Sve o maglenkama!!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • broj 123
    CBC Senator
    • 29.08.2008
    • 221
    • srbija

Sve o maglenkama!!!

Ovde pišite sve o ovoj tematici.

Hvala

EDIT: BaneT

opet ja ima nesto da pitam pa ko mozeta da mi pomognete molivs ucinite to!!!!

hteo bih da kupim magleneke ali posto nemam fabrcku instalaciju hteo bi da vas zamolim ako mozete da mi pomognete oko povezivanja!!!!!

dali ima te semu(ako moze obasnjenje) i dali mora da ide preko kutije sa osiguracima ili moze da se se relej stavi naped,da se struja uzme od akumulator i osigura osiguracem i da na to samo dovedem struju sa prekidaca?

p.s unapred vam mnogo hvala!!!!!!!!
  • ljube-kugla
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 1531
    • batajnica

ako vec ne poznajes imalo automobilsku striju,bolje ne petljaj,greska se samo jednom pravi i ode auto,mala voltaza a velika amperaza topi kablove i pravi kratak spoj,idi do lokalnog elektricara i nek ti to poveze za po sata
    ko na nas krene iz mesta je naje&o
    a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• broj 123
      CBC Senator
      • 29.08.2008
      • 221
      • srbija

povezvanje maglenke

pa normalno da se bar toliko razumem u elektriku oko vozila,povezao sam mnoge stvari sam pa sto nebi mogo i ovo samo sam pita za neka objasnjena oko ugradnje i za semu ako je to moguce sve ostalo cu sam da zavrsim!!!

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

evo sa nekog croatian sajta

s tim sto je pozeljno da kablovi treba da budu zasticeni rebrastim crevom.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Rogi
          CBC Član
          • 17.04.2007
          • 81
          • Stara Pazova

aj na brzinu.... instalacija moze 2.5 mm2

ako neko skapira bice dobro

osigurac je bio komplikovan za crtanje znaci osigurac kod napajanja releja,a moze i jos jedan kod potrosaca

Comment

• etibor
            CBC Senator
            • 12.05.2008
            • 293
            • Pancevo

Rogi.
            85, 86 je spulna releja. A zasto ne moze i taj minus da ide na masu nego si ga vukao sa akumulatora???
            Ako mozes ukratko da nam objasnis, zasto neke stvari mogu na masu, a neke moraju direkt na minus...
            Da li to ima veze sa velicinom potrosaca, tj. jacinom?

Pozdrav...
            Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

85 moze na masu.
              Ako bi se vodilo racuna da je to veliki potrosac onda se nista ne bi vezivalo na sasiju nego bi se vodila dva voda po 6 kvadrata kompletno direktno sa accu.
              Na ovoj semi je neki "hybrid" tj. mesavina jer je nesto na minus accu a nesto na sasiji sto nema nikakav smisao. Posebno to sto je minus samih sijalica na sasiji direktno.
              No, nije bitno. U principu je to sema ali u kombinaciji sa gornjom.
              To znaci da maglenke ne bi trebalo da mogu da se ukljuce ako nisu ukljucena kratka svetla.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

maglenke ne bi trebalo da mogu da se ukljuce ako nisu ukljucena kratka svetla
                pod obavezno ispostovati navedeno.
                shema nacrtana rukom nije ispravna, prekidac za ukljucenje maglenki se napaja sa kontakta prekidaca kratkog svetla a nikako sa aku.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• dandy
                  CBC Senator XXL
                  • 09.12.2005
                  • 513
                  • Bijeljina-Beograd Medakovic

ma jeste to u redu da se svjetla za maglu ne bi trebalo da mogu ukljuciti bez kratkih svjetala, ali ono sto mi kupujemo kao maglenke po b potoku i sl, nema bas puno veze sa tim, to su obicne sijalice koje sluze eto kao dodatno svjetlo...
                  Ne znam kako ce to biti zakonski regulisano, ali bice igrarija sa tim kada pocne i ovdje da se primjenjuje obaveza oborenih svjetala i danju, jer bar u bosni se javlja veliki problem sa ljudima koji dosta putuju a imaju Xenone i sl. onda se mora nesto izvoditi sa oborenim svjetlima, da ne bi xenone akali po danu jer svaka sijalica ima svoj broj radnih sati koji moze da felcera....

