniji auto treba upravo neki strucan, ovlsacen servis. Ili, ukoliko nije ovlascen, majstor mora da "visi" na internetu i da prati desavanja, mada ni to nije garant da ce biti u toku (male tajne velikih majstora koje se ne govore svima i koje se prodaju na kursevima, veruj)..

Comment

• alexus
            CBC Član
            • 04.07.2006
            • 28
            • Novi Beograd, Blokovi

Za sada je dijagnostikovano da je crkao EGR, tj. kako mi majstor kaze crko mu je elektronski deo koji ne moze da se popravlja, nego mora da se menja. Znaci ne vredi da se cisti. EGR kaput! A ja cu biti laksi za 180 evra. Malo li je!

A ovo sto nece da pali na niskoj temperaturi jos nije sredjeno, videcemo sutra.
            Peugeot 405, 1.6l

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Cemu cudjenje, kupio si common rail dizel koji je skup za odrzavanje, ovde u Srbiji je jos i jeftino. Procitao sam na netu da u UK ovlasceni renault servisi naplacuju oko 170 funti samo ciscenje EGR-a.

Sta bi rekao da moras da das 1500 evra za dizne, ili 1000+ evra za pumpu visokog pritiska?

Comment

• alexus
                CBC Član
                • 04.07.2006
                • 28
                • Novi Beograd, Blokovi

Ma jasno je meni sta sam kupio i kolika je cena toga. Samo mislim da je, konkretno u ovom slucaju, EGR-u nasvirana cena, ali glupo je i raspravljati o tome. Ima gomila takvih primera samo na ovom autu, a da ne pominjemo ostale. Da ne idemo u off.

Hteo sam samo da cujem misljenje da li je ovo sto moj majstor prica blisko pameti ili ne. Verujem da jeste. Ne znam bas tacno kako EGR funkcionise i kako se njime upravlja. Nisam uspeo da nadjem nesto o tome.
                Peugeot 405, 1.6l

Comment

• gordi014
                  Moderator
                  • 02.10.2004
                  • 1049
                  • Valjevo, Srbija
                  • PEUGEOT 206 XS 1.6

Engine Gas Return (engl. povrat gasova motora)

Ventil regeneracije izduvnih gasova

Povrat izduvnih gasova iz izduvne cevi u usis, preko cevčice s ventilom smanjuje emisiju štetnih NOx gasova (termički azot monoksid) i osigurava ispunjenje ekoloških normi.

Engine Gas Return - EGR - je sistem recirkulacije izduvnih gasova. Povratom dela izduvnih gasova u usisnu cev snižavaju se vršne temperature izgaranja, čime se znatno smanjuje sadržaj kancerogenih NOx gasova u izduvnoj grani.

Za razliku od štetnih ugljen monoksida (CO) i ugljovodonika (HxCy) u izduvu, koji ukazuju na nepotpuno izgaranje, termički azot monoksid (NOx) nastaje zbog nesavršenog izgaranja. Njihovom nastanku pogoduju previsoke vršne temperature tokom izgaranja, koje mogu prerasti 1100°C. Problem se može umanjiti povratom dela izduvnih gasova i njihovim mešanjem sa čistom usisnom smesom. Tako se snižavaju vršne temperature, a izgaranje postaje "mekše" i pravilnije.

Manji se deo izduvnih gasova vraća u usisnu cev preko povratne cevčice i regulacionog ventila. Njime upravlja elektromotorni sklop, na temelju brzine obrtanja, usisnog pritiska i temperature motora. Povratom (recirkulacijom) izduvnih gasova smanjuje se količina termički azotnih oksida u izduvnim gasovima do 60 posto.

Njihova količina je ograničena zbog:
                  - lošeg uticaja na potrošnju goriva
                  - sadržaja ugljovodonika u izduvu
                  - i mirnoće rada motora.

Zbog toga se u praznom hodu isključuje povrat izduvnih gasova. Manjkavost ovog sistema je i u velikoj osetljivosti povratne cevčice i regulacionog ventila na začepljenje prljavim izduvnim gasovima.

TESTIRANJE EGR SENZORA

Pri sagorevanju goriva u svim ložištima i motorima imamo uglavnom formiranje azot-monoksida (NO), koji nastaje pri visokim temperaturama. To je termički azot monoksid (NOx). Osim ove termičke reakcije (azota i kiseonika iz vazduha) nastaje i hemijski vezanog azota u samom gorivu od kojih nastaju "NOx iz goriva". Tako nastali azot-monoksid (termički i iz goriva) u zagrejanom dimnom gasu se identifikuje isključivo kao NO. Tek posle hlađenja dimnih gasova i u dodiru sa atmosferom transformiše se u druge okside: azot-dioksid NO2, azot-trioksid N2O3 i dr. Emitovani NOx su nepouzdani ako se ispitivanje ne provodi pod određenim uslovima. Emitovani NOx gasovi u sebi imaju najviše azot-monoksida NO, a znatno manje ostalih nitroznih gasova.

Štetno delovanje:

Vrsta i stepen štetnog delovanja različito je za azot-dioksid i azot-monoksid. Prvi je opasan nadraživ otrov, koji izaziva upalu sluzokože disajnih puteva, oštećenja pluća i otoke. Azot-monoksid NO izaziva nepovratne promene hemoglobina u krvi, odnosno blokira ga.

Azotni oksidi u prisustvu kiseonika, usled delovanja ultraviolentnog zračenja pomaže stvaranju ozona koji utiče na stvaranje smoga u gradovima.

Pri malim koncentracijama u vazduhu utiče na fotosintezu, disanje biljki.

Comment

• alexus
                    CBC Član
                    • 04.07.2006
                    • 28
                    • Novi Beograd, Blokovi

Gordi, hvala za post.
                    Peugeot 405, 1.6l

Comment

• gordi014
                      Moderator
                      • 02.10.2004
                      • 1049
                      • Valjevo, Srbija
                      • PEUGEOT 206 XS 1.6

OK nema problema i drugi put... samo neće ti pomoći da ne budeš lakši za 180€

Comment

• alexus
                        CBC Član
                        • 04.07.2006
                        • 28
                        • Novi Beograd, Blokovi

Sad bar znam za sta ih dajem, pa mi je lakse
                        Peugeot 405, 1.6l

Comment

• alexus
                          CBC Član
                          • 04.07.2006
                          • 28
                          • Novi Beograd, Blokovi

Upravo se vratio od majstora. Stvarno je zamenio EGR, sija se kao da je nov Produvao mi je i dizne na nekoj spravi namenjenoj za to. Ono sto sam mogao da uocim je da je podrhtavanje kazaljke obrtometra na leru gotovo neprimetno. Razlog zbog koga je neravnomeran rad na leru jos uvek moguc je, kako rece majstor, regulator pritiska na pumpi visokog pritiska. Ali da ne preterujemo i cepidlacimo, ovo stanje sada je po meni zadovoljavajuce.

A sto nije hteo da upali na niskim temperaturama je neki rele komandne table. Kakve on veze ima sa AC pumpom i grejacima, nije mi bas jasno. Dijagnostika je bila bas zeznuta, jer se kvar nevidi na kompu, a nece uvek da se manifestuje. Videcemo sutra ujutru kako ce da se ponasa.
                          Peugeot 405, 1.6l

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

I kakvo mu je sada jutarnje paljenje?!?!
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• alexus
                              CBC Član
                              • 04.07.2006
                              • 28
                              • Novi Beograd, Blokovi

Odlicno! Nisam imao nikakvih problema. Prede k'o mace.
                              Peugeot 405, 1.6l

Comment

Working...
                              X