A sto se tice seme i instalacije, ajd da ne komlikujemo,,,da li je nesto vezano na - acu ili na masu, to je apsolutno beznacajno i isto je da li vezete na asu automobila ili na - acu...pa da ne zbunjujemo ljude.

a relej je u stvari obican prekidac, samo sto se kod njega vrsi ukljucivanje i iskljucivanje dovodjenjem i prekidom struje, ono sto mi radimo rukom kod mehanickog, pri ukljucivanju i iskljucivanju, i koristi se kako ne bi prekidaci u kolima dosli do topljenja usled pustanja jace struje od predvidjene...grijjanja kontakata i topljenja prekidaca...

Znaci mi kod standard instalacije imamo prekidac koji dovodi struju od acu preko prekidaca do potrosaca, i sva struja koju vuce potrosac ide preko prekidaca, sa relejom mi u stvari pravimo relej kao potrosac a on je zanemarljivo mali potrosac tako da prekidac nema skoro nikakvo opterecenje.To znaci da mi preko prekidaca dovodimo struju na relej kao potrosac i tu se to strujno kolo zavrsava.....kad ima struje relej je ukljucen, kad nema iskljucen (izostavljam sada one sa radnim kanalom 5 pinova,,,oni nisu tema))
                  e drugi dio releja je prekidac koji spaja pinove 30 i 87 kada se ukljuci, znaci zamislimo da je to obican mehanicki prekidac koji spaja pinove 30 i 87, e samo sto ovdje to ukljucivanje vrsimo sa dovodjenjem + i /ili - na 85 i 86, i sasvim je nebitno gjd je + a gdje - jer se radi o elektromagnetu a nama je nebitan polaritet, posto radi sa metalom, i uvijek privlaci..znaci ukljucuje.
                  Sto se tice kablova, nema potrebe za pretjerivanjima, 2,5mm2 je predebeo kabl za recimo maglenke ili tako nesto, jer toliki kabl ima max provodljivost preko 150A na 12v, a nama je potrebno nekih 20-30a,,,
                  ono kako rekose nije zgoreg staviti sto deblje kablove, ali 1,5 mm je sasvim dovoljan kabl. ono na sta treba voditi racuna su spojevi. oni najcesce stadaju i ozrocnici su otkaza. preporucujem: sve spojeve instalacije zalemiti, i izolovati (najbolji nacin je navlacenjem termobuzira koji je jeftin i vrsi odlicnu izolaciju) i izolir traku, spolja obicnu a aunutra keper platnenu.
                  i ukoliko je potrebno spojeve obezbijediti preko buxsni, tj da bude nesto montazno demontazno, i da se lako moze iskopcati, buxsne treba spajati klijestima za buxsne, i po mogucstvu zalemiti buxsnu za kabl, i uzimati samo kvalitetne buxsne, jer ona jeftinaza veoma brzo korodira i izaziva mnogo problema, od grijanja kontakta do varnicenja....a razlika u cijeni je dinar dva po komadu od fusha do onih koje vrse svoj posao jako dugo

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ma jeste to u redu da se svjetla za maglu ne bi trebalo da mogu ukljuciti bez kratkih svjetala, ali ono sto mi kupujemo kao maglenke po b potoku i sl, nema bas puno veze sa tim, to su obicne sijalice koje sluze eto kao dodatno svjetlo...
                    Ne znam kako ce to biti zakonski regulisano,
                    kao sto je receno, i zakonski uredjeno, svetla za maglu se povezuju na rad iskljucivo uz kratka svetla.

ako se kupe neispravna svetla na B Potoku ili ma gde, takva neispravna i neodgovarajuca svetla se uopste ne smeju montirati na autu niti na jedan nacin.

svetla su veoma vazna, i kod nas cesto su uzrok teskih nesreca sa ozbiljnim posledicama.

sa svetlima se nije igrati, a i auto nije igracka za ukrasavanje sarenim lampicama...

niti jedno dodatno svetlo ne sme da se montira tako da auto postane neispravan, i oko toga nema kompromisa niti u jednoj zemlji, zakon odnosno pravilnik je takodje kristalno jasan po tom pitanju.

svetla za maglu imaju svoju homologaciju, pise na proizvodjackoj deklaraciji tacno koja je norma, koja je namena i obicno dolazi i shema kako se vrsi ugradnja, povezivanje i na kraju podesavanje snopa.

samo treba ispostovati uputstvo za ugradnju, i posle uputstvo za upotrebu svetla za maglu (dakle za maglu a ne za sunce ) i bice postignuta svrha potrosenih para za bolji sistem osvetljenja kada je najpotrebnije.

na autima je -12V ujedno i masa, tako da je svejedno gde se povezuje, samo mora da bude kvalitetan kontakt i zasticeno antikorozivno nakon montaze spojno mesto.

dovodjenjem + i /ili - na 85 i 86, i sasvim je nebitno gjd je + a gdje - jer se radi o elektromagnetu a nama je nebitan polaritet

polaritet je bitan, tacno se zna koji je + pobuda a koji je masa pobude.
                    kvalitetniji releji imaju u sebi ugradjenu inverzno polarisanu zastitnu diodu da bi se sprecila pojava induktivnog pika i time umanjila opasnost ostecenja osetljive racunarske opreme na vozilu.

ako se ne ispostuje polaritet tacno onako kako se povezuje, dioda ce biti stalno propusna, nece imati funkciju, grejace se i pregoreti.

kod jednosmernih struja je UVEK kriticno vazno obratiti paznju na polaritet pri povezivanje uredjaja, i to treba praktikovati ma sta da se radi sa jednosmernim strujama i ma kojim uredjajem.

ako se ne pazi uvek je sansa da se 50% pogresi, i upropasti uredjaj bez preke potrebe a usled nepridrzavanja pravila elektro struke.

samo termo otpori, odnosno grejaci mogu da se povezuju bez obzira na polaritet.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

problem sa maglenkama

ljudi pomagajte postavio sam maglenke ali kada ih upalim auto pocinje da trokira napon kada su ukljucene je 12,70 -13 sijalice u njima su h3 55w inace rec je o starijem nisanu na tng ako neko zna sta je problem please help

Comment

• deki74
                        CBC Veteran
                        • 03.02.2008
                        • 139
                        • Beograd

Napisi ukratko kako si ih povezao,da li si stavio rele ,odakle si uzeo napajanje 12v a gde masu koju debljinu provodnika ,kako ih ukljucujes pa da vidimo dalje

Comment

pa ovako

napajanje sam uzeo sa akumulatora direktan kabl na relej kabl je promera 1,5 masa je na sasiji ukljucujem ih na klasicnom prekidacu ne ide preko kablovske glave nego sam izveo prekidac samostalan relej je vezan sa napajanja na prekidac pa sa prekidaca na relej masa na releju je na sasiji a sa releja na sijalice +12v i cuje se kada ih ukljucim da radi relelej

Comment

• deki74
                            CBC Veteran
                            • 03.02.2008
                            • 139
                            • Beograd

Ako je tako onda u redu samo sto po meni maglenke treba da rade samo kada su ukljucena oborena svetla ,a sta ti se desava kada na primer upalis oboreno lil dugo svetlo i grejac zadnjeg stakla ili kada ti se ukljuci ventilator hladnjaka.Da li si probao da sa parcetom zice prespojis plus klemu i kontakt 15 na bobini eventualno i minus klemu sa motorom.

Comment

nisam probao nista od toga ali imao sam vec maglenke nisam imao problema(unistene su u cukanju) ali sumnjam i ja na bombinu ako mozes malo bolje da objasnis sta treba da premostim na klemama i da li moze da se mozda odrazi na varnicu svecice u smislu da povuce vise struje nego sto treba pa da svecica baci slabiju varnicu? a na farovima nema oscilacije u naponu ni na dugim ni na kratkim svetlima
                              veliki pozzz i u napred se zahvljujem na pomoci

Comment

Working...
                              